Enkel guide for deg som skal kjøpe eller selge

Fra 1. januar 2024 trer nye regler for arealmåling i kraft. Disse vil påvirke hvordan vi måler og rapporterer boligareal på. Endringene er viktig både for selger og kjøper å forstå. Med de nye reglene vil det bli mer oversiktlig og vi vil redusere muligheten for misforståelser.

Fjerning av begrepene P-Rom og S-Rom

Der det tidligere har blitt skilt mellom primær- og sekundærrom, skal nå alt oppgis som bruksareal(BRA). Men bruksareal vil nå deles i tre underkategorier; internt bruksareal(BRA-i), eksterns bruksareal (BRA-e) og innglassede balkonger, verandaer eller altaner som er tilknyttet boenheten(BRA-b). Det vil også være mulig å legge til øvrig areal som tilleggsinformasjon, for eksempel åpent areal slik som terrasse eller rom med lav takhøyde eller skråtak.

Hva betyr det for deg som skal kjøpe eller selge?

De nye reglene har som hensikt å gjøre det enklere å skille mellom ulike arealtyper. De nye betegnelsene er mer detaljerte. For kjøper vil det å gi en mer omfattende oversikt over boligens areal, gjøre at det er enklere å få et komplett bilde av boligen.

– Endringene gir en mer transparent og forståelig tilnærming til arealmåling. Dette er en fordel både for den som kjøper og den som selger, da det er enklere å se boligens faktiske verdi, sier Hanne Geelmuyden, fagsjef i Sørmegleren.

Påvirker de nye reglene prisen på boligen din?

Markedsprisen på boligen påvirkes av mange faktorer, og vil ikke bli påvirket av denne regelendringen. Du verken mister eller får areal som følger av endringen.

Tilstandsrapporter laget før 1. januar 2024 vil fortsatt kunne inneholde begrepene S-Rom og P-Rom. Disse tilstandsrapportene er gyldige frem til 30.06.2024. I en overgangsperiode vil det derfor ligge noen boliger ute med gamle arealbegreper og noen med nye. Dette er det lurt å være oppmerksom på.

Vi i Sørmegleren ønsker de nye endringene velkomne, og meglerne stiller seg positive. Vi har også interne kurs for å sikre at vi til enhver tid kan svare på de henvendelsene våre kunder måtte ha, legger Hanne til.

Lurer du på noe?

Ikke nøl med å ta kontakt med en av våre meglere.

Fant du det du lette etter?