Beslutningen er tatt, boligen skal selges. Plutselig melder det seg en rekke spørsmål. Hva bør jeg gjøre før den legges ut i markedet? Pusse opp, flekke over, eller bare la det skure og gå?

Alle vil at boligen skal fremstå på sitt beste ved et salg, slik at man oppnår høyest mulig pris. Og det finnes et hav av råd; alt fra «du må renovere masse» til «ikke gjør noen ting». Men hva lønner seg egentlig? Det finnes ingen fasit, likevel deler jeg gjerne noen tanker.

Som et utgangspunkt bør du først vurdere hvordan boligen oppfattes. Er den en normalt brukt bolig eller et oppussingsobjekt? Noen kjøpere vil ha alt ferdig, men det finnes absolutt dem som foretrekker å fikse ting selv. Trenger boligen din sårt en oppgradering, bør du overveie å la neste eier ta jobben og kostnaden. I andre tilfeller, hvis standarden er helt ok, kan det imidlertid være fornuftig med en liten oppgradering.

Kostbare rom som kjøkken og bad er det lurt å få råd om før du smeller slegga i flisene.

Få gjerne hjelp av megleren til å vurdere hvilke grep som kan bidra til økt verdi. Det er ingen vits i å pusse opp stua for 100.000 kroner hvis forventet verdiøkning bare blir 50.000 kroner. Kostbare rom som kjøkken og bad er det også lurt å få råd om før du smeller slegga i flisene. Det er ingen tvil om at noen grep kan øke verdien – og ikke minst interessen – for en bolig, men det er smart å prioritere de lønnsomme tiltakene.

Her er noen nyttige stalltips:

Inne

Badet: Mal slitte fronter, rens/bytt fugemasse, kjøp nytt speil hvis det trengs.

Kjøkkenet: Bytt slitte fronter (eller mal dem hvis de kan vare en stund til), fiks opp eller bytt benkeplater, bytt kjøkkenknotter og skru fast skapdører som henger og slenger.

Stua: Et malingsstrøk er sjeldent feil, men bruk nøytrale farger og gi huller en omgang med sparkelspaden først. Vurder om gulvet bør pusses, eller gamle tepper byttes/renses, og fiks alle lister.

Dører: Stram løse håndtak og smør hengslene med litt olje hvis de knirker. Et malingsstrøk kan også gi et fint løft, og uansett bør dørene skrubbes hvis de er skitne.

Ute

Nye vinduer lønner seg sjeldent, men fiks de som er punkterte eller ødelagte.

Trenger huset maling utvendig, bør du vurdere dette, så fremt ikke det forventes at neste eier vil bytte kledning med det første. Hus- og terrassevask er alltid fornuftig.

Klipp plenen, luk og plant noe fint i blomsterbedene, trim hekken og kjøp ei ny dørmatte.

Så da er det bare å brette opp ermene – lykke til med boligsalget!

 

Denne artikkelen stod på trykk første gang i fvn.no, mai 2021.

Skrevet av

Hanne Geelmuyden

Ta kontakt

Fant du det du lette etter?