Åmli

Århuskleiva 4

Prisantydning
1 600 000 kr
Omkostninger
56 470 kr
Totalpris
1 656 470 kr
Formuesverdi
332 200 kr
Formuesverdi sekundær
1 195 918 kr
Byggeår
1938
Internt bruksareal (BRA‑i)
139 ㎡
Bruksareal
154 ㎡
Tomteareal
792 ㎡
Etasje
2
Antall soverom
2
Eierform
Eiet
Eiendomstype
Enebolig

Oversikt

Eiendom med sentrumsnær beliggenhet - Solrik tomt, idyllisk hage og nydelig utsikt - Enebolig og uthus/bod - Parkering

Om eiendommen

Fra 01.01.24 er det innført nye regler for måling og opplysning av areal på boliger.
De nye arealbegrepene er:

Bruksareal BRA
  • BRA-i - Internt bruksareal. Arealet innenfor boenheten.
  • BRA-e - Eksternt bruksareal. Areal av alle rom utenfor boenheten og som tilhører denne, for eksempel eksterne boder.
  • BRA-b - Innglasset balkong, altan, terrasser.
Andre arealer
  • TBA -Terrasser og åpen altan som er tilknyttet boligen.
  • ALH - Areal med lav himlingshøyde måles på samme måte som BRA, men man ser bort fra krav til himlingshøyde. Arealet inngår ikke i BRA, men opplyses om sammen med BRA som et tillegg.
  • GUA - summen av BRA og AHL. Brukes når boligen har gulvareal som ikke er måleverdig på grunn av for eksempel skråtak eller lav himlingshøyde. Arealet oppgis som tilleggsinformasjon til øvrige arealer.

Innhold

Entré/gang:
Velkommen inn! Boligen har en hyggelig gangsti på steinheller fra parkeringsplass og opp til inngangsparti, man kan også eventuelt gå inn til eiendommen fra oversiden. Romslig gang som fører videre inn til hall. Det er god plass for oppbevaring av yttertøy og sko. Baderom er i tilknytning til gang.

Stue:
Boligen har doble stuer med god plass for innredning. Sjarmerende og eldre enebolig med store vindusflater i stue, som gir godt med naturlig lys i rommet. Moderne og tidsriktig fargevalg. Det er vedovn i den ene stua, som gir godt med varme i vinterhalvåret. Fra den andre stua er det utgang til usjenert terrasse.

Kjøkken:
Separat kjøkken av god størrelse med plass til spisebord. Nydelig utsikt fra kjøkkenvindu mot jordet ved siden av eiendommen. Kjøkkeninnredningen består av eldre og nyere innredning, og har godt med skap og benkplass.

Baderom:
Baderom opplyst modernisert i 2018. Her er det dusjkabinett, servant med speil og wc.

Soverom:
I 2.etasje er det to gode soverom med plass til dobbeltseng og annet møblement. Fra det ene soverommet er det inngang til kott for ekstra oppbevaring. Luftige og lyse soverom, med trappehall/gang i mellom.

Underetasje:
Underetasje består av vaskerom og tre boder. Her er det godt med plass for oppbevaring.

Ellers er det uthus/bod på tomten med oppbevaringsmuligheter.

Boligen har blitt modernisert de senere år:
2018 - Pusset opp baderommet. La skiferheller på trappa.
2018-2021 - Utvendige malingsarbeider.
2020 - Gulvfliser i entré.
2022 - Pusset opp soverom. Skiftet gammelt rustent kloakkrør.
2023 - Ny parkett i stue, samt nye ledninger og tilhørende kontakter.

Oppvarming

Elektrisk og vedfyring. Gulvvarme i baderom.

Beliggenhet

Adkomst

Boligen er merket med TIL SALGS-plakat fra Sørmegleren og det vil være skiltet ved fellesvisning.

Parkering

Parkering på egen eiendom.

Beliggenhet

Eiendommen har en god beliggenhet nær Åmli sentrum, og grenser til natur/jordet som gir følelsen av landlig idyll. Eier informerer om at det her går kuer på beite.
Fra boligen er det gangavstand til butikker, servicetilbud, kafe, frisør, skoler og barnehage. Flott turmuligheter rett utenfor døren hele året.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ikke ferdigattest for eiendommen. Det utstedes ikke ferdigattest for tiltak som er omsøkt før 1. januar 1998, jf. pbl § 21-10 femte ledd. Det foreligger heller ikke midlertidig brukstillatelse på grunn av alder. Manglende brukstillatelse kan innebære at tiltaket ikke lovlig kan tas i bruk. Kjøper overtar risikoen og ansvar for manglende ferdigattest/brukstillatelse på eiendommen.

Tegninger som foreligger:
- Skisse veranda

Det foreligger ikke tegninger av boligen i kommunens arkiver. Ut over skissetegning ved oppføring av terrasse, foreligger det ingen plan eller fasadetegninger av boligen. Det er derfor uvisst hvilke deler av planløsningen som samstemmer med den opprinnelige omsøkte bruken. Det foreligger ingen tilgjengelige opplysninger som omfatter den tilbygde hovedinngangen.

Det foreligger ikke tegninger av uthus/bod i kommunens arkiver. Det foreligger ingen plan eller fasadetegninger av bygningen.

Vei, vann og avløp

Eiendommen er tilknyttet offentlig vei, vann og avløp. 

Tilgjengelige opplysninger tilser at boligen er tilknyttet kommunalt vann og avløp. Her skal bemerkes at gråvannsavløp fra kjøkken og vaskerom ikke er tilknyttet det kommunale nettet og ledes til utvendig terreng.

Reguleringsplan

Eiendommen er regulert til boligformål , tilhører reguleringsplan Åmli Sentrum, datert 15.04.2009. På generell basis gjør vi oppmerksom på at det kan foreligge fremtidige planer hos kommunen for området rundt eiendommen, som megler ikke har mottatt opplysninger om.

Adgang for utleie

Boligen har ikke egen utleiedel, men kan fritt leies ut.

Tinglyste heftelser og rettigheter

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:

4217/41/11:
04.11.1975 - Dokumentnr: 8037 - Erklæring/avtale
LIVSVARIG BRUKS- OG / ELLER DISPOSISJONSRETT
RETTIGHETSHAVER: TVEIT KARI
1. ETASJE
(Kari Tveit er død)


13.10.2023 - Dokumentnr: 1132897 - Registerenheten kan ikke disponeres over uten samtykke fra rettighetshaver
Rettighetshaver: Sørmegleren AS
Org.nr: 944 121 331


23.08.1938 - Dokumentnr: 864 - Registrering av grunn
Denne matrikkelenhet opprettet fra:
Knr:4217 Gnr:41 Bnr:1


01.01.2020 - Dokumentnr: 795025 - Omnummerering ved kommuneendring
Tidligere: Knr:0929 Gnr:41 Bnr:11


Økonomi

Omkostninger kjøper

Dok.avgift 2,5% av kjøpesum: kr 40 000,-
Tinglysning av skjøte: kr 585,-
Tinglysning av pantedokument kr 585,-
 
HELP Boligkjøperforsikring kr 12 500,-
HELP Boligkjøperforsikring Pluss kr 2 800,-
 
Sum omkostninger: kr 56 470,-
 
Regnestykker forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning. Det tas forbehold om endringer i avgifter/gebyrer. 

Info eiendomsskatt

Eiendomsskatt: Kr 0,- i 2023. Kommunen informerer om at dersom det innføres igjen vil beløpet være på kr. 1176,- pr. år i år (2023).

Nøkkelinformasjon

Standard

Tilstandsrapport basert på innholdskrav til forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.   
 
Tilstandsrapporten er utarbeidet av Espen Martinsen den 16.10.2023, og er gyldig i 1 år etter befaringsdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.
 
Bygningssakskyndigs konklusjon:
Velholdt enebolig fra 1938, oppført i halvannen innredet etasje og uinnredet kjeller. Tilgjengelige opplysninger tilsier at den tilbygde nordlige delen ble oppført på 1950-tallet.
Videre er eiendommen bebygget med uthus. fra perioden rundt 1938. Boligen er jevnlig påkostet og vedlikeholdt siden overtakelse i 2000. Terrassen og deler av ytterkledningen er av nyere dato, henholdsvis i 2002 og 2000. Hovedinngangsdøren og deler av vinduene i boligen ble skiftet i 2012. Kjøkkenet ble fornyet i 2014 og baderommet ble fornyet i 2018. Videre er hoveddelen av de innvendige overflatene vedlikeholdt og kosmetisk oppusset. Ut fra alder og byggemåte fremstår boligen i sin helhet som velholdt. Kjøper må være oppmerksom på naturlige aldringssvekkelser for aktuelle bygningsdeler. Det er hovedsakelig gjenværende vinduer, kjellerdør, taktekkingen, gjenværende røropplegg, fyringsanlegg og dreneringen som legges til grunn for vurderingen. Viser for øvrig til kommentarer vedrørende terrengforhold og avløpsløsningen fra kjøkken og vaskerom. Byggetekniske merknader er kommentert i rapportens enkelte avsnitt. Rapporten må leses i sin helhet.
 
Følgende avvik har fått TG3 eller TG2: 

Taktekking,TG2
Undersøkelsen er foretatt fra bakkenivå, innvendige overflater, takutstikket på et punkt og inspeksjon av tilgjengelige / gangbare deler av øverloftet i tilknytning til inspeksjonsluke. Bærende undertak av trepanel. Kvalitet og utførelse av undertaket kan ikke vurderes som følge av fastmonterte takplater. Det er tilsynelatende benyttet asfaltpapp. Yttertaket er tekket med metallplater.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist bulker i enkelte metallplater på taktekking.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak.
- Det ble registrert påbegynt rust og ujevnheter enkelte steder. Manglende heldekkende pipebeslag medfører / har medført noe fuktvandring ved pipegjennomføringen.
Tiltak:
- Tidspunkt for utskiftning av taktekking nærmer seg.
- Det må påregnes kommende omlegging av taket. Inntil taket skal omlegges anbefales ettersyn og utbedring av overgangstekking rundt pipegjennomføringen og ettermontering av heldekkende pipebeslag.

Nedløp og beslag,TG2
Takrenner og nedløp i stål eller aluminium. Fallforhold i renner er ikke vurdert. Pipebeslag i plastbelagt stål.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra tak nedløp ved grunnmur.
- Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet.
- Det ble registrert nedbøyninger / retningsavvik enkelte steder. Takrennene er utsatt for vektbelastningen ved is/snøras fra taket.
Tiltak:
- Det bør lages system for bortledning av vann fra tak nedløp ved grunnmur.
- Ettermontere heldekkende pipebeslag. Løpende vedlikehold av takrenner som er utsatt for vektbelastningen fra snøras. Eventuell ettermontering av snøfangere medfører at takkonstruksjonen tidvis utsettes for ekstra vektbelastning og innebærer at vesentlige snølaster må fjernes manuelt. Det er behov for rens av nedfall i takrenner.

Veggkonstruksjon,TG2
Undersøkelsen er foretatt ved visuell inspeksjon, fra bakkenivå. Ytterkonstruksjonen er oppført i bindingsverk av tre. Teknisk utførelse er ikke vurdert da det krever inngrep i konstruksjonen. Utvendige overflater er utført med liggende malt kledning. I følge eier ble kledningen mot hagen skiftet i 2000. Videre blir det opplyst at utvendige veggflater ble malt mellom 2018 og 2021.
Vurdering av avvik:
- Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur.
- Deler av kledningen er tidvis utsatt for ekstra fuktbelastning fra grøntvekster. Kledningen er ikke gjennomluftet. Datidens byggemåte medfører begrenset grad av isolering og manglende dampsperresjikt. Kledningen er ikke utført med dryppkant og utlufting.
Tiltak
- Andre tiltak:
- Det bør foretas tiltak for å bedre lufting av kledningen.
- Utlufting av kledningen, vindsperre og etterisolering er naturlig å utbedre når kledningen en gang skal skiftes. Ved eventuelle kosmetiske oppussingsarbeider av innvendige rom anbefales etablering av dampsperre.

Takkonstruksjon/Loft,TG2
Undersøkelsen er foretatt fra bakkenivå, innvendige overflater, takutstikket på et punkt og inspeksjon av tilgjengelige / gangbare deler av øverloftet i tilknytning til inspeksjonsluke. Taket er en plassbygget saltakskonstruksjon, delvis utført med tildekkede skråtak mot innredede rom. Deler av konstruksjonen er etterisolert og det er gjenværende horisontal koks-isolasjon på loftet.
Vurdering av avvik:
- Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen.
- Manglende dampsperresjikt mot innredede boligrom og utlufting av skråtakene. Det er ikke etablert vindsperre mot endevegger på øverloft. Det ble registrert noe museavføring på loftet. Den tilbygde delen er tidvis utsatt for vektbelastningen ved snøras fra hovedtaket. Isolerte og/eller tildekkede skråtak kan være tidvis utsatt for dampgjennomgang fra tilstøtende rom, med påfølgende kondensfukt og betegnes derfor som risikokonstruksjon. Det mangler inspeksjonsluke til kryploftet over den tilbygde delen.
Tiltak:
- Lufting/ventilering bør forbedres.
- Anbefaler etablering av dampsperre og økt utlufting mot innredede rom ved en eventuell oppussing / renovering av rom med tilliggende konstruksjoner. Etablere vindsperre mot yttervegger. Videre må det påregnes forebyggende tiltak mot mus på loftet. Etablere inspeksjonsmulighet til kryploft over den tilbygde delen. Utlufting av skråtak og kotter er av betydning for å unngå kondensfukt. Konstruksjonen må holdes under oppsikt for eventuelle tilstandsendringer.

Vinduer,TG2
Malte trevinduer fra ulike perioder med isolerglass og gjenværende vinduer med enkle glassfelt i kjeller og knevegger i loftsetasjen. Kontrollerte isolerglasser er produksjonsmerket 2004, 2011 og enkelte er tilsynelatende fra 1990-tallet.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke.
- Det er avvik:
- Aldringssvekkelser for tettepakninger og isolerglasser. Over halvparten av forventet brukstid er oppbrukt for de gjenværende vinduene.
Tiltak:
- Det må påregnes noe vedlikehold og at enkelte vinduer må skiftes ut.
- Løpende vedlikehold og kommende utskiftninger. Det bør etableres tettepakninger i tilknytning til vinduer med enkle glassfelt.

Terrassedør,TG2
Tredør i malt utførelse med 2-lag glass.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det mangler utvendig terskelbeslag. Naturlige aldringssvekkelser for tettepakning og isolerglass.
Tiltak:
- Ettermontere utvendig terskelbeslag. Normalt løpende vedlikehold og det må over tid påregnes kommende etterjusteringer, utskiftninger av glassfelt og tettepakninger.

Hovedinngangsdør,TG2
Tre/trefiberdør i malt utførelse med innadslående slagretning.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Slagretningen medfører risiko for lokal fuktinntrengning ved direkte slagregnsbelastning.
Tiltak:
- Det er ikke registrert behov for umiddelbare tiltak.

Kjellerdør,TG2
Enkel innadslående tredør i malt utførelse.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist utetthet/åpning mellom dørblad og dørkarm. Dvs. at kald trekk kan oppstå.
- Innadslående slagretning medfører økt risiko for fuktinntrengning ved slagregn.
Tiltak:
- Andre tiltak:
- Utbedring av tettefunksjon.

Treterrasse,TG2
Treterrasse med malt rekke i tilknytning til den vestlige siden. I følge eier ble terrassen oppført ved egeninnsats i 2002.
Vurdering av avvik:
- Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder.
- Konstruksjonen er festet mot ytterkledningen og det er ikke montert overgangsbeslag.
Tiltak
- Rekkverkshøyde må endres for å tilfredsstille krav på byggemeldingstidspunktet.
- Anbefaler ettermontering av stolpepunkter ved grunnmur, ettermontering av overgangsbeslag mot yttervegg og sikre stolpefundamenter mot fuktbelastning fra terreng.

Utvendige trapper,TG3
Utvendige trapper av tre og betong.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke montert rekkverk.
- Det ble registrert overgangssprekker i betongtrapp / utvendig trappenedgang til kjeller. Trappevanger av tre er ført direkte mot terreng.
Tiltak:
- Rekkverk må monteres for å lukke avviket.
- Kommende utbedringer av trappenedgang til kjeller. Etablere fundamenter for tretrapp og heve vangene fra terreng.
Innvendig

Etasjeskille/gulv mot grunn,TG3
Etasjeskiller / Bjelkelag i tre. Betonggulv mot grunnen i underetasjen.
Vurdering av avvik:
- Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
- Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
- Hoveddelen av horisontalavviket ble registrert i det vestlige soverommet, i loftsetasjen. Betonggulver fra den aktuelle tidsperioden er utført uten fuktsperre mot grunnen. Videre ble det registrert noe ujevnheter i gulv mot grunn.
Tiltak:
- For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.


Radon,TG2
Det foreligger ingen tilgjengelige opplysninger eller dokumentasjon som omfatter radonmålinger eller radontiltak. Eiendommen ligger i et område med usikker grad av radonforekomster, i henhold til Nasjonalt aktsomhetskart for radon.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
Tiltak:
- Det bør gjennomføres radonmålinger.

Pipe og ildsted,TG2
Boligen er utført med pusset teglsteinspipe. Fyringsinstallasjoner er ikke funksjonstestet. - Emaljert vedovn/kamin i stue, hovedetasje. - Vedovn av støpejern i vaskerom, kjeller. Det er fremlagt tilsynsrapport, datert 27.01.2017.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist sprekker i ildfast stein inne i ovnen.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe.
Tiltak:
- Skadet stein i ovnen må skiftes ut for å lukke avviket.
- Andre tiltak:
- Anbefaler å kontakte kommunens brann / feiervesen for gjennomgang og overordnet vurdering av fyringsanlegget i bygningen. Det er naturlige aldringssvekkeler / bruksslitasje for pipeløp og merknad vedrørende ildfaste stein med sprekker som legges til grunn for vurderingen.

Rom under terreng,TG2
Kjellerrom: Uinnredede kjellerrom i boligens underetasje.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging inn i kjellermur.
- Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv.
- Lokale muggflekker ved veggfoten i det sydvestlige bodrommet. Påbegynt råte i terskel indikerer at det er fuktvandring i gulv mot grunnen.
Tiltak
- Det påviste fuktnivå gir grunn til å overvåke konstruksjonen jevnlig for å se utvikling over tid, og eventuelt foreta tiltak for å unngå fuktskader.
- Eventuelle tiltak må sees i sammenheng den fremtidige bruken av etasjen og med avsnittene: Drenering og Terrengforhold. Det anbefales at kjelleren har mest mulig åpne mur konstruksjoner med god utlufting.

Krypkjeller,TG2
På grunn av manglende tilgang, er det uvisst om den tilbygde delen er utført med kryprom eller oppfylt ringmur.
Vurdering av avvik:
- Krypkjeller har ingen adkomstmulighet og derfor ikke nærmere vurdert innvendig.
- Det er avvik:
- Fastmontert forblending / manglende tilkomst til røropplegg (eventuelt kryprom) under baderomstilbygget.
Tiltak:
- Om mulig bør det forsøkes etablert adkomst til krypkjeller slik den kan inspiseres, dette er en utsatt konstruksjon.
Tiltak:
- Etablere adkomst til røropplegg under baderomstilbygg.

Innvendige trapper - 1,TG2
Svingtrapp i tre med malte vanger og belegg i gangtrinnene.
Vurdering av avvik:
- Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
- Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
- Vindu / glassfelt bak trappevange bør sikres mot sammenstøt.
Tiltak:
- Rekkverket er såpass lavt at det på grunn av sikkerhetsmessige forhold anbefales økning av høyde.
- Det er ikke krav om utbedring av rekkverkshøyder opp til dagens krav.
- Det er ikke krav om utbedring av åpninger opp til dagens krav.
- Åpninger er såpass store at det ut ifra sikkerhetsmessige forhold anbefales å lage mindre åpninger.
- Vindu / glassfelt bak trappevange bør sikres mot sammenstøt.

Innvendige trapper - 2,TG3
Repostrapp i tre med malte overflater.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke montert rekkverk.
- Det er liten frihøyde i trappeløp
- Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
- Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
- Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
- Det mangler rekkverk i nedre del mot kjeller.
Tiltak:
- Håndløper bør monteres, men det var ikke krav på byggetidspunktet.
- Det er ikke krav om utbedring av åpninger opp til dagens krav.
- Det er ikke krav om utbedring av rekkverkshøyder opp til dagens krav.
- Anbefaler ettermontering av håndløpere langs vegglivet og rekkverk i nedre del av trappeløpet. Fri høyde kan ikke uten videre endres uten omfattende konstruksjonsmessige inngrep.

Innvendige dører,TG2
Malte speildører i tre.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører.
Tiltak:
- Enkelte dører må justeres.

Våtrom:
Kjeller > Vaskerom
Generell,TG3
Enkel vaskeromsløsning i boligens underetasje. Rommet er utført med betonggulv. Veggflatene er utført med malt murpuss . Det er benyttet trepanel i tak / himling. Rommet er utstyrt med utslagsvask og opplegg for vaskemaskin.
Vurdering av avvik:
- Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
- Det er ikke etablert ventilering og tettesjikt. Avløp er ikke tilknyttet det kommunale nettet.
Tiltak:
- Andre tiltak:
- Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Det må påregnes kommende renovering av vaskerommet, som følge av enkle tekniske tekniske løsningsvalg og manglende avløpstilkobling til det kommunale avløpsnettet.

Kjeller > Vaskerom
Tilliggende konstruksjoner våtrom,TG2
Hulltaking er ikke foretatt da det ikke er fysisk mulig på grunn av tilliggende konstruksjoner. Rommet er utført med åpne omsluttende murkonstruksjoner.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Rommet er utført med åpne murkonstruksjoner og omfattes av vurderingen som fremgår av avsnittet: Rom under terreng.
Tiltak:
- Tiltak:
- Konstruksjonene må holdes under oppsikt inntil rommet skal renoveres. Eventuelle tiltak må sees i sammenheng med avsnittene: Drenering, Terrengforhold og Rom under terreng.

Hovedetasje > Bad
Overflater vegger og himling,TG2
Veggflatene er utført med våtromplater og det er benyttet takessplater i tak / himlingen.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det ble registrert noe lav høyde mellom gulv og bunn av våtromplate. Det mangler bunnfyllingslist i tilknytning til våtromsplater.
Tiltak:
- Tiltak:
- Videre bruk av dusjkabinett. Det er ikke registrert behov for tiltak med dagens bruk.

Hovedetasje > Bad
Sluk, membran og tettesjikt,TG2
Synlig gulvbelegg med oppkant. Belegget er ført under klemring i sluket.
Vurdering av avvik:
- Sluk har begrenset mulighet for inspeksjon og rengjøring.
- Det er noe lav høyde mellom kabinettbunn og sluk som legges til grunn for vurderingen.
Tiltak:
- Andre tiltak:

- Anbefaler jevnlig rens og vedlikehold av sluk, for å unngå tilstopping i sluk med påfølgende høy vannstand og belastning mot klemring og tettesjikt.
Hovedetasje > Bad
Ventilasjon,TG2
Elektrisk styrt avtrekksvifte.
Vurdering av avvik:
- Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør.
Tiltak:
- Det bør etableres tilfredsstillende tilluft til våtrom f.eks. luftespalte ved dør e.l.

Kjøkken
Hovedetasje > Kjøkken
Avtrekk,TG2
Kjøkkenventilator med kullfilter.
Vurdering av avvik:
- Det er kun kullfilterventilator på kjøkkenet og heller ikke andre forserte/mekaniske avtrekksløsninger fra kokesonen.
Tiltak:
- Om mulig bør det etableres mekanisk/forsert avtrekk ut fra kokesonen.

Tekniske installasjoner
Vannledninger,TG2
Nyere innvendige vannrør med vannfordelerstokk og varmtvannsbereder i teknisk rom, underetasje. Synlige vannrør/trykkrør i plast (rør i rør) og kobber.
Vurdering av avvik:
- Det er irr på rør.
- Det mangler tettemuffer i enden av varerør på rør-i-rør-system.
- Utekran er utsatt for frostrisiko i den kalde årstiden.
Tiltak:
- Andre tiltak:
- Anbefaler ettermontering av automatisk lekkasjestopper / waterguard i tilknytning til rom uten med vanninstallasjoner og som ikke er utført med sluk og vanntette sjikt. Eksempelvis kjøkken, vaskerom og plassering for varmtvannsbereder. Frostutsatt vannrør må dreneres / konserveres før den kalde årstiden. Det må påregnes kommende utbedring av vannrør med irr/korrosjon ved varmtvannsbereder.

Avløpsrør,TG2
Innvendige avløpsrør i plast og støpejern / soil.
Vurdering av avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger.
- Det er påvist ufagmessig utførelse av avløpsledninger.
- Avløp fra kjøkken og vaskerom ledes til terreng, via kum i vaskeromsgulvet.
Tiltak:
- Tidspunkt for utskiftning av avløpsrør nærmer seg.
- Anlegget bør sjekkes av fagperson.
- Det må påregnes utbedring av avløpsløsning fra kjøkken og vaskerom, samt kommende utskiftning av gjenværende soil/støpejernsavløp.

Ventilasjon,TG2
Periodisk mekanisk avtrekk fra baderommet.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist begrenset ventilering/luftgjennomstrømning.
- Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen.
- Det er begrenset tilluftsventilering og det mangler tilluftsspalter for luftpassasjer mellom oppholdsrommene. Kjøkkenventilatoren var ikke funksjonell på befaringstidspunktet.
Tiltak
- Bedre ventilering må etableres.
- Anbefaler ettermontering av mekaniske avtrekk i vaskerommet, utbedring av ventilator i kjøkken, samt ettermontering av tilluftsventiler og gjennomstrømningsspalter i dørene for å sikre et minimum med luftvekslinger og uttransportering av dampholdig inneluft. Økt grad av ventilering vil samtidig ha en forebyggende effekt mot innvendig kondensering.

Varmtvannstank,TG2
Varmtvannsbereder (115 liter) er plassert i kjellerbod.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke påvist tilfredsstillende avrenning eller annen kompenserende løsning fra varmtvannstank.
- Det er påvist at varmtvannstank er over 20 år
Tiltak
- Det bør etableres tilfredsstillende avrenning eller lekkasjesikring ved varmtvannstank.
- Det er ikke behov for utbedringstiltak siden tanken fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre tanker.

Elektrisk anlegg,TG2
Hovedsakelig åpent elektrisk anlegg, tilknyttet tavleskap i trappegang, loftsetasje. Tavleskapet er utført med nyere automatsikringer og automatisk strømmåler. Det er fremlagt dokumentasjon for deler av anlegget. Det foreligger ikke dokumentasjon for anlegget i sin helhet eller kontrollrapporter fra det lokale el-tilsynet, fra de siste 5 årene. Siste kontroll ble i følge eier utført 2019.
21.Foreligger det el tilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)?
Nei
Kommentar:
1.Når ble det elektriske anlegget installert eller sist oppdatert? (årstall)
Kommentar: Det elektriske anlegget ble oppdatert med automatsikringer i 2019 (det er blitt oppgitt et annet årstall i egenerklæringen, men min far mener nå at det ble gjort senere). Det ble utført av firmaet Halvorsen Elektriske AS.
2.Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet?
Ja
Kommentar: alt av elektrisk arbeid i boligen er utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet. Samme firma er brukt hele tiden, og det er Halvorsen Elektriske AS
3.Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?
Ja
Kommentar: Det er foretatt tilleggsarbeider etter 1.1.1999, i forbindelse med oppussing av flere rom.
5.Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet – Det Lokale El tilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år?
Nei
Kommentar: Det ble foretatt kontroll av det elektriske anlegget i 2009 av inspektør Hvass. Min far vet ikke om han var fra DLE, eller en annen offentlig kontrollinstans. Vi har ikke noen rapport liggende fra denne kontrollen, men det ble ikke påpekt noen avvik fra regelverket.
6.Forekommer det at sikringene løses ut?
Ja
Kommentar: Det er svært sjelden at sikringer løses ut.
7.Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg?
Nei
Kommentar: Det har aldri vært brann, branntilløp eller varmgang i det elektriske anlegget.
8.Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank
Nei
Kommentar:
10.Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet?
Ukjent
Kommentar:
14.Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger?
Nei
Kommentar:
15.Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer?
Ja
Kommentar:
16.Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll?
Ja
Kommentar: Undertegnede har ikke elektrofaglig kompetanse. Vurderingene som fremgår beror på tilgjengelig og fremlagt dokumentasjon eller manglende tilgjengelig dokumentasjon, i kombinasjon med besiktigelse av tilgjengelige anleggsdeler og selgers opplysninger. Det foreligger ikke dokumentasjon for anlegget i sin helhet eller kontrollrapporter fra det lokale el-tilsynet, fra de siste 5 årene. Siste kontroll ble i følge eier utført 2019. Anbefaler å kontakte el-takstmann eller autorisert installatør for gjennomgang og vurdering av eldre og/eller udokumenterte el-anlegg, etablert etter 01.01.1999. Eventuell tilstandsrapport på el-anlegget må rekvireres av el-takstmann.

Tomteforhold
Drenering,TG2
Tilbakefylt ytterkonstruksjon mot underetasjen / kjelleretasjen. Grad av tilslamming og eventuelle drensrør i grunnen kan ikke vurderes uten terrenginngrep.
Vurdering av avvik:
- Det mangler, eller på grunn av alder er det sannsynlig at det mangler, utvendig fuktsikring av grunnmuren ved kjeller/underetasje.
- Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet.
- Vurdering basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid for dreneringen er passert. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.
Tiltak:
- Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må dreneringen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om. Bruken av underetg/kjeller vil og være avgjørende.
- Tiltak for redrenering rundt boligen kan ikke utelukkes.

Grunnmur og fundamenter,TG2
Grunnmuren er oppført i helstøpt betong. Betongkvalitet og armering er ikke vurdert. Plasstøpte grunnmurer fra den aktuelle tidsperioden inneholder erfaringsmessig stor grad av kult og steinmasser og manglende eller begrenset grad av armering. Støpt betonggulv mot terreng i underetasjen.
Vurdering av avvik:
- Det er registrert skråriss som er symptom på setninger.
- Det ble registrert enkelte riss, hovedsakelig i tilknytning til vindusåpninger. Betonggulver fra den aktuelle tidsperioden er erfaringsmessig utført uten kapillærbrytende sjikt. Det må derfor forventes noe fuktvandring og varmetap i støpte gulver mot grunnen.
Tiltak:
- Det er ikke behov for utbedringstiltak.
- Riss eller sprekker i grunnmurer må observeres over tid for å se eventuelle endringer.

Terrengforhold,TG2
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det ble registrert terrengfall mot grunnmur, hovedsakelig på den østlige siden. Trappenedgang til kjellerinngang medfører økt risiko overvannsbelastning ved eventuell tilstopping av drensløsningen i bunn av trappeløpet.
Tiltak:
- Tiltak:
- Terrengforholdene må holdes under oppsikt. Eventuelle tiltak må vurderes i forhold til overvannstilsig i nedbørsperioder og perioder med overganger mellom frost og snøsmelting. Eventuelle tiltak og terrengjusteringer bør også vurderes i forbindelse med en fremtidig redrenering rundt boligen.

Utvendige vann- og avløpsledninger,TG3
Vann og avløpsledninger er nedgravet og/eller skjult under terrengflater. Utvendige vann og avløpsledninger er derfor ikke fysisk kontrollert eller vurdert. Vurderingen beror utelukkende på tilgjengelige opplysninger om anleggets alder og naturlig slitasje. Tilgjengelige opplysninger tilsier at boligen er tilknyttet kommunalt vann og avløp. I følge eier ble deler av den utvendig avløpsledningen skiftet i 2022. Utvendig gjenværende septiktank i betong er i følge eier frakoblet.
Vurdering av avvik:
- Kombinasjonen av alder og materiale på utvendige vann- og avløpssystemet tilsier at man må regne med utskiftinger.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger.
- Det er trykkfall ved tapping av to kraner samtidig, indikerer svekket effekt på vannledning.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger.
- Avløp fra kjøkken og vaskerom ledes til terreng, via kum i kjeller.
Tiltak:
- Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
- Det må påregnes kommende oppgraderinger av vann og avløpsanlegget. Naturlige aldringssvekkelser for betongkonstruksjoner medfører at septikanken med fordel kan gjenfylles, dersom den ikke fungerer som koblingspunkt for utvendige avløpsledninger.

 
For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Opplysninger fra selger i eget dokument:
Kjente feil, mangler eller ulemper ved Århuskleiva 4:
- Avløpet som går fra kjøkkenet og avløpet i vaskerommet, er ikke tilkoblet det kommunale ledningsnettet. Det kan av og til føre til dårlig lukt i kjelleren, og det kan også trekke opp i gangen ved åpningen som fører ned til kjellergangen, mellom vinduet og trappen opp til 2.etg. Dette har ikke vært noe stort problem for oss, for vi er nøye med å ikke skylle ned matrester fra tallerkener og gryter. Likevel har vi de siste årene tenkt at vi burde gjøre noe med dette problemet, men vi har prioritert annen oppussing.
- Det oppstår fuktbobler i malingen noen steder på murveggen i kjelleren (gjelder ikke vaskerommet). Det betyr ikke at kjelleren føles fuktig eller "rå". Vi har bare pusset det vekk og malt over igjen med noen års mellomrom.
- Det er litt fuktskader nederst, på 4-5 panelbord på den lille veggen som går ned fra kjellertrappa.
- Vinylbelegget på baderommet er blitt misfarget av anti skli-stoffet på undersiden av baderomsteppet, men det synes ikke hvis teppet er plassert akkurat slik som det pleier å ligge.
- I fjor ble klosettet fjernet og satt tilbake på plass igjen, da vi fikk problemer med tett avløp p.g.a. røtter som hadde vokst seg inn i kloakkrøret som var gammelt og rustent. Da klosettet ble plassert tilbake igjen, ble deler av silikonet det hadde stått på litt synlig noen steder mellom foten og gulvbelegget. Det er mulig det går an å skjære det vekk uten at gulvbelegget får riper, men vi har ikke forsøkt å gjøre dette.
- Døren til det ene soverommet er vindskjev og litt vanskelig å lukke.
- Vinduet på loftsgangen, og det ene vinduet i lagerrommet i kjelleren får vi ikke åpnet.

Hvitevarer

Dette følger med: Oppvaskmaskin (integrert del av kjøkkeninnredning).
Dette følger ikke med: Taklampa over stuebordet og to gardinstenger i stuen.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 14 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.

Vedlegg salgsoppgave

Salgsoppgaven med tilhørende vedlegg må gjennomgås før budgivning. Dokumentasjonen anses som kjøpers beslutningsgrunnlag.
Komplett oversikt over alle dokumenter megler har mottatt fra det offentlige/forretningsfører er tilgjengelig på Sørmeglerens hjemmeside www.sormegleren.no/41230084. Dokumentene kan også fås hos megler ved forespørsel.
Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.

Servitutter

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:

4217/41/11:
04.11.1975 - Dokumentnr: 8037 - Erklæring/avtale
LIVSVARIG BRUKS- OG / ELLER DISPOSISJONSRETT
RETTIGHETSHAVER: TVEIT KARI
1. ETASJE
(Kari Tveit er død)


13.10.2023 - Dokumentnr: 1132897 - Registerenheten kan ikke disponeres over uten samtykke fra rettighetshaver
Rettighetshaver: Sørmegleren AS
Org.nr: 944 121 331


23.08.1938 - Dokumentnr: 864 - Registrering av grunn
Denne matrikkelenhet opprettet fra:
Knr:4217 Gnr:41 Bnr:1


01.01.2020 - Dokumentnr: 795025 - Omnummerering ved kommuneendring
Tidligere: Knr:0929 Gnr:41 Bnr:11


Info kommunale avgifter

De kommunale avgiftene består av:
Vann fastledd bolig: Kr 2633,75,-
Vann forbruk stipulert bolig : Kr 10 578,40,-
Avløp fastledd bolig: Kr 2038,75,-
Avløp forbruk stipulert bolig: Kr 8 520,40,-
Gebyr for feiing: Kr 367,50,-
Renovasjon: Kr 3396,-

Info strømforbruk

Info fra selger: Strømforbruket var på 21374 kwh i 2022.

Polisenummer

7995162

Personopplysningsloven

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.

Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.

Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighold.

Sammendrag selgers egenerklæring

Har det vært feil på bad, vaskerom eller toalettrom?
Ja. For ca. ett års siden hadde vi et problem med tett avløp på baderommet Årsaken var et gammelt, rustent kloakkrør som røtter hadde grodd inn i, og hindret passasjen. Gulvet ble nesten oversvømt en gang p.g.a. vann som rant ut under dusjkabinettet under dusjing.
Er det utført arbeid på bad, vaskerom eller toalettrom?
Ja.
Hvordan ble arbeidet utført?
Faglært.
Fortell kort om hva som ble gjort:
Hele baderommet ble pusset opp i 2018. Alt ble nytt. Det ble montert vask på vaskerommet i 2013. Nye vannrør på vaskerommet i 2018.
Hvis utført av faglærte, hvilke firma utførte jobben?
Aaland VVS, Åmli Bygg AS, Halvorsen Elektriske AS.
Har du dokumentasjon på arbeidet?
Ja. Fra Aaland VVS og Halvorsen Elektriske AS, Åmli Bygg AS ville kontaktes pr. telefon.
Har det lekket vann utenfra og inn, eller er det sett andre tegn til fukt eller utettheter?
Nei.
Er det utført arbeid på tak, yttervegg, vindu, terrasse eller annen fasade?
Ja.
Hvordan ble arbeidet utført?
Faglært og ufaglært.
Fortell kort hva som ble gjort:
Ufaglært: Skiftet panel yttervegg og vinduer, stuevegg, midten av 90-tallet. Skiftet verandadør, vegg mot bua og stuevinduene ble hevet i år 2000. Skiftet panel yttervegg på tilbygget i 2003. Bygde veranda i 2002. Faglært: Skiftet vinduer på veggen mot gangstien, 2012. Ny ytterdør, 2012. Rustbehandlet takplatene, skiftet takplater på bua 2013 og 2014. Husveggene ble malt 2018-2021.
Hvis utført av faglærte, hvilket firma utførte jobben?
Åmli Bygg AS.
Har du dokumentasjon på arbeidet?
Nei.
Er det observert vann eller fukt i kjeller, krypkjeller eller underetasje?
Ja.
Beskriv feilen eller omfanget:
Det har vært fukt enkelte steder i kjelleren, langs gulv og yttervegg. Panelet på trappeveggen har tatt opp i seg fukt fra gulvet og har fått litt fuktskader nederst. Min far fikset muren nederst inn under trappa, og da forsvant problemet. Det oppstår fuktbobler i malingen noen steder på murveggen, men vi synes ikke kjelleren føles fuktig.
Har det vært problemer med eller er det utført arbeid på dreneringen.
Nei.
Har det vært feil på det elektriske anlegget?
Nei.
Er det utført arbeid eller kontroll på det elektriske anlegget?
Ja.
Hvordan ble arbeidet utført?
Faglært.
Fortell kort om hva som ble gjort:
Kontroll av det elektriske anlegget i 2009. Jordledning ble da forbedret. Det ble skiftet til automatsikringer i 2016/2017.
Hvis utført av faglært, hvilket firma?
Halvorsen Elektriske AS.
Har du dokumentasjon på arbeidet?
Nei.
Kjenner du til om eiendommen har privat vannforsyning, septik, pumekum, avløpskvern eller liknende?
Nei.
Har det vært feil på utvendige eller innvendige avløpsrør eller vannrør?
Ja.
Beskriv feilen og omfanget:
Feilen ble beskrevet under våtrom.
Er det utført arbeid på utvendige eller innvendige avløpsrør eller vannrør?
Ja.
Hvordan ble arbeidet utført?
Faglært.
Fortell kort hva som ble gjort:
Det gamle kloakkrøret ble skiftet ut.
Hvis utført av faglært, hvilket firma utførte jobben?
Aaland VVS.
Har du dokumentasjon på arbeidet?
Ja.
Kjenner du til om det er eller har vært nedgravd oljetank på eiendommen?
Nei.
Har det vært feil på varmeanlegg eller ventilasjonsanlegg?
Vi har ikke varmeanlegg eller ventilasjonsanlegg.
Er det tegn på setningsskader?
Nei.
Har det vært feil eller gjort endringer på ildsted eller pipe?
Nei.
Har det vært skadedyr i boligen?
Det har noen veldig få ganger i årenes løp vært mus i kjelleren.
Har det vært mugg, sopp eller råte i boligen?
Ja.
Beskriv feilen og omfanget:
Er usikker på om det er sopp på et lite område nederst på en vegg i lagerrommet i kjelleren. Det lukter ikke mugg. Det har vært råte i dørterskelen til ytterdøra i kjelleren, og terskelen inntil arbeidsrommet. Min far fikset det med husfix.
Har ufaglærte utført arbeid som normalt bør utføres av faglærte?
Ja.
Mangler boligen eller andre bygninger brukstillatelse, ferdigattest eller andre godkjenninger?
Nei.
Har du bygd på eller omgjort kjeller, loft eller annet rom til boligrom?
Nei.
Er det utført radonmåling?
Nei.
Kjenner du til andre forhold av betydning eller sjenanse for eiendommen eller nærområdet?
Nei.

Visning

Produktnummer: 7D6F79B6-C736-4C1C-B302-CCF5A26178AD Kategori: