Lillesand

Engekjerr 80

Prisantydning
4 700 000 kr
Omkostninger
133 970 kr
Totalpris
4 833 970 kr
Formuesverdi
1 090 564 kr
Formuesverdi sekundær
3 926 030 kr
Byggeår
1981
P-rom
182 ㎡
Bruksareal
204 ㎡
Totalt bruksareal
204 ㎡
Tomteareal
642 ㎡
Etasje
3
Antall soverom
5
Eierform
Eiet
Eiendomstype
Enebolig

Oversikt

Pen og innholdsrik enebolig over 3 plan med fin beliggenhet i rolig nabolag - Garasje med lagringsloft - Solrik hage

Om eiendommen

Fra 01.01.24 er det innført nye regler for måling og opplysning av areal på boliger.
De nye arealbegrepene er:

Bruksareal BRA
  • BRA-i - Internt bruksareal. Arealet innenfor boenheten.
  • BRA-e - Eksternt bruksareal. Areal av alle rom utenfor boenheten og som tilhører denne, for eksempel eksterne boder.
  • BRA-b - Innglasset balkong, altan, terrasser.
Andre arealer
  • TBA -Terrasser og åpen altan som er tilknyttet boligen.
  • ALH - Areal med lav himlingshøyde måles på samme måte som BRA, men man ser bort fra krav til himlingshøyde. Arealet inngår ikke i BRA, men opplyses om sammen med BRA som et tillegg.
  • GUA - summen av BRA og AHL. Brukes når boligen har gulvareal som ikke er måleverdig på grunn av for eksempel skråtak eller lav himlingshøyde. Arealet oppgis som tilleggsinformasjon til øvrige arealer.

Innhold

Boligen går over 3. etasjer med inngang i 1. etasje og har i tillegg loftsetasje og underetasje.
Det er følgende planløsning:
Underetasje: Gang m/trapp, Soverom 1, Bad, Vaskerom, Soverom 2, Soverom 3 (ikke godkjent)
1. etasje: Vindfang, Gang, Stue, Kjøkken, Toalettrom, Bad, Soverom
Loftsetasje: Gang m/trapp, Soverom 1, Soverom 2

Det er avvik mellom godkjente tegninger/ferdigattest og dagens planløsning. I underetasjen er opprinnelig godkjent hobbyrom bruksendret til 2 soverom. Dette er bruksendret hos kommunen og godkjent som oppholdsrom/hoveddel. Kjellerbod er innredet til soverom. Rommet er byggemeldt som henholdsvis kjellerbod og ikke utgravd areal. Opprinnelige godkjente tegninger fra kommunen viser at deler av kjeller ikke er utgravd, men fremstår i dag som utgravd og er en del av underetasjen (boder og soverom). Ulovlige tiltak vil kommunen kunne forfølge og kreve omsøkt etter dagens regelverk. Risiko og eventuelle kostnader forbudet med eventuell søknad-/godkjenning påhviler kjøper

Oppvarming

Elektrisk oppvarming via varmekabler. Varmepumpe og vedovn i stue.

Beliggenhet

Parkering

I egen garasje eller på egen tomt.

Beliggenhet

Eiendommen ligger i et attraktivt og veletablert boligområde ca. 2 km vest for sentrum. Området, som ligger høyt og fritt, består i hovedsak av frittliggende eneboliger. Rolig og barnevennlig strøk med ca. 900 m til barneskole og 700 m til Blåbæråsen Barnehage. Til nærmeste dagligvareforretning og bussholdeplass med hyppige avganger mellom Kristiansand og Arendal er det 700 m.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ferdigattest datert 03.01.1981. Ferdigattesten gjelder "Nybygg - Bolig". At en slik attest eksisterer gir ingen garanti for at det ikke er utført arbeid på boliger som ikke er byggemeldt eller godkjent.

Vei, vann og avløp

Eiendommen er tilknyttet offentlig vei, vann og avløp. 

Reguleringsplan

Eiendommen er regulert til Frittliggende småhusbebyggelse, tilhører reguleringsplan "Engekjerr (sekkebekk felt 7 og 8), datert 24.06.1976. På generell basis gjør vi oppmerksom på at det kan foreligge fremtidige planer hos kommunen for området rundt eiendommen, som megler ikke har mottatt opplysninger om.

Delarealer: Delareal 25 m
Formål Kjørevei

Delareal: 617 m
Formål Frittliggende småhusbebyggelse

Adgang for utleie

Boligen har ikke egen utleiedel, men kan fritt leies ut.

Tinglyste heftelser og rettigheter

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:

4215/18/196:
08.11.1979 - Dokumentnr: 6035 - Registrering av grunn
Denne matrikkelenhet opprettet fra:
Knr:4215 Gnr:18 Bnr:99


01.01.2020 - Dokumentnr: 406311 - Omnummerering ved kommuneendring
Tidligere: Knr:0926 Gnr:18 Bnr:196


Kommentar konsesjon

Lillesand kommune har konsesjonsgrense null. Dette innebærer boplikt. Kjøper må undertegne egenerklæring om konsesjonsfrihet, som megler sender til kommunen for registrering. Sørmegleren gjør oppmerksom på at kommunen må ha bekreftet at egenerklæringen er registrert i matrikkelen før skjøte kan sendes til tinglysing. Oppgjør kan ikke finne sted før dette foreligger.

Økonomi

Omkostninger kjøper

Dok.avgift 2,5% av kjøpesum: kr 117 500,-
Tinglysning av skjøte: kr 585,-
Tinglysning av pantedokument kr 585,-
 
HELP Boligkjøperforsikring kr 12 500,-
HELP Boligkjøperforsikring Pluss kr 2 800,-
 
Sum omkostninger: kr 133 970,-
 
Regnestykker forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning. Det tas forbehold om endringer i avgifter/gebyrer. 

Nøkkelinformasjon

Standard

UTVENDIG
Enebolig med underetasje oppført i tre over grunnmurer av lettklinker blokker eller lignende. Saltak tekket med betongtakstein fra byggeår. Antar undertak av taktro, takpapp, sløyfer og
lekter. Renner i stål og nedløp av plast fra byggeår. Heltrukket pipebeslag i stål over pipe. Yttervegger av tradisjonelt reisverk, isolert med liggende bordkledning. Vinduer med rammer/karmer av tre med 2- lags isolerglass, hovedsakelig fra byggeår. Enkelte vinduer er skiftet i senere tid. Malt hovedytterdør og balkongdør i tre. Balkongdør har 2-lags isolerglass. Kjellerdør med lakket overflate. Alle ytterdører fra byggeår.
Sørvest vendt veranda/terrasser og terrasse foran inngangsparti med terrassebord og rekkverk av tre.

INNVENDIG
Hovedsakelig parkett, laminat og belegg på gulv. Panel, panelplater og veggplater med tapet/strie på vegg overflater. Panel og takess i takhimling. Enkelte overflater i kjeller av betong og mur. Boligen har malte/umalte eldre furudører fra byggeår og malte fyllingsdører fra senere utskiftingsår. Bjelkelag i tre mellom etasjer og malt tretrapp fra byggeår. Boligen har ildsted i stuen tilkoblet mursteinspipe fra byggeår.

VÅTROM
Bad i 1. etasje, modernisert/pusset opp i 2005 med fliser på gulv og panelplater på vegger. Type malt mdf-panel i takhimling. Badet er innredet med toalett, badekar og baderomsinnredning
med dobbelt nedfelt servant. Baderom i underetasjen, modernisert/pusset opp i 2009 med vinylbelegg på gulv, våtromsplater på vegger og malte plater i takhimling. Rommet er innredet med toalett, dusjhjørne og innredning med nedfelt vask. Eldre tidstypisk vaskerom i underetasjen med vinylbelegg på gulv, type malte plater og murvegger på veggoverflater. Malte plater i takhimling. Rommet er innredet med opplegg for vaskemaskin, vaskeromsinnredning med laminert benkeplate og nedfelt utslagsvask.

KJØKKEN
Kjøkkeninnredning med glatte fronter og laminert benkeplate. Fastmonterte hvitevarer er oppvaskmaskin, stekeovn, kjøleskap og koketopp. Kjøkkenventilator med avtrekk ut.

SPESIALROM
WC rom med belegg på gulv, panel på vegger og i takhimling. Innredet med vask og toalett.

TEKNISKE INSTALLASJONER
- Vannrør av kobber fra byggeår, avløpsrør i plast. Rørløsninger er tilknyttet offentlig V/A via private stikkledninger.
- Varmtvannstank fra 2008, plassert på vaskerom.
- Generell luftutskifting i boligen skjer ved naturlig ventilasjon fra vindusventiler og ved at vinduer åpnes.
- Boligen har eldre varmepumpe plassert på vegg i stuen.
- Boligen har installert sentralstøvsuger med uttak i kjeller og 1. etasje.
- Boligen har sikringsskap med automatsikringer plassert i vindfang.

KONKLUSJON TILSTAND - ENEBOLIG
Boligen er oppført i henhold til vanlig byggeskikk og standard for byggeperioden. Boligen fremstår i påregnelig teknisk stand ut ifra alder, men noen avvik mot dagens standard og forskriftskrav, samt enkelte tilstandssvekkelser ved boligen utover den forventede slitasjen, alder tatt i betraktning. Oppsummering av avvik som defineres som TG2 og TG3 vises fra de neste sidene i rapporten. Merk! Det gjøres oppmerksom på at det KUN enebolig som er fullt tilstandsvurdert. Enkel beskrivelse/vurdering av garasje, finnes på side 34 i rapporten.
Hele rapporten må leses.


Tilstandsrapport basert på innholdskrav til forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.   
 
Tilstandsrapporten er utarbeidet av Anders Westgård Hafslund den 21.10.2023, og er gyldig i 1 år etter rapportdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.
 
Bygningssakskyndigs konklusjon:
 
Følgende avvik har fått TG3 eller TG2: 
TG3:
Utvendig > Vinduer - 2
Det er avvik:
- Vinduet er punktert og har fuktskader som følge av kondens på innvendig glassrute.
Kostnadsestimat: Under 10 000

Våtrom > Underetasje > Vaskerom > Generell
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
En må forvente generell oppgradering av våtrommets tettesjikt/membran for at våtrommet skal tåle en normal bruk etter dagens krav (tett våtsone).
En samlet TG 3 for rommet er satt med bakgrunn i alder og manglende tetthet i våtsone på rommet. Det er ikke behov for å gjennomføre en detaljert tilstandsanalyse, etter standardens krav.
Våtrommet har for øvrig fungert OK for dagens eier frem til nå.
Kostnadsestimat: 100 000 - 300 000

Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
Det er avvik:
- Lagt opp lampepunkt i kjellerstue, samt stikkontakter og lys i bod kjeller med egeninnsats.
Kostnadsestimat: Under 10 000

TG2 - AVVIK SOM KAN KREVE TILTAK:
Utvendig > Taktekking
Det er avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på undertak og taktekke.

Utvendig > Nedløp og beslag
Det er avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på eldre renner/nedløp/beslag.
- Det ble registrert slitasje og avflassing av lakk/maling på enkelte beslag.
- Det mangler snøfangere på taket.

Utvendig > Veggkonstruksjon
Det er avvik:
- Ved stikkontroll i underkant av kledning og hjørnebord ble det ikke registrert tilstrekkelig museband og eller tiltak for å hindre mus.
- Det er stedvis begrenset lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur.

Utvendig > Vinduer
Det er avvik:
- På grunn av vinduenes alder må det kunne forventes/tas høyde for noe risiko for at isolerglass kan punktere eller er punktert.
- Det ble på inn- og utvendig overflater (eldre vinduer) påvist værslitasje, kondens på glassruter, svertesopp, avflassing maling, slitasje på foringer m.m.
- Det ble ved stikkprøver påvist at enkelte vinduer er harde å åpne/lukke.

Utvendig > Dører
Det er avvik:
- Det ble registrert at enkelte av dører tar noe i karm, har manglende beslag under dørsvill, værslitte overflater og sprekker i treverk utover normal slitasjegrad m.m.
- Basert på alder må det kunne forventes/tas høyde for noe risiko for at isolerglass på eldre dører kan punktere eller er punktert.

Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger
Det er avvik:
- Rekkverk tilhørende veranda/terrasser er for lavt iht. dagens regelverk (under 90 cm) i områder der høydeforskjell er over 50 cm til hardt underlag.
- Veranda/terrasser var delvis tildekt av snø påbefaringsdagen og derfor begrenset kontrollert.
- Bjelkelag og fundamenter er noe begrenset kontrollert pga. vanskelig tilkomst eller lukket konstruksjon, men for øvrig ingen indikasjon på vesentlige svekkelser/skjevheter.

Utvendig > Utvendige trapper
Det er avvik:
- Enkelte utvendige trapper mangler håndlist/rekkverk.
- Rekkverk på muren over kjellertrapp tilfredsstiller ikke dagens krav til rekkverkshøyde (under 100 cm).

Innvendig > Overflater
Det er avvik:
- Det ble stedvis registrert noe knirk og slitasje på gulvoverflater, samt stedvis glipe/avstand mellom gulv og dørterskler.
- Det ble registrert skade på tapetvegg i gang, løsnet luke til kott, sprekk i tapet, stedvis noe slitasje på foringer/listverk rundt vinduer m.m.

Innvendig > Innvendige trapper
Det er avvik:
- Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
- Åpninger i rekkverk og mellom trinn er større enn dagens forskriftskrav tillater (over 10 cm).
- Rekkverk er noe for lavt ift dagens krav til rekkverkshøyde (litt under 90 cm).

Innvendig > Innvendige dører
Det er avvik:
- Enkelte dører tar i karm og er harde å åpne/lukke, samt en del bruksmerker og dører med skader påvist.

Våtrom > Underetasje > Bad > Overflater vegger og himling
Det er avvik:
- Ved måling med fuktindikator er det påvist forhøyede fuktverdier på nedre del av våtromsplatene i dusjsonen. Det er også registrert antydning til svelle -/fuktskader i nedre kant av platene, samt svertesopp
i elastisk fuge mellom våtromsplate og bunnprofil.
- Det er påvist fuktskjolder og svertesopp på takplater.
Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000

Våtrom > Underetasje > Bad > Overflater Gulv
Det er avvik:
- Vinylbelegg er misfarget i dusjsonen langs vegger/oppkant, det er registrert svertesopp i elastisk fuge i dusjhjørne, belegg er løsnet ved oppkant dør.
- Ukjente løsninger bak lister/foringer ved dør. Ingen dokumentasjon på utførelse.
- Det renner/spruter noe vann ut på gulvet ved spyling i dusj.

Våtrom > Underetasje > Bad > Ventilasjon
Det er avvik:
- Ut ifra observasjoner gjort på befaringsdagen, er det indikasjoner på at ventilering av rommet i dag ikke er tilstrekkelig.
- Rommet mangler tilluftsløsning. Luftutskiftingen vil ikke fungere som tiltenkt.
- Det er montert vifte i dusjsonen/våtsone. Det er ikke fremlagt dokumentasjon på at denne tåler direkte vannsprut.

Våtrom > 1. Etasje > Bad > Overflater vegger og himling
Det er avvik:
- Det foreligger ikke dokumentasjon på at takpanel er egnet for bruk i våtrom. Typen panel kan være risiko utsatt for svelling om de plasseres i rom med høy luftfuktighet. Det ble påvist antydning til fuktskjolder på takpanelen.
- Malte panelplater på vegger tilfredsstiller ikke dagens krav for tettesjikt i våtsoner. Det er ikke fremlagt dokumentasjon på at veggplatene er malt med våtromsmaling. Typen plater kan være risiko utsatt for svelling om de plasseres i rom med høy luftfuktighet.
- Det er ikke fremlagt dokumentasjon på at det er benyttet våtromsmaling i rommet. Det gjøres oppmerksom på at eventuell våtromsmaling ikke er det samme som tett membran. Det vil si at det ikke
kan dusjes direkte på vegg.
- Vindu er plassert i våtsonen.

Våtrom > 1. Etasje > Bad > Sluk, membran og tettesjikt
Det er avvik:
- Det er ukjente løsninger bak lister ved dør og i sluk. Det finnes ikke dokumentasjon på løsninger. Lekkasjesikring betinger tette løsninger ved dørsvill oppkant, bak lister ved dør og ned i sluk.
- Alder tilsier at utskifting av sluk og membran vil være en del av det fremtidige utskiftingsbehovet da over halvparten av forventet levetid for membran og slukløsning er oppbrukt.

Våtrom > 1. Etasje > Bad > Ventilasjon
Det er avvik:
- Rommet mangler tilluftsløsning. Luftutskifting vil ikke fungere som tiltenkt, noe som kan medføre til skader på sikt.

Kjøkken > 1. Etasje > Kjøkken > Overflater og innredning
Det er avvik:
- Kjøkkenet har slitasje på benkeplaten og bunnplate i skap under vask, samt skapdører/skuffer med mindre justeringsbehov.
- Det ble ikke registrert lekkasjevarsler eller komfyrvakt på kjøkkenet.

Spesialrom > 1. Etasje > Toalettrom > Overflater og konstruksjon
Det er avvik:
- Det ble registrert en ulyd i den mekanisk viften.
- Rommet har ingen tilluftsløsning under/ved dør.

Tekniske installasjoner > Ventilasjon
Det er avvik:
- Det er registrert kondens og kondensskader på flere vinduer, spesielt i underetasjen, samt fuktskader på badet. Kan bl.a. være indikasjon på dårlig luftsirkulasjon.

Tomteforhold > Drenering
Det er avvik:
- Dreneringsløsninger er fra byggeår og mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet.
- Det er stedvis påvist at grunnmursplast/klemlist er utilstrekkelig festet.
- Grunnmursplasten er enkelte plasser muligens avsluttet under terreng (ikke synlig).

Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger
Det er avvik:
- Utvendige vann/avløpsledninger er fra byggeår (over 25 år). Det vil si at over halvparten av forventet levetid er utgått.
 
For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Hvitevarer

Kjøleskap, komfyr og oppvaskmaskin medfølger kjøpet.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 14 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.  

Servitutter

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:

4215/18/196:
08.11.1979 - Dokumentnr: 6035 - Registrering av grunn
Denne matrikkelenhet opprettet fra:
Knr:4215 Gnr:18 Bnr:99


01.01.2020 - Dokumentnr: 406311 - Omnummerering ved kommuneendring
Tidligere: Knr:0926 Gnr:18 Bnr:196


Info kommunale avgifter

Omfatter eiendomsskatt, vann og avløp, feie/tilsynsgebyr
I tillegg kommer renovasjon fra Libir på kr. 4.939,-

Byggemåte

Enebolig med underetasje oppført i tre over grunnmurer av lettklinker blokker eller lignende. Saltak tekket med betongtakstein fra byggeår. Antar undertak av taktro, takpapp, sløyfer og lekter. Renner i stål og nedløp av plast fra byggeår. Heltrukket pipebeslag i stål over pipe. Yttervegger av tradisjonelt reisverk, isolert med liggende bordkledning.

TV/Internett/Bredbånd

Boligen har innlagt fiber.

Sammendrag selgers egenerklæring

- Byggmester Terjesen og Githmark AS byttet 4 vinduer i 2022.
- Ufaglært har lagt opp stikkontakter og lys i bod kjeller, lampepunkt i stor soverom kjeller.
- Det er noe råte på garasje nederst ved port.
- Selger har selv innredet bod og utført elektrisk arbeid i kjeller i 2017.

Vilkår og betingelser

Sentrale lover

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven.

Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.

Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. benytt "gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av bankid. når første bud er gitt vil du motta en sms-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. budforhøyelser kan også gis ved å trykke "gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. for øvrig vises det til "forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.

Tilbud på lånefinansiering

Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 2.200,- til kr 2.600,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss.

Lov om hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.

Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.

Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighold.

Visning

Produktnummer: D5CC71F6-4561-400E-90F8-BF48882097C4 Kategori: