Gode råd om visning

Skal du ha visning? Når du skal holde visning, er det greit å være forberedt. Men hva skal du egentlig gjøre for at potensielle boligkjøpere får et godt førsteinntrykk, og hvordan holde på interessen?

Interessenter vil se på rom og planløsning, og blir påvirket av møblering, rengjøring og styling. I tillegg vil de fleste stille med en mental sjekkliste, og mange tar valg om sitt neste hjem basert på hvilken følelse boligen gir dem. 

De fleste som kommer på visning har allerede sett boligen, enten på nett eller i avisen. På visning vil de oppleve den, og alle sanser er i bruk. Her er noen tips til hvordan du som selger kan forberede deg og eiendommen til visning. 

Gjør et godt førsteinntrykk på visning

Re opp sengen og trekk fra gardiner på soverom
Re opp sengen og trekk fra gardiner på soverom

En dårlig stelt plen, ugress og synlig søppel utenfor huset frister de færreste og skremmer de fleste. Interessenter skal kunne forestille seg din bolig som sitt nye hjem. Nyklippet plen og puter i hagemøbler i sommermånedene er en selvfølge. Sørg for at utsiden av eiendommen er pen og ryddig. 

Les også om boligstyling er før salg

Oppussing og reparasjoner

Vegger som flasser, dryppende kraner, skjeve dører og vinduer er ikke bare småting når du skal selge eiendommen din. Det vil ofte koste deg mindre å få dette reparert i forkant enn hva den reduserte kjøpelysten hos potensielle kjøpere kan koste deg. Det er enkelt å bytte lyspærer som ikke virker. Hvis noe likevel er ødelagt, ikke unnskyld deg. Si det som det er. Ærlighet varer alltid lengst.

Rydding og rengjøring

Rent og pent er en selvfølge. Eiendeler som er skatter i dine øyne, kan være rot i andres. Vær kritisk og rydd bort det meste av personlige eiendeler, bilder, nips og ferieminner. Trekk fra gardiner, fjern slitne potteplanter og slå på alle lys. Stearinlys er hyggelig. Det er ikke kun synet som benyttes på visning, også hørsel og luktesans er også viktig. Unngå røyk- og matlukt. 

Fjern overflødige produkter på badet og sett inn en grønn plante
Fjern overflødige produkter på badet og sett inn en grønn plante

Musikk og dyr

Det kan være lurt å holde kjæledyr utendørs under visningen av hensyn til allergikere. Skru av radio og TV. Boligen skal være hovedfokus! 

Visninger og samtaler

Hold overflater rene og plasser noen pyntegjenstander strategisk på bord og i hyller
Hold overflater rene og plasser noen pyntegjenstander strategisk på bord og i hyller

Det kan være stressende å skulle åpne opp hjemmet for potensielle kjøpere. Planlegg gjerne at du den siste halvtimen før visning kan sette deg ned med en god kopp kaffe og senke skuldrene. 

Dersom du som selger ønsker å være til stede på visning kan følgende være gode tips: Vær høflig. Ikke påtrengende. Husk at ikke alt trenger å forklares. De fleste vet at et kjøkken er et kjøkken. La de som er på visning orientere seg i fred og ro, men svar ærlig på spørsmål. Tillit er nøkkelord for å få interessenten til å legge inn bud i etterkant. 

Et godt råd er å oppføre seg som en kelner; tilstede, men merkes ikke.

Forbered deg på spørsmål om naboforhold, trafikkstøy, solforhold, strømutgifter, hva som er gjort av rehabilitering og oppussing, og når. 

La megler diskutere pris med kjøper. Det oppstår lett misforståelser. Selger bør heller aldri komme med uttalelser som "jeg må ha kr. xxx", eller "jeg selger ikke for.. / selger for...". Husk at alle bud, lave som høye, kan være utløsende for å få flere budgivere på banen. 

Husk at alle bud er viktige. Som selger er det lurt å svare: Legg inn bud hos megler, så blir vi sikkert enige! 

Les mer om hva som skjer på visning

Navn, telefonnummer og informasjon

Dersom du blir kontaktet av potensielle kjøpere når eiendomsmegler ikke er til stede, må du notere navn, e-post, telefonnummer og annen viktig informasjon fra de som kommer. Virker den besøkende interessert? Må han eller hun selge egen eiendom først? Er det spesielle forhold interessentene var opptatt av? Sett av god tid og ha nødvendig salgsmateriell å dele ut til interessenter. 

Det er en fordel hvis du kan gi god informasjon til interessenten om lokale forhold som alle er opptatt av, slik som nærmiljø, skolevei, offentlig kommunikasjon og avstand til nærmeste butikk. Jo mer informasjon, jo bedre kan Sørmegleren følge opp interesserte og dermed selge eiendommen din raskere.

Mas på oss

Det finnes ingen dumme spørsmål. Husk at det er salg av din bolig vi lever av og engasjerer oss for!

Ryddige overflater på kjøkken og spiseplass er en selvfølgeRyddige overflater på kjøkken og spiseplass er en selvfølge

 

7 kjappe om visning 

  • Tenk gjennom og forbered førsteinntrykket
  • Reparer småting og skift lyspærer som ikke virker
  • Rydd, vask og luft 
  • Slå av radioen og send hunden på luftetur
  • Stress ned 
  • Observer og noter, er besøket interessert?
  • Mas på eiendomsmegler! 

 

> Din Sørmappe: Gå gjennom sjekkliste før visning

> Les om stegene i et boligsalg

> Trenger du boliglån?

Kort og nyttig om visning

Areal

Areal er målet på størrelsen av en overflate, og oppgis i m2 eller kvm, som begge står for kvadratmeter. I forbindelse med kjøp og salg av fast eiendom er det oftest boligens areal og tomtens areal som er aktuelt. Her beskrives de vanligste begrepene innenfor kjøp og salg av eiendom.

Bruttoareal (BTA)

Bruttorareal inkluderer arealet av hele boligen, inkludert boder, kjellerrom, garasje og så videre. Arealet måles fra ytterveggenes yttersider. 

Bruksareal (BRA)

Arealet måles fra insiden av ytterveggene, og inkluderer alt areal som opptas av innvendige vegger og trappeåpninger. Areal der takhøyden er lavere enn 1,9 meter regnes ikke med i BRA. På loft må takhøyde være minimum 1,9 meter og bredden minst 60 centimeter for å være måleverdig.

Primærrom (P-rom)

Primærrom er bruksarealet av boligens primærdel. Hovedregelen er at alle oppholdsrom er P-rom, som stue, kjøkken, bad, soverom og andre rom man naturlig oppholder seg i. En huskeregel kan være at oppvarmede rom som oftest er inkludert i P-rom.

Sekundærrom (S-rom)

Sekundærrom er bruksarealet av boligens sekundærdel, som betyr boder, kott, uinnredet loft, garasje og så videre. Hovedregelen er at rom som kun brukes til oppbevaring regnes som S-rom, selv om overgangen mellom P-rom og S-rom ofte er glidende og kan vurderes ulikt.

Tomteareal

Tomteareal er størrelsen på tomten, og oppgis ofte i mål eller dekar. Kjøper du en ubebygd tomt spiller tomtearealet sammen med reguleringsbestemmelsene en sentral rolle i hvor stor bolig eller hytte du kan bygge.

Tilleggsareal

Her skiller vi mellom tilleggsareal til en tomt og tilleggsareal til en leilighet i et sameie.

Kjøper man et mindre stykke jord som skal brukes som en del av en allerede eksisterende tomt, kan det gjøres som en grensejustering. Større områder selges ofte som parseller med eget gårds- og bruksnummer.

Tilleggsareal til en leilighet er en eksklusiv bruksrett til et areal, bebygd eller ubebygd. Rettigheten knyttes mot leiligheten enten i seksjoneringen eller vedtektene, og omfatter som regel boder, parkeringsplasser, hage/uteareal og terrasse.

Interessentliste

En liste du skriver deg opp på dersom du er interessert i boligen når du er på visning. Kan også være en liste det er mulig å sette seg opp på hos megler for å vise at du er interessert i boliger i et spesielt område eller en spesiell boligtype.

Prospekt

Også kalt salgsoppgave.

Meglers beskrivelse av boligen gjennomlest, supplert og godkjent av boligselger. Prospektet inneholder viktig informasjon om eiendommen som er lovpålagt etter Eiendomsmeglerloven, og må gås nøye gjennom før budgivning.

Salgsoppgave

Også kalt prospekt.

Meglers beskrivelse av boligen gjennomlest, supplert og godkjent av boligselger. Salgsoppgaven inneholder viktig informasjon om eiendommen som er lovpålagt etter Eiendomsmeglerloven, og må gås nøye gjennom før budgivning.

Visning

En visning er når selger åpner boligen eller hytten sin så interessenter kan se eiendommen.

Fellesvisning

Annonsert visning hvor eiendomsmegler eller visningsassistent er til stede med eller uten selger. Visningstidspunkt er annonsert på sormegleren.no, finn.no og som regel på Facebook, i avis, med flere.

Privatvisning

Eiendomsmegler avtaler med selger og interessent tidspunkt for når eiendommen kan sees. Megler er med så langt det er mulig, men noen ganger er det også selger som møter interessenten.

Som interessent avtaler du tidspunkt med eiendomsmegler.

Visningsassistent

Eiendomsmeglers stedfortreder på visning. Sørmegleren har kun utdannede visningsassistenter med erfaring, som til daglig jobber tett sammen med eiendomsmegler. Hvis det er aktuelt at andre enn din eiendomsmegler holder visningen, vil visningsassistenten bli informert om alle forhold med boligen. Som selger vet du alltid hvem som holder visning. Er du usikker, eller ikke ønsker visningsassistent, snakk med megler.

Hva bør jeg tenke på når jeg skal kjøpe bolig?

Det er mange ting å tenke på i forkant av et boligkjøp. Hvor ønsker jeg å bo? Hvor lenge skal jeg bo der? Hva skjer hvis helsen forandrer seg? Hva skjer hvis økonomien forandrer seg? Hva skjer ved renteøkning?

Gå til banken i tidlig så du vet hva du har råd til å kjøpe. Les salgsoppgave og tilstandsrapport grundig før visning, ta deg god tid på visning, still spørsmål til eiendomsmegler. Send gjerne mail eller ring til takstmann hvis du lurer på noe i forbindelse med tilstanden på boligen. Det kan også være lurt å gjøre seg kjent i nabolaget, og gjerne snakke med naboer, det er tross alt de du skal "bo sammen med".

Les Tones tips til deg som skal kjøpe bolig

Les om hvordan du bør lese salgsoppgaven

 

Hvor mange visninger må jeg ha?

Det ideelle er å få solgt etter første visning. Dessverre fungerer ikke markedet alltid slik. Står boligen lenge for salg, kan det være smart med avtalevisning.

Mer fra Sørmegleren