Prisene har økt mye på forbruksvarer, strømmen er skremmende dyr og alle som har boliglån kan ikke unngå å merke at rentene har steget. Vi får høre at den økonomiske veksten er lav, inflasjonen høy, det er tapt kjøpekraft, stigende renter og en prisstigning som er høyere enn lønnsveksten …

Det er ikke rart vi blir usikre. Men er det egentlig grunn til å bekymre seg over boligmarkedet på Sørlandet?

Gode utsikter i sør

Det er ventet en nedgang i boligprisene i Norge i 2023 og aller mest i Oslo. Men på Sørlandet vil utviklingen trolig bli positiv. Hvorfor det? Jo, fordi vi har hatt en beskjeden prisstigning i mange år, derfor blir fallet også begrenset, og i tillegg skjer det mye spennende på arbeidsmarkedet.

Når de nasjonale avisene og politikerne beskriver eiendomsmarkedet i Norge, er det ofte ut fra et Oslo-perspektiv. Ta med i betraktning at Norges boligmarked kan grovt sett deles inn i to: Oslo på den ene siden, og resten av landet på den andre.

 

Tilbud og etterspørsel

Prisene i boligmarkedet styres av tilbud og etterspørsel. Nå på begynnelsen av året har vi veldig få eiendommer for salg. Men etterspørselen er der! Det er mange som kontakter oss og ønsker å kjøpe, og som venter på at det skal komme flere eiendommer ut i markedet.

Generelt så deler vi året inn ved at det i første kvartal er få boliger for salg, men etterspørsel. Når vi kommer til påske skal «alle» selge, og både tilbudet og etterspørselen er høy. Dette betyr at det er flere selgere som kjemper om kjøperne. Den fasen fortsetter til oktober. I desember tar langt på vei både kjøpere og selgere juleferie.

 

Markeds- og regionsjef i Sørmegleren, Tone Solheim Grøsle, forteller om dagens boligmarked.

Hva slags eiendom skal du selge? 

I tillegg til at tilbud og etterspørsel er med på å bestemme prisen på eiendommen, kan vi dele opp året i hva slags bolig du skal selge. Denne oppdelingen er ikke en fasit, men ment som innspill. Det selges selvsagt boliger til gode priser hele året, men eneboliger med hyggelige uteområder kan med fordel selges fra perioden etter påsken til høstferien. Når det gjelder leiligheter, er markedet jevnt bra året rundt. Men mindre leiligheter som er populære blant førstegangskjøpere og studenter, egner seg ypperlig å legge ut for salg på vårparten samt i juli/august når studentene inntar byen.

Et generelt råd er at dersom boligen legges ut for salg i vinterhalvåret, så er det lurt å starte salgsprosessen tidlig. Da får fotografen tatt bilder om sommeren, spesielt av uteområder. På den måten får man presentert to årstider i salgsmateriellet, og det er alltid en fordel.

 

Realistiske forventninger

Skal du selge og kjøpe i samme marked? Da vil du komme noenlunde likt ut. Skal du selge en fritidseiendom? Ikke regn med den ekstraordinære økningen som var under koronaen, men sammenlign med prisen du kunne fått i 2019.

Det er mange som mener mye om kjøp og salg. Det har så stor betydning, og det er store verdier og følelser inkludert. Søk gjerne råd hos kollegaer, venner og familie, men ikke baser hele beslutningen på deres meninger. Våre meglere har jobbet i bransjen i mange år. De har solgt så mange eiendommer at de er markedsledere i sine områder. Ta kontakt med oss. Be om råd. Det koster ingenting å be en megler komme hjem til deg og vurdere tidspunkt for salg for akkurat din eiendom.

Skrevet av

Tone Solheim Grøsle

Ta kontakt

Fant du det du lette etter?