Skrevet av

Hanne Geelmuyden

Ta kontakt

Du har, etter grundige vurderinger, bestemt deg for å selge boligen din. Hva nå? Hvem skal du gi det viktige oppdraget til?

Når du skal selge boligen din, er valget av eiendomsmegler en av de viktigste beslutningene du må ta. Som megler selv kjenner jeg godt den fantastiske følelsen når en kunde valgte meg til å selge sin bolig. Det er en stor ære å få den tilliten. En dyktig megler er tillitsbyggende, proaktiv, har inngående kunnskaper om lover og regelverk, innsikt i det lokale markedet og et solid nettverk – for å nevne noen sentrale egenskaper. Med en skarpskodd megler på laget, er sjansene større for at salgsprosessen blir smidig og at du får en salgspris du er fornøyd med. Men hvordan velger du riktig megler? Her er noen faktorer du bør vurdere.

Kjemi og tillit

Megleren skal forvalte det mest verdifulle du eier – hjemmet ditt. Derfor er kjemien mellom deg og megleren avgjørende. Når megleren kommer på befaring, se på det som et jobbintervju. Det er viktig at du har tillit til megleren slik at du føler deg trygg gjennom hele prosessen.

Sammenlign flere meglere

Det er lurt å møte flere meglere før du bestemmer deg. Dette gir deg et bedre grunnlag for å fatte en beslutning. Selv om du kanskje får anbefalt en megler av venner eller kjente, er det viktig at du selv føler deg komfortabel med valget. Å sammenligne flere meglere gir deg også muligheten til å se hvem som har de beste verktøyene for å få mest mulig for din bolig.

Forstå avtalevilkårene

Før du signerer en avtale, bør du sette deg godt inn i avtalevilkårene. Les alt med liten skrift og sørg for at du forstår hva som er inkludert i avtalen. Spør om alle kostnader er tatt med, slik at du unngår ubehagelige overraskelser senere. Når du sammenligner tilbud fra ulike meglere, pass på at du sammenligner på samme grunnlag.

Prisen på meglertjenesten

Timepris og provisjon vil variere fra megler til megler, og det handler ofte om hvor mye du vil sitte igjen med til slutt. Pris henger sammen med kvalitet – det er ikke nødvendigvis den billigste megleren som vil gi deg det største engasjementet. Det viktigste er at du har troen på at megleren kan sørge for en høyere salgspris og en smidigere prosess enn konkurrentene.

Meglerens erfaring og rykte

Hvilket firma megleren jobber i, og personens anseelse og rykte, er også viktige faktorer. En megler med god erfaring i ditt lokalområde er ofte et kvalitetsstempel. Spør gjerne hvor mange eiendommer megleren har solgt i ditt område, da dette vil gi deg nyttig informasjon.

Sjekkliste ved valg av megler

  1. Tenk nøye gjennom hva som er viktig for deg i en salgsprosess.
  2. Sammenlign tilbud fra flere meglere.
  3. Les avtalevilkårene nøye –hva er inkludert og hva kommer eventuelt i tillegg?
  4. Hør med venner og kjente om deres erfaringer med megleren.
  5. Spør hvor mange eiendommer megleren har solgt i ditt nærområde.
  6. Lytt til magefølelsen – velg en megler du har god kjemi med og som brenner for å selge din bolig.
  7. Forsikre deg om at megleren er tilgjengelig for deg og potensielle kjøpere.
  8. Bestem deg for en megler og få avtalen skriftlig.

Lykke til!

Fant du det du lette etter?