Hva følger med ved salg av bolig?

Det er ofte spørsmål om hva som følger med eiendommen når du skal flytte. Skal hvitevarer, vegghengt tv og hyller i bod medfølge, eller kan man ta med seg det meste? Her får du en oversikt. 

Sist oppdatert 09.12.2019 Publisert 29.11.2018 

Norges Eiendomsmeglerforbund har sammen med Eiendom Norge og Eiendomsadvokatenes Servcekontor laget en veiledning for hva som normalt medfølger boliger ved kjøp og salg. Det er viktig å nevne at det er full avtalefrihet mellom partene på hva som følger med boligen. 

Som selger kan man spesifisere i salgsoppgaven hva som følger med boligen, og hva som ikke gjør. Det er det som er avtalt ved budaksept som er gjeldende, og som kjøper må du ta forbehold i budet dersom det er spesielle ting du ønsker skal medfølge. Det samme gjelder ting man ønsker fjernet. 

Som kunde hos Sørmegleren vil det være løsørelisten som ligger til grunn. 

Hva følger med boligen ved salg?

Listen under er opprinngelig utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge og Eiendomsadvikatenes Servicekontor, og er i ettertid blitt moderert og pressisert av Sørmegleren. 

Løsøre- og tilbehørsliste

Gjeldende fra januar 2020

1. 

Hvitevarer medfølger der dette er spesielt angitt i salgsoppgaven. Hvitevarer som ikke er nevnt, følger ikke med i handelen.

2. 

Heldekningstepper følger med uansett festemåte.

3. 

Varmekilder som ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner følger med uansett festemåte. Frittstående biopeiser, varmeovner på hjul og terrassevarmere medfølger ikke. Det følger ikke med varmekilder i rom som ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder på visning.

4. 

TV, radio og musikkanlegg. TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner og tuner/dekoder/tv-boks medfølger der dette eies av selger. Løse og veggmonterte TV/flatskjermer med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med. Se også pkt. 12.

5. 

Baderomsinnredning, badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil, skap og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere medfølger.

6. 

Garderobeskap medfølger, selv om disse er løse. Fastmonterte garderobehyller og knagger medfølger. Innredning i garderobeskap, både fastmontert og løs innredning som trådkurver, hyller, stenger og lignende, medfølger.

7. 

Kjøkkeninnredning medfølger, herunder også åpne, fastmonterte hyller og løs eller fastmontert kjøkkenøy.

8. 

Markiser, persienner og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner medfølger.

9. 

Avtrekksvifter av alle slag, og fastmonterte airconditionanlegg og ventilasjonsanlegg medfølger.

10. 

Sentralstøvsuger medfølger med komplett anlegg, herunder slange, munnstykke m.m.

11. 

Lyskilder som kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «spotlights», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning medfølger. Vegglamper, krokhengte lamper, lysekroner, prismelamper og lignende som er koblet til sukkerbit eller stikkontakt følger likevel ikke med.

12. 

Installerte smarthusløsninger med sentral som styrer lys, varme, lyd og lignende, samt tilhørende trådløse enheter som brytere, sensorer, kameraer, integrerte høyttalere eller lignende medfølger. Enkle lysstyringssystem f.eks. med en sentral som kun styrer lyspærer eller smartpærer montert i sokkel medfølger likevel ikke.

13. 

Utvendig søppelkasser og eventuelt holder/hus til disse medfølger.

14. 

Postkasse medfølger.

15. 

Utendørs innretninger slik som flaggstang, fastmontert tørkestativ samt andre faste utearrangementer som f.eks. badestamp, boblekar, jacuzzi og lignende utendørs kar, lekestue, lekestativ, utepeis, fastmontert trommel til vannslange, medfølger.

16. 

 Fastmontert vegglader/ladestasjon til el-bil medfølger uavhengig av hvor laderen er montert.

17. 

Solcelleanlegg med tilhørende teknisk infrastruktur medfølger.

18. 

Gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis medfølger.

19. 

Brannstige, branntau, feiestige og lignende der dette er påbudt. Løse stiger medfølger ikke.

20. 

Brannslukningsapparat, brannslange og røykvarsler medfølger der dette er påbudt. Det er eiers og brukers plikt til å se til at utstyret finnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

21. 

Samtlige nøkler til eiendommen som selger er i besittelse av skal overleveres kjøper på overtagelsen, herunder nøkler til boder, uthus, garasjeportåpnere eller lignende. Låses boder, uthus e.l. med hengelås, skal lås og nøkler til disse medfølge.

22. 

Garasjehyller, bodhyller, lagringshyller og oppheng til bildekk medfølger såfremt de er fastmontert.

23. 

Planter, busker og trær som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende er en del av eiendommen og medfølger i handelen.
 

Vi vil gjerne vise deg