Gode råd om visning

Når du skal holde visning, er det greit å være forberedt. Men hva skal du egentlig gjøre for at potensielle boligkjøpere får et godt førsteinntrykk, og hvordan holde på interessen?

Førsteinntrykket

En dårlig stelt plen, ugress og synlig søppel utenfor huset frister de færreste og  skremmer de fleste. Sørg derfor for at utsiden av eiendommen er pen og ryddig.

Oppussing og reparasjoner

Vegger som flasser, dryppende kraner, skjeve dører og vinduer er ikke bare småting når du skal selge eiendommen din. Det vil ofte koste deg mindre å få dette reparert i forkant enn hva den reduserte kjøpelysten hos potensielle kjøpere kan koste deg. Hvis noe likevel er ødelagt, ikke unnskyld deg. Si det som det er. Ærlighet varer alltid lengst.

Rydding og rengjøring

Rent og pent er en selvfølge. Unngå røyk- og matlukt.

Musikk og dyr

Det kan være lurt å holde kjæledyr utendørs under visningen av hensyn til allergikere. Skru av radio og TV.

Visninger og samtaler

Dersom du som selger ønsker å være til stede på visning kan følgende være gode tips: Vær høflig. Ikke påtrengende. Husk at ikke alt trenger å forklares. De fleste vet at et kjøkken er et kjøkken. La de som er på visning orientere seg i fred og ro, men svar på spørsmål.

Et godt råd er å oppføre seg som en kelner; tilstede, men merkes ikke.

Navn, telefonnummer og informasjon

Dersom du blir kontaktet av potensielle kjøpere når eiendomsmegler ikke er tilstede, må du notere navn, e-post, telefonnummer og annen viktig informasjon fra de som kommer. Virker den besøkende interessert? Må han eller hun selge egen eiendom først? Er det spesielle forhold interessentene var opptatt av? Det er en fordel hvis du kan gi god informasjon til interessenten om lokale forhold som alle er opptatt av, slik som nærmiljø, skolevei, offentlig kommunikasjon og avstand til nærmeste butikk. Jo mer informasjon, jo bedre kan Sørmegleren følge opp interesserte og dermed selge eiendommen din raskere.

Mas på oss

Det finnes ingen dumme spørsmål. Husk at det er salg av din bolig vi lever av og engasjerer oss for!

 

> Din Sørmappe: Gå gjennom sjekkliste før visning

> Les om stegene i et boligsalg

> Trenger du boliglån?

Kort og nyttig om visning

Areal

Areal er målet på størrelsen av en overflate, og oppgis i m2 eller kvm, som begge står for kvadratmeter. I forbindelse med kjøp og salg av fast eiendom er det oftest boligens areal og tomtens areal som er aktuelt. Her beskrives de vanligste begrepene innenfor kjøp og salg av eiendom.

Bruttoareal (BTA)

Bruttorareal inkluderer arealet av hele boligen, inkludert boder, kjellerrom, garasje og så videre. Arealet måles fra ytterveggenes yttersider. 

Bruksareal (BRA)

Arealet måles fra insiden av ytterveggene, og inkluderer alt areal som opptas av innvendige vegger og trappeåpninger. Areal der takhøyden er lavere enn 1,9 meter regnes ikke med i BRA. På loft må takhøyde være minimum 1,9 meter og bredden minst 60 centimeter for å være måleverdig.

Primærrom (P-rom)

Primærrom er bruksarealet av boligens primærdel. Hovedregelen er at alle oppholdsrom er P-rom, som stue, kjøkken, bad, soverom og andre rom man naturlig oppholder seg i. En huskeregel kan være at oppvarmede rom som oftest er inkludert i P-rom.

Sekundærrom (S-rom)

Sekundærrom er bruksarealet av boligens sekundærdel, som betyr boder, kott, uinnredet loft, garasje og så videre. Hovedregelen er at rom som kun brukes til oppbevaring regnes som S-rom, selv om overgangen mellom P-rom og S-rom ofte er glidende og kan vurderes ulikt.

Tomteareal

Tomteareal er størrelsen på tomten, og oppgis ofte i mål eller dekar. Kjøper du en ubebygd tomt spiller tomtearealet sammen med reguleringsbestemmelsene en sentral rolle i hvor stor bolig eller hytte du kan bygge.

Tilleggsareal

Her skiller vi mellom mellom tilleggsareal til en tomt og tilleggsareal til en leilighet i et sameie.

Kjøper man et mindre stykke jord som skal brukes som en del av en allerede eksisterende tomt, kan det gjøres som en grensejustering. Større områder selges ofte som parseller med eget gårds- og bruksnummer.

Tilleggsareal til en leilighet er en eksklusiv bruksrett til et areal, bebygd eller ubebygd. Rettigheten knyttes mot leiligheten enten i seksjoneringen eller vedtektene, og omfatter som regel boder, parkeringsplasser, hage/uteareal og terrasse.

Interessentliste

En liste du skriver deg opp på dersom du er interessert i boligen når du er på visning. Kan også være en liste det er mulig å sette seg opp på hos megler for å vise at du er interessert i boliger i et spesielt område eller en spesiell boligtype.

Prospekt

Også kalt salgsoppgave.

Meglers beskrivelse av boligen gjennomlest, supplert og godkjent av boligselger. Prospektet inneholder viktig informasjon om eiendommen som er lovpålagt etter Eiendomsmeglerloven, og må gås nøye gjennom før budgivning.

Salgsoppgave

Også kalt prospekt.

Meglers beskrivelse av boligen gjennomlest, supplert og godkjent av boligselger. Salgsoppgaven inneholder viktig informasjon om eiendommen som er lovpålagt etter Eiendomsmeglerloven, og må gås nøye gjennom før budgivning.

Visning

En visning er når selger åpner boligen eller hytten sin så interessenter kan se eiendommen.

Fellesvisning

Annonsert visning hvor eiendomsmegler eller visningsassistent er til stede med eller uten selger. Visningstidspunkt er annonsert på sormegleren.no, finn.no og som regel på Facebook, i avis, med flere.

Privatvisning

Eiendomsmegler avtaler med selger og interessent tidspunkt for når eiendommen kan sees. Megler er med så langt det er mulig, men noen ganger er det også selger som møter interessenten.

Som interessent avtaler du tidspunkt med eiendomsmegler.

Visningsassistent

Eiendomsmeglers stedfortreder på visning. Sørmegleren har kun utdannede visningsassistenter med erfaring, som til daglig jobber tett sammen med eiendomsmegler. Hvis det er aktuelt at andre enn din eiendomsmegler holder visningen, vil visningsassistenten bli informert om alle forhold med boligen. Som selger vet du alltid hvem som holder visning. Er du usikker, eller ikke ønsker visningsassistent, snakk med megler.

Hva bør jeg tenke på når jeg skal kjøpe bolig?

Det er mange ting å tenke på i forkant av et boligkjøp. Hvor ønsker jeg å bo? Hvor lenge skal jeg bo der? Hva skjer hvis helsen forandrer seg? Hva skjer hvis økonomien forandrer seg? Hva skjer ved renteøkning?

Gå til din bank i tide slik at du vet hva du har råd til å kjøpe. Les prospekt og tilstandsrapport grundig før visning, ta deg god tid på visning, still spørsmål til eiendomsmegler. Send gjerne mail eller ring til takstmann hvis du lurer på noe i forbindelse med tilstanden på boligen. Det kan også være lurt å gjøre seg kjent i nabolaget, og gjerne snakke med naboer, det er tross alt de du skal "bo sammen med".

> Les Tones tips til deg som skal kjøpe bolig

> Hvordan lese salgsoppgaven

 

Hvor mange visninger må jeg ha?

Det ideelle er å få solgt etter første visning. Dessverre fungerer ikke markedet alltid slik. Står boligen lenge for salg, kan det være smart med avtalevisning.

Mer fra Sørmegleren