Flyttevask før overtagelse

Hvem er det egentlig som skal vaske boligen før overtagelse, og hva er en flyttevask? Her får du oversikten. 

Illustrasjonsfoto: Vask ordentlig med en gang, så slipper du å måtte tilbake med vaskebøtta. 

Hvem skal vaske boligen før overtagelse

Den som selger en bolig skal etter loven ha ryddet og vasket boligen. Eiendommen skal være ryddet. Dette står i avhendingsloven § 2-2:

Når kjøparen overtek bruken av eigedomen, skal romma vere rydda og reingjorte. Eigedomen skal også ellers vere rydda.

Et tilbakevennende spørsmål er hvor godt det skal være vasket før overtagelse. 

Hva er en flyttevask

Et råd kan være at det skal være vasket som en god julevask. I en tradisjonell julevask inngår en grundig vask i alle kriker og kroker, og inn i alle skap og skuffer.

En vanlig tommelfingerregel er at alle horisontale flater, som gulv, benker og lignende vaskes, mens vertikale flater, som vegger, kan tørrmoppes. Men ingen regel uten unntak! Vegger som er møkkete for eksempel av sot, skal vaskes. Fliser i dusj bør også vaskes, det samme med veggen bak komfyren.

Hvordan vaske boder og garasje

Beboelsesrom skal naturlig nok være vasket og rengjort bedre enn man trenger å gjøre på loft, i kjeller og i garasje. Hvor godt det skal rengjøres kommer an på boden. I råkjellere er det vanlig å feie gulv og vaske over hyller. Vegger bør tørrmoppes. I garasjen er det vanlig å feie over garasjegulvet og tørrmoppe eller koste veggene. I boder som har vanlig gulv og vegger, for eksempel inne i leiligheter, bør det vaskes.

Kan kjøper ta flyttevasken? 

Over er lovens hovedregel, men i noen tilfeller kan det være greit å snakke med kjøper om vask før overtagelse. Har man solgt et oppussingsobjekt, og kjøperen har sagt de skal rive umiddelbart, kan det holde med støvsuging.

At kjøper skal ta flyttevasken kan du som selger ta forbehold om i salgsoppgaven, ellers er det kjøperens valg.

Les også om

Vennligst vent. Laster skjema...