Hisøy
Utsikten 33
Prisantydning
3 700 000 kr
3 700 000 kr
Omkostninger
112 800 kr
112 800 kr
Totalpris
3 812 800 kr
3 812 800 kr
Formuesverdi
653 691 kr
653 691 kr
Formuesverdi sekundær
2 484 026 kr
2 484 026 kr
Byggeår
1970
1970
Internt bruksareal (BRA‑i)
193 ㎡
193 ㎡
Bruksareal
237 ㎡
237 ㎡
Totalt bruksareal
237 ㎡
237 ㎡
Tomteareal
835 ㎡
835 ㎡
Etasje
2
2
Antall soverom
5
5
Eierform
Eiet
Eiet
Eiendomstype
Enebolig
Enebolig
Oversikt
Enebolig med hybel beliggende i et attraktivt og barnevennlig boligområde. Solrikt. Garasje
Enebolig med hybel i underetasje beliggende i attraktiv og veletablert boligområde. Meget familievennlig. Gangavstand til skole og barnehager. I nærområdet finner du flere flotte turområder både i skog og langs svaberg. God offentlig kommunikasjon med buss. I Kolbjørnsvik, ca. 2 km unna er det ferjeforbindelse til Arendal sentrum.Pent opparbeidet hage med plen, hekk og prydbusker. Belegningsstein ved inngangsparti. Meget solrikt.
Boligen går over to plan og inneholder blant annet 3 soverom, bad samt stue og kjøkken i 1 etasje. Stue, kjøkken, bad og 2 soverom i underetasjen.
Biloppstillingsplass på egen grunn samt i dobbel garasje.
Om eiendommen
Parkering
Egen grunn samt i garasje. Elektrisk portåpner på den ene portenStandard
Tilstandsrapport basert på innholdskrav til forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.
Tilstandsrapporten er utarbeidet av Espen Martinsen den 20.08.2024, og er gyldig i 1 år etter befaringsdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.
Bygningssakskyndigs konklusjon:
Innholdsrik enebolig fra 1970, oppført i 2 etasjer og tilhørende frittstående garasje fra 1990. Ut fra alder og byggemåte fremstår boligen som normalt godt vedlikeholdt. Taktekkingen ble skiftet i 2020. Kjøper må være oppmerksom på naturlige aldringssvekkelser for aktuelle bygningsdeler. Det er hovedsakelig gjenværende vinduer, gjenværende vann og avløpsrør/røropplegg, dreneringen og elektrisk spredningsnett fra
oppføringsperioden, som legges til grunn for vurderingen. Viser for øvrig til kommentarer vedrørende våtrommene og rom under terreng. Byggtekniske merknader er kommentert i rapportens enkelte
avsnitt. Rapporten må leses i sin helhet.
Følgende avvik har fått TG3 eller TG2:
Utvendig
Nedløp og beslag, TG2
Takrenner og nedløp i stål eller aluminum. Fallforhold i renner er ikke vurdert. Pipebeslag i plastbelagt stål. Feiestige montert.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur.
- Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet.
Tiltak
- Det bør lages system for bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur.
- Eventuell ettermontering av snøfangere medfører at takkonstruksjonen tidvis utsettes for ekstra vektbelastning og innebærer at vesentlige snølaster må fjernes manuelt.
Veggkonstruksjon, TG2
Undersøkelsen er foretatt ved visuell inspeksjon, fra bakkenivå. Den vertikale ytterkonstruksjonen over grunnmuren er oppført i bindingsverk av tre. Teknisk utførelse er ikke vurdert da det krever inngrep i konstruksjonen. Datidens byggemåte medfører påregnelige utettheter i vindsperresjiktet. Utvendige overflater er utført med stående malt tømmermannskledning.
Vurdering av avvik:
- Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur.
- Datidens byggemåte medfører påregnelige utettheter i vindsperresjiktet. Den østlige endeveggen har synlig vedlikeholdsbehov. Deler av kledningen er særlig utsatt for vannsprut fra tilstøtende terrasse. Det mangler dryppkant i bunn av kledningen. Varierende grad av tørkesprekker ved veggfoten.
Tiltak
- Det bør foretas tiltak for å bedre lufting av kledningen.
- Det må påregnes normalt løpende vedlikehold og lokale utbedringer av kledningen. Utlufting av kledningen, vindsperre og eventuell etterisolering er naturlig å utbedre når kledningen en gang skal skiftes.
Takkonstruksjon/Loft, TG2
Undersøkelsen er foretatt fra bakkenivå, innvendige overflater, takutstikket på et punkt og inspeksjon av tilgjengelige / gangbare deler av øverloftet, begrenset til de gangbare flatene. Taket er en plassbygget saltakskonstruksjon med horisontal isolering mot innredede rom. Det er etablert lufting i endevegger mot kryploftet.
Vurdering av avvik:
- Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen.
- Det mangler utlufting ved takutstikkene. Videre ble det registrert noe misfarging etter kondensering ved takutstikkene. Uttørkede fuktmerker rundt pipegjennomføringen.
Tiltak
- Lufting/ventilering bør forbedres.
- Utlufting av kaldtloft er av betydning for å unngå kondensfukt. Konstruksjonen må holdes under oppsikt for eventuelle tilstandsendringer. Det kan med fordel etableres utlufting / spalter og insektnetting ved takutstikkene.
Vinduer, TG2
Malte trevinduer med 2-lag koblet glass. Fastkarmvindu med isolerglass i stue, Hovedetasje.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke.
- Aldringssvekkelser for tettepakninger. Over halvparten av forventet brukstid er oppbrukt for vinduene. Det ble registrert sprukket glassfelt i den overbygde delen av hovedinngangen.
Tiltak
- Det må påregnes noe vedlikehold og at enkelte vinduer må skiftes ut.
- Det er behov for løpende vedlikehold og utskiftninger av vinduene i boligen. Tettepakninger kan med fordel utbedres dersom det oppleves trekk i den kalde årstiden.
Hovedinngangsdør, TG2
Overflatebehandlet innadslående tredør, fra byggeår.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist utetthet/åpning mellom dørblad og dørkarm. Dvs. at kald trekk kan oppstå.
Tiltak
- Andre tiltak:
- Det må påregnes etablering av tettepakning, eventuelt utskiftning av døren i sin helhet dersom man skal oppnå bedre isolerende effekt.
Kjellerdør og boddør, TG2
Kjellerdør - Innadslående tredør i lakket utførelse. Boddør - Tredør i malt utførelse.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer.
- Det er påvist dører som er vanskelig å åpne eller lukke.
- Det mangler utvendig terskelbeslag. Innadslående slagretning medfører økt risiko for fuktinntrengning ved terskel. Det ble registrert friksjon i tilknytning til kjellerdøren.
Tiltak
- Andre tiltak:
- Etterjustering av kjellerdør, ettermontering av terskelbeslag og tettepakninger.
Treterrasse, TG2
Treterrasse i tilknytning til den sydlige siden.
Vurdering av avvik:
- Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder.
- Det er ikke montert beslag mellom yttervegg og balkong/terrasse.
- Konstruksjonen er utsatt for vektbelastningen ved snøras fra taket.
Tiltak
- Rekkverkshøyde må endres for å tilfredsstille krav på byggemeldingstidspunktet.
- Beslag må skiftes ut/monteres.
- Rekkverkshøyde må endres for å tilfredsstille dagens krav. Anbefaler ettermontering av asfaltpapp/svillemembran mellom terrassebjelker og opplagringspunkt av avkappet betongdekke.
Utvendige trapper, TG2
Betongtrapp med steinheller.
Vurdering av avvik:
- Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter.
- Det ble registrert redusert limdekning (bom) under enkelte steinheller / skiferheller. Kontrollerte steinheller lå for øvrig stabilt på befaringstidspunktet. Det mangler håndløper på vegg i kjellernedgang.
Tiltak
- Andre tiltak:
- Montere håndløper i tilknytning til kjellernedgang. Over tid må det påregnes kommende av stein / skiferheller med redusert limdekning.
Utvendige trapper - 2, TG2
Plassbygget tretrapp mellom plenareal og terrassen på boligens sydlige side.
Vurdering av avvik:
- Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter.
- Det mangler rekkverk på en side. Trappevanger og nedstolpinger står i umiddelbar kontakt med terreng og utsettes for direkte fuktbelastning.
Tiltak
- Andre tiltak:
- Overflatevedlikehold og ettermontering av håndløper eller rekke på en side. Konstruksjonens nedre deler må sikres mot terrengfukt som forebyggende tiltak mot råteskader.
Markiser, TG2
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det ble registrert tekstilslitasje.
Tiltak
- Tiltak:
- Det må påregnes utbedring av tekstiler, smøring og overhaling av bevegelige deler.
Innvendig
Overflater, TG2
Tilstandsgraden på innvendige overflater vurderes hovedsakelig ut fra skader og synlig slitasje, uavhengig av alder og modernitet. Innvendige gulver er utført med parkett. fliser, tepper og belegg. Veggflatene er utført med malt strie, malt trepanel og lakket trepanel. Det er benyttet takessplater i tak / himlinger.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det ble registrert manglende limfeste (bom) og enkel utførelse av flisoverflate i vindfang. Enkelte fuger har løsnet og det ble registrert riss/sprekk i flis ved terskel. Enkelte merker etter mekaniske oppheng / innfestinger på veggflatene.
Tiltak
- Tiltak:
- Det er behov for utbedring av flisoverflate. Eventuelle kosmetiske oppgraderingsbehov må vurderes individuelt og etter kjøpers egne preferanser.
Etasjeskille/gulv mot grunn, TG2
Etasjeskiller / Bjelkelag i tre. Betonggulv mot grunnen i underetasjen.
Vurdering av avvik:
- Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
- Normale symptomer for boliger fra den aktuelle tidsperioden.
Tiltak
- For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.
Radon, TG2
Det foreligger ingen tilgjengelige opplysninger eller dokumentasjon som omfatter radonmålinger eller radontiltak. Eiendommen ligger i et område med lav/moderat grad av radonforekomster, i henhold til Nasjonalt aktsomhetskart for radon.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
Tiltak
- Det bør gjennomføres radonmålinger.
Pipe og ildsted, TG2
Boligen er utført med mursteinspipe. Pipeløpets nedre deler er i følge eier rehabilitert som følge av tidligere parafinlekkasje / drypplekkasje i etasjeskiller mellom hovedetasjen og underetasjen. Fyringsinstallasjoner er ikke funksjonstestet. - Nyere peisovn i stue, hovedetasje. Peisovnen ble i følge eier installert i perioden rundt 2014. - Plassbygget peis med åpen grue i kjellerstue.
Vurdering av avvik:
- Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe.
- Det foreligger ingen tilgjengelige tilsynsrapporter på fyringsanlegget.
Tiltak
- Det anbefales å montere ildfast plate under luker på pipe.
- Anbefaler å kontakte kommunens brann / feiervesen for gjennomgang og overordnet vurdering av fyringsanlegget i bygningen.
Rom Under Terreng, TG2
Vurderingen omfatter kjellerrom i underetasjen. Etasjen er delvis utført med tildekkede overflater mot tilbakefylt ytterkonstruksjon. Tildekkede overflater mot tilbakefylte grunnmurer og oppforede kjellergulv kan være utsatt for skjult fuktproblematikk og betegnes derfor som risikokonstruksjoner.
Vurdering av avvik:
- Det er gjennom hulltaking påvist høyt fuktnivå inne i trekonstruksjonen i hulltakingen, men ikke påvist fuktskader i dette området. Høy luftfuktighet kan over tid føre til muggvekst eller sverting av materialer. Samtidig kan materialer og konstruksjoner bli ødelagt.
- Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv.
- Kjeller har begrenset ventilering/luftgjennomstrømning.
- Det er benyttet isopor som isolasjonsmateriale mellom murverk og innvendig trepanel i kjellerstue. Materialet har brann og røykforsterkende egenskaper ved antenning. Forhøyede fuktverdier i rom under terreng med tilbakefylte yttervegger kan være forårsaket av noe fuktvandring i ytterkonstruksjonen som følge av sviktende drenering og/eller innvendig kondensering som følge av dampholdig inneluft som kondenserer mot kalde yttervegger / overflater. Omfanget er ikke vurdert og kan ikke vurderes uten omfattende konstruksjonsinngrep.
Tiltak
- Det påviste fuktnivå gir grunn til å overvåke konstruksjonen jevnlig for å se utvikling over tid, og eventuelt foreta tiltak for å unngå fuktskader.
- Konstruksjonene må sikres mot råte, sopp og skadedyr. Etablere økt grad av innvendig ventilering for utlufting av rom og uttransportering av dampholdig inneluft.
Krypkjeller, TG2
Det er tilsynelatende etablert luftet kryprom under den tilbygde bodromsdelen. Det er ikke etablert tilkomstluke og kryprommet er derfor vurdert på generelt grunnlag. Generell informasjon om krypkjellere: Tilsig av fukt, avdamping fra grunnen og kondensering på overflatene er i mange tilfeller årsak til kondensbelastning mot trekonstruksjoner, i tilknytning til kjellerrom. Veggventiler bør erfaringsmessig være stengt i den varme årstiden for å forhindre kondensering på overflater i kjellerrom som har en lavere temperatur enn uteluften. Det bør også være tilstrekkelig fuktsikring langs tilbakefylte murer for å forhindre fuktgjennomgang. Videre bør det være fuktsperre mot terreng for å forhindre avdamping fra grunnen.
Vurdering av avvik:
- Krypkjeller har ingen adkomstmulighet og derfor ikke nærmere vurdert innvendig.
- Det er for dårlig terrengfall vekk fra konstruksjonen.
- Krypromskonstruksjoner kan være utsatt for skjult fuktproblematikk med erfaringsmessig høy skadefrekvens og betegnes derfor som risikokonstruksjoner.
Tiltak
- Om mulig bør det forsøkes etablert adkomst til krypkjeller slik at den kan inspiseres. Dette er en utsatt konstruksjon.
- Etablere forskriftsmessig tilkomst til konstruksjonens hulrom, for inspeksjonsmulighet og mulighet for tilstandsvurdering.
Innvendige trapper, TG3
Rettløpstrapp i tre med malte overflater og teppelagte gangtrin.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke montert rekkverk.
- Det mangler rekkverk i trappeløpets nedre del.
Tiltak
- Rekkverk må monteres for å lukke avviket.
Kostnadsestimat : Under 10 000
Våtrom
Underetasje > Bad
Generell, TG3
Baderom i boligens underetasje. Overflater: Malt betonggulv eller Perginol. Veggflatene er utført med strie og våtromstapet. Det er benyttet takessplater i tak / himlingen. Utstyr: Standard toalett, servantinnredning og dusjkabinett.
Vurdering av avvik:
- Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
- Elektrisk avtrekksvifte blåser avkastluft til vaskerommet og opprinnelig naturlig ventileringsgjennomføring er ført gjennom vegg i vaskerommet. Naturlige aldringssvekkelser for tettesjikt.
Tiltak
- Andre tiltak:
- Det må påregnes kommende renovering av vaskerommet, som følge av enkle tekniske tekniske løsningsvalg.
Kostnadsestimat : 100 000 - 300 000
Underetasje > Bad
Tilliggende konstruksjoner våtrom, TG2
Hulltaking med inspeksjon og fuktmåling er foretatt fra tilstøtende bod. Det er ikke avdekket skadelige fuktverdier i hulltakingsområdet, ved måling av trefuktinnhold.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Deler av konstruksjonene ligger mot tilbakefylt ytterkonstruksjon og omfattes derfor av risikovurderingen som fremgår av avsnittet: Rom under terreng.
Tiltak
- Tiltak:
- Konstruksjonen må holdes under oppsikt inntil rommet skal renoveres. Kostnadsestimatet fremgår av det foregående avsnittet. Videre må fremtidige tiltak sees i sammenheng med avsnittene: Drenering, Terrengforhold og Rom under terreng.
Hovedetasje > Bad
Generell, TG3
Baderom fra byggeår i boligens hovedetasje. Overflater: Gulvet er utført med Perginol eller lignende. Veggflatene er utført med brystningsflis og malte plater. Det er benyttet takessplater i tak/himlingen. Utstyr: Standard toalett, servantinnredning og dusjkabinett. Oppvarming med stråleovn.
Vurdering av avvik:
- Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
- Naturlige aldringssvekkelser for tettesjikt og overganger mot sluk. Det ble registrert synlige rustsvekkelser i støpejernssluk og manglende tett overgang mellom sluk og gulv. Våtrommet har kun naturlig ventilering og det mangler tilluftsspalte i dør. Det ble registrert lokalt overflateskall i benkplate og kondensmerker på innvendig side av vinduet.
Tiltak
- Andre tiltak:
- Det må påregnes kommende renovering av baderommet, for å tåle normal bruk etter dagens krav. Anbefaler varsom bruk og jevnlig rens av sluk for å unngå tilstopping, inntil våtrommet skal renoveres.
Kostnadsestimat : 100 000 - 300 000
Hovedetasje > Bad
Tilliggende konstruksjoner våtrom, TG2
Det ble utført fuktmåling ved avløpsgjennomføringer fra tilstøtende / underliggende bodrom.
Vurdering av avvik:
- Hulltaking er ikke foretatt da det allerede er påvist andre avvik i våtsonen.
- Teknisk utførelse rundt sluk i kombinasjon med rustsvekkelser i sluket medfører økt risiko for utettheter.
Tiltak
- Andre tiltak:
- Konstruksjonen må holdes under oppsikt inntil rommet skal renoveres og støpejernssluket skal skiftes.
Underetasje > Vaskerom
Generell, TG3
Enkel vaskeromsløsning i boligens underetasje. Rommet er utført med malt betonggulv. Veggflatene er utført med malt murpuss og strietapet på plater. Det er benyttet trepanel i tak / himling. Rommet er utstyrt med utslagsvask, varmtvannsbereder og opplegg for vaskemaskin. Luftespalte i yttervegg.
Vurdering av avvik:
- Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
- Våtrommet har kun naturlig ventilering og avkastluft fra baderommet blåses inn i vaskerommet Gulvet er ikke utført med tilstrekkelig fall og tettesjikt for håndtering av lekkasjevann. Det ble registrert utett kranpakning og tapet avløp fra utslagsvask.
Tiltak
- Andre tiltak:
- Det må påregnes kommende renovering av vaskerommet, som følge av enkle tekniske løsningsvalg.
Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000
Underetasje > Vaskerom
Tilliggende konstruksjoner våtrom, TG2
Hulltaking er ikke foretatt da det allerede er påvist andre avvik i våtsonen.
Vurdering av avvik:
- Hulltaking er ikke foretatt da det allerede er påvist andre avvik i våtsonen.
- Deler av konstruksjonene ligger mot tilbakefylt ytterkonstruksjon og omfattes derfor av risikovurderingen som fremgår av avsnittet: Rom under terreng.
Tiltak
- Andre tiltak:
- Konstruksjonen må holdes under oppsikt inntil rommet skal renoveres. Kostnadsestimatet fremgår av det foregående avsnittet. Videre må fremtidige tiltak sees i sammenheng med avsnittene: Drenering,
Terrengforhold og Rom under terreng.
Kjøkken
Underetasje > Kjøkken
Overflater og innredning, TG2
Overflater: Gulvbelegg. Veggflatene er utført med malt strie og malt trepanel. Det er benyttet takessplater i tak/himlingen. Innredning: Over og underskaper med fronter i lys utførelse. Utstyr: (ikke funksjonstestet) Avsatt plass til komfyr, kjøleskap og oppvaskmaskin.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Innredningen har ujusterte fronter.
Tiltak
- Tiltak:
- Utbedring av ujusterte fronter. Eventuelle oppgraderingsbehov må vurderes individuelt og etter kjøpers egne preferanser. Anbefaler på generelt grunnlag å ettermontere komfyrvakt og automatisk lekkasjestopper / waterguard, for å redusere risikoen for fuktskader ved eventuelle lekkasjer.
Underetasje > Kjøkken
Avtrekk, TG2
Kjøkkenventilator med avkast ut.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Over halvparten av forventet brukstid er oppbrukt. Det ble registrert friksjonslyd ved oppstart av ventilatoren.
Tiltak
- Tiltak:
- Rens av ventilator og tilhørende avkastslange. Dersom friksjonslyden vedvarer må det påregnes utskiftning av lager eller ventilatoren i sin helhet.
Hovedetasje > Kjøkken
Overflater og innredning, TG2
Innredning: Over og underskaper med fronter i lys slett utførelse. Deler av innredningen er original og det er suppert med nyere skapinnredninger. Benkplater i tre og laminat. Utstyr: (ikke funksjonstestet) Avsatt plass til komfyr, kjøleskap og oppvaskmaskin.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det ble registrert noe overflateskall og kantslitasjer. Fuget overgang mellom avløpsrør i plast og støpejern.
Tiltak
- Tiltak:
- Lokale utbedringer. Anbefaler jevnlig tilsyn med overgangsfuge/tetting mellom plastavløp og støpejern. Eventuelle oppgraderingsbehov må vurderes individuelt og etter kjøpers egne preferanser. Anbefaler på generelt grunnlag å ettermontere komfyrvakt og automatisk lekkasjestopper / waterguard, for å redusere risikoen for fuktskader ved eventuelle lekkasjer.
Tekniske installasjoner
Vannledninger, TG2
Boligen er utført med vannrør/trykkrør i kobber og plast (rør i rør). Ingen åpenbare lekkasjer fra røropplegget på befaringstidspunktet. Det er ettermontert vannmåler i vaskerommet.
Vurdering av avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger.
- Vurdering er basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid for skjulte røranlegg er passert. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.
- Deler av røropplegget kan være utsatt for frostrisiko i den kalde årstiden.
Tiltak
- Tidspunkt for utskiftning av vannledninger nærmer seg.
- Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
- I forbindelse med oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.
Avløpsrør, TG2
Synlige innvendige avløpsrør i støpejern.
Vurdering av avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger.
- Vurdering er basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid for skjulte røranlegg er passert. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.
Tiltak
- I forbindelse med oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.
- Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
Ventilasjon, TG2
Periodisk mekanisk avtrekk fra kjøkken. Det er etablert ventiler i vinduene hoveddelen av vinduene.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen.
- Det er påvist begrenset ventilering/luftgjennomstrømning.
- Dørene mellom rommene er utført med trappeterskler som hindrer luftgjennomstrømning og våtrommene er utført uten mekanisk avtrekksventilering.
Tiltak
- Bedre ventilering må etableres.
- Anbefaler ettermontering av elektriske avtrekksvifter i våtrommene, samt etablering av gjennomstrømningsspalter i dørene for å sikre et minimum med luftvekslinger og uttransportering av dampholdig inneluft. Vedvarende og økt grad av ventilering vil samtidig ha en forebyggende effekt mot innvendig kondensering.
Varmepumpe, TG2
Luft til luft varmepumpe, produksjonsmerket 2011. Utløpt garantitid. Installasjonen var i bruk på befaringstidspunktet. I følge eier er det etablert serviceavtale for periodisk tilsyn med varmepumpen. Videre blir det opplyst at det ble utført service inneværende sesong, 2024.
Vurdering av avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid på VVS-installasjoner er oppbrukt.
Tiltak
- Det er ikke behov for utbedringstiltak siden VVS-installasjonen(e) fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre VVS-installasjoner.
- Anbefaler å videreføre eksisterende serviceavtale og kontakte forhandler / servicepersonell for informasjon om fremtidige service og vedlikeholdsintervaller.
Elektrisk anlegg, TG2
Elektrisk anlegg tilknyttet tavleskap i mellomgang, hovedetasje. Tavleskapet er utført med nyere automatsikringer. Tilgjengelig kursfortegnelse i tavleskapet og det er fremlagt dokumentasjon på de nyere delene av el-anlegget. Videre er det fremlagt godkjent sluttrapport fra det lokale el-tilsynet, datert 14.10.2019. Kontrollen er stikkprøvebasert. Det foreligger ingen tilgjengelig anleggsdokumentasjon på de eldre delene av anlegget.
1. Når ble det elektriske anlegget installert eller sist gang totalt rehabilitert (årstall)? Med totalt rehabilitert menes fullstendig utskiftet anlegg fra inntakssikring og videre.
Kommentar: Ny tavle installert i 2010?
2. Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet?
Ja
Kommentar: sist av Hisøy Elektro m/nytt ledlys i garasje.
3. Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?
Ja
Kommentar: se svar på spm. 1
5. Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet – Det Lokale Eltilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år?
Kommentar: Det var el-tilsyn for ca. 8 år siden. Det var ingen avvik, men merknad på VV-bereder på stikkontakt og gammel armatur i garasje.
6. Forekommer det ofte at sikringene løses ut?
Nei
Kommentar:
7. Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg?
Nei
Kommentar:
8. Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank
Nei
Kommentar:
10. Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet?
Ukjent
Kommentar:
14. Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger?
Nei
Kommentar:
15. Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer?
Ja
Kommentar:
16. Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll?
Ja
Kommentar: Undertegnede har ikke elektrofaglig kompetanse. Vurderingene som fremgår beror på tilgjengelig og fremlagt dokumentasjon eller manglende tilgjengelig dokumentasjon, i kombinasjon med besiktigelse av tilgjengelige anleggsdeler og selgers opplysninger. Det foreligger ingen tilgjengelig anleggsdokumentasjon på de eldre delene av anlegget. Anbefaler å kontakte el-takstmann eller autorisert installatør for gjennomgang og vurdering av eldre og/eller udokumenterte el-anlegg, etablert etter 01.01.1999. Eventuell tilstandsrapport på el-anlegget må rekvireres av el-takstmann.
Branntekniske forhold, TG3
Brannslukningsapparat er over 10 år. Tiltak: Utskiftning av brannslukningsapparat Anbefalt utskiftningsintervall for røykvarsler er hvert 8-10 år. Kostnadsestimat: 750,-
17. Er det mangler for brannslukningsutstyr i boligen iht. forskriftskrav på søknadstidspunktet, men minst Byggeforskrift 1985?
Nei
Kommentar:
18. Er det skader på brannslokkingsutstyr eller er apparatet eldre enn 10 år?
Ja
Kommentar:
19. Er det mangler på røykvarsler i boligen iht. forskriftskrav på søknadstidspunktet, men minst Byggeforskrift 1985?
Nei
Kommentar:
20. Er det skader på røykvarslere?
Nei
Kommentar:
Kostnadsestimat : Under 10 000
Tomteforhold
Drenering, TG2
Tilbakefylt ytterkonstruksjon mot underetasjen. Grad av tilslamming og eventuelle drensrør i grunnen kan ikke vurderes uten terrenginngrep.
Vurdering av avvik:
- Det mangler, eller på grunn av alder er det sannsynlig at det mangler, utvendig fuktsikring av grunnmuren ved kjeller/underetasje.
- Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet.
- Det er ut ifra observasjoner påvist indikasjoner på at drenering/tettesjikt har begrenset effekt.
Tiltak
- Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må dreneringen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om. Bruken av underetg/kjeller vil og være avgjørende.
- Tiltak for redrenering rundt boligen kan ikke utelukkes.
- Fuktsikring av muren må etableres inkl. klemlist.
- Eventuelle tiltak må sees i sammenheng med avsnittene: Rom under terreng og terrengforhold.
Grunnmur og fundamenter, TG2
Grunnmuren er oppført i helstøpt betong. Betongkvalitet og armering er ikke vurdert. Plasstøpte grunnmurer fra den aktuelle tidsperioden inneholder erfaringsmessig stor grad av kult og steinmasser og manglende eller begrenset grad av armering. Støpt betonggulv mot terreng i underetasjen.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Betonggulver fra den aktuelle tidsperioden er erfaringsmessig utført uten fuktsperre, armering og isolasjon.
Tiltak
- Tiltak:
- I forbindelse med en eventuell fremtidig renovering anbefales etablering av tett / kapillærbrytende sjikt mot grunnen.
Forstøtningsmurer, TG3
Det er etablert oppfylt forstøtningsmur i tilknytning til trappenedgang.
Vurdering av avvik:
- Det mangler rekkverk/annen sikring på forstøtningsmuren(e) ut ifra dagens krav.
Tiltak
- Rekkverk/annen sikring på forstøtningsmur må settes opp/utbedres.
Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000
Terrengforhold, TG2
Hoveddelen av den utvendige opparbeidelsen rundt grunnmurene er tilnærmet flatplanert.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist dårlig fall eller flatt terreng inn mot grunnmur og dermed muligheter for større vannansamlinger.
- Deler av opparbeidelsen har lokale motfall eller mangler fall ut fra grunnmur. Trappenedgang til kjellerinngang medfører økt risiko overvannsbelastning ved eventuell tilstopping av drensløsningen.
Tiltak
- Det bør foretas terrengjusteringer.
- Terrengforholdene må holdes under oppsikt. Eventuelle tiltak må vurderes i forhold til overvannstilsig i nedbørsperioder og perioder med overganger mellom frost og snøsmelting. Eventuelle tiltak og terrengjusteringer bør også vurderes i forbindelse med en fremtidig redrenering rundt boligen. Drensløsning i bunn av trappenedgang til kjeller må holdes åpen og vedlikeholdes jevnlig, for å redusere risikoen for innsig av vann ved dørterskel til kjellergang.
Enebolig
Byggetegninger, brannceller og krav for rom til varig opphold
Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men det er avvik fra disse.
- Plantegninger, datert 11.09.2024 er oppdatert i forhold til den eksisterende planløsningen. - Kjøper må være oppmerksom på at innvendig trappeløp (interntrapp) må beholdes for å ivareta forutsetningene for bruksendringen av underetasjen, til hybel. Bruksendringen må ikke forveksles med leilighet / oppdelt boenhet som har egne brann og lydkrav. - Det er enkelte avvik i fasadene, sammenlignet med opprinnelige fasadetegninger, registrert 20.02.1969. Eksempelvis kjellervinduer og kjellerdør. Carporten som er omsøkt i 1972 er ikke realisert. Avvikene er ikke ytterligere detaljvurdert.
Er det påvist synlige tegn på avvik i branncelleinndeling ut ifra dagens byggteknisk forskrift? Nei
Er det ifølge eier utført håndverkstjenester på boligen siste 5 år? Ja
- Ny taktekking i 2020.
Er det påvist avvik i forhold til rømningsvei, dagslysflate eller takhøyde? Nei
Garasje
Byggetegninger, brannceller og krav for rom til varig opphold
Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, som stemmer med dagens bruk
Det er enkel skissetegning av bygningens front-fasade som legges til grunn for vurderingen. Tilgjengelige digitale kartløsninger tilsier at deler av garasjebygningen og/eller takutstpring til garasjebygning er oppført over tilstøtende tomtegrenser.
Er det påvist synlige tegn på avvik i branncelleinndeling ut ifra dagens byggteknisk forskrift? Nei
Er det ifølge eier utført håndverkstjenester på boligen siste 5 år? Nei
Er det påvist avvik i forhold til rømningsvei, dagslysflate eller takhøyde? Nei
Enebolig
Standard : Boligen har normal standard.
Vedlikehold : Ut fra alder og byggemåte fremstår boligen som normalt godt vedlikeholdt. Det er for øvrig påregnelig oppgraderingsbehov for enkelte bygningsdeler, overflater, rom og installasjoner.
Garasje
Standard : Bygningen har normal enkel garasjestandard.
Vedlikehold : Bygningen fremstår som normalt godt vedlikeholdt.
For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.
Beskrivelse av tomt
Pent opparbeidet hage med plen, hekk, prydbusker og frukttre. Belegningsstein i gårdstun. Meget solrikt. Tomten er noe opparbeidet over tomtegrensen (Mot veien til boligfeltet, Salingen)Garasje er oppført noe over eiendomsgrense
Sammendrag selgers egenerklæring
Pkt. 2: Er det utført arbeid på bad, vaskerom eller toalettrom?Svar: Ja.
Pkt. 2.1.1: Navn på arbeid.
Svar: Nytt arbeid.
Pkt. 2.1.2: Årstall.
Svar: 2005.
Pkt. 2.1.3: Hvordan ble arbeidet utført?
Svar: Ufaglært.
Pkt. 2.1.7: Fortell kort hva som ble gjort av ufaglærte.
Svar: Badekar og røropplegget demontert i bad 1. etasje.
Pkt. 4: Er det utført arbeid på tak, yttervegg, vindu eller annen fasade?
Svar: Ja.
Pkt. 4.1.1: Navn på arbeid.
Svar: Nytt arbeid.
Pkt. 4.1.2: Årstall.
Svar: 2021.
Pkt. 4.1.3: Hvordan ble arbeidet utført?
Svar: Faglært.
Pkt. 4.1.4: Fortell kort hva som ble gjort av faglærte.
Svar: Ny papp, lekter. sløyfer og takstein, nye takrenner og nedløp.
Pkt. 4.1.5: Hvilket firma utførte jobben?
Svar: Rolf Eriksen, Skålandsveien, Tvedestrand.
Pkt. 4.1.6: Har du dokumentasjon på arbeidet?
Svar: Ja.
Pkt. 7: Er det observert vann eller fukt i kjeller, krypkjeller eller underetasje?
Svar: Ja.
Beskrivelse: Ja, mulig fuktpunkt i østre hjørne i gang ved trappeløp.
Pkt. 10: Er det utført arbeid på det elektriske anlegget?
Svar: Ja.
Pkt. 10.1.1: Navn på arbeid.
Svar: Nytt arbeid.
Pkt. 10.1.2: Årstall.
Svar: 2019.
Pkt. 10.1.3: Hvordan ble arbeidet utført?
Svar: Faglært.
Pkt. 10.1.4: Fortell kort hva som ble gjort av faglærte.
Svar: Ny tavle m/autosikringer.
Pkt. 10.1.5: Hvilket firma utførte jobben?
Svar: Elektro-entreprenøren Arendal.
Pkt. 10.1.6: Har du dokumentasjon på arbeidet?
Svar: Ja.
Pkt. 13: Er det utført arbeid på utvendige eller innvendige avløpsrør eller vannrør?
Svar: Ja.
Pkt. 13.1.1: Navn på arbeid.
Svar: Nytt arbeid.
Pkt. 13.1.2: Årstall.
Svar: 2017.
Pkt. 13.1.3: Hvordan ble arbeidet utført?
Svar: Faglært.
Pkt. 13.1.4: Fortell kort hva som ble gjort av faglærte.
Svar: Nytt vann. og avløpsanlegg i offentlig veg. Kommunen la stikk inn til stoppekran og Egil Bringsverd derfra og inn. Samtidig ble det montert vannmåler. Jeg har ikke dokumentasjon, men kommunen og VVS-firma kan sannsynligvis dokumentere arbeidene.
Pkt. 13.1.5: Hvilket firma utførte jobben?
Svar: Arendal kommune og Egil Bringsverd.
Pkt. 13.1.6: Har du dokumentasjon på arbeidet?
Svar: Nei.
Pkt. 14: Er det eller har det vært nedgravd oljetank på eiendommen?
Svar: Ja.
Beskrivelse: Den ble gravd opp og destruert for omlag 15 år siden.
Pkt. 17: Er det tegn på setningsskader eller sprekker i for eksempel grunnmur eller fliser?
Svar: Ja.
Beskrivelse: Sprekker i gulvfliser i vindfang, 1. etasje.
Pkt. 18: Har det vært feil eller gjort endringer på ildsted eller pipe?
Svar: Ja.
Beskrivelse: Parafinovn skiftet ut med vedovn i kleber og varmepumpe luft til luft montert i 1. etasje.
Pkt. 24: Har du bygd på eller gjort om kjeller, loft eller annet til boligrom?
Svar: Ja.
Pkt. 25.1.1: Navn på arbeid.
Svar: Nytt arbeid.
Pkt. 25.1.2: Årstall.
Svar: 30+.
Pkt. 25.1.3: Hvordan ble arbeidet utført?
Svar: Både faglært og ufaglært.
Pkt. 25.1.4: Fortell kort hva som ble gjort av faglærte.
Svar: Elektro, VVS og murerarbeid.
Pkt. 25.1.5: Hvilket firma utførte jobben?
Svar: Centrum Elektro, Arendal, Egil Bringsverd, Arendal, Oskar Sandbakk, Grimstad.
Pkt. 25.1.6: Har du dokumentasjon på arbeidet?
Svar: Nei.
Pkt. 25.1.7: Fortell kort hva som ble gjort av ufaglærte.
Svar: Snekkerarbeid: Himlingsplater, lettvegger, paneler, dører, gulv(bortsett fra kjøkken, vaskerom og bad) montering av kjøkkeninnredning(ikke VVS).
Pkt. 25.1.8: Har du fått innvilget tillatelse fra kommunen for ombyggingen?
Svar: Ja.
Pkt. 25: Selges eiendommen med utleiedel som leilighet, hybel eller lignende?
Svar: Ja.
Pkt. 26: Er utleiedelen godkjent til beboelse av kommunen?
Svar: Ja.
Pkt. 28: Er det andre forhold av betydning eller sjenanse for eiendommen eller nærområdet?
Svar: Ja.
Beskrivelse: Jeg har hørt snakk om at gjenboer som har to adresser Gamle Sandvigvei/Utsikten) har forsøkt å fradele ei tomt, men at det bl.a. er problemer med adkomst til offentlig vei over annen manns grunn.
Pkt. 32: Har du andre opplysninger om boligen eller eiendommen utover det du har svart?
Svar: Ja.
Beskrivelse:
1. Det er sprekk/brudd i høyre hengsle på stuevindu mot sør i 1. etasje. Kjøper må være varsom når dette snues rundt og åpnes for vask.
2. Det er ikke avløp inn i sluk/vannlås, bad 1. etasje. Varme fra kabler i gulv fører til uttørking i vannlåsen. Denne bør et par ganger i året etterfylles med vann for å unngå lukt.
Takstmannens kommentar til arealoppmåling
Enebolig:Boligen har en innholdsrik planløsning.
Forutsetningen for måleverdig høyde i henhold til Norsk standard 3940, er minimum 190 cm. Øverloftet er derfor ikke inkludert i arealberegningen.
Terrasse og balkongarealer (TBA):
Det er det samlede arealet for terrassen på boligens sydlige side og hovedinngangen på den nordlige siden som fremgår av rapporten. Kjøper kan ikke påberobe arealsvikt / arealmangel i forbindelse med opplysningene om TBA som fremgår av rapporten. Tilkomsttrapper og øvrig opparbeidelse på terreng er ikke inkludert i beregningen av terrasse / balkongarealene (TBA).
Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men det er avvik fra disse.
- Plantegninger, datert 11.09.2024 er oppdatert i forhold til den eksisterende planløsningen.
- Kjøper må være oppmerksom på at innvendig trappeløp (interntrapp) må beholdes for å ivareta forutsetningene for bruksendringen av underetasjen, til hybel. Bruksendringen må ikke forveksles med leilighet / oppdelt boenhet som har egne brann og lydkrav.
- Det er enkelte avvik i fasadene, sammenlignet med opprinnelige fasadetegninger, registrert 20.02.1969. Eksempelvis kjellervinduer og kjellerdør. Carporten som er omsøkt i 1972 er ikke realisert. Avvikene er ikke ytterligere detaljvurdert.
Er det ifølge eier utført håndverkstjenester på boligen siste 5 år?
- Ny taktekking i 2020.
Garasje:
Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, som stemmer med dagens bruk. Det er enkel skissetegning av bygningens front-fasade som legges til grunn for vurderingen. Tilgjengelige digitale kartløsninger tilsier at deler av garasjebygningen og/eller takutstpring til garasjebygning er oppført over tilstøtende tomtegrenser.
Beliggenhet
Beliggenhet
Eiendommen ligger i etablert og meget populært boligområde, sjønært. Kun er kort spasertur unna finner du Slaabervig, Sandvigen fyr og Grautviga med fine badeplasser samt flotte turområder i nærområdet. Gamle Sandvigen fort ligger like ved. Herfra er det fantastisk utsikt til Merdø, Torungen fyr samt innseilingen til Arendal. Kort avstand til offentlig kommunikasjon med jevnlig bussforbindelse i tillegg til fergen fra Kolbjørnsvik til Arendal sentrum. På sommerstid går også Merdørferga innom Pellebrygga som ligger like ved. Meget barnevennlig!Adkomst
Fra Arendal følg Vesterveien/RV 420 mot Hisøy. Kjør over Strømmbroa og til venstre mot Kolbjørnsvik. Følg Vikaveien til Kolbjørnsvik og videre mot Sandvigen. (Alternativt kan man ta RV 420 mot Grimstad, ved Rimi His ta til venstre i rundkjøring mot Hisøy kirke, i krysset ved kirken ta til venstre, så til høyre mot Trommestad i neste rundkjøring. Følg sletta til man kommer til Trommestad gård, her tar man inn på Trommestadveien) Ta inn ved skilt Utsikten. Boligen ligger på høyre side!Velkommen til Utsikten 33!
Areal
Primærrom P-rom
Etasje | Areal | Beskrivelse |
---|---|---|
1 | 191 ㎡ | - |
Bruksareal BRA-I
Etasje | Areal | Beskrivelse |
---|---|---|
1 | 92 ㎡ | Inkl. Trappegang, bod, mellomgang, 2 soverom, bad, vaskerom, kjellerstue, kjøkken og vindfang. |
2 | 101 ㎡ | Inkl. Vindfang, trapperom, kjøkken, stue, gang, 3 soverom og bad. |
Bruksareal BRA-E
Etasje | Areal | Beskrivelse |
---|---|---|
2 | 5 ㎡ | Inkl. Bod med utvendig adkomst. |
Terrasse- og balkongareal TBA
Etasje | Areal | Beskrivelse |
---|---|---|
2 | 18 ㎡ | - |
Bruksareal BRA-E
Etasje | Areal | Beskrivelse |
---|---|---|
1 | 39 ㎡ | Inkl. Garasje. |
Fra 01.01.24 er det innført nye regler for måling og opplysning av areal på boliger.
De nye arealbegrepene er:
- BRA-i - Internt bruksareal. Arealet innenfor boenheten.
- BRA-e - Eksternt bruksareal. Areal av alle rom utenfor boenheten og som tilhører denne, for eksempel eksterne boder.
- BRA-b - Innglasset balkong, altan, terrasser.
- TBA -Terrasser og åpen altan som er tilknyttet boligen.
- ALH - Areal med lav himlingshøyde måles på samme måte som BRA, men man ser bort fra krav til himlingshøyde. Arealet inngår ikke i BRA, men opplyses om sammen med BRA som et tillegg.
- GUA - summen av BRA og AHL. Brukes når boligen har gulvareal som ikke er måleverdig på grunn av for eksempel skråtak eller lav himlingshøyde. Arealet oppgis som tilleggsinformasjon til øvrige arealer.
Offentlige opplysninger
Ferdigattest
Det foreligger ikke ferdigattest for eiendommen. Det utstedes ikke ferdigattest for tiltak som er omsøkt før 1. januar 1998, jf. pbl § 21-10 femte ledd. Det foreligger heller ikke midlertidig brukstillatelse på grunn av bygningens alder. Manglende brukstillatelse kan innebære at tiltaket ikke lovlig kan tas i bruk. Kjøper overtar risikoen og ansvar for manglende ferdigattest/brukstillatelse på eiendommen.Etter søknad om tillatelse til bruksendring av tilleggsdel til hoveddel i kjeller med fravik fra TEK17 har kommunen gitt tillatelse til bruksendring, datert 04.11.2024. Se vedlagte tegninger i salgsoppgave for underetasje.
Vei, vann og avløp
Tilknyttet offentlig vei, vann og avløp. Det er installert vannmåler i boligen. Denne er plassert i vaskerommet i kjelleren.Reguleringsplan
Eiendommen ligger i et uregulert område, godkjent som annen veigrunn, og er en del av kommuneplanens arealdel/byplan.Et område av eiendommen er med i reguleringsplanen for Utsikten, Hisøy, datert 29.09.2005. Planid: 2109r1.
Vi gjør oppmerksom på at boligen ligger i Kp infrastruktursone 410; krav vedr. infrastruktur.
Adgang for utleie
Det er innredet hybel i boligen. Endringen er omsøkt med godkjente tegninger og dagens innredning av boligen.Tinglyste heftelser og rettigheter
På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:4203/308/275:
20.11.1968 - Dokumentnr: 5256 - Registrering av grunn
Denne matrikkelenhet opprettet fra:
Knr:4203 Gnr:308 Bnr:30
01.01.2020 - Dokumentnr: 620463 - Omnummerering ved kommuneendring
Tidligere: Knr:0906 Gnr:308 Bnr:275
Økonomi
Omkostninger kjøper
Dok.avgift 2,5% av kjøpesum: kr 92.500,-Tinglysning av skjøte: kr 500,-
Tinglysning av pantedokument kr 500,-
HELP Boligkjøperforsikring kr 16 500,- (valgfritt)
HELP Boligkjøperforsikring Pluss kr 2 800,- (valgfritt)
Sum omkostninger (inkl. valgfrie tillegg): kr 112.800,-
Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning. Det tas forbehold om endringer i avgifter/gebyrer.
Info kommunale avgifter
Kommunale avgifter inkluderer vann, avløp og renovasjon.Tilbud på lånefinansiering
Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.Nøkkelinformasjon
Innbo og løsøre
Liste over løsøre og tilbehør må leses før budgivning. Her fremgår hvilke løsøre som skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse om annet ikke er avtalt.Ved i garasjen kan medfølge mot pristillegg.
Hvitevarer
Følgende hvitevarer følger handelen: kjøleskap, fryseskap/ -boks, oppvaskmaskin og komfyr i u-etasje medfølger. Kjøleskap i u-etasjen medfølger ikke.Legalpant
Kommunen har legalpant i eiendommen for forfalte krav på eiendomsskatt og kommunale avgifter/gebyrer.Boligselgerforsikring
Selger har tegnet boligselgerforsikring. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 14 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.Vilkår og betingelser
Sentrale lover
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven.Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen.Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.
Boligkjøperforsikring
Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 4.100,- til kr 6.400,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss.Forsikringsselskap
Gjensidige Forsikring ASA-49Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.
Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighold.
Betalingsbetingelser
Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted. Sørmegleren AS tar ikke imot innbetalinger fra utlandet, innbetaling av oppgjør skal foretas samlet fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.
Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.