Spindsodden

Spindsodden 20

Prisantydning
6 300 000 kr
Omkostninger
173 970 kr
Totalpris
6 473 970 kr
Formuesverdi
855 080 kr
Formuesverdi sekundær
3 078 288 kr
Kommunale avgifter
8 140 kr / år
Byggeår
1967
P-rom
244 ㎡
Bruksareal
282 ㎡
Tomteareal
3 093 ㎡
Antall soverom
4
Eierform
Selveier
Eiendomstype
Enebolig

Oversikt

Om eiendommen

Solrikt beliggende enebolig med panoramautsikt, egen strandlinje, brygge og båthus.

Om eiendommen

Standard

Sjelden mulighet for salg på solsiden.

Enebolig med gjennomgående grei standard med flere originale detaljer. Gulvene er i hovedsak belagt med heltre lamellgulv, maltre tregulv, laminat og belegg. Veggene er bekledd med tapet, malt spon og behandlet panel.

Boligen har panoramautsikt fra de fleste hold, i og utenfor boligen. Fra stua blir man dratt mot de store vindusflatene som åpner opp for utsikten mot fjorden, ut mot havet, inn mot innseilingen og Farsund sentrum med den karakteristiske bebyggelsen.

Stua er delt inn i 3 soner; tv-stue, dagligstue og spisestue. I dagligstua er det montert en flott klebersteinsovn som holder godt på varmen og skaper stemning på kalde dager. Utgang i front mot sjøen til en steinsatt trapp med smijernsløpere. Stuas utforming gir rom for møblering i soner og har godt med gulv- og veggplass.

Spisestua har en naturlig deling fra de andre stuene, med mulighet for avstenging med originale skyvedører. Her er det god plass til møblering med langbord ved spesielle anledninger. Mot kjøkkenet har man fløydører som åpner opp rommet.

Pent eikekjøkken fra Biga med alle hvitevarer integrert; kjøleskuffer, komfyr, koketopp, ventilator i skap og oppvaskmaskin. Kjøkkenet har en god utforming med rom for en god arbeidsplass. Benk med barstolløsning under kjøkkenvinduet. Her kan man nyte en god kaffekopp, mens man ser mot innseilingen og bysentrum. 

Hovedsoverommet ligger i hovedetasjen med eget bad. Her er det en romslig skyvedørsgarderobe. Badet har belegg på gulv og tapet på vegg. Badet er utstyrt med baderomsinnredning, toalett og dusjkabinett.

Boligen er i tillegg utstyrt med to toalettrom, fordelt med ett i hovedetasjen og ett i underetasjen. I underetasjen ligger vaskerommet med innsatt dusjkabinett.

På loftet ligger det 2 gode soverom, hvorav ett har balkong vendt mot øst med nydelig utsikt mot innseilingen og morgensol. I underetasjen ligger det siste soverommet.

I underetasjen ligger en praktisk kjellerstue med flere bruksmuligheter. Fra underetasjen er det dør ut til en vestvendt og meget solrik terrasse.

Godt med lagringsplass på loft og i boder i underetasjen.

Arealer med beskrivelse

Primærrom: 244 kvm, Bruksareal: 282 kvm Sekundærrom: 38 kvm.
Bra. pr. etasje.: Kjeller 107 m²  - 1. etg. 121 m² -  Loft 54 m².

Kjeller - P-rom inkl.: Vindfang, gang, gangm/trapp, soverom, vaskerom, toalettrom kjeller og kjellerstue.
Kjeller - S-rom inkl.: Hobbybod, matbod og teknisk rom.

1. etasje - P-rom inkl.: Entrè, toalettrom 1. etg., trapperom 1, stue, spisestue, kjøkken, trapperom 2, soverom og bad.

Loft - P-rom inkl.: Gang, soverom 1 og soverom 2.
Loft - S-rom inkl.: Bod.

I enkelte oppholdsrom er dagslysflate mindre enn dagens krav på 10 % av rommets bruksareal. Vinduer på loftsoverom har størrelse godkjent for rømning, men det mangler utvendig rømningsstige e.l. da det er fallhøyde på over 5 meter fra underkant vindu.

Garasje:
Bra: 54 m² - S-rom: 54 m²
S-rom inkl.: Garasje.

Båthus:
Bra: 45 m² - S-rom: 45 m²
S-rom inkl.: Båthus.

Arealer og rombenevnelser er hentet fra tilstandsrapport. Benevnelsen viser hva rommene benyttes til i dag, ikke hva de opprinnelig er godkjent som.

Farsund kommune opplyser at det ikke foreligger noen godkjente byggetegninger i deres arkiv. Dette medfører at megler ikke kan kontrollere at bruken av rommene i boligen samsvarer med det de er godkjent som. Eventuelle pålegg/søknader som følge av ulovlige tiltak på eiendommen er kjøpers risiko og ansvar.

Byggeår og byggemåte

1967 i følge Farsund kommune.

Ihht. tilstandsrapport:
Taktekking av eternitplater, fra byggeår. Takrenner i metall, antatt fra byggeår. Vindskier og vannbord på tak har heldekkende beslag.
Mønebeslag på tak av metall. Luftehatt på tak er av sink e.l. Blybeslag e.l. rundt pipe, over taktekking. Diverse beslagløsninger utvendig under dørterskler. Veggene har bindingsverkskonstruksjon fra byggeår. Fasade har liggende bordkledning, hovedsakelig med utenpåliggende PVC-kledning. Takkonstruksjonen har sperrekonstruksjon. Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass, dels med enkle glass i kjeller (boder).
Det er takvindu i tre, med koblet glass. Bygningen har hovedytterdør og kjellerdør i teak (begge fra byggeår), malt balkongdør i tre samt balkongdør i PVC på loft. Betongveranda utenfor stue i 1. etg. med skiferbelagt betongplate. Rekkverk her er i malt metall. Veranda i tre utenfor kjellerinngang, oppført i tre. Utvendige trapper i mur/betong. Rekkverk i metall ved enkelte trapper. Halvtak over inngangsdør til kjeller og ved hovedinngang til 1. etg. er av tre med helbeslått tak.

Påkostning og modernisering

Modernisering og renovering må påregnes.

Oppvarming

Klebersteinsovn i stue og 2 varmepumper (spisestue og kjellerstue).

Dersom det er rom i boligen som ikke har vegg/fastmonterte ovner, så følger det heller ikke med ovner i disse rommene.

Diverse

Det er lagt inn fiber i boligen.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapport basert på innholdskrav i ny forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.  

Tilstandsrapporten er utarbeidet av Bjørn M. Rom den 27.02.23, og er gyldig i 1 år etter rapportdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.

Takstmannens konklusjon:

ENEBOLIG
Bygning oppført i 1967, bestående av innredet kjeller, 1. etg. og loft. Boligen holder en normal, til dels enkel standard på overflater, innredninger og utstyr. Boligen fremstår hovedsakelig med utvendige bygningsdeler fra byggeår, og kan her påregnes utskiftinger på kortere sikt. I tillegg bør det nevnes at det er registrert tegn til sviktende drenering, og at utbedring av drenering i dette tilfellet vil være svært vanskelig/kostbart pga. vanskelig tilkomst mv. Boligen må påregnes påkostet en del for oppgradering/renovering.

GARASJE
Bygning oppført i 2007, bestående av garasjerom. Bygningen holder en enkel standard. Det kan bl.a. nevnes at det trekker vann inn i garasjen, samt at bygget har en del skjevheter i konstruksjoner som trolig har vært slik siden oppføring av bygg. Garasjen er funksjonell slik den fremstår, til tross for sine skjevheter, men det må påregnes at garasjen må påkostes noe for utbedring av enkelte feil/mangler mv.

BÅTHUS
Bygning oppført i 1967, bestående av båtplass og gangbane langs kanter. Bygningen holder en enkel standard, og har synlig fjell på 3 sider innvendig. Bygningen har en del etterslep på vedlikehold, bl.a. med råteskade i deler av kledning, og innvendige fuktskader i tak. Båthuset må
påregnes påkostet en del for utbedring av skader samt tiltak for å redusere risiko for fremtidige tilsvarende skader.

Følgende avvik har fått TG3 eller TG2:
TG3:
Utvendig > Vinduer - 2:
Det er påvist vinduer med fukt/råteskader. Kjellervinduer som vender mot inngangsfasade har råteskade. Det er påvist høye fuktvariasjoner på enkelte
vinduskarmer innvendig, bl.a. i spisestue hvor det er fuktskadet vegg under vindu samt ved enkelte vinduer i kjeller. Det synes å være råteskade i enkelte vannbord over vindu.

Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger - 2:
Det er ikke montert rekkverk.  Det mangler å montere rekkverk på en del av veranda utenfor kjellerinngang.

Utvendig > Utvendige trapper - 2:
Det er påvist andre avvik: Metallrekkverk har løsnet ved utvendig trapp langs østgavl. Derav også noe utslag/skade og tæring på betongtrapp.

Utvendig > Andre utvendige forhold:
Det er påvist andre avvik: Det er påvist lekkasje i halvtak over hovedinngang, samt hull i underliggende plate. Risiko for skjult skade i konstruksjonen.

Innvendig > Overflater - 2:
Det er stedvis påvist synlige skader på overflater. Det ble registrert høye fuktvariasjoner på vegg under vindu på soverom i 1. etg., samt her synlig skade på vegg. Det ble registrert høye fuktvariasjoner på vegg under vindu i spisestue i 1. etg., samt her synlig skade på vegg.

Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn - 3:
Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.

Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Vaskerom:
Over halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på slukløsningen. Det er ikke membran/tettesjikt på våtrommet. Rustskader i sluk.

Tomteforhold > Drenering:
Det er ikke tegn på noe utvendig fuktsikring. Det er ut ifra observasjoner konstatert at drenering/tettesjikt har funksjonssvikt/svært begrenset effekt.
Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet. I boder hvor grunnmur var synlig innvendig ble det registrert høye fuktvariasjoner på nedre del av grunnmuren, og stedvis noe saltutslag. I tillegg ble det registrert noe høye fuktvariasjoner på nedre del av trevegger montert på innside av grunnmur, hvor det utvendig var oppfylt terreng mot grunnmuren. Dette gjelder rom både mot nord (vindfang, trappegang) og mot sør (soverom, vaskerom, kjellerstue).

Tomteforhold > Terrengforhold:
Terreng faller inn mot bygning. Det er ikke tilstrekkelig fall bort fra grunnmur ved støpt plate på oversiden av boligen.

TG2:
Utvendig > Taktekking:
Taktekkingen har mose og slitasje på grunn av elde. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på undertak. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekking.  Det er registrert skade og sprekke på en eternitplate på tak, som dels er utbedret ved fugemasse langs sprekke.

Utvendig > Nedløp og beslag:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på renner/nedløp/beslag. Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet. Det er påvist andre avvik: Det er stedvis deformasjoner i renner og nedløp, samt på mønebeslag. Det er  påvist rustdannelse på diverse utvendige beslag (øyekroker, ventiler, vindusbeslag mv.). Det ser ut til å mangle beslag på del av vannbord på tak. Det ble registrert dels løsnet vindskiebeslag.

Utvendig > Veggkonstruksjon:
Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Det er påvist andre avvik: Det er stedvis påvist mangelfullt innfestet PVC-beslag
på kledning, stedvis store åpninger ved skjøter og stedvis skade på hjørnebeslag/avslutningsbeslag inntil dør. Risiko for skjulte skader.

Utvendig > Takkonstruksjon/Loft:
Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen. Hele takkonstruksjonen er gjenbygget. Det er ingen mulighet til vurdering utover alder og observasjoner fra underliggende etg. Det er ingen luftespalte ved takfot (i gesimskasse), og det er svært begrenset utlufting av takkonstruksjon ved mønet (det er registrert ventil i gavlvegg). Kryprom over innredet loft er ikke tilgjengelig, da det ikke er laget luke i tak til dette kryprommet. Stedvis malingflasset/slitt gesimspanel under takutstikk, samt på pannebord/forkantbord bak takrenne.

Utvendig > Vinduer:
Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket. Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke. Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Det er påvist andre avvik: Det er påvist rustdannelse på utvendige vindusbeslag. Det er påvist fraglidning i hjørner på glassrammer på enkelte vinduer, deriblant nyere vindu i stue. Vinduer bærer generelt preg av slitasje utvendig. Det er påvist høye fuktvariasjoner og svelleskader på innvendig karmforing ved enkelte vinduer. Det er påvist mangelfull utvendig tetting rundt nyere vinduer i kjeller. Det er påvist dels løsnet pakning ved loftsvindu. Det er påvist misfarging/svertesopp på karm/ramme ved enkelte vinduer.

Utvendig > Takvindu:
Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke. Det er påvist tegn på innvendig kondensering av enkelte glass. Det er påvist noen glassruter som er punktert eller sprukne. Takvindu bærer preg av elde/slitasje, med punktert glass samt dårlig karm/ramme.

Utvendig > Dører:
Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Det er påvist utetthet/åpning mellom dørblad og dørkarm. Dvs. at kald trekk kan oppstå. Det er påvist oppsprukket trevirke utvendig på balkongdør i stue.

Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger:
Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter. Rekkverkshøyde på treveranda ble målt til 88-89 cm, mens krav på oppføringstidspunkt var 90 cm.

Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger - 3:
Oppbyggingen av terrasse/balkong øker faren for skjulte skader i konstruksjonene. Det er påvist andre avvik: Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på tettesjikt/membran. Bjelker på veranda er under understøttelse, og ført
inn gjennom yttervegg. Dette er å anse som en risikokonstruksjon, med risiko for skjult skade i lukket konstruksjon. Det er påvist malingslitasje og grønske på bjelker, rekkverk og underside av veranda.

Utvendig > Utvendige trapper:
Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter.

Innvendig > Overflater:
Det er påvist andre avvik: Det er påvist skader på overflater. Det er stedvis påvist skjøtesprekker i overflater/plater i enkelte rom, deriblant på veggplater og himling i stue og rift i takpapp på soverom i 1. etg. Det er påvist skjolder på vegg og gulv i et kott, like under hovedinntak for strøm. Ved befaring ble det ikke registrert noe unaturlig høye fuktvariasjoner på disse overflater. Det er påvist høye fuktvariasjoner på vegg rundt ventil, i liten kjellergang (tidligere venterom) mellom vindfang og soverom. Det er påvist skade på innside av ytterdør i kjeller, som kan skyldes tidvis fuktinntrengning fra dør.

Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn:
Det er registrert symptom på aktivitet fra skadedyr Det er påvist andre avvik: Det ble registrert symptom på aktivitet fra mårr, bl.a. i himling på vaskerom i kjeller. Det ble registrert gulvknirk på loft, og noe gulvknirk i stue/spisestue i 1. etg.

Innvendig > Gulv mot grunn:
Det er påvist andre avvik: Det ble stedvis påvist noe høye fuktvariasjoner på betonggulv i kjeller. I teknisk bod var det vått på gulv i et område rundtsluk. Dette skyldes iflg. eier avrenning fra vannslange tilkoblet en avfukter som var i drift i rommet, samt dels som følge av lekkasjevann fra vannpumpe.

Innvendig > Radon:
Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

Innvendig > Pipe og ildsted:
Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe. Det er påvist brennbart materiale nærmere enn 300 mm fra sotluke/feieluke. Pipevanger er ikke synlige. Pipa har rennemerker etter sotvann.

Innvendig > Rom Under Terreng:
Det er gjennom hulltaking påvist høyt fuktnivå inne i trekonstruksjonen i hulltakingen, men ikke påvist fuktskader i dette området. Høy luftfuktighet kan over tid føre til muggvekst eller sverting av materialer. Samtidig kan materialer og konstruksjoner bli ødelagte. Det er påvist andre avvik: Det er registrert insekter/krypdyr - symptom på fuktig miljø. Det er påvist begynnende råteskade samt fuktskjolder i svill og veggpanel i kott under kjellertrapp.
Risiko for skjult skade i vegger utforet på innside av grunnmur.

Innvendig > Innvendig kjellertrapp:
Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.

Innvendig > Innvendige dører:
Det er påvist avvik som tilsier det bør foretas tiltak på enkelte dører. "Vindskjev" dør på vaskerom.

Våtrom > Overflater vegger og himling > Vaskerom:
Det er påvist andre avvik: Det ble påvist noe høye fuktvariasjoner på yttervegg (vegg mot oppfylt terreng under veranda mot sør).

Våtrom > Overflater Gulv > Vaskerom:
Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet.

Våtrom > Ventilasjon > Vaskerom:
Rommet har kun naturlig ventilasjon. Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør.

Våtrom > Overflater vegger og himling > Bad:
Det er påvist andre avvik: Det er påvist stedvis løsnet tapet ved skjøter.

Våtrom > Overflater Gulv > Bad:
Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet. Det er påvist andre avvik: Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Det er påvist misfarget gulvbelegg foran dusjkabinett (kun svimerke, ikke tegn til hull).

Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Bad:
Over halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på slukløsningen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på membranløsningen Det er  påvist mangelfull/feil utførelse rundt rørgjennomføringer e.l. som gir fare for fukt i konstruksjonen i våtsone. Rustskader i sluk. Det er ingen oppkant på gulvbelegg ved gjennomføring av avløp fra dusj, og herfra kun 1-2 mm fall på gulv mot sluk under baderomsinnredning.

Våtrom > Ventilasjon > Bad:
Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør.

Kjøkken > Overflater og innredning > Kjøkken:
Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninnredning utover normal slitasjegrad. Det er påvist sprekke i frontplate foran oppvaskmaskin.

Kjøkken > Avtrekk > Kjøkken:
Det er påvist andre avvik: Avtrekksvifte hadde begrenset effekt ved kontroll på befaring.

Spesialrom > Overflater og konstruksjon > Toalettrom kjeller:
Toalettrom mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør. Det er påvist andre avvik: Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1. Ventilasjonsslange i vegg er ikke tilkoblet mot veggventil på toalettrommet.

Spesialrom > Overflater og konstruksjon > Toalettrom 1. etg.:
Toalettrom mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør. Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1.

Tekniske installasjoner > Vannledninger:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige vannledninger. Det ble registrert lekkasje fra stoppekranen, men jeg har fått bekreftelse fra rørlegger om at denne blir utbedret så snart rørdeler har ankommet.

Tekniske installasjoner > Avløpsrør:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige avløpsledninger.

Tekniske installasjoner > Ventilasjon:
Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen.

Tekniske installasjoner > Andre VVS-installasjoner:
Mer enn halvparten av forventet brukstid på VVSinstallasjoner er oppbrukt. Det er påvist andre avvik: Det er påvist lekkasje på vannpumpe, men jeg har fått bekreftelse fra rørlegger om at dette blir utbedret så snart rørdeler har ankommet.

Tekniske installasjoner > Varmesentral:
Det er påvist andre avvik: Mer enn halvparten av forventet brukstid på varmesentral er oppbrukt. Det er påvist skade på (musespist) utvendige
rør/isolasjon inntil varmepumpens utedel.

Tekniske installasjoner > Varmtvannstank:
Det er påvist at varmtvannstank er over 20 år

Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg:
Elektrisk anlegg er fra byggeår. Sikringsskap har skrusikringer, samt 1 stk. automatsikring og 1 stk. jordfeilautomat. Hovedinntak er i et kott på loft.

Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter:
Det er påvist sprekker i murte/pussede fasader. Det er påvist andre avvik: Det er påvist fuging av flere sprekker i grunnmur.

Tomteforhold > Forstøtningsmurer:
Det er påvist andre avvik: Det er påvist renning av saltutslag e.l. på forstøtningsmur.

Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger:
Det har forekommet avvik, tegn på svekkelser på utvendig avløpsledning. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på utvendige avløpsledninger. Det er påvist andre avvik: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på utvendige vannledninger. Avløp har gått tett 2 ganger i løpet av de siste 15 år.

For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Sammendrag selgers egenerklæring

Kjenner du til feil eller om har vært utført arbeid/kontroll på vann/avløp?
- Ja, kun av ufaglært/egeninnsats/dugnad. Beskrivelse ved utleie i 22 gikk avløpet i kjeller tett. Brukte egen høytrykksspyler/avløps åpner og fikk åpnet det. Ingen problemer fra andre etasje som har eget avløp ut.

Kjenner du til om det er/har vært sopp/råteskader/insekter/skadedyr på eiendommen som rotter, mus, maur eller lignende?
- Ja, Var stokkmaur i vegg i stue i 2007, åpnet og fjernet mauren med gift. Byttet vindu og ikke hatt problemer siden. Noe mårr i kjeller, men etter at jeg satt inn varmepumpe i ca 2007, så har jeg ikke sett noe til det.

Kjenner du til om det er/har vært utført arbeid på el-anlegget eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)?
- Ja, av faglært og ufaglært/egeninnsats/dugnad. Beskrivelse Ny kurs til utendørs boblebad. Arbeid utført av tror det var Tratek.

Kjenner du til om det er utført kontroll av el-anlegget og/eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)?
- Ja, Utført kontroll i ca 2007. Alt OK.

Kjenner du til om det har vært utført arbeid på terrasse/garasje/tak/fasade?
- Ja, kun av ufaglært/egeninnsats/dugnad. Beskrivelse Bygget garasje selv i ca 2007. Noe bølger på tak, men er helt stabilt og ingen sig etter bygging.

Tilleggskommentar:
- Boligen ble bygget i 1967 av mine mors foreldre og vært i familien hele tiden.

Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.

Beliggenhet

Adkomst

Fra Farsund sentrum, kjør over Nordsundbrua og ta til venstre rett etter brua. Følg veien under brua og opp bakken et stykke. Boligen ligger på høyre side og er merket med salgsplakat fra Sørmegleren.

Beliggenhet

Boligen ligger meget solrikt og fint til på en høyde med fantastisk utsikt utover fjorden, mot havet, innseilingen og Farsund by.

I umiddelbar nærhet har man sentrum med alle servicefasiliteter. Her kan nevnes barne- og ungdomsskole, videregående skole, barnehager, butikker, Amfi kjøpesenter, kino, lege, tannlege, parken, Varbak og Ekko.

Flotte turområder i umiddelbar både til beins, på sykkel og til sjøs. Flere av turene kan man lese ved å gå inn på https://listerfriluft.no/friluftsaktiviteter/farsund/.

Tomt

Areal: 3 093 kvm, Eierform: Eiet tomt
Boligen består i hovedsak av naturtomt med opparbeidet gruslagt tun, steinsatte uteplasser/murer og treterrasse. Anlagt sti ned mot sjøen hvor det er en sørvendt brygge og eget båthus.
Brygga har god plass til båtfortøyning og bademuligheter. Her kan man på sommeren sole seg stort sett hele dagen.

Parkering

På egen eiendom og i garasje.

Båthus på egen eiendom. Båthuset er bygd samtidig med huset og har en enkel standard. Båthuset er bredt og har plass til mellomstore båter. Selger opplyser at det i bakre del av båthuset er noe grunt.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ikke ferdigattest  for eiendommen. Det utstedes ikke ferdigattest for tiltak som er omsøkt før 1. januar 1998, jf. pbl § 21-10 femte ledd. Det foreligger heller ikke midlertidig brukstillatelse på grunn av alder. Manglende brukstillatelse kan innebære at tiltaket ikke lovlig kan tas i bruk. Kjøper overtar risikoen og ansvar for manglende ferdigattest/brukstillatelse på eiendommen.

Kommunen opplyser at de kun har dokumentasjon på garasjen, ingenting på bolig (bygd 1967) eller båthus (bygd 1967)
Det foreligger heller ingen dokumentasjon på bryggeanlegg. Bryggen ble opprinnelig bygget samtidig med huset i 1967. Etter en storm i 1999 ble brygga bygd opp igjen på gamle sementfundamenter.

Ulovlige tiltak vil kommunen kunne forfølge og kreve omsøkt etter dagens regelverk. Risiko og eventuelle kostnader forbudet med eventuell søknad-/godkjenning påhviler kjøper. Det foreligger pr. dd. ingen pålegg fra kommunen.

Det foreligger godkjenning for oppføring av garasje, datert 27.05.2008.

Reguleringsplan

Eiendommen ligger i et uregulert område, godkjent som boligbebyggelse, og er en del av kommunedelplan Herad-Spind 2014-2024, datert 11.09.2014.
Planer under planlegging: Spinsodden.
På generell basis gjør vi oppmerksom på at det kan foreligge fremtidige planer hos kommunen for området rundt eiendommen, som megler ikke har mottatt opplysninger om.

Vei / Vann / Avløp

Tilknyttet offentlig vann. Privat vei.
Eiendommen er ikke tilknyttet offentlig eller privat nett for avløp.
Kommunen opplyser: Vi kan ikke se at det finnes dokumentasjon på utslippet. Vi har heller ikke registrert en slamavskiller. Det må påregnes
en oppgradering av anlegget. Dette må det søkes om. Selger opplyser at avløpet er fra byggeår og at avløpet går direkte ut i sjøen. Kjøper må påregne annen avløpsordning.

Selger har en cisterne på 5000-liter som fylles opp med regnvann og kommunalt vann. Den offentlige vannforsyningen er tilkoblet cisternen.

Vedr. veien:
Veistumpen som går over naboeiendommen 3/36 er privat. Eiendommen som skal selges 3/37 har veirett på denne etter dom avsagt i 1977. Veigrunnen er kjøpt av 3/36, dog er det ikke oppmålt og overført til eiendommen. Det foreligger et tinglyst skjønn, jfr. dokumentnr. 1558 tinglyst 27.05-77. Skjønnet finnes ikke i arkivet til Statens kartverk. Det foreligger ingen disputt med nabo vedr. veien.

Heftelser / Rettigheter

Heftelser som følger eiendommen:
Ingen heftelser følger.

Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Rettigheter som følger eiendommen:
Dagboknr.: 1193 - Bestemmelse om veg. Tinglyst: 05.12.1961. rettighetshaver:Knr:4206 Gnr:3 Bnr:37. Med flere bestemmelser.

Dagboknr.: 1558 - Skjønn. Tinglyst: 27.05.1977. rettighetshaver:Knr:4206 Gnr:3 Bnr:37. Bestemmelse om veg. Ekspropriasjonsskjønn holdt 01.02.77.
Rettighet foreligger ikke i Kartverkets arkiv.

Utleie

Boligen har ikke egen utleiedel, men kan fritt leies ut.

Radonmåling

Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

Energiattest

Selger har ikke fremlagt energiattest for eiendommen. Det må derfor tas høyde for at eiendommen har energimerke G.

Odel

Nei

Konsesjon

Eiendommen er over to mål, og egenerklæring om konsesjonsfrihet må fylles ut. Kjøper må undertegne dette før megler sender til kommunen for registrering. Sørmegleren gjør oppmerksom på at kommunen må ha bekreftet at egenerklæringen er registrert i matrikkelen før skjøte kan sendes til tinglysing. Oppgjør kan ikke finne sted før dette foreligger.

Økonomi

Prisantydning og omkostninger

6 300 000,- (Prisantydning) Omkostninger 12 500,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg)) 157 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 6 300 000,-)) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 173 970,- (Omkostninger totalt) 6 473 970,- (Totalpris inkl. omkostninger)

Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Offentlige avgifter

Kr. 8 140 pr. år Beløpet inkluderer vann, avløp, renovasjon hytte, eiendomsskatt og målerleie.
Kommunale avgifter vil øke fra 2023, da boligen blir tilknyttet boligrenovasjon og ikke lenger hytterenovasjon. Avgiften vil variere avhengig av vannforbruk. Det har vært minimalt med vannforbruk de siste årene.
Økte kommunale avgifter må påregnes.

Eiendomsskatt

Det er eiendomsskatt på kr. 3 126,- pr. år pr. 2022 for denne eiendommen. Beløpet er inkludert i kommunale avgifter.

Formuesverdi

Primær: Kr. 855 080,- for år 2021.
Sekundær: Kr. 3 078 288,- for år 2021.

Ligningsverdien ansees å være lav. Økning kan forekomme.
Formuesverdien fastsettes av Ligningskontoret etter nyberegningsmodell som tar hensyn til om boligen er en såkalt "primærbolig" (der boligeieren er folkeregistrert bosatt) eller "sekundærbolig" (andre boliger man eier). Formuesverdien for primærboliger vil utgjøre 25% av den beregnede kvadratmeter prisen multiplisert med boligens areal. For sekundærboliger vil formuesverdien utgjøre 90% av den beregnede kvadratmeterprisen multiplisert med boligens areal. Nærmere informasjon kan finnes på Skatteetatens hjemmeside, www.skatteetaten.no.

Nøkkelinformasjon

Adresse med betegnelse

Spindsodden 20, Gnr. 3 Bnr. 37 i Farsund kommune.

Boligtype

Enebolig

Eierform

Selveier

Vilkår og betingelser

Hvitevarer, løsøre og tilbehør

Følgende hvitevarer følger boligen: kjøleskap/kombiskap, komfyr/stekeovn/koketopp og oppvaskmaskin.
4 lamper i stue medfølger ikke. Kombiskap i gang medfølger.
Jaquzzien medfølger og er i funksjonell stand. Selger garanterer ikke for holdbarheten, da det er av eldre dato og panelet ikke er inntakt.
Liste over løsøre og tilbehør må leses før budgivning. Her fremgår hvilke løsøre som skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse om annet ikke er avtalt.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Claimslink AS. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 10 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 2.200,- til kr 2.600,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss..

Visning

Som annonsert eller etter avtale med megler på tlf 40 40 80 73.

Finn.no: Visningstekst

Sørmegleren sine visninger har påmelding. Påmelding gjøres enkelt ved å benytte knappen under. Ta kontakt med megler dersom oppsatt tidspunkt ikke passer. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding, frist for påmelding er senest kl. 12.00 på visningsdagen. Husk å laste ned salgsoppgaven digitalt før visning. Velkommen til en hyggelig visning!

Overtagelse

Etter avtale.

Finansiering

Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.

Lovverk

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.

Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.

Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighol

Oppgjør

Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.
Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted. Sørmegleren AS tar ikke imot innbetalinger fra utlandet, innbetaling av oppgjør skal foretas samlet fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.

Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.

Salgsoppgave og vedlegg

Oppdragsnummer

61-22-0216

Salgsoppgave og vedlegg

Salgsoppgaven med tilhørende vedlegg må gjennomgås før budgivning. Dokumentasjonen anses som kjøpers beslutningsgrunnlag.
Komplett oversikt over alle dokumenter megler har mottatt fra det offentlige/forretningsfører er tilgjengelig på Sørmeglerens hjemmeside www.sormegleren.no/61-22-0216. Dokumentene kan også fås hos megler ved forespørsel.
Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.

Ansvarlig megler

Eiendomsmegler MNEF / Avdelingsleder Anita Cecilie Gabrielsen, tlf. 40 40 80 73

Vederlag

Digital Markedspakke Synlig (Kr.6 350) Oppgjør (Kr.7 100) Panterett med urådighet - Statens Kartverk (Kr.585) Provisjon (forutsatt salgssum: 6 300 000,-) (Kr.75 600) Tilrettelegging (Kr.13 900) Totalt kr. (Kr.103 535)

Sørmegleren AS org. nr.

944 121 331
Varenummer: 3064451