Lillesand

Solheimveien 3C

Prisantydning
3 750 000 kr
Omkostninger
109 620 kr
Totalpris
3 859 620 kr
Formuesverdi
762 186 kr
Formuesverdi sekundær
2 743 869 kr
Kommunale avgifter
17 813 kr / år
Byggeår
1989
P-rom
100 ㎡
Bruksareal
111 ㎡
Tomteareal
819 ㎡
Antall soverom
3
Eierform
Selveier
Eiendomstype
Enebolig

Oversikt

Om eiendommen

Enebolig med attraktiv og sentral beliggenhet. Garasje. Flott utsikt og fin tomt. Visning tirs. 16.08 kl. 16:30-17:30.

Om eiendommen

Innhold

En innbydende enebolig med attraktiv og sentral beliggenhet. Bolig inneholder blant annet:
En flott stue med store vindusflater og utgang til hage. Stuen har god plass til sofagruppe samt tilhørende møblement.
Stilrent kjøkken med mye skap- og benkeplass. Ved kjøkkenet er det god plass til spisebord.
Innbydende bad fra 2014 med badekar, servant med underskap og toalett.
Vaskerom med god plass til lagring og rom innenfor er omgjort fra bod til bad med dusjkabinett.
Praktisk toalettrom.
Tre soverom hvor hovedsoverommet har god plass til stor seng og skyvedørsgarderobe.
Garasje samt biloppstillingsplass.
Pent opparbeidet tomt med flere flotte sitteplasser ute.
Usjenert hage med god plass til lek og morro.
Flott utsikt.

Standard

Utvendig: Taktekking med takstein fra byggetiden. Undertaket har nærmer seg forventa levetid. Taktekking ser tett ut nå, men om noen år må det videre sjekkes. Stigtrinn til pipen er montert. Det er ikke montert snøfangere på taket. Taknedløp og renner i metall. De går i lukket rør i bakken. Eier opplyser om at takrenner er byttet. Lufting bak kledningen. Liggende kledning. Takkonstruksjonen er lukket inne i himlingen. Det er synlige luftespalter i takkonstruksjonen. 3 vinduer er byttet i 2016. Resten av vinduer er fra byggetiden. Glass i hems er ikke sikkerhetsglass. De bør byttes hvis hemsen skal brukes. Balkongdør i tre. Ytterdør av tre fra 2016. Terrasseplatting. Terrassebord i tre. Rekkverkshøyde er 90 cm. Trapper i tre. Rekkverk i tre.

Innvendig: Laminatparkett og malt i 2021. Målt med laser på langt strekk i stuen. Etasjeskiller har ikke vesentlige retningsavvik. Ved byggetiden var det ikke krav til radonsperre. Peisovn. Det er litt saltutslag på veggene bak dusjkabinettet i badet. Det kan tyde på at dreneringer ikke fungerer optimalt her. Trapp i tre fra byggetiden. Rekkverk på en side. Håndløper på veggen. Trappen har bare vanlig bruksslitasje. Innvendige dører ok.

Våtrom:
Bad: Badet opplyses om å være pusset opp i 2014. Fliser på vegger. Ok. Det ble målt med laser i fra gulvet ved døren til topp slukrist. Ikke tilstrekkelig fall mot sluket. Det er ikke laget oppkant ved døren. I sluket er det synlig slukmansjett klemt i klemring. Innredning og sanitærutstyr. Avtrekksvifte i himlingen. Den styres av kjøkkenviften. Det er ikke laget hull i tilliggende vegg mot dusjen/badekaret. Dusjen/badekaret ligger mot yttervegg.
Bad/vaskerom: Bod innforbi bad hadde sluk. Det er nå gjort om og brukt som bad. Rommet har ikke synlig fuktsikring i sluket. Dvs. hjørnemansjetter og slukmansjett. Eier opplyser om at det er smørt membran på gulvet. Det er montert dusjkabinett i rommet. Fliser på gulvet. Vaskeromsdelen har eldre belegg på gulvet. Der er det lite fall til sluket, men oppkant ved døren. Eldre belegg som er malt har noen riss. Rommene er vurdert som ok oppusset, men ikke tilstrekkelig fuktsikret. Oppgraderinger må gjøres for å kunne være sikker på at fuktsikring på vegger og gulv vil holde vann direkte på flater. Våtsone vaskerom ligger mot yttervegg. Våtsone vaskerom ligger mot annet våtrom. Det er ikke laget hull i tilliggende vegg mot vaskerommet. Det er boret hull i motstående rom til dusjen. Rommet må renoveres ut i fra alder på fuktsikringen.
Kjøkken: Kjøkkeninnredningen fra 2015 er i ok stand. Eier opplyser om at hvitevarer er i ok stand. Testet kjøkkenviften. Den trakk luften ut.
Spesialrom: Toalettrom. Vask montert på veggen. Toalett montert på gulvet.

Tekniske installasjoner: Det er stoppekran på badet bak vvberederen. Ingen synlige lekkasjer på befaringsdagen. Men det er lite synlige rør.
Avløpsrør i plast. Videre rør er skjult i vegg/gulv. Stakeluke synlig. Lufterør over tak. Lufting fra ventil og vinduer. Ventilasjon fra elektrisk vifte i kjøkken og bad. Varmepumpe fra 2018 og 2013. Virket ok. Vvbereder på 194 liter fra 2016. Kontroll av el-anlegg i 2016. Det er lagt opp ny kurs til utekontakt i 2021.

Tomteforhold: Boligen er laget på fjell og løse masser i terrenget. Synlig grunnmursplate bak boligen mot grunnmuren. I henhold til NBI 700.320, er
levetid på fuktsikring fra 20 til 60 år. Utbedring etter endt levetid er normalt å bytte drensledningen ved å grave opp rundt grunnmuren. Grunnmur av leca blokker. Ingen vesentlige sprekker i grunnmuren. Så ok ut. Ingen vesentlige sprekker. Skrånende terreng på tomten. Kupert tomt med fall mot grunnmuren. Synlige deler så ok ut. Informasjon er fra eier.

Arealer med beskrivelse

Primærrom: 100 kvm, Bruksareal: 111 kvm Sekundærrom: 4 kvm.
Bra. pr. etasje.: U.etg.: 5 m²  - 1. etg. 59 m²  - 2. etg. 47 m².
P-rom inkl: U.etg.: entre og wc. 1. etg.: trapperom, 3 soverom, bad og bad/vaskerom. 2. etg.: trapperom, stue og kjøkken.
S-rom inkl.: 1. etg.: bod.

Soverom og benevnelse av rom er tatt med etter bruken. Innvendige mål er gjort med laser. Areal for trapper og ganger er tatt med som P-rom. Noen arealer i 2. etasje går bort på grunn av skråtak. Bod som nå er bad i 1. etasje er ikke søkt om fra S-rom til bad.

I tillegg til arealene over kommer garasjen:
Bra: 19 m² - P-rom: 0 m² - S-rom: 19 m²
S-rom inkl.: garasje.

Arealer og rombenevnelser er hentet fra tilstandsrapport. Benevnelsen viser hva rommene benyttes til i dag, ikke hva de opprinnelig er godkjent som.

Byggeår og byggemåte

1989 i følge Lillesand kommune. Se tilstandsrapport.

Det fremkommer av eldre dokumenter at huset opprinnelig er et murhus med ca. byggeår 1956. Boligen har gjennomgått en omfattende ombygging i 1986-1987. Det er gitt ferdigattest som nybygg bolig i 1986 av Lillesand kommune

Oppvarming

Ved, varmepumpe og elektrisk. Dersom det er rom i boligen som ikke har vegg/fastmonterte ovner, så følger det heller ikke med ovner i disse rommene.

Diverse

Eiendommen er forsikret i Tryg med polisenummer 7995070.

Godkjente bygningstegninger ligger som vedlegg til salgsoppgaven.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapport basert på innholdskrav i ny forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.  

Tilstandsrapporten er utarbeidet av Henrik Løvdal den 27.06.22, og er gyldig i 1 år etter rapportdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.

Bygningssakskyndigs konklusjon: Enebolig med garasje i Lillesand. Taktekking fra byggetiden. Må om noen år byttes. De fleste vinduer og dører er fra byggetiden. 3 vinduer og ytterdøren er byttet. Det er malt utvendig. Terrasse er laget større bak boligen. Garasjen trenger litt oppgraderinger. Bad/vaskerom er delvis pusset opp, men fuktsikring er eldre. Bad er pusset opp i 2014. Ok. Kjøkkeninnredningen fra 2015. 2 varmepumper i boligen og peisovn i stuen.

Følgende avvik har fått TG3 eller TG2:

TG3 - store eller alvorlige avvik:
Våtrom > Generell > Bad/vaskerom
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.

Våtrom > Fukt i tilliggende konstruksjoner > Bad/vaskerom
Den valgte konstruksjonsutforming gir økt fare for skader. Ettersom det bare er membran og ikke slukmansjett og hjørnemansjett i rommet kan det komme fukt ut i konstruksjonen ved lekkasje eller bruk uten dusjkabinettet.

Tomteforhold > Terrengforhold
Terreng faller inn mot bygning.

TG2 - avvik som kan kreve tiltak:
Utvendig > Taktekking
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på undertak.

Utvendig > Nedløp og beslag
Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet.

Utvendig > Vinduer
Det er avvik: Eldre glass i vinduer.

Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger
Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder.

Innvendig > Radon
Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

Spesialrom > Overflater og konstruksjon > Wc
Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1.

Tekniske installasjoner > Vannledninger
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige vannledninger.

Tekniske installasjoner > Avløpsrør
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige avløpsledninger.

Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
Kontroll av el-anlegg i 2016. Det er lagt opp ny kurs til utekontakt i 2021.

Tomteforhold > Drenering
Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet.

Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på utvendige vannledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på utvendige avløpsledninger.

Våtrom > Overflater Gulv > Bad
Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm.

For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Sammendrag selgers egenerklæring

2 Kjenner du til om det er utført arbeid på bad/våtrom? Ja, av faglært og ufaglært/egeninnsats/dugnad.
Bad totalrenovert av fagfolk 2014. Alt ble oppgradert/fornyet. Bod renovert og omgjort til en del av vaskerom i 2016 ved egeninnsats. Sluk var allerede montert i bod før dette, så antar at dette var gjort av fagfolk ved byggeår. Smøremembran, varmekabler og fliser er gjort ved egeninnsats i bod knyttet til vaskerom. Varmekabler sjekket og godkjent av fagfolk/elektriker. Arbeid utført av Murmester Bakkemoen, Rørlegger Sundsdal AS, Tønnesen Elektro AS

2.1 Ble tettesjikt/membran/sluk oppgradert/fornyet? Ja
Bad som ble totalrenovert i 2014 ble alt oppgradert/fornyet.

2.2 Er arbeidet byggemeldt? Ja
Badet som ble renovert i 2014 har alltid vært bad. Bod omgjort til del av vaskerom/våtrom, er ikke byggemeldt.

5 Kjenner du til om det er/har vært problemer med drenering, fuktinnsig, øvrig fukt eller fuktmerker i underetasje/kjeller? Ja.
Tidligere tilstandsrapport indikerte fukt i et hjørne i bod/klesbod. Vi bruker idag rommet daglig uten at vi har merket noe ved dette.

6 Kjenner du til om det er/har vært utettheter i terrasse/garasje/tak/fasade? Ja
Det forekommer ved mye regn noe vann innerst i garasjen.

8 Kjenner du til om det er/har vært f.eks. sprekker i mur, skjeve gulv eller lignende? Ja
Beskrivelse Ifølge tidligere eier er det en liten sprekk ute i mur, nordvestre hjørnet. Årsak trolig stort tre, men dette ble fjernet av tidligere eier. Nåværende eier har ikke observert dette.

9 Kjenner du til om det er/har vært sopp/råteskader/insekter/skadedyr i boligen som rotter, mus, maur eller lignende? Ja
Sukkermaur forekommer enkelte ganger om våren. Enkelte sølvkre observert på bad. Skrukketroll kan også forekomme.

11 Kjenner du til om det er/har vært utført arbeid på el-anlegget eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)? Ja, kun av faglært
Ny sikring i forbindelse med ny utekontakt i garasje og terrasse. Det også lagt opp stikkontakt til vaskerom, samt ny belysning i store deler av huset.
Arbeid utført av Oneco.

11.1 Foreligger det samsvarserklæring (i henhold til forskrift om elektriske lavspenningsanlegg)? Ja

12 Kjenner du til om det er utført kontroll av el-anlegget og/eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)? Ja
Gjennomført kontroll i 2016 av el-anlegget.

16 Kjenner du til om det har vært utført arbeid på terrasse/garasje/tak/fasade? Ja, av faglært og ufaglært/egeninnsats/dugnad
Terrasse i høyden er bygd av faglært ifølge tidligere eier. Platting ved balkongdør og platting i hage er bygd ved egeninnsats. Arbeid utført av ukjent. Ble opplyst om dette av tidligere eier.

18 Kjenner du til om det er innredet/bruksendret/bygget ut i kjeller eller loft eller andre deler av boligen? Ja
Bod omgjort til del av vaskerom 2016

24 Er det andre forhold av betydning ved eiendommen som kan være relevant for kjøper å vite om (f.eks. rasfare, tinglyste forhold eller private
avtaler)? Ja
Vi har hatt avtale med naboer om privat brøyting av vei på vinteren.

Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.

Beliggenhet

Adkomst

Se kart. Boligen er merket med TIL SALGS-plakat fra Sørmegleren og det vil være skiltet ved fellesvisning.

Beliggenhet

Attraktivt beliggenhet i et veletablert og rolig nabolag. Boligen ligger kun få minutters gange fra Lillesand sentrum. Fra leiligheten er det gangvei til blant annet idrettsanlegget i Holta, treningssenter, Lillesand senter og skoler.

Tomt

Areal: 819 kvm, Eierform: Eiet tomt

Parkering

Enkel garasje samt biloppstillingsplass.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ferdigattest datert 03.04.1989. Ferdigattesten gjelder bolig. At en slik attest eksisterer gir ingen garanti for at det ikke er utført arbeid på boliger som ikke er byggemeldt eller godkjent.

Det er avvik mellom godkjente tegninger/ferdigattest og dagens planløsning. Bad tilknyttet vaskerom er innredet og bruksendret etter at ferdigattest er gitt. Rommet er byggemeldt som henholdsvis Klær (bod). Det ombygde rommet er ikke godkjent til varig opphold/beboelse. Ulovlige tiltak vil kommunen kunne forfølge og kreve omsøkt etter dagens regelverk. Risiko og eventuelle kostnader forbudet med eventuell søknad-/godkjenning påhviler kjøper

Reguleringsplan

Eiendommen ligger i et uregulert område, godkjent som boligbebyggelse, og er en del av kommuneplanens arealdel - kommuneplan for Lillesand kommune 2018-2030. Det foreligger reguleringsplan under arbeid i nærheten (300 meter) - Kirkekleiva 2. På generell basis gjør vi oppmerksom på at det kan foreligge fremtidige planer hos kommunen for området rundt eiendommen, som megler ikke har mottatt opplysninger om. m

Vei / Vann / Avløp

Eiendommen er tilknyttet offentlig vann og avløp via private stikkledninger. Adkomst via offentlig vei. Eiendommen har vannmåler.

Heftelser / Rettigheter

Heftelser som følger eiendommen:
Ingen heftelser følger.

Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Rettigheter som følger eiendommen:
Rettigheter på 4215-42/515
Rettigheter i eiendomsrett
Dagboknr 1987/9004-2/37, tinglyst 24.12.1987 Best. om adkomstrett  
rettighetshaver:Knr:4215 Gnr:42 Bnr:623  
Bestemmelse om garasje/parkering
 
Rettigheter på 4215-42/515
Rettigheter i eiendomsrett
Dagboknr 1992/3466-1/37, tinglyst 14.07.1992 Erklæring/avtale  
rettighetshaver:Knr:4215 Gnr:42 Bnr:516  
rettighetshaver:Knr:4215 Gnr:42 Bnr:623  
rettighetshaver:Knr:4215 Gnr:42 Bnr:682  
Bestemmelse om veg og vedlikehold av denne.

Utleie

Boligen har ikke egen utleiedel.

Energiattest

Oppvarmingskarakter Gul - Energikarakter D

Odel

Nei

Konsesjon

Lillesand kommune har konsesjonsgrense null. Dette innebærer boplikt. Kjøper må undertegne egenerklæringsskjema om konsesjonsfrihet, som megler så sender til kommunen for registrering. Sørmegleren gjør oppmerksom på at kommunen må ha bekreftet at egenerklæringen er registrert i matrikkelen før skjøte kan sendes til tinglysing. Oppgjør kan ikke finne sted før dette foreligger.

Økonomi

Prisantydning og omkostninger

3 750 000,- (Prisantydning) Omkostninger 93 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 3 750 000,-)) 11 900,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg)) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 109 620,- (Omkostninger totalt) 3 859 620,- (Totalpris inkl. omkostninger)

Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Offentlige avgifter

Kr. 17 813,12 pr. år Dette inkluderer avgift til vann og avløp, målerleie, eiendomsskatt, feiegebyr og renovasjon til Libir.

Eiendomsskatt

Det er eiendomsskatt på kr. 2565,- pr. år for denne eiendommen. Beløpet er inkludert i kommunale avgifter.

Formuesverdi

Primær: Kr. 762 186,- for år 2020. Sekundær: Kr. 2 743 869,- for år 2020.

Nøkkelinformasjon

Adresse med betegnelse

Solheimveien 3C, Gnr. 42 Bnr. 623 i Lillesand kommune.

Boligtype

Enebolig

Eierform

Selveier

Vilkår og betingelser

Hvitevarer, løsøre og tilbehør

Følgende hvitevarer følger boligen: kjøleskap, komfyr og oppvaskmaskin.
Liste over løsøre og tilbehør må leses før budgivning. Her fremgår hvilke løsøre som skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse om annet ikke er avtalt.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Claimslink AS. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 10 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 2.200,- til kr 2.600,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss..

Visning

Som annonsert eller etter avtale med megler på tlf 99 15 90 73.

Finn.no: Visningstekst

Sørmegleren sine visninger har påmelding. Påmelding gjøres enkelt ved å benytte knappen under. Ta kontakt med megler dersom oppsatt tidspunkt ikke passer. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding, frist for påmelding er senest kl. 12.00 på visningsdagen. Husk å laste ned salgsoppgaven digitalt før visning. Velkommen til en hyggelig visning!

Overtagelse

Etter avtale.

Finansiering

Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.

Lovverk

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.

Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.

Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighol

Oppgjør

Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.
Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted. Sørmegleren AS tar ikke imot innbetalinger fra utlandet, innbetaling av oppgjør skal foretas samlet fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.

Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.

Salgsoppgave og vedlegg

Oppdragsnummer

65-22-0077

Salgsoppgave og vedlegg

Salgsoppgaven med tilhørende vedlegg må gjennomgås før budgivning. Dokumentasjonen anses som kjøpers beslutningsgrunnlag.
Komplett oversikt over alle dokumenter megler har mottatt fra det offentlige/forretningsfører er tilgjengelig på Sørmeglerens hjemmeside www.sormegleren.no/65-22-0077. Dokumentene kan også fås hos megler ved forespørsel.
Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.

Ansvarlig megler

Avd. leder / Eiendomsmegler Ørjan Aas Nielsen, tlf. 99 15 90 73

Vederlag

Oppgjør (Kr.9 900) Panterett med urådighet - Statens Kartverk (Kr.585) Provisjon (forutsatt salgssum: 3 750 000,-) (Kr.56 250) Tilrettelegging (Kr.18 000) Totalt kr. (Kr.84 735)

Sørmegleren AS org. nr.

944 121 331

Kontakt megler

Varenummer: 3061706