Arendal
Solbergdalen 17
Prisantydning
2 800 000 kr
2 800 000 kr
Omkostninger
90 300 kr
90 300 kr
Totalpris
2 890 300 kr
2 890 300 kr
Formuesverdi
670 964 kr
670 964 kr
Formuesverdi sekundær
2 549 663 kr
2 549 663 kr
Byggeår
1976
1976
Internt bruksareal (BRA‑i)
184 ㎡
184 ㎡
Bruksareal
218 ㎡
218 ㎡
Totalt bruksareal
218 ㎡
218 ㎡
Tomteareal
677 ㎡
677 ㎡
Etasje
2
2
Antall soverom
3
3
Eierform
Eiet
Eiet
Eiendomstype
Enebolig
Enebolig
Oversikt
Romslig og innholdsrik enebolig på usjenert tomt - Garasje - Sentralt beliggende
Enebolig har skjermet beliggenhet i ett etablert boligområde på Solborg med nærhet til alt. Store uteområder med en usjenert hage. Her er det gangavstand til alle fasiliteter på Myrene som f.eks. flere dagligvareforretninger, take-away-restauranter, bakeri og treningssenter. Fine turområder inn ved Norac stadion, bie jordene og rundt Åsbieskogen med solborgvannet. Kort vei til både Arendal sentrum, Stoa nærings- og handelsområde, Maxis, Sørlandet Sykehus, Stinta barne- og ungdomsskole og barnehager. Bussforbindelser i umiddelbar nærhet.Pent opparbeidet tomt med terrasser og plen. Gruset gårdstun med gode parkeringsmuligheter og garasje.
Om eiendommen
Parkering
Parkering på gruset gårdstun og i garasjeStandard
TilstandsrapportTilstandsrapport basert på innholdskrav til forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.
Tilstandsrapporten er utarbeidet av Jens Christian Edvardsen den 09.08.2024, og er gyldig i 1 år etter befaringsdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.
Bygningssakskyndigs konklusjon:
Enebolig fra 1963. Gjøres oppmerksom på bygningselementer med mer enn halvparten forventet levetid passert. Taktekking fra byggeår der omlegging innen rimelig tid vil anbefales. Liggende bordkledning med behov for vedlikehold, utbyttinger av enkelte bord. Mangler på fuktsikring, isolering av grunnmur som må sees i sammenheng med rom under terreng med fuktproblematikk. Forstøtningsmur ned til kjellerdør uten rekkverk. Innvendig eldre våtrom med mangler og avvik der renovering innen rimelig tid utfra dagens krav og bruk anbefales. Utfra enkelte avvik og skader i underetasje vil det være påregnelig med utbedring av overflater for utbedring av bakenforliggende konstruksjoner, videre oppgraderinger må vurderes individuelt. Sammendrag er ikke utfyllende for rapportens innhold og må leses i sin helhet. Se forøvrig punkter nedenfor.
Følgende avvik har fått TG3 eller TG2:
TG3:
Utvendig > Snøfangere: Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, noe som var krav på byggemeldingstidspunktet.
Innvendig > Pipe og ildsted: Avstanden mellom ildstedet og brennbart materiale er for liten. Det er påvist brennbart materiale nærmere enn 300 mm fra sotluke/feieluke.
Innvendig > Rom Under Terreng: Det er påvist fuktighet i oppforet tregulv i underetg/kjeller, og det er derfor ikke foretatt hulltaking. Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv. Det er påvist synlig fuktighet på mur/gulv i kjeller. Det er konstatert høyt fuktnivå og synlig skade i vegg.
Våtrom > Underetasje > Vaskerom > Generell: Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Manglende våtsoner, fuktproblematikk der rom under terreng avsnitt må sees i sammenheng.
Våtrom > 1. etasje > Bad > Generell: Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Fallforhold mot sluk registrert. Manglende mekanisk ventilasjon, Manglende våtsoner på vegger rundt dusjsone. Eldre røranlegg fra byggeår.
Tekniske installasjoner > Ventilasjon: Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen. Ingen ventilering utover åpning av vindu.
Tomteforhold > Drenering: Det er ut ifra observasjoner konstatert at drenering/tettesjikt har funksjonssvikt/svært begrenset effekt.
Tomteforhold > Forstøtningsmurer: Det mangler rekkverk/annen sikring på forstøtningsmuren(e) ut ifra dagens krav.
Tomteforhold > Terrengforhold: Terrenget faller inn mot bygningen og det er maksimale forhold for vann inn mot muren.
TG2:
Utvendig > Taktekking: Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak.
Utvendig > Nedløp og beslag: Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på renner/nedløp/beslag.
Utvendig > Veggkonstruksjon: Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen.
Utvendig > Takkonstruksjon/Loft: Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen. Det er fra loft/kryploft påvist indikasjoner på at det er punktering av dampsperre, som medfører svekket effekt av dampsperrefunksjonen. Det er påvist fuktskjolder/skader i takkonstruksjonen. Noe strupet lufting ute ved takfot, anbefales 50 mm åpen lufting. fuktmerker rundt luftelyre, enkelte misfarginger på sutaksplater som relateres til kondensproblematikk. Takkonstruksjonen vurderes generelt i normal stand alder tatt i betraktning.
Utvendig > Vinduer: Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Noe råte i belistning til vinduer der tiltak vil være påregnelig.
Utvendig > Dører: Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Karmene i dører er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket. Manglende terskelbeslag på kjellerdør, balkongdør.
Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger: Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder.
Utvendig > Utvendige trapper: Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter. Betongtrapp har mindre sprekker/skader
Innvendig > Overflater: Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente. Rom under terreng med fuktproblematikk der tiltak med overflater vil være påregnelig for utbedring av bakenforliggende konstruksjon. Vider påregnelig bruksslitasje, opphengsskader må påregnes i boligens overflater utfra alder og bruk.
Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn: Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Knirk stedvis, skjevheter pga. alder og type bygning vil være påregnelig.
Innvendig > Radon: Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Radonmålinger er ikke foretatt, heller ikke andre tiltak mot radon, eiendommen ligger i et område som i NGU Radon aktsomhetskart er definert med "høy" eller "særlig høy" aktsomhetsgrad. Kartet kan ikke benyttes til å forutsi radonkonsentrasjonen i enkeltbygninger. Den eneste måten å få sikker kunnskap om radon i en bygning, er å gjennomføre en måling. Radon i inneluft avhenger ikke bare av geologiske forhold, men også av bygningens konstruksjon og drift, samt kvaliteten av radonforebyggende tiltak.
Innvendig > Innvendige trapper: Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Åpninger mellom trinn i innvendig trapp er større enn dagens forskriftskrav. Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
Innvendig > Innvendige dører: Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører.
Våtrom > Underetasje > Vaskerom > Tilliggende konstruksjoner våtrom: Det er registrert symptom på fuktskader
Spesialrom > 1. etasje > Toalettrom > Overflater og konstruksjon: Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1.
Tekniske installasjoner > Vannledninger: Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger.
Tekniske installasjoner > Avløpsrør: Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger.
Tekniske installasjoner > Varmtvannstank: Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift.
Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg: Eldre anlegg uten dokumentasjon der gjennomgang med utvidet el- kontroll anbefales. Det er ikke fremlagt dokumentasjon på anlegget. Undertegnede har ikke elektrofaglig kompetanse og tilstandsvurdering beror på dokumentasjon og visuell undersøkelse av tilfeldig komponenter i boligen. Anbefaler gjennomgang på det elektriske anlegget med en utvidet elkontroll før bruk.
Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter: Grunnmuren har sprekkdannelser.
Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger: Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger.
For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.
Sammendrag selgers egenerklæring
3 Har det lekket vann utenfra og inn, eller er det sett andre tegn til fukt? Ja, Noe vann på betong i vaskerom, ved kraftig regn og vind. På gulv4 Er det utført arbeid på tak, yttervegg, vindu eller annen fasade? Ja, nytt arbeid 2015. Utført av faglært. Byttet alle vinduer, tatt 2-3 år. Firma som utførte arbeidet var Kristian Sjo Paulsen. Har dokumentasjon på arbeidet.
7 Er det observert vann eller fukt i kjeller, krypkjeller eller underetasje? Ja, Vaskerom på betong, ved kraftig vind og rein
8 Er det utført arbeid med drenering? Ja, nytt arbeid 2017. Utført av ufaglært. Gravd og drenert langs gavelvegg, ut mot tun /parkering.
24 Har du bygd på eller gjort om kjeller, loft eller annet til boligrom? Ja, nytt arbeid 2020. Utført av ufaglært. Platet mdf plater på vegger.
Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.
Takstmannens kommentar til arealoppmåling
I hovedsak er det bruken av rommene ved befaringen som avgjør hva rommet defineres som. Trapp er medregnet i sin helhet for alle etasjer. Det er ikke foretatt kontroll om innredet rom er byggemeldt eller godkjent slik de benyttes idag. Det er ikke utført undersøkelse av lovligheten av TBA som er anlagt. Utført enkel måling av TBA og kan avvike fra faktiske mål, det er ikke foretatt målinger av gangveier etc.Beliggenhet
Beliggenhet
Etablert boligområde på Solborg med nærhet til alt. Her er det gangavstand til alle fasiliteter på Myrene som f.eks. flere dagligvareforretninger, take-away-restauranter, bakeri og treningssenter. Fine turområder inn ved Norac stadion, Bie jordene og rundt Åsbieskogen med solborgvannet. Kort vei til både Arendal sentrum, Stoa nærings- og handelsområde, Maxis, Sørlandet Sykehus, Stinta barne- og ungdommskole og barnehager. Bussforbindelser i umiddelbar nærhet.Adkomst
Fra Arendal sentrum, følg Vesterveien opp til Myrenesletta og forbi Rema 1000 på Myrene. Hold til venstre over rundkjøringen og følg Frolandsveien forbi Norac stadion. Ta fjerde avkjørsel i rundkjøringen (Amerikakleiva) også første vei til venstre. Følg grusveien som krysser under jernbanen. Huset ligger så på din venstre hånd og vil være merket ved fellesvisning.Barnehage, skole og fritid
BarnehagerStrømsbuåsen barnehage (0-5 år) 1.6 km
Furukollen idrettsbarnehage (0-5 år) 1.6 km
Villa Matilda Strømsbu (1-5 år) 1.7 km
Skoler
Stinta skole (1-10 kl.) 2.4 km
Steinerskolen i Arendal (1-10 kl.) 2.9 km
St. Franciskus skole (1-10 kl.) r 2.8 km
Strømmen oppvekstsenter (1-7 kl.) 3.7 km
Arendal vgs - 2.8 km
Flere fine turområder, idrettsplasser og treningssenter i nærområdet.
Offentlig kommunikasjon
Offentlig transportHeidalen Linje 110 0.4 km
Harebakken senter Totalt 12 ulike linjer 1.8 km
Arendal stasjon Linje R50 2.5 km
Svinodden ferjekai Linje 191 2.2 km
Arendal bussterminal Totalt 24 ulike linjer 2.5 km
Areal
Primærrom P-rom
Etasje | Areal | Beskrivelse |
---|---|---|
1 | 159 ㎡ | - |
Bruksareal BRA-I
Etasje | Areal | Beskrivelse |
---|---|---|
-1 | 87 ㎡ | Gang , Stue , Vaskerom , Boder |
1 | 97 ㎡ | Vindfang , Gang , 3 soverom , Stue , Kjøkken , Bad , Toalettrom |
Terrasse- og balkongareal TBA
Etasje | Areal | Beskrivelse |
---|---|---|
1 | 31 ㎡ | - |
Bruksareal BRA-E
Etasje | Areal | Beskrivelse |
---|---|---|
1 | 34 ㎡ | Garasje |
Fra 01.01.24 er det innført nye regler for måling og opplysning av areal på boliger.
De nye arealbegrepene er:
- BRA-i - Internt bruksareal. Arealet innenfor boenheten.
- BRA-e - Eksternt bruksareal. Areal av alle rom utenfor boenheten og som tilhører denne, for eksempel eksterne boder.
- BRA-b - Innglasset balkong, altan, terrasser.
- TBA -Terrasser og åpen altan som er tilknyttet boligen.
- ALH - Areal med lav himlingshøyde måles på samme måte som BRA, men man ser bort fra krav til himlingshøyde. Arealet inngår ikke i BRA, men opplyses om sammen med BRA som et tillegg.
- GUA - summen av BRA og AHL. Brukes når boligen har gulvareal som ikke er måleverdig på grunn av for eksempel skråtak eller lav himlingshøyde. Arealet oppgis som tilleggsinformasjon til øvrige arealer.
Offentlige opplysninger
Ferdigattest
Det foreligger ferdigattest datert 30.11.1976. Ferdigattesten gjelder boligbygg. At en slik attest eksisterer gir ingen garanti for at det ikke er utført arbeid på boliger som ikke er byggemeldt eller godkjent.Det foreligger byggetillatelse for garasje, datert 23.07.1986.
Det er påvist avvik i forhold til dagslysflate i stue i underetasje med manglende lysforhold (10% lysåpning av m2 på gulvareal).
Det er avvik mellom godkjente tegninger og dagens planløsning. Uinnredet rom er opprinnelig godkjent som vaskerom. Hobbyrom i underetasje er opprinnelig godkjent som bod, vaskerom er opprinnelig godkjent som bod, kjellerstue er godkjent som hhv. hobby og bod. Rommene er ikke godkjent for varig opphold. Deler av gang er opprinnelig godkjent som bod og den ombygde delen er ikke godkjent for varig opphold. Dør på fasade mot garasje har endret plassering og det er satt inn et vindu. Det foreligger ikke dokumentasjon på lekestue/utebod eller terrasse og tiltakene er trolig ikke byggesøkt kommunen. Ulovlige tiltak vil kommunen kunne forfølge og kreve omsøkt etter dagens regelverk. Risiko og eventuelle kostnader forbundet med eventuell søknad-/godkjenning påhviler kjøper.
Vei, vann og avløp
Eiendommen er tilknyttet offentlig vann og avløp.Privat vei. Vei til eiendommen etablert over naboeiendommen(er). Veiretten er ikke tinglyst. Risiko og eventuelle kostnader forbundet med å formalisere avtale vedr. veirett og evt. tinglysning av denne påhviler kjøper.
Reguleringsplan
Eiendommen ligger i et uregulert område, godkjent som bebyggelse- og anlegg; eksisterende boligbebyggelse, og er en del av kommuneplanen 2023 - 2033. Planer under arbeid i nærheten: Del av Solberg, vestre område III - Arendal kommune og Myrene-Høgedal-Solberg - Arendal kommune.Eiendommen grenser til friområde. Det kan derfor hvile begrensninger i forhold til utvikling av eiendommen, herunder bygging m.m.
Tinglyste heftelser og rettigheter
På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:Heftelser:
10.09.1954 - Dokumentnr: 2410 - Bestemmelse om gjerde. Bestemmelse om renhold av rennebekken i tomtens lengde .
10.09.1954 - Dokumentnr: 2410 - Festekontrakt - vilkår. Gjelder feste. Festetid: 99 år. Årlig avgift NOK 100. Pant for forfalt festeavgift.
12.07.1979 - Dokumentnr.: 5926 - Diverse påtegning. Kontrakten kan ikke sies opp så lenge den er pantsatt til rettighetshaver: Den norsk hypotekforening for 2. pr. pantelån.
03.02.1982 - Dokumentnr: 777 - Skjønn. Herredsrettens skjønn vedr. kloakkanlegg sak nr. 32/1979 B. Gjelder denne registerenheten med flere.
Foreløpige registreringer:
29.10.2024 - Dokumentnr: 2162433 - Sletting. Gjelder: Festekontrakt - Vilkår 1954/2410-3/36.
Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.
Rettigheter:
Ingen rettigheter registrert.
Økonomi
Omkostninger kjøper
Dok.avgift 2,5% av kjøpesum: kr FYLL INN,-Tinglysning av skjøte: kr 500,-
Tinglysning av pantedokument kr 500,-
HELP Boligkjøperforsikring kr 16 500,- (valgfritt)
HELP Boligkjøperforsikring Pluss kr 2 800,- (valgfritt)
Sum omkostninger (inkl. valgfrie tillegg): kr 90 300,-
Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning. Det tas forbehold om endringer i avgifter/gebyrer.
Info kommunale avgifter
Totalt kr. 24 117,- som inkluderer eiendomsskatt, renovasjon og gebyr for vann- og avløp.Tilbud på lånefinansiering
Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.Nøkkelinformasjon
Innbo og løsøre
Liste over løsøre og tilbehør må leses før budgivning. Her fremgår hvilke løsøre som skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse om annet ikke er avtalt.Hvitevarer
Følgende hvitevarer følger handelen: FYLL INNLegalpant
Kommunen har legalpant i eiendommen for forfalte krav på eiendomsskatt og kommunale avgifter/gebyrer.Boligselgerforsikring
Selger har tegnet boligselgerforsikring. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 14 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.Vilkår og betingelser
Sentrale lover
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven.Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen.Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.
Boligkjøperforsikring
Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 4.100,- til kr 6.400,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss.Forsikringsselskap
If SkadeforsikringLov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.
Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighold.
Betalingsbetingelser
Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted. Sørmegleren AS tar ikke imot innbetalinger fra utlandet, innbetaling av oppgjør skal foretas samlet fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.
Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.