Østland / Kragerø

Østlandbakken 12

Prisantydning
3 890 000 kr
Omkostninger
113 120 kr
Totalpris
4 003 120 kr
Formuesverdi
803 816 kr
Formuesverdi sekundær
2 893 736 kr
Kommunale avgifter
18 699 kr / år
Byggeår
1977
P-rom
155 ㎡
Bruksareal
195 ㎡
Antall soverom
3
Eierform
Selveier
Eiendomstype
Enebolig

Oversikt

Om eiendommen

Velholdt, innholdsrik enebolig i sjønære og idylliske omgivelser / Frodig hage og stor, solrik terrasse med fin utsikt

Om eiendommen

Innhold

1. etasje: Entré, gang, trapperom, bad/wc, 2 soverom, kjøkken og stue/spisestue.
Underetasje: Gang, vaskerom, kott, 2 boder, soverom og kjellerstue.

Standard

Entré
Eneboligen har et pent inngangsparti med gruslagt adkomst, tretrapp og veggmontert utebelysning. Vel inne blir vi ønsket velkommen i en fin entré med blåmalt panel på veggene og mørkt vegg-til-vegg teppe på gulvet. Yttertøyet ryddes enkelt bort i et hvitt garderobeskap, og mer oppbevaringsplass finnes i en skyvedørsgarderobe i gangen innenfor.

Kjøkken
Kjøkkenet har et klassisk og solid design med gode benkeflater og rikelig med oppbevaringsplass. Innredningen har gylne, profilerte fronter, vitrinedører, takhøye skap og lys laminatbenkeplate med nedfelt kum i stål. Videre er kjøkkenet utstyrt med integrerte hvitevarer som stekeovn og koketopp, samt ventilator, benkebelysning og opplegg for oppvaskmaskin. Ved et at de store kjøkkenvinduene er det en fin plass til en frokostgruppe.

Stue
Stuen oppleves som stor, lun og innbydende, og det langstrakte rommet byr på utmerket plass til sofagruppe, lenestoler og tv-/mediastasjon. I en egen det er det rom for å samle familie og venner til hyggelige måltider rundt et spisebord, og ved spisestuen er det en oppmurt, åpen peis som setter den rette stemningen.

Stuen har gråmalte vegger mot gyllent parkettgulv, og i himlingen er det naturlig panel som står godt til resten av rommet. Fra stuen er det utgang til en østvendt terrasse på ca. 35 kvm med gode solforhold og idyllisk utsikt.

Kjellerstue
I kjelleren er det en lys og pen stue med god møbleringsfrihet - et kjærkomment element for barnefamilier. Kjellerstuen har hvitmalt panel på veggene og på gulvet er det gylne, lakkerte heltrebord.

Bad/wc
Boligen inneholder et bad/wc og et bad/wc/vaskerom. Førstnevnte ligger ved soverommene i første etasje, og har lyse fliser på veggene og grå fliser på gulv med sluk og gulvvarme. Baderomsinnredningen har hvite, glatte fronter og består av en heldekkende servant på en skuffeseksjon, et høyskap og et bredt speilskap med belysning. Videre har badet et toalett, et dusjhjørne og et badekar.

Bad/wc/vaskerom
I kjelleren er det et langstrakt bad med hvite, tapetserte vegger og beige belegg på gulv med sluk. Innredningen har hvite fronter og består av en heldekkende servant på en skapseksjon, vegghengte hyller og speil med belysning. Videre er rommet utstyrt med et toalett, et dusjkabinett, utslagsvask og opplegg for vaskemaskin.

Soverom og garderobe
Det er tre gode soverom i eneboligen - to i første etasje og ett i kjelleren. Soverommene i første etasje har gråmalte vegger mot tidsmessig laminatgulv, og på soverommet i kjelleren er det hvitmalt panel på veggene og sort laminatflis på gulvet. Store vindusflater sørger for rikt, naturlig lysinnslipp, og fra hovedsoverommet er det utgang til den østvendte terrassen. Flere rom har garderobeskap, og god lagringsplass finnes i kjelleren. 

Arealer med beskrivelse

Primærrom: 155 kvm, Bruksareal: 195 kvm
P-rom inneholder: Underetasje: Gang, vaskerom, soverom, kjellerstue 1. etasje: Entre, gang, trapperom, kjøkken, stue, spisestue, 2 soverom, bad.

Arealer og rombenevnelser er hentet fra tilstandsrapport. Benevnelsen viser hva rommene benyttes til i dag, ikke hva de nødvendigvis opprinnelig er godkjent som.

Byggeår og byggemåte

1977 i følge Kragerø kommune.

Oppvarming

Boligen er utstyrt med både varmepumpe og vedfyring, og det er ellers elektrisk oppvarming i form av varmekabler og panelovner.

I henhold til opplysninger mottatt fra feiervesenet er det registrert et avvik på pipen med kommentar "feil på røykrørsinnføring".
Dersom det er rom i boligen som ikke har vegg/fastmonterte ovner, så følger det heller ikke med ovner i disse rommene.

Diverse

Kort fortalt
- Velholdt og familievennlig enebolig.
- Sjønær, barnevennlig beliggenhet.
- Tomt med gode lys- og solforhold.
- Østvendt terrasse på ca. 35 kvm.
- Fin utsikt ned til Ytre Kalstadkilen.
- Tiltalende entré med garderobeskap.
- Gang med skyvedørsgarderobe.
- Stor, innbydende stue med peis.
- Klassisk kjøkken med spiseplass.
- Kjellerstue med møbleringsfrihet.
- Bad/wc og bad/wc/vaskerom.
- 3 gode soverom med garderober.
- God lagringsplass i boligens kjeller.
- Varmtvannsbereder i kjelleren.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapport basert på innholdskrav i ny forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.

Tilstandsrapporten er utarbeidet av Ramberg takst den 16.11.22, og er gyldig i 1 år etter rapportdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.

Bygningssakskyndigs konklusjon:
Ramberg Takst ble kontaktet av Grethe Halvorsen og Trond Jørgensen for å utføre en tilstandsrapport med arealmåling av enebolig med adresse Østlandbakken 12 i Kragerø kommune. Det er overskyet og regn på befaringsdagen, ut over dette er alle arealer tilgjengelig på befaringsdagen og er således med i denne rapporten. Tilstanden på boligen framstår med normal standard og normal bruksslitasje jamfør med alder og konstruksjon. TG:2 er gitt til taktekking, nedløp, veggkonstruksjon, takkonstruksjon, ytterdører, veranda, overflate, pipe, feieluke, rom under terreng, innvendig trapp, innvendig dører, overflater baderom 1 etasje, membran baderom 1 etasje, vask baderom 1 etasje, kjøkken, vann og avløpsledninger, el-anlegg, drenering, grunnmur og terrengforhold. TG:3 er gitt til vinduer, utvendige trapper og vaskerom i underetasjen. Viser til rapportens underpunkter og at det er viktig at man leser disse, ikke bare sammendraget. Man må påregne vanlig vedlikehold.

Følgende avvik har fått TG3 eller TG2:
TG3 / Store eller alvorlige avvik
Utvendig > Vinduer
Utvendig > Utvendige trapper
Våtrom > Generell > Vaskerom

TG2 / Avvik som kan kreve tiltak
Utvendig > Nedløp og beslag
Utvendig > Veggkonstruksjon
Utvendig > Dører
Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger
Innvendig > Overflater
Innvendig > Pipe og ildsted
Innvendig > Innvendige trapper
Innvendig > Innvendige dører
Våtrom > Overflater vegger og himling > Bad
Våtrom > Overflater Gulv > Bad
Våtrom > Sanitærutstyr og innredning > Bad
Kjøkken > Overflater og innredning > Kjøkken
Tekniske installasjoner > Vannledninger
Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter

TG2 / Avvik som ikke krever umiddelbare tiltak
Utvendig > Taktekking
Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
Innvendig > Rom Under Terreng
Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Bad
Tekniske installasjoner > Avløpsrør
Tomteforhold > Drenering
Tomteforhold > Terrengforhold
Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger

For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Sammendrag selgers egenerklæring

Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.

Beliggenhet

Adkomst

Boligen er merket med TIL SALGS-plakat fra Sørmegleren og det vil være skiltet ved fellesvisning.

Beliggenhet

Eiendommen ligger i et barnevennlig, veletablert og sjarmerende boligområde ca. 1,7 km nordvest for Kragerø sentrum i Kragerø kommune. Området har kort vei til skoler, barnehager, offentlig kommunikasjon, samt fin sykkelavstand til Kragerø sentrum med et rikt utvalg av fasiliteter og servicetilbud. Det er ellers kort vei til lekeplass, treningsanlegg og Kragerø Idrettshall på Kalstad.

Om sommeren kan en sykkeltur på ca. 12 minutter ta deg til Gunnarsholmen med friområde, populær badeplass, stort saltvannsbasseng, strand og gressplen. Her flyter også Kragerø`s Badstue - Kragerø Badstue Forening, åpen hele året. Nyt utsikt av havgapet til alle årstider. For ungdommer er det ekstra populært å bade på Sjøbadet som ligger på Øya. Her er det høyt stupetårn, brygge og svaberg.

Fra eiendommen er det gangavstand til Lovisenberg med flotte turområder som gir god rekreasjon på helårsbasis. En liten tur nærmere sentrum finner du Studsdalen, der ligger det to hoppbakker, samt en lysløype, noe som kan gi vinterglede for både store og små. Om sommeren kan en spasertur på ca. 15 min ta deg til Gunnarsholmen med friområde, populær badeplass, stort saltvannsbasseng, strand og gressplen.

Vinterstid har Kragerøområdet mye å by på, og det er ca. 1 times kjøring til den herlige vinterdestinasjonen Gautefall skisenter. Her kan hele familien kose seg i bakken dagen lang med ulike traseer for alle ulike ferdighetsnivåer. Gautefall Skilodge er også et utmerket sted å ta med seg sin kjære for en romantisk overnatting, eller moro på after-ski med vennegjengen. Sørmegleren Kragerø har eget utstillingsvindu på Skisenteret, for hyttesalg i Drangedal og omegn.

Rundt 20 min med bil fra Kragerø finner du Mikrohyttene på Moen Ranch. Dette er et unikt sted for en overnattingshelg eller et morsomt treff med venner. Hyttene har alle en særegen stil og barna vil nok sette pris på en egen Hobbithytte. Her kan du planlegge en deilig helg med noen du er glad i. Området byr på både badeplass, båt- og kanoutleie, fiskemuligheter og fine områder for fotturer.

For den treningsglade er det rikelig med muligheter til å utfolde seg. Mot gym på Sluppan er et treningssenter med fokus på funksjonell trening for bedre fysisk og psykisk helse. Family Fitness har senter ved Løkkebakken og express-senter i Sannidal. For den som liker bedre å gå tur, kan du bli med på Ti på Topp Kragerø, hvor du utfordres til å besøke ti av Kragerøs mest populære turmål.

Med gangavstand til sentrum har man tilgang til det meste. Sommerstid har byen et yrende folkeliv. Her arrangeres festivaler, sommershow, konserter, utstillinger og teaterforestillinger. Kragerø kan ellers by på en av Norges mest særegne 18-hulls golfbaner, omgitt av skog og svaberg ved Kragerø Resort. Her finnes også et innbydende spa, kajakkleie og tennisanlegg.

Servicetilbud
I Kragerøs trange smug og gater gjemmer det seg mange godsaker, nisjebutikker for store og små og alt du ellers måtte trenge. Alle drevet av Kragerøs mest patriotiske - de med aller størst hjerte for den idylliske, lille byen. Dagligvarehandelen kan gjøres ved blant annet Spar og Kiwi i Kragerø, og ønsker du ytterligere servicetilbud er det et kvarters biltur til Alti Kragerø i Sannidal som har 20 butikker og virksomheter.

Kragerø har en rekke anerkjente spisesteder som for eksempel Nordraaks matverksted med kjærlighet til menneskene og til råvarene, Smauet Kragerø - en delikatessebutikk og bakgårdsbistro i hjertet av kragerø by, samt El Paso som antagelig er verdens eneste western saloon med bedre plass til båt enn hest.

Området gir mulighet for offentlig kommunikasjon via buss. Nærmeste holdeplass er Hestøya som ligger ca. 230 meter fra boligen. Ved å benytte bil tar det ca. 5 min til Kragerø sentrum, 9 min til Sannidal, 43 min til Langesund og 49 min til Risør.

Fra eiendommen er det ca. 2,7 km til Kragerø barne- og ungdomsskole. Kragerø videregående skole ligger ca. 2 km. unna. Og med daglig skyss fra ferjekaia, bare 2,3 km fra boligen og over fjorden til Skåtøy, ligger Kragerøskjærgårdens Montessoriskole. Kommunen har et godt utvalg av både kommunale og private barnehager, blant annet Solsikke barnehage, et par minutters spasèrtur fra boligen, Trekanten barnehage i sentrum og Frydensborg Gård barnehage med nærhet til skogen.

Tomt

Tomten er en festetomt, hvor grunneiere er Østland, Lefstad, Stoff og Sunde, og disse har organisert seg i "Sameiet Østland". Opprinnelig festeavtale stammer fra 1882. Avtalen har ingen fastsatt utløpsdato, og sameiet praktiserer normal regulering hvert 10. år etter endringer i konsumprisindeksen. Grunneierne må samtykke til overdragelse av festekontrakten. Tomten er ikke oppmålt, så størrelse på tomten kan ikke fastslås uten at det foretas en oppmåling av tomten. Det foreligger en grensebeskrivelse fra 1882 men disse gamle grensebeskrivelsene er usikre.

Uteområde
Eiendommen ligger sjønært, barnevennlig og attraktivt til, med umiddelbar nærhet til busstopp, båtbrygger, turområder og badeplasser, samt kort vei til skoler, barnehager, butikker og idrettsanlegg. Tomten er pent opparbeidet med plenarealer, vintergrønt, prydbusker og vakre rosebed, samt gruslagt/asfaltert gårdsplass og noe fjell i dagen.

Fra stuen og hovedsoverommet er det utgang til en dels overbygd, østvendt terrasse på ca. 35 kvm. Her er sol- og lysforholdene gode, og utsikten over nærområdet og ned til Ytre Kalstadkilen kan nytes til det fulle i usjenerte omgivelser. Det er god plass til grill og ønsket utemøblement, og fra terrassen går det trapp ned til hage med boltreplass og tørkestativ. Terrassen har dekke i tre og malt rekkverk, og husets yttertak fikk takfornying i 2018

Parkering

Det er en integrert garasje i boligen, men den benyttes i dag som bod/oppbevaring. Det er ellers gode parkeringsmuligheter på egen tomt, rett ved inngangspartiet.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ikke ferdigattest for eiendommen. Det utstedes ikke ferdigattest for tiltak som er omsøkt før 1. januar 1998, jf. pbl § 21-10 femte ledd. Det innebærer at byggverkene lovlig kan brukes uten at det foreligger ferdigattest. Dette betyr derimot ikke at ulovlig bygde tiltak blir lovlige (bla. er oppføring, påbygging og tilbygging meldepliktig). Det foreligger midlertidig brukstillatese datert 14/12-1977. Brukstillatelsen gjelder nybygg/bolig, gjenstående arbeid: Feieluke for nærme brennbart materiale, plate foran peis, rekkverk på trapp, forskriftsmessig ventilasjon på vaskerom, dusj.


Det er avvik mellom godkjente tegninger/ferdigattest og dagens planløsning. Soverom i kjelleretasje og kjellerstue er innredet og bruksendret etter at midlertidig brukstillatelse er gitt. Rommene er byggemeldt som henholdsvis "oppbevaring av klær" og "hobbyrom". De ombygde rommene er ikke godkjent til varig opphold/beboelse. Ulovlige tiltak vil kommunen kunne forfølge og kreve omsøkt etter dagens regelverk. Risiko og eventuelle kostnader forbudet med eventuell søknad-/godkjenning påhviler kjøper. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Reguleringsplan

Eiendommen ligger i et uregulert område, godkjent som boligbebyggelse, og er en del av kommuneplanens arealdel.

Vei / Vann / Avløp

Tilknyttet offentlig vei, vann og avløp.

Heftelser / Rettigheter

Heftelser som følger eiendommen:
Festekontrakt tinglyst 19/6-1882. Se punkt "tomt" for mer infomrajon om festeforholdet.

Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Rettigheter som følger eiendommen:

Utleie

Boligen har ikke egen utleiedel, men kan fritt leies ut.

Energiattest

Oppvarmingskarakter Gul - Energikarakter E

Odel

Det er ikke odel på eiendommen

Konsesjon

Kragerø kommune har konsesjonsgrense null. Dette innebærer boplikt. Kjøper må undertegne egenerklæringsskjema om konsesjonsfrihet, som megler så sender til kommunen for registrering. Sørmegleren gjør oppmerksom på at kommunen må ha bekreftet at egenerklæringen er registrert i matrikkelen før skjøte kan sendes til tinglysing. Oppgjør kan ikke finne sted før dette foreligger.

Økonomi

Prisantydning og omkostninger

3 890 000,- (Prisantydning) Omkostninger 11 900,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg)) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 97 250,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 3 890 000,-)) 113 120,- (Omkostninger totalt) 4 003 120,- (Totalpris inkl. omkostninger)

Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Offentlige avgifter

Kr. 18 699 pr. år Kommunale avgifter inkluderer; Renovasjon, feieavgift, vann- og kloakkavgift (inkl. gebyr), og eiendomsskatt bolig.

Eiendomsskatt

Det er eiendomsskatt på kr. 5.562,- pr. år 2022 for denne eiendommen. Beløpet er inkludert i kommunale avgifter.

Faste løpende kostnader

Kommunale avgifter: Kr. 18.699,- pr. år (2022)
Festeavgift: Kr. 1.666,- pr. år (2022)
Strøm: Ca. 18-20000 kwh pr. år (Forbruk vil variere avhengig av bruken av boligen)
Forsikring: Ca. kr. _______ pr. år.
TV/Internett: Ca. kr. 1.200,- pr. mnd. (Standardpakke fra Altibox)

Formuesverdi

Primær: Kr. 803 816,- for år 2020.
Sekundær: Kr. 2 893 736,- for år 2020.

Nøkkelinformasjon

Adresse med betegnelse

Østlandbakken 12, Gnr. 13 Bnr. 40 i Kragerø kommune.

Boligtype

Enebolig

Eierform

Selveier

Vilkår og betingelser

Hvitevarer, løsøre og tilbehør

Følgende hvitevarer følger boligen:
Liste over løsøre og tilbehør må leses før budgivning. Her fremgår hvilke løsøre som skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse om annet ikke er avtalt.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Claimslink AS. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 10 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 2.200,- til kr 2.600,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss..

Visning

Som annonsert eller etter avtale med megler
på tlf 46 80 63 69.

Finn.no: Visningstekst

Sørmegleren sine visninger har påmelding. Påmelding gjøres enkelt ved å benytte knappen under. Ta kontakt med megler dersom oppsatt tidspunkt ikke passer. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding, frist for påmelding er senest kl. 12.00 på visningsdagen. Husk å laste ned salgsoppgaven digitalt før visning. Velkommen til en hyggelig visning!

Overtagelse

Etter avtale.

Finansiering

Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.

Lovverk

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.

Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.
Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighol

Oppgjør

Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.
Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted. Sørmegleren AS tar ikke imot innbetalinger fra utlandet, innbetaling av oppgjør skal foretas samlet fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.

Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.

Salgsoppgave og vedlegg

Oppdragsnummer

77-22-0193

Salgsoppgave og vedlegg

Salgsoppgaven med tilhørende vedlegg må gjennomgås før budgivning. Dokumentasjonen anses som kjøpers beslutningsgrunnlag.
Komplett oversikt over alle dokumenter megler har mottatt fra det offentlige/forretningsfører er tilgjengelig på Sørmeglerens hjemmeside www.sormegleren.no/77-22-0193. Dokumentene kan også fås hos megler ved forespørsel.
Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.

Ansvarlig megler

Eiendomsmegler / Fagansvarlig
Heljar Hogner, tlf. 46 80 63 69

Vederlag

Digital grunnpakke (Kr.6 850) Energimerking av eiendom (Kr.1 500) Oppgjør (Kr.9 900) Overtakelse av eiendom (Kr.1 500) Panterett med urådighet - Statens Kartverk (Kr.585) Provisjon (forutsatt salgssum: 3 890 000,-) (Kr.97 250) Tilrettelegging (Kr.19 900) Totalt kr. (Kr.137 485)

Sørmegleren AS org. nr.

944 121 331
Varenummer: 3056060