Arendal

Narestø 116

Prisantydning
7 500 000 kr
Omkostninger
203 970 kr
Totalpris
7 703 970 kr
Formuesverdi
477 098 kr
Formuesverdi sekundær
1 717 553 kr
Byggeår
1750
P-rom
224 ㎡
Bruksareal
243 ㎡
Tomteareal
2 960 ㎡
Eierform
Eiet
Eiendomstype
Enebolig

Oversikt

Om eiendommen

Herskapelig småbruk nær sjøen i vakker sørlandsidyll på Narestø - Arendal

Om eiendommen

Innhold

Denne eiendommen har en storslått planløsning og går over tre etasjer. Romslig takhøyde og store rom. Vakre bygningsdetaljer og hyggelig atmosfære.
Inngangen er via kjøkken med stor spiseplass og "hemmelig" nedgang til stor bod (tidligere bakeri) hvor det også er egen inngang utenfra.
Like innenfor kjøkkenet har vi et grovkjøkken/vaskerom med alt fra vaskemaskin til oppvaskmaskin, kjøleskap, fryseskap, gode arbeidsbenker og hyggelig utsyn. Videre fortsetter det inn til lys TV-stue og et stort soverom.
En ærverdig trapp strekker seg fra kjøkkenet og opp til en elegant skipperstue med peis og flere hyggelige soner. Åpen gang inn til dusjbad, toalettrom og 2 soverom. Trappen fra denne etasjen fører videre opp til loftsetasjen med gang, stort rom med 4 senger, stue med 4 senger og vakker utsikt. Her er det skråtak.
Det er luke i kjøkkengulvet, ned til romslig matkjeller.

Uthuset/fjøset med låvebroen har tidligere fått godkjent innredet gjesterom, der stall/båser for dyr er i dag - arbeidene er aldri påbegynt og byggesøknaden er gått ut på dato.
Tegninger ligger vedlagt om det skulle være aktuelt for ny eier å ønske å søke på nytt om tilsvarende innredning.
Videre er det stort høyloft med stigeadkomst som er inntegnet som soveloft på de samme tegningene.

Fjøset inneholder i dag: Gang, stall/båser for dyr, løe og en gammel utedo med egen inngang. I tillegg en separat mulldo med egen inngang. Både fjøset og uthuset er plassert så nærme hverandre de kan, men det er likevel mulig å passere gjennom dem og ut til en herlig lun solterrasse mot vest.
Det andre uthuset har et stort åpent lagerrom i første etasje og trapp opp til to loftsrom.

Denne fantastiske eiendommen ligger i det vakreste sørlandsmiljøet på Narestø. Dette er en unik plass det finnes svært få av i Norge. Narestø er et tettsted ca 20 km fra Arendal i vest og ca 18 km til Tvedestrand i øst. Narestø er en gammel uthavn fra 1600-tallet. En del av husene benyttes i dag som ferieboliger. Området bærer preg av eldre trehusbebyggelse som er blitt godt bevart, beboerne er opptatt av å bevare det gamle maritime preget. Her er det sjø på alle kanter, og lune fine viker. Moloen ytterst i området venter med friskt vann og herlig svaberg. Rusleturen ned til sjøen er sjarmerende mellom små sørlandshus og slitte steinbrygger i fjæra. Stille og fredelig område hvor man kan nyte alle årstider.

Primærrom: 224 kvm, Bruksareal: 243 kvm Sekundærrom: 19 kvm.
Bra. pr. etasje.: 1. etg. 99 m² - 2. etg. 102 m² - Loftsetasje: 42 m².
P-rom inkl: 1. etg: Kjøkken , Vaskerom/sidekjøkken, Stue , Soverom. 2. etg: Stue , Bad , Wc , Kontor , Soverom. Loftsetasjen: 2 soverom , Gang.
S-rom inkl.: 1. etg: Bod. 2. etg: Kott.

Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men de stemmer ikke med dagens bruk.

Det foreligger dog ikke tegninger på loftsrommene og det er satt inn to større vinduer enn det ene som er inntegnet i begge gavlveggene.
Videre er vinduene på fasaden mot syd og øst både i 1 og 2 etg endret i forhold til de stemplede tegningene. det er heller ikke dør i dag ut fra fasaden mot øst.

Det er ikke anlagt rømningstiger/vinduer fra 2. og loftsetasje.
Opprinnelig planløsning fra 1972 avviker som følger:1|
1. etasje: Forstue brukes som bod. Soverom tilstøtende til kjøkken brukes som vaskerom/sidekjøkken.
Bad er ikke anlagt.
2. etasje: Soverom er anlagt som bad, deler av annet soverom brukes som wc.
Loftsetasje er ikke innredet i henhold til planløsning.

I hovedsak er det bruken av rommene ved befaringen som avgjør om rommet defineres som P-rom eller S-rom, men i mange tilfeller må takstmannen la sitt skjønn overstyre hovedregelen. Dette betyr at rommene kan defineres som P-rom eller S-som selv om de er i strid med byggeforskriften. Takhøyden i loftsetasje varierer på grunn av skjevhet i etasjeskiller samt skjevheter i vegger. Høyde over gulv må være minst 1,90 meter for at arealet skal være målbart og høyden/vegger varierer. Arealet er derfor vanskelig eller umulig å måle. Arealet er fastsatt omtrentlig og skjønnsmessig.

Bod:
Bra: 52 m² - S-rom: 52 m²
S-rom inkl.: 1. etg: Bod, 31 m². Loftsetasje: 2 boder, 21 m².
Det foreligger ikke tegninger.

Bod:
Bra: 46 m² - S-rom: 46 m²
S-rom inkl.: 2 utedoer, 2 boder, Bod med binger
Det foreligger ikke tegninger.

Arealer og rombenevnelser er hentet fra tilstandsrapport. Benevnelsen viser hva rommene benyttes til i dag, ikke hva de opprinnelig er godkjent som.

Oppvarming

Det er en antikvarisk etasjeovn i stuen i 2. etg. Her er det også en åpen flott peis. Peis har vært i bruk, dog ikke de siste årene men peisløp er utbedret ihht. til brannforskrift.
Vedovn i gangen ved trappen opp til loftsetasjen og vedovn på hovedsoveværelser i 2. etg. er ikke tilkoblet. Ovn i stue 1 etg. er heller ikke tilkoblet
Ovn i tak på badet og ellers panelovner i enkelte rom.
Dersom det er rom i boligen som ikke har vegg/fastmonterte ovner, så følger det heller ikke med ovner i disse rommene

Beliggenhet

Adkomst

Fra Oslo, ta av fra E-18 ved Tvedestrand og kjør inn på gamle E18 (Holtsveien) Ta til venstre i rundkjøring og inn på Langangsveien, mot Eydehavn. I veikryss ved Strengereid tar en her til venstre mot Kilsund (Mot Tvedestrand) Ta så første vei til høyre. Følg Flosterøyveien. Herfra er det ca. 3 km til man er på Narestø. Ta av til høyre ved skilt Narestø og parker på plass merket med Narestø 116 på din venstre hånd. Gå den hyggelige lille veien innover i området og hold til venstre, mellom stakittgjerdene. Der veien deler seg holder man til høyre og ved åpen liten plass går det en sti rett frem . Følg den lille stien langs hushjørnet rett frem og du er fremme på denne vakre eiendommen; Velkommen til Narestø 116

Parkering

Gjesteparkering på parkeringsplass like til venstre for innkjørselen etter Narestø bebyggelsen. Beboere betaler ca kr 500,- til Narestø vel per sesong for gjesteparkeringen.

Beliggenhet

Denne fantastiske eiendommen ligger i det vakreste sørlandsmiljøet på Narestø. Her er det sjø på alle kanter, og lune fine viker. Moloen ytterst i området venter med friskt vann og herlig svaberg. Rusleturen ned til sjøen er sjarmerende mellom små sørlandshus og slitte steinbrygger i fjæra Stille og fredelig område hvor man kan nyte alle årstider.
Det er ca 20 km fra Arendal sentrum til Narestø og ca 18 km fra Tvedestrand.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ikke ferdigattest for eiendommen. Det utstedes ikke ferdigattest for tiltak som er omsøkt før 1. januar 1998, jf. PBL § 21-10 femte ledd. Det innebærer at byggverkene lovlig kan brukes uten at det foreligger ferdigattest. Dette betyr derimot ikke at ulovlig bygde tiltak blir lovlige (bla. er oppføring, påbygging og tilbygging meldepliktig). Det foreligger søknad om byggetillatelse datert 26.03.73.

Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger stemplet av Moland Kommune, datert 01.10.72 , men disse avviker fra dagens bruk. Det foreligger ikke tegninger på bodene.

Den opprinnelige delen av hovedhuset er oppført i 1750- årene og er siden ombygd flere ganger: Tilbygg for bakeri i 1888, ombygging til "funkis" i 1923 med utleieleilighet i 2. etasje og endelig ombygging til "empire/sørlandsstil" i 1974, ifølge Flostad bygdebok del II.

Det foreligger ikke tegninger på loftsrommene og det er satt inn to større vinduer enn det ene som er inntegnet i begge gavlveggene.
Videre er vinduene på fasaden mot syd og øst både i 1 og 2 etg endret i forhold til de stemplede tegningene. Det er heller ikke dør i dag ut fra fasaden mot øst.

Det er ikke anlagt rømningstiger/vinduer fra 2. og 3. etasje. Opprinnelig planløsning fra 1972 avviker som følger: 1. etasje: Forstue brukes som bod. Soverom tilstøtende til kjøkken brukes som vaskerom/sidekjøkken. Bad er ikke anlagt. 2. etasje: Soverom er anlagt som bad, deler av annet soverom brukes som wc. Loftsetasje er ikke innredet i henhold til planløsning.

Takhøyden i loftsetasje varierer på grunn av skjevhet i etasjeskiller samt skjevheter i vegger. Høyde over gulv må være minst 1,90 meter for at arealet skal være målbart og høyden/vegger varierer. Arealet er derfor vanskelig eller umulig å måle. Arealet er fastsatt omtrentlig og skjønnsmessig.

Vei, vann og avløp

Tilknyttet offentlig vann og avløp.
Arendal kommune vil pålegge alle abonnenter å installere vannmåler i løpet av de neste årene.
Privat vei. Utgifter til vedlikehold og brøyting må påregnes

Reguleringsplan

Eiendommen er regulert til Bevaringsområde, Bevaringsverdig bygningsmiljø; Narestø, Sefrakregistrert bygning og tilhører reguleringsplan Narestø - Flostadområde, datert 13.10.1981. Planident: 3226r1. På generell basis gjør vi oppmerksom på at det kan foreligge fremtidige planer hos kommunen for området rundt eiendommen, som megler ikke har mottatt opplysninger om.

Det er ingen registrerte arealplaner under arbeid.

Tinglyste heftelser og rettigheter

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:

4203/68/286:
22.11.1972 - Dokumentnr: 7540 - Registrering av grunn
Denne matrikkelenhet opprettet fra:
Knr:4203 Gnr:68 Bnr:33


01.01.2020 - Dokumentnr: 722377 - Omnummerering ved kommuneendring
Tidligere: Knr:0906 Gnr:68 Bnr:286


Info energiklasse

Selger har ikke fremlagt energiattest for eiendommen. Det må derfor tas høyde for at eiendommen har energimerke G.

Økonomi

Omkostninger kjøper

Omkostninger
12 500,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt))
2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg))
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
187 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 7 500 000,-))

203 970,- (Omkostninger totalt)

7 703 970,- (Totalpris inkl. omkostninger)

Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Nøkkelinformasjon

Standard

På denne eiendommen kan man få følelsen av at tiden har stått stille, men likevel er det blitt oppgradert og gjort de praktiske grepene gjennom årene.
Det er sjakkmønstret beleggfliser på kjøkkenet, laminatgulv i hoveddelen av huset og belegg på gulv i badet. Tregulv på loftet.
Hovedsakelig malt panel, tapeter og umalt panel på vegger.
Plassbygget eldre kjøkkeninnredning på begge kjøkken og koselig overbygget hette over komfyren.
Varmtvannsbereder er plassert i "matkjelleren" med luke i kjøkkengulvet.

Tilstandsrapport basert på innholds krav i ny forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.

Tilstandsrapporten er utarbeidet av Jens christian Edvardsen den 14.05.23, og er gyldig i 1 år etter rapportdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.

Bygningssakskyndigs konklusjon:
Bygning der opplysninger tilsier opprinnelig byggeår 1750, videre ombygd slik bygningen står i 1972. Undertegnede er av den oppfatning bygningen er brukt som fritidsbolig de senere år. Boligen fremstår med behov for renovering og oppgraderinger av forskjellige bygningselementer. Utvendig taktekking med glaserte teglstein, synlig lekkasje skader i pipe gjennomføringer som er synlig innvendig. Synlig skjevheter i takkonstruksjonen ved utvendig besiktelse, ikke synlig lufting i konstruksjonen som videre da betegnes som en risiko konstruksjon med hensyn til innvendig kondensering. Stående kledning med lusing, ved tilfeldig stikktagninger ble det registrert stedvis råteskader. Eldre enkle vinduer med noe råteskader, ufagmessig utførelse på vassheller og kondenserings skader innvendig. Eldre inngangsdør til bod med råteskader og utbytting i sin helhet må påregnes, skader i gulv på innsiden av hoveddør ble registrert. Tilgang til deler av krypkjeller med synlig aktivitet av mus, borrebiller samt målt høyere fuktverdier i trekonstruksjoner. Drenering rundt hele boligen anbefales utført med videre undersøkelser av krypkjellere og tiltak med avdamping fra grunn. Synlig sprekker, skjevheter, skader og fuktskader i bod rom tilstøtende til kjøkken Våtrom i boligen vurderes å trenge totalrenovering med hensyn til fallforhold, tekniske installasjoner og våtsoner opp til dagens krav og utførelser. Den ene pipen er ikke i bruk og tiltak må utføres i henhold til branntilsyn rapport før eventuelt installering av ildsted. Sprekker i grunnmur ble registrert og skjevheter i etasje skillene som relateres til setninger i boligen. Sammendrag er ikke utfyllende for rapport innholdet og må leses i sin helhet. Se forøvrig punkter nedenfor.

Følgende avvik har fått TG3 eller TG2:
TG3:
Utvendig > Taktekking:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på undertak. Utvendige beslag har utettheter. Det er ingen lufting i konstruksjonen. Synlig fuktskader rundt gjennomføringer innvendig i himling.

Utvendig > Nedløp og beslag:
Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur. Det mangler tilfredsstillende adkomst til pipe for feier. Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket,
noe som var krav på byggemeldingstidspunktet. Ombygging legges til grunn som er beskrevet i 1975, krav til snøfangere.

Utvendig > Takkonstruksjon/Loft:
Det er ingen lufting i konstruksjonen. Det er påvist avvik rundt gjennomføringer i takflaten. Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen. Det er påvist fuktskjolder/skader i takkonstruksjonen.
Konstruksjonene har skjevheter. Synlig fuktskader ved gjennomføringer piper der fuktmerker går nedover himling og vegger.

Utvendig > Vinduer:
Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke. Det er påvist tegn på innvendig kondensering av enkelte glass. Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Karmene i vinduer er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket. Det er påvist vinduer med fukt/råteskader. Utførelse på vassheller vurderes ufagmessig utført på vinduer gavlvegg med fare for fukt/råteskader i underliggende konstruksjon. Enkle vinduer der utbytting i sin helhet må vurderes individuelt ang. bruken som fritidsbolig i sommerhalvåret eller helårsbolig.

Utvendig > Dører:
Dører har råteskader.

Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn:
Det er påvist fuktskader i etasjeskiller. Målt høydeforskjell på over 30mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Synlig muse aktivitet i krypkjeller, borrebilleaktivitet som relateres til høy relativ luftfuktighet i krypkjeller.

Innvendig > Rom Under Terreng:
Det er påvist synlige fukt/råteskader i treverk i underetg./kjeller, hulltaking er derfor ikke nødvendig Det er påvist synlig fuktighet på mur/gulv i kjeller. Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv. Det er gjennom målinger påvist høyt fuktnivå i trevegger i underetg./kjeller, det er derfor ikke foretatt hulltaking Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging inn i kjellermur. Skjeggkre/sølvkre ble registrert, synlig fukt/råteskader i kjellerdel. Noe soppskader ble registrert.

Innvendig > Krypkjeller:
Det er begrenset inspeksjonsmulighet i krypkjeller, vurdering basert på inspeksjon fra lukeområde. Det er konstatert fukt/råteskader. Det er registrert skader etter aktivitet av skadedyr Avdamping fra grunn mot stubblofts gulv er tilstede. Synlig fuktskader i krypkjeller. Aktivitet av borrebiller i etasjeskille er synlig som relateres til høyere relativ luftfuktighet i krypkjeller.

Våtrom > Generell > Vaskerom/sidekjøkken:
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.

Våtrom > Fukt i tilliggende konstruksjoner > Vaskerom/sidekjøkken:
Ved andre fuktundersøkelser enn hulltaking, er det påvist indikasjoner på fuktskader. Det ble registrert høyere fuktverdier i krypkjeller/etasjeskille som relateres til avdamping fra grunn.

Våtrom > Generell > Bad:
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Det er ikke sluk i rommet. Ved eventuell lekkasje på bad vil det renne vann ut i tilstøtende rom. Utstyr er ikke funksjonstestet da boligen var klargjort for vinter og vannet avslått. Dusjarmatur var skrudd av. Mekanisk ventilasjon er ikke anlagt.

Våtrom > Fukt i tilliggende konstruksjoner > Bad:
Den valgte konstruksjonsutforming gir økt fare for skader.

Tekniske installasjoner > Ventilasjon:
Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen. Ingen ventilering utover åpning av vindu.

Tekniske installasjoner > Branntekniske forhold:
Røykvarslere og brannslukningsapparat.

Tomteforhold > Drenering:
Dreneringen er utilstrekkelig og har idag begrenset effekt.

Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter:
Grunnmuren har sprekkdannelser. Det er registrert skråriss som er symptom på setninger. Grunnmuren har setningsskader.

Tomteforhold > Forstøtningsmurer:
Det mangler rekkverk/annen sikring på forstøtningsmuren(e) utifra dagens krav. Det er påvist mindre sprekker og/eller skjevheter i muren. Det er påvist større sprekker og/eller skjevheter i muren.

Tomteforhold > Terrengforhold:
Terreng faller inn mot bygning.

TG2:
Utvendig > Veggkonstruksjon: Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen.

Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger:
Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Konstruksjonene har skjevheter.

Utvendig > Utvendige trapper:
Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.

Innvendig > Overflater:
Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente. Råteskade på innsiden av utgangsdør ble registrert. Bod tilstøtende til kjøkken der høyere fuktverdier ble registrert, synlig fukt. Det er varierende grad av slitasje i boligens etasjer. Fuktmerker i himling 1. etasje som relateres til lekkasjer fra gjennomføringer taktekking. 1. etasje har utfordringer med fuktproblematikk fra krypkjeller.

Innvendig > Radon:
Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Radonmålinger er ikke foretatt, heller ikke andre tiltak mot radon, eiendommen ligger i et område som i NVE Radon aktsomhetskart er definert med "moderat til lav"" aktsomhetsgrad Kartet kan ikke benyttes til å forutsi radonkonsentrasjonen i enkeltbygninger. Den eneste måten å få sikker kunnskap om radon i en bygning, er
å gjennomføre en måling. Radon i inneluft avhenger ikke bare av geologiske forhold, men også av bygningens konstruksjon og drift, samt kvaliteten av radonforebyggende tiltak.

Innvendig > Pipe og ildsted:
Det er påvist at pipe har sprekker og riss. Pipevanger er ikke synlige. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe. Flere ovner er ikke tilkoblet, ikke vurdert. Peis og vedovn i 2. etasje tilkoblet. Gjennomgang av branntilsyn er utført, det er ifølge dokumentasjon utført tiltak men ikke fremlagt rapport med lukket avvik,. Den ene pipen er ikke i bruk og avvik må eventuelt utbedres før innstallering av ildsted. Synlig fuktopptak i pipe 1. etasje som relateres til kapillært oppsug.

Innvendig > Innvendige trapper:
Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.

Innvendig > Innvendige dører:
Det er påvist at enkelte dører er feilmontert/tar i karm e.l. Enkelte av innvendige dører har en del slitasje.

Kjøkken > Overflater og innredning > Kjøkken:
Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninredning utover normal slitasjegrad. Det er ved bruk av fuktindikator rundt utsatte hvitevarer påvist indikasjoner på fuktighet. Tidligere bakerovn der ovn og steketopp er felt inn. Synlig fuktopptak og målt høyere fuktverdier i murkonstruksjon som relateres til kapillært oppsug fra grunn. Krypkjeller under kjøkken der målinger viser høyere fuktverdier som relateres til avdamping fra grunn. Fuktskader rundt vask på benkplate som relateres til vannsøl ved bruk.

Spesialrom > Overflater og konstruksjon > Wc:
Toalettrom mangler styrt tilluftsventilering.

Tekniske installasjoner > Vannledninger:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige vannledninger.

Tekniske installasjoner > Avløpsrør:
Det er ikke påvist tilfredsstillende stakemulighet på avløpsanlegg. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige avløpsledninger.

Tekniske installasjoner > Varmtvannstank:
Det er ikke påvist tilfredsstillende avrenning eller annen kompenserende løsning fra varmtvannstank. Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift.

Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg:
Sikringskap med skrusikringer og automatsikringer. Sikringskap befinner seg på toalettrom 2. etasje.

For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Hvitevarer

Følgende hvitevarer følger boligen: Kjøleskap/ kombiskap, fryseskap/ -boks, oppvaskmaskin, koketopp/ stekeovn og vaskemaskin.

Diverse

Båtplass på ca 3 m på felles flytebryggeanlegg tilhørende Skibekilen Bryggeforening kan kjøpes/overtas etter egen avtale med selger. Årlig vedlikeholdskostnad ca 2.500,- pr år og innskudd ca kr 70.000-80.000,-
Denne eiendommen har benyttet båtplasser ved moloen som nå eies av Narestø vel. Her er båtplassene forbeholdt boende og det er en form for venteliste. Leder av velforeningen må kontaktes for nærmere informasjon.

Kort historisk info fra Folstad bygdebok del II, Gårder, bruk og beboere, Bind 3.
ADR Narestø 116. Tidligere bnr 33, lnr. 480d. Den opprinnelige delen av hovedhuset er oppført i 1750- årene og er siden ombygd flere ganger: Tilbygg for bakeri i 1888, ombygging til "funkis" i 1923 med utleieleilighet i 2. etasje og endelig ombygging til "empire/sørlandsstil" i 1974. Eiendommen har uthus og låve/ fjøs. Bygningen ble sannsynligvis oppført av Arne Magnussen tidlig i 1750- årene. Kopi av side 256-259 i Flostad Bygdebok kan fås ved henvendelse til megler.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 14 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter

Vedlegg salgsoppgave

Salgsoppgaven med tilhørende vedlegg må gjennomgås før budgivning. Dokumentasjonen anses som kjøpers beslutningsgrunnlag.

Komplett oversikt over alle dokumenter megler har mottatt fra det offentlige/forretningsfører er tilgjengelig på Sørmeglerens hjemmeside www.sormegleren.no/31-22-0087. Dokumentene kan også fås hos megler ved forespørsel.

Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.

Servitutter

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:

4203/68/286:
22.11.1972 - Dokumentnr: 7540 - Registrering av grunn
Denne matrikkelenhet opprettet fra:
Knr:4203 Gnr:68 Bnr:33


01.01.2020 - Dokumentnr: 722377 - Omnummerering ved kommuneendring
Tidligere: Knr:0906 Gnr:68 Bnr:286


Vern/SEFRAK

SEFRAK: Bygningen er Sefrak-registrert på grunn av bygningenes alder. I forbindelse med restaurering/ombygging vil fylkets kulturminnevern ha uttalelsesrett. De ønsker generelt at gamle bygninger blir bevart, og stiller krav til materialvalg og utforming. SEFRAK er først og fremst et generelt kulturhistorisk register som kanskje særlig har verdi som kildemateriale for lokal historie. Men det blir også benyttet av forvaltningen som et utgangspunkt for å finne ut hvor det kan være verneverdig bebyggelse. Det at en bygning er registrert i SEFRAK gir den ikke automatisk noen vernestatus. Oppføring i registeret innebærer heller ikke i seg selv spesielle restriksjoner for hva som kan gjøres med et hus. Det finnes mye tilgjengelig informasjon på www.riksantikvaren.no.

Sammendrag selgers egenerklæring

Eiendommen er et dødsbo, og egenerklæringsskjema er derfor ikke utfylt.

Vilkår og betingelser

Dødbo

Det gjøres særlig oppmerksom på at selger ikke har bebodd boligen. Selger har derfor ikke førstehånds kunnskap om boligen/eiendommen, og har i begrenset grad kunne supplere og/eller kontrollere opplysningene som ikke er spesifikt opplyst. Kjøper oppfordres til å foreta særlig grundig besiktigelse, helst med bistand av teknisk sakkyndig.

Sentrale lover

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven.
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.

Tilbud på lånefinansiering

Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar kr 2.200,- i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring Pluss og kr 1 200,- i honorar for Boligkjøperforsikring.

Lov om hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om kundeforholdets formål og tilsiktede art, samt kontrollere midlenes opprinnelse. Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden. Dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet. Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen har ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket. Det kan ikke gjøres ansvar gjeldene overfor megler som følge av at meglerforetaket overholder sine plikter etter hvitvaskingsloven.

Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.

Betalingsbetingelser

Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.

Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted.
Produktnr: E8C1B980-8911-46E9-932E-BCD184F928DC