Lund

Kongsgård alle 5A

Prisantydning
3 690 000 kr
Omkostninger
109 740 kr
Andel fellesgjeld
205 643 kr
Andel fellesformue
2 916 kr
Totalpris
4 005 383 kr
Formuesverdi
719 777 kr
Formuesverdi sekundær
2 591 197 kr
Felleskostnader
4 749 kr / mnd
Felleskostnader inkl.
Les mer
Kommunale avgifter
8 923 kr / år
Byggeår
1983
P-rom
95 ㎡
Bruksareal
98 ㎡
Tomteareal
2 537 ㎡
Etasje
2
Antall soverom
2
Eierform
Eierseksjon
Eiendomstype
Leilighet

Oversikt

Om eiendommen

3-roms hjørneleil over to etasjer midt på populære Lund! Balkong med gode solforhold. Gangavstand til Kvadraturen og UIA

Om eiendommen

Standard

Velkommen til visning av Kongsgård alle 5A!

Leiligheten ligger flott til i byggets 2 og 3 etasje og innholder: Gang, stue, kjøkken, baderom, 2 soverom, lofsstue, bod og kott.

Fra man kommer inn i leiligheten er det plass til å henge fra seg ytterklær og sette fra seg sko i gangen.

Stuen er av god størrelse med trapp opp til loft. Stuen får rikelig med lysinnslipp fra de store vinduene, noe som er med på å gi rommet en god atmosfære. Lusinnslipp fra to sider. I stuen har man plass til en romslig salong og spisebord. Fra stuen er det utgang til balkong hvor grillen kan plasseres om sommeren. God plass til utemøblement.
Kjøkkenet er praktisk plassert, vegg i vegg med stuen. Kjøkkeninnredningen er eldre. Godt med oppbevaringsplass i over- og underskap.

I leiligheten er det to gode soverom. Begge rommene har plass til stor seng i tillegg til garderobeskap.

Baderommet inneholder dusjkabinett, toalett, servant og skap til oppbevaring. Opplegg for vaskemaskin.

Fra stuen er det trapp opp til loftet. Loftet er innredet med lofstue. Et stort, godt rom med god plass til møblement. Vedovn sørger for rikelig med varme på kaldere dager. Inngang til  masse oppbevaringsplass i kott.

Leiligheten har en meget praktisk og innholdsrik planløsning. Rommene oppleves luftige.

Det er tilhørende bod like utenfor leiligheten, samt i kjeller.

Arealer med beskrivelse

Primærrom: 95 kvm, Bruksareal: 98 kvm Sekundærrom: 3 kvm.
Bra. pr. etasje.: 2. etg.  75m². Loft: 23m². 

2. etasje:
P-rom inkl: Gang , Bad , Soverom , Soverom 2, Stue , Kjøkken
S-rom inkl.: Bod

Loft:
P-rom inkl: Gang, stue
S-rom inkl.: Kott, kott 2

Arealer og rombenevnelser er hentet fra tilstandsrapport. Benevnelsen viser hva rommene benyttes til i dag, ikke hva de opprinnelig er godkjent som.

Arealer og rombenevnelser er hentet fra tilstandsrapport. Benevnelsen viser hva rommene benyttes til i dag, ikke hva de nødvendigvis opprinnelig er godkjent som.

Byggeår og byggemåte

1983 i følge Kristiansand kommune.

Oppvarming

Dersom det er rom i boligen som ikke har vegg/fastmonterte ovner, så følger det heller ikke med ovner i disse rommene.

Diverse

Styret ønsker å opplyse om at i henhold til langsiktig vedlikeholdsplan vil tak og nordvegg bli rehabilitert i inneværende år, med forbehold om at alle godkjenninger fra kommunen, prosjektering m.v går i orden. Rehabiliteringsarbeidet er budsjettert for i inneværende år, og vil ikke medføre noen endringer i felleskostnadene, med mindre det oppdages større skader i tak og vegger enn det vi kjenner til fra før av.

"Nordvegg rehabiliteres og etterisoleres, likt som gavlene, og dermed flyttes vinduene 15 cm lenger ut. Vinduene i seksjon 17 er originale fra 1983 og styret anbefaler at disse byttes samtidig som veggen (fremfor å flytte ut gamle vinduer). Dette ble gjort da gavlene ble byttet i fjor. Entreprenør vil utarbeide et tilbud til seksjonseierne på nye vinduer, med noen ulike valg. Sameiet betaler monteringsarbeidet mens seksjonseieren må dekke selve vinduene.
"Taket rehabiliteres. Det er ønske fra seksjonen i andre enden av bygget (24) om et takvindu likt som de to seksjonene i midten av bygget har (Velux), da loftet er veldig varmt om sommeren og mørkt vinterstid. Da dette er søknadspliktig er det ønskelig fra styrets side at det gjøres likt på begge sider av bygget, altså at det også monteres et i taket over seksjon 17 sin loftstue. Det gis samtidig et tilbud om å fjerne pipa, hvis ønskelig fra ny eiers side. Nytt tak får solcellepaneler som takdekke, og det er selvfølgelig ønske med størst mulig tilgjengelig flate, slik at det kan monteres flest mulige paneler (monteres på sperrene, så de passer inn med Velux-vinduene, men pipa krever mye ekstra taktekking).

Rehabiliteringsarbeidet er budsjettert for i inneværende år, og vil ikke medføre noen endringer i felleskostnadene, med mindre det oppdages større skader i tak og vegger enn det vi kjenner til fra før av. Det ligger også et betydelige muligheter for nye eier til å påvirke rehabilitering av egen seksjon med tanke på utforming og fargevalg på lister, vinduer og tak her.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapport basert på innholdskrav i ny forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.  

Tilstandsrapporten er utarbeidet av Severinsen Takst AS v/Frank Severinsen den 30.03.23, og er gyldig i 1 år etter rapportdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.

Bygningssakskyndigs konklusjon:
UTVENDIG: Leiligheten har malte trevinduer med 2-lags glass fra byggeår. Det gjøres oppmerksom på høy alder på vinduene. Isolerglass har oppnådd forventet levetid og det må forventes å skifte ruter etter behov. Eier opplyser at sameie planlegger å skifte vinduene og fasader på langveggene i nær fremtid. Leiligheten har malte trevinduer med 3- lags glass i gavelvegg. leiligheten har malte hovedytterdører med lyd og brannklassifisering som er skiftet i nyere tid. Leiligheten har malt balkongdør i tre fra byggeår. Leiligheten har en balkong med utgang i fra stue. Det er membran og terrassebord på dekket og rekkverk er av tre. Rekkverket er ca. 0,90 meter.
INNVENDIG: Innvendig er det gulv av laminat, belegg og tepper. Veggene har trepanel og malte plater med struktur. Innvendige tak har malte plater med struktur. Boligen fremstår med normal slitasje, men det må påregnes normal oppussing i forhold til at boligen nå er 40 år gammel. Etasjeskillet er sannsynligvis av betong/mur og tre. Jeg har sjekket gulvene i stua, kjøkken og gang og loftsue med nivelleringslaser. Det er registrert knirk i gulvet på loftet. Leiligheten har isolert stålpipe og vedovn i loftstue fra byggeår. Leiligheten har spiraltrapp med vanger og rekkverk av tre og er bygd etter datidens byggeskikk. Innvendige dører og skyvedører har karmer og dørblad av tre.
VÅTROM: Bad Det er våtromplater på veggene og malte innvendig tak. Det er gulvbelegg og elektriske varmekabler i gulvet. Gulvet har fall mot sluket under dusjkabinett. Det er målt ca 25 mm høydeforskjell på gulv ved dørterskel til topp slukrist. Det er oppkant ved dør på ca 15 mm. Det er plastsluk og synlig vinylbelegg som tettesjikt. Gulvet har gulvbelegg som er klemt i sluket og har oppkant langs vegger og ved dør. Rommet har innredning med nedfelt servant, toalett,dusjkabinett og opplegg for vaskemaskin. Rommet er ventilert med elektrisk avtrekksvifte. Avtrekksvifte er ikke testet.
KJØKKEN. Kjøkkenet har heltre fronter og laminert benkeplate. Innredningen er fra byggeåret. Rommet er ventilert med avtrekksvifte (ventilator) over komfyren.
TEKNISKE INSTALLASJONER: Synlige vannrør er av kobber og er fra byggeåret. Synlige deler av avløpsledninger er av plast og er fra byggeåret. Boligen har mekanisk avtrekk fra våtrom og tillufts-ventiler i flere av vinduene. Ventilasjonen er normal for byggetiden. Varmtvannstanken har et volum på ca. 200 liter, og ble skiftet for ca 10-12 år siden i følge eier og er plassert i bod. Det elektriske anlegget er fra byggetiden, men er oppgradert i nyere tid med automatsikringer. Det foreligger faktura, men det mangler samsvarserklæring på arbeidene. Tratec Teknikken har utført el-kontroll av anlegget 17.01.2023. Det ble funnet avvik som bør utbedres.. Boligen har røykvarslere og brannslukningsapparat. Utstyret er ikke testet i forbindelse med oppdraget.

Følgende avvik har fått eller TG3:
Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Bad: Det er ikke tilfredsstillende membran/tettesjikt på våtrommet. Det er skader/hull i gulvbelegget ved dusjkabinett. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000
Kjøkken > Avtrekk > Kjøkken: Kjøkkenventilatoren virker ikke. Kostnadsestimat: Under 10 000


Følgende avvik har fått eller TG2:
Utvendig > Vinduer: Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket. Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke. Det er observert råteskader i vannbord på kjøkkenvindu.
Kostnadsestimat: Under 10 000
Utvendig > Balkongdør: Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Det er utett løsning under dør og beslag er løst, og det kan ikke utelukkes at det er kommet fukt i konstruksjonen. Det gjøres oppmerksom på høy alder på isolerglass.
Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under
balkonger: Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på tettesjikt/membran. Rekkverket tilfredstiller ikke dagens krav på høyde og åpninger. Dagens krav til høyde er 1,0 meter og åpninger i rekkverk skal inntil en høyde på 0,75 m være maksimum 0,10 m.
Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn: Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
Innvendig > Pipe og ildsted: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på pipe.
Innvendig > Innvendige trapper: Åpninger mellom trinn i innvendig trapp er større enn dagens forskriftskrav. Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
Innvendig > Innvendige dører: Enkelte av innvendige dører har en slitasje.
Våtrom > Overflater vegger og himling > Bad: Det er påvist andre avvik: Det er avskalling av maling i taket og småskader på platene.
Våtrom > Overflater Gulv > Bad: Det er påvist at gulvoverflaten har sprekker. Det er skader i belegget ved dusjkabinett.
Våtrom > Dusjkabinett > Bad: Det er avvik: Det er observert drypplekkasje i avløpsrør og pakningene på dusjdører er skadet.
Kjøkken > Overflater og innredning > Kjøkken: Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninnredning utover normal slitasjegrad.
Tekniske installasjoner > Vannledninger: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige vannledninger.
Tekniske installasjoner > Avløpsrør: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige avløpsledninger.
Tekniske installasjoner > Varmtvannstank på kjøkken: Det er påvist avvik ifm understøttelsen av tanken. Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift. Varmtvannsbereder er koblet til strøm med skjøteledning på samme kurs til komfyr.
Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg: Det elektriske anlegget er fra byggetiden, men er oppgradert i nyere tid med automatsikringer. Det foreligger faktura, men det mangler samsvarserklæring på arbeidene. Tratec Teknikken har utført el-kontroll av anlegget 17.01.2023. Det ble funnet avvik som bør utbedres..


For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Sammendrag selgers egenerklæring

Pkt 1: Kjenner du til om det er/har vært feil tilknyttet våtrommene, f.eks. sprekker, lekkasje, råte, lukt eller soppskader? Ja, Sprekk i gulvbelegg på badet.
Pkt 2: Kjenner du til om det er utført arbeid på bad/våtrom? ja, Badet renovert i ca 2007.. Pkt 2.1: Full renovering. Pkt 2.3: Utført av: Rørlegger Lien og Byggmester Vegusdal.
Pkt 11: Kjenner du til om det er/har vært utført arbeid på el-anlegget eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)? Ja, Nytt sikringsskap (ca 5 år). Ny varmevannsbereder. Pkt 11.1: Utført av OneCo. Pkt 11.2: Foreligger det samsvarserklæring (ihht forskrift om elektriske lavspenningsanlegg)?: Usikker. Har hatt el.sjekk 2023 - se rapport.
Pkt 21: Kjenner du til om det foreligger skaderapporter/tilstandsrapporter eller utførte målinger?; Tilstandsrapport  i forbindelse med salget.
Pkt 24: Kjenner du til vedtak/forslag til vedtak om forhold vedr. eiendommen som kan medføre økte felleskostnader/økt fellesgjeld? Ja, styret vurderer rehabilitering av tak og fasade.
Tilleggskommentar: Sameiet har kjøpt fri tomten (eiet tomt).

Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.

Beliggenhet

Adkomst

Boligen er merket med TIL SALGS-plakat fra Sørmegleren og det vil være skiltet ved fellesvisning.

Beliggenhet

En av Lunds bedre beliggenheter. Fra leiligheten har du gang og sykkelavstand til det du måtte ønske deg. Matbutikk 200m fra boligen. UIA 1 km unna, skoler og barnehager i nærområdet. Treningssenter, friområde Jegersberg med lysløype og badevann, Bertes med badeplass en hyggelig sykkeltur unna. Til Markensgate er det snaue 2 km. Se nabolagsprofil for nærmere beskrivelse.

Tomt

Areal: 2 537 kvm, Eierform: Eiet tomt

Parkering

Biloppstillingsplasser for sameiet utenfor inngangspartiet. Her er det "førstemann til mølla" - prinsippet som gjelder.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ferdigattest datert 20.12.1985. Ferdigattesten gjelder bolighus. At en slik attest eksisterer gir ingen garanti for at det ikke er utført arbeid på boliger som ikke er byggemeldt eller godkjent.

Reguleringsplan

Eiendommen er regulert til bolig, tilhører reguleringsplan nr 98 - Kjempegraven , datert 08.06.1959. På generell basis gjør vi oppmerksom på at det kan foreligge fremtidige planer hos kommunen for området rundt eiendommen, som megler ikke har mottatt opplysninger om.

Vei / Vann / Avløp

Tilknyttet offentlig vei, vann og avløp.
Eiendommen har septiktank/ slamavskiller. Det gjøres oppmerksom på at Kristiansand kommune har rett til å gi pålegg om kortslutning av septiktank og kreve til tilkobling til offentlig avløp.

Heftelser / Rettigheter

Heftelser som følger eiendommen:
Dagboknr.: 5428 Tinglyst: 02.09.1967 - Best om vann og kloakkledning.
Dagboknr.: 3148 Tinglyst: 03.03.1983 - Best om adkomstrett. Bestemmelse om fellesanlegg/vedlikehold. Kan ikke slettes uten samtykke fra bygningsrådet
Dagboknr.: 3149 Tinglyst: 03.03.1983 - Best om adkomstrett.Bestemmelse om fellesanlegg/vedlikehold. Kan ikke slettes uten samtykke fra bygningsrådet
Dagboknr.: 5582 Tinglyst: 14.05.1992 - Best om veg.

Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Rettigheter som følger eiendommen:
Ingen rettigheter funnet.

Utleie

Boliger i eierseksjonssameie kan som hovedregel fritt leies ut. Seksjonseier disponerer over egen seksjon med de begrensninger som følger av eierseksjonsloven § 24 og sameiets vedtekter.

Energiattest

Eiendommen er ikke energimerket. Det følger av forskrift om energimerking § 5 at dersom selger etter skriftlig anmodning fra kjøper ikke har lagt frem energiattest før avtale om salg er inngått, kan kjøper få laget en energiattest ved hjelp av ekspert for selgers regning innen ett år etter avtale om salg er inngått.

Odel

Nei

Konsesjon

Nei

Om sameiet

Husdyrhold

Det er ikke tillatt å holde husdyr uten styrets forhåndsgodkjenning. Godkjenning er avhengig av at husdyret ikke er til sjenanse eller ulempe for andre sameiere.

Rettigheter og forpliktelser

Øvrige sameiere har panterett i seksjonen for krav mot sameieren som følger av sameieforholdet, jf. eierseksjonsloven § 31. Pantekravet kan ikke overstige 2 G (Folketrygdens grunnbeløp). Sameiet kan vedtekstfeste ytterligere panterett for sameiet. Vedtektsfestet pant tinglyses i seksjonene. Ingen kan direkte eller indirekte erverve mer en to boligseksjoner i et boligsameie jf. eierseksjonsloven § 23. Dersom et erverv har funnet sted i strid med eierseksjonslovens regler kan Kartverket nekte overskjøting. Dersom overskjøting blir nektet, er kjøper likevel forpliktet til å gjennomføre handelen med selger, og oppgjør til selger vil finne sted tross manglende overskjøting.

Regnskap og vedtekter

Vedtekter, regnskap, budsjett, husordensregler, årsberetning og protokoll fra siste generalforsamling må leses før budgivning.

Forretningsfører

Arendal Boligbyggelag

Økonomi

Prisantydning og omkostninger

3 690 000,- (Prisantydning) 205 643,- (Andel av fellesgjeld) 3 895 643,- (Pris inkl. fellesgjeld) Omkostninger 8 400,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg)) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 97 370,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum inkl f.gjeld: 3 895 643,-)) 109 740,- (Omkostninger totalt) 4 005 383,- (Totalpris inkl. omkostninger)

Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Offentlige avgifter

Kr. 8 923 pr. år
Renovasjon kommer i tillegg. Beregnet årsbeløp for 2023 er kr. ,-. Gebyret faktureres i forhold til antall tømminger.

Eiendomsskatt

Det er eiendomsskatt på kr. 4.862,- pr. år for denne eiendommen. Beløpet er inkludert i kommunale avgifter.

Felleskostnader

Kr. 4 749,- pr.mnd.

Felleskostnader inkluderer

Renter fellesgjeld (kr 809,-), avdrag fellesgjeld (kr 271,-), Fellesutgifter (kr 3.117,-); felle strøm, vaktmestertjenester, snøbrøyting, regnskapsførsel/revisjon, gangvask, kommunale avgifter som renovasjon, vann og kloakk, felles forsikring, gebyr renovasjon (kr 153,-), tv/internett (kr 399,-).

Andel fellesgjeld / Fellesformue

Andel fellesgjeld kr. 205 643 pr. 31.03.23
Andel fellesformue kr. 2 916 pr. 31.03.23

Lånevilkår fellesgjeld

Lånenummer: 60308116215, Nordea Bank Abp, filial i Norge
Annuitetslån, 4 terminer per år.
Rentesats per 31.03.2023: 4.75% pa.
Antall terminer til innfrielse: 118
Saldo per 31.03.2023: 2 937 769
Andel av saldo: 205 644
Første termin/første avdrag: 30.12.2022 ( siste termin 30.09.2052 )
Flytende rente

Fradragsberettiget

Renteutgifter på andel fellesgjeld kan trekkes fra på selvangivelsen som vanlige gjeldsrenter.

Formuesverdi

Primær: Kr. 719 777,- for år 2021. Sekundær: Kr. 2 591 197,- for år 2021.

Nøkkelinformasjon

Adresse med betegnelse

Kongsgård alle 5A, Gnr. 152 Bnr. 602 Snr. 17 i Kristiansand kommune. Sameiebrøk: 7/100

Boligtype

Leilighet

Eierform

Eierseksjon

Vilkår og betingelser

Hvitevarer, løsøre og tilbehør

Følgende hvitevarer følger boligen:
Komfyr/stekeovn/koketopp og oppvaskmaskin.
Liste over løsøre og tilbehør må leses før budgivning. Her fremgår hvilke løsøre som skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse om annet ikke er avtalt.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Claimslink AS. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 10 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 2.200,- til kr 2.600,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss..

Visning

Som annonsert eller etter avtale med megler på
tlf 46 47 31 35.

Finn.no: Visningstekst

Sørmegleren sine visninger har påmelding. Påmelding gjøres enkelt ved å benytte knappen under. Ta kontakt med megler dersom oppsatt tidspunkt ikke passer. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding, frist for påmelding er senest kl. 12.00 på visningsdagen. Husk å laste ned salgsoppgaven digitalt før visning. Velkommen til en hyggelig visning!

Overtagelse

Etter avtale.

Finansiering

Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.

Lovverk

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.

Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.

Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighol

Oppgjør

Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.
Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted. Sørmegleren AS tar ikke imot innbetalinger fra utlandet, innbetaling av oppgjør skal foretas samlet fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.

Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.

Salgsoppgave og vedlegg

Oppdragsnummer

11-23-0132

Salgsoppgave og vedlegg

Salgsoppgaven med tilhørende vedlegg må gjennomgås før budgivning. Dokumentasjonen anses som kjøpers beslutningsgrunnlag.
Komplett oversikt over alle dokumenter megler har mottatt fra det offentlige/forretningsfører er tilgjengelig på Sørmeglerens hjemmeside www.sormegleren.no/11-23-0132. Dokumentene kan også fås hos megler ved forespørsel.
Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.

Ansvarlig megler

Eiendomsmegler Johan Elieson, tlf. 46 47 31 35

Vederlag

Eierskiftegebyr trekkes i oppgjør - SELGER (Kr.6 215)
Digital grunnpakke (Kr.6 850)
Oppgjør (Kr.10 900)
Panterett med urådighet - Statens Kartverk (Kr.585)
Provisjon (forutsatt salgssum inkl f.gjeld: 3 895 643,-) (Kr.62900)
Tilrettelegging (Kr.15 500)
Totalt kr. (Kr.102 950)

Sørmegleren AS org. nr.

944 121 331
Varenummer: 3070106