BUD MOTTATT - Kvadraturen

Holbergs gate 18

Byggeår
1856
Internt bruksareal (BRA‑i)
339 ㎡
Bruksareal
343 ㎡
Tomteareal
387 ㎡
Etasje
3
Antall soverom
4
Eierform
Eiet
Eiendomstype
Enebolig

Oversikt

Meget innholdsrik og flott enebolig med anneks | Nydelig bakgård| Solrikt | Biloppstillingsplasser

Om eiendommen

Fra 01.01.24 er det innført nye regler for måling og opplysning av areal på boliger.
De nye arealbegrepene er:

Bruksareal BRA
  • BRA-i - Internt bruksareal. Arealet innenfor boenheten.
  • BRA-e - Eksternt bruksareal. Areal av alle rom utenfor boenheten og som tilhører denne, for eksempel eksterne boder.
  • BRA-b - Innglasset balkong, altan, terrasser.
Andre arealer
  • TBA -Terrasser og åpen altan som er tilknyttet boligen.
  • ALH - Areal med lav himlingshøyde måles på samme måte som BRA, men man ser bort fra krav til himlingshøyde. Arealet inngår ikke i BRA, men opplyses om sammen med BRA som et tillegg.
  • GUA - summen av BRA og AHL. Brukes når boligen har gulvareal som ikke er måleverdig på grunn av for eksempel skråtak eller lav himlingshøyde. Arealet oppgis som tilleggsinformasjon til øvrige arealer.

Innhold

Eneboligen går over tre etasjer og har følgende innhold:
1. etasje:
Entré, toalettrom, hall m/trapp, stue/soverom, forstue/kontor, soverom, vaskerom, bad/wc og garderoberom.

2. etasje:
Gang m/trapp, stue, kjøkken , gang, toalettrom, kjølerom , spisestue og trapperom.

Loft:
Gang, bad, stue/gang, kott og tre soverom. Loftsetasjen står som boder og bad på godkjente tegninger fra kommunen, og er ikke godkjent som varig opphold.

Hagestue/anneks:
To stuer, gang, kjøkken og bad.
Hems.

Utebod

Biloppstillingsplasser i portrom.

Lovlighet:
Enebolig (Hovedbolig)
• Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men det er avvik fra disse.
Loftsetasje:
- Tegninger viser Et større loftsrom/loftstue med utgang til balkong. Dette rommet fremstod inndelt i gang og soverom med utgang til balkong.
- Tegninger viser to boder. Disse rommene fremstod som soverom.
1. og 2. etasje og kjeller stemmer overens med tegninger.
- Tegninger viser ikke veranda ut fra 2. etasje.

Anneks/hagestue
• Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men det er avvik fra disse.
Tegninger viser en annen rominndeling enn hva som er tilfelle:
- I område som fremstod som stue viser tetninger vindfang, garderobe, badstue, bad, og kjøkken.
- I område som fremstod som gang, arbeidsrom, bad og kjøkken viser tegninger kun et stort arbeidsrom.
- Tegninger viser ikke hems.

Ulovlige tiltak vil kommunen kunne forfølge og kreve omsøkt etter dagens regelverk. Risiko og eventuelle kostnader forbundet med eventuell søknad-/godkjenning påhviler kjøper.

Oppvarming

Dersom det er rom i boligen som ikke har vegg/fastmonterte ovner, så følger det heller ikke med ovner i disse rommene.

Beliggenhet

Adkomst

Boligen er merket med TIL SALGS-plakat fra Sørmegleren og det vil være skiltet ved fellesvisning.

Parkering

To parkeringsplasser i portrom.

Beliggenhet

Eneboligen er beliggende i Holbergs gate, et perfekt utgangspunkt for deg som ønsker tilgang til alt sentrum har å by på.

I kort gåavstand fra boligen ligger byens handle- og restaurantgate Markens, hvor du i tillegg til et rikt utvalg kjedebutikker, nisjebutikker og shoppingsentre, også vil finne det meste du kan ønske deg av koselige cafèer og spisesteder for hyggelige vennetreff eller kulinariske opplevelser. Populære utesteder og barer ligger også få kvartaler unna.

Fra boligen er det også kort avstand til strandpromenaden som går langs sjøen. Her finner du den flotte Bystranda, Aquarama, Tresse med gamle Christiansholm festning, Nupenparken, Kristiansand gjestehavn, Sjøhuset, Gravaneparken og ikke minst populære Fiskebrygga med alle sine restauranter. På Odderøya, rett ved Fiskebrygga, ligger byens kulturhus og storstue - Kilden Teater- og Konserthus.
Odderøya har en vakker, vekslende natur og er et populært mål for søndagsturen både sommer og vinter. Her har du en spektakulær utsikt inn innseilingen og havnen.

For den turglade er vakre Baneheia med et nettverk av turstier samt flere badevann også blant fasiliteter i nærområdet. Ravnedalen - Norges vakreste naturpark - er også et populært utfartsted for byens befolkning. Konsertscenen trekker til seg artister både fra inn- og utland gjennom sommersesongen, og parken benyttes forøvrig hele året til tur og rekreasjon.

Foretrekker du innendørs trening, har du flere treningssentre å velge mellom i sentrum, for eksempel flotte Aquarama som kan tilby alt fra badeland, idrettsbasseng, treningssenter, idrettshall og spa.
Med sin beliggenhet midt i sentrum er det lett tilgang til alt av offentlig kommunikasjon. Det er gode bussforbindelser til bydelene, Universitetet i Agder og til Kristiansand lufthavn Kjevik. Ferjeterminal og togstasjon ligger også en gåtur unna.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ferdigattest datert 02.03.88. Ferdigattesten gjelder ombygging av bolighus. At en slik attest eksisterer gir ingen garanti for at det ikke er utført arbeid på boliger som ikke er byggemeldt eller godkjent.
Det foreligger tillatelse til gjenoppbygging av "Hagestue i bakgård" etter brann, datert 14.12.92.

Det foreligger ikke ferdigattest fra byggeår.

Vei, vann og avløp

Eiendommen er tilknyttet offentlig vei, vann og avløp. Eiendommen har vannmåler og septiktank.

Reguleringsplan

Eiendommen er regulert til bolig , tilhører reguleringsplan Kvartal 16, 17........ og 35 , datert 29.08.90.
Eiendommen ligger innenfor hensynssone: bevaring. Tiltak som utvikling, terrengendring, bygging etc. kan kreve dispensasjon etter plan og bygningsloven.
Planer under arbeid i nærområdet: Gatebruksplan for Posebyen, plankontakt Bergland 97144754. Formålet med gatebruksplan for Posebyen er å utarbeide en plan for gatenettet som bidrar til å utvikle gaterommene slik at de ivaretar og forbedrer bomiljøet i Posebyen, styrke Posebyens identitet og kulturhistoriske verdier og bedre trafikksikkerheten i området.
På generell basis gjør vi oppmerksom på at det kan foreligge fremtidige planer hos kommunen for området rundt eiendommen, som megler ikke har mottatt opplysninger om.

Adgang for utleie

Boligen kan fritt leies ut.

Tinglyste heftelser og rettigheter

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:
Ingen
Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Info energiklasse

Eiendommen er ikke energimerket. Det følger av forskrift om energimerking § 5 at dersom selger etter skriftlig anmodning fra kjøper ikke har lagt frem energiattest før avtale om salg er inngått, kan kjøper få laget en energiattest ved hjelp av ekspert for selgers regning innen ett år etter avtale om salg er inngått.

Økonomi

Omkostninger kjøper

Dok.avgift 2,5% av kjøpesum: kr 287 500,-
Tinglysning av skjøte: kr 500,-
Tinglysning av pantedokument kr 500,-
 
HELP Boligkjøperforsikring kr 13 200,- (valgfritt)
HELP Boligkjøperforsikring Pluss kr 2 800,- (valgfritt)
 
Sum omkostninger (inkl. valgfrie tillegg): kr 304 500,-
 
Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning. Det tas forbehold om endringer i avgifter/gebyrer. 

Nøkkelinformasjon

Standard

Utdrag fra tilstandsrapport:
UTVENDIG
Bygning oppført i tre over grunnmur av stablestein og betong. Yttervegger kledd med liggende og stående kledning. Saltak tekket med takstein av tegl, undertak av taktro, takpapp, sløyfer og lekter. Saltak med sperrekonstruksjon med mønedrager synlig i loftsrom. Takrenner, nedløpsrør og beslag er av stål.
Vinduer med malte karmer og rammer av tre med koblede glass der innerste to lag er isolerglass. Malt eldre hovedytterdør og balkongdører i tre. Eldre kjøreport mot bakgård av tre. Boligen har to balkonger/verandaer vendt mot bakgård. I bakgården er det terrasse/platting av i nærhet av anneks, ellers skiferheller og noe smågatestein.

INNVENDIG
Parkett og flis på gulv, malte plater på vegger og malt gips i himling i 1.- og 2. etasje. Tregulv og malt panel på vegger og i takhimling på loft.
Profilerte malte tredører som innvendige dører. Boligen har to innvendige trapper og bjelkelag mellom etasjer av tre.

VÅTROM
- Bad i loftsetasje med fliser på gulv. Malt panel på vegger og i himling. Badet er innredet med vegghengt toalett, dusjkabinett og baderomsinnredning med nedfelt servant.
- Vaskerom med fliser på gulv med oppkant, malt strie på vegger og malt takhimling. Rommet er innredet med utslagsvask og opplegg for vaskemaskin.
- Bad i 1. etasje med fliser på gulv og vegger. Malt panel i tak. Badet er innredet med vegghengt toalett, dusjnisje, badekar og baderomsinnredning med nedfelt servant.

KJØKKEN
Kjøkkeninnredning av tre med profilerte fronter og benkeplate av stein. Kjøkkenet har fastmonterte hvitevarer i form av oppvaskmaskin, fryseskap, kjøleskap, stekeovn og koketopp.

SPESIALROM
- WC rom i 1. etasje med fliser på gulv, malt strie på vegger og malt tak, mulig av gips. Rommet er innredet med vask og toalett og har avtrekk via mekanisk vifte med snor og frest luftespalte i svill
for tilluft.
- WC rom i 2. etasje med skips parkett på gulv, panel på vegger og i tak, innredet med vask og toalett. Mekanisk vifte.
- Kjølerom med vinylbelegg på gulv, panel på vegger og i tak, hyller av tre.

TEKNISKE INSTALLASJONER
- Vannrør av kobber, avløpsrør av plast og eldre støpejernsrør.
- Generell luftutskifting i boligen skjer ved naturlig ventilasjon fra vindusventiler og ved at vinduer åpnes.
- Ca. 200 liters varmtvannstank fra 2015 plassert i kjellerrom.
- Eldre kjøleaggregat plassert på vegg i kjølerom.
Tilhørende motor plassert i kjeller.

Tilstandsrapport basert på innholdskrav til forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.   
 
Tilstandsrapporten er utarbeidet av Lossius Takst AS den 03.05.2024, og er gyldig i 1 år etter befaringsdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.
 
Bygningssakskyndigs konklusjon:
Boligen er oppført i henhold til vanlig byggeskikk og standard for byggeperioden. Bygningen fremstår i hovedsak i god teknisk stand, men med noe påregnelige avvik mot dagens standard og forskriftskrav, samt enkelte tilstandssvekkelser utover den forventede slitasjen, alder tatt i betraktning.
Oppsummering av avvik og mangler som defineres som TG2 og TG3 vises fra side 7 i rapporten.
Hele rapporten må leses.
 
Følgende avvik har fått TG3 eller TG2: 

Enebolig (Hovedbolig)
Utvendig
Taktekking,TG2
Saltak tekket med takstein av tegl, undertak av taktro, takpapp, sløyfer og lekter. Ukjent eksakt alder, taktekket er skiftet før selgers eietid. Det opplyses imidlertid at boligen ble betydelig rehabilitert/renovert på slutten av 80-tallet (omkring 1987 iflg. merking i vinduer). Mulig takstein og undertak også er fra denne tidsperioden. Fremstår i god stand med normal slitasjegrad basert på alder. Taket ble inspisert fra bakkenivå og veranda/balkong.
Vurdering av avvik:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på undertak. Takstein av tegl har ofte god levetid. - Det ble registrert noe etterslep på vedlikehold av vannbord og vindski.
Tiltak:
Utskifting av undertak er ikke prekært siden det ikke ble registrert symptom på lekkasje eller andre relaterte avvik, men det gjøres oppmerksom på alder- og sannsynlig alderslitasje i skjult konstruksjon. Utsatte områder er normalt rundt takvinduer, piper o.l. som plutselig kan trenge utskifting/vedlikeholdstiltak. - Vedlikehold bør prioriteres i form av vask og maling der det er etterslep.

Nedløp og beslag,TG2
Takrenner, nedløpsrør og beslag er av stål fra ukjent utskiftingsår (se forrige punkt vedr. alder på tak). Nedløpsvann føres videre til terreng eller løsninger under bakken og videre ukjent. Normal tid før utskifting av takrenner/nedløp i plast er 20 - 30 år. Normal tid før utskifting av takrenner/nedløp i sink eller plastbelagt stål er 25 - 35 år
Vurdering av avvik:
Det gjøres oppmerksom på at det ikke er montert snøfangere på baksiden av tak som vender mot bakgård.
Tiltak:
Snøfangere bør montres på tak over/i nærhet til der folk og husdyr kan oppholde seg/ferdes, men var ikke et krav på opprinnelig byggeår.

Veggkonstruksjon,TG2
Yttervegger mulig av eldre tidstypisk tømmerkonstruksjon, mulig tilleggsisolert i forbindelse med renovering på slutten av 80-tallet. Yttervegger er kledd med liggende og stående bordkledning fra ulik alder. Deler av kledningen er gammel og er oppført tidstypisk uten lufting i bakkant og mot nederst mot grunnmur. I hovedsak fremstår kledning jevnlig vedlikeholdt gjennom årene, men tilsynelatende stedvis med noe etterslep i senere tid. Helhetsvurdering, TG1 og TG2.
Vurdering av avvik:
Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. - Deler av kledningen fremstår noe værslitt og med etterslep på vedlikehold.
Tiltak:
Utbedring av lufting er ikke prekært for gammel kledning, da den tilsynelatende er av høyere kvalitets kjerneved som var vanlig for eldre byggeskikk. Ved en senere helhetlig renovering/utskifting av kledning må det påsees å tilrettelegge for lufting. - Det er påregnelig med vedlikehold i form av vask og maling. Stedvis noe utskifting må påregnes på sikt.

Vinduer,TG2
Vinduer fra slutten av 80-tallet med malte karmer og rammer av tre med koblede glass der innerste to lag er isolerglass. Vinduene fremsto i påregnelig stand ut fra alder.
Vurdering av avvik:
Over halvparten av forventet levetid er utgått på vinduer og isolerglass. På grunn av vinduenes alder må det kunne forventes/tas høyde for noe risiko for at isolerglass kan punktere eller er punktert. Det ble imidlertid ikke registret symptom av punktering på befaringsdagen.
Tiltak:
Utskifting er ikke prekært, men alder tilsier at det må kunne forventes at vinduer er en del av det fremtidige vedlikehold- og utskiftingsbehovet

Takvinduer,TG2
Takvinduer fra omkring 2010 med unntak av vindu på bad som er eldre, mulig fra omkring 1987. Ved funksjonstest fungerte vinduene fint, noe smøring i bevegelige deler kan med fordel utføres.
Vurdering av avvik:
Over halvparten av forventet levetid er utgått på takvindu på bad. - Det gjøres oppmerksom på noe fuktskjolder på foringer. Det kan se ut til at vindu har vært åpent i perioder med nedbør og vind. Ingen unormale utslag registrert ved fuktmåling.
Tiltak:
Utskifting av takvindu på bad er ikke prekært, men tidspunkt nærmer seg.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

Dører,TG3
Malt eldre hovedytterdør og balkongdører i tre. Balkongdører har 2-lags isolerglass og er merket 1988. Ytterdører ble funksjonstestet for heng i karmer og dørsvill, samt for eventuelle avvik ved montering/eller skader. Selger opplyser at ytterdør og garasjeport er malt i etterkant av befaringen. Generelt har ytterdørene normal bruksslitasje og fungerte som tiltenkt, men kan med fordel etterjusteres for å unngå fremtidige skader. Ytterdør mot gate og bakgård fungerte fint.
Vurdering av avvik:
TG 3: - Balkongdør mot luftebalkong i loftetasjen var ikke mulig å lukke på den andre befaringsdagen. (16.04.2024) Noe justering på andre dører er også påregnelig. TG 2: - Det ble registrert slitasjeskader og slark i dørhåndtak på balkongdør tilknyttet loftsoverom. - Basert på alder må det kunne forventes/tas høyde for noe risiko for at isolerglass kan punktere eller er punktert. Det ble imidlertid ikke registret symptom av punktering på befaringsdagen.
Tiltak
Dør som ikke fungerer må repareres, mulig skiftes. - Det er påregnelig med justering og reparasjon av skade/slark. - Basert på alder må det kunne forventes at dører er en del av det fremtidige vedlikehold- og utskiftingsbehovet.
Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000

Kjøreport med dør,TG2
Eldre kjøreport mot bakgård av tre. Porten fungerte, men har noe slitasje og vedlikeholdsbehov.
Vurdering av avvik:
Kjøreporten er av eldre dato med noe påregnelig slitasje. Det ble blant annet registrert noe lysinnslipp mellom panelbord.
Tiltak:
Selger har i etterkant av befaringen malt denne, men annet naturlig vedlikehold må kunne forventes.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

Balkonger, terrasser og rom under balkonger,TG2
Boligen har to balkonger/verandaer vendt mot bakgård. I bakgården er det terrasser av i nærhet av anneks, ellers skiferheller og noe smågatestein.
Vurdering av avvik:
Rekkverk er noe for lavt ihht. dagens regelverk. - Det er ukjent alder på dekke under terrassebord på verandaer som fungerer som tak over underliggende boligrom. Det kan ikke utelukkes at takmembran/takpapp er av høy alder (fra 80-tallet) og må påregnes utskifting på sikt eller i nær fremtid. - Terrassebord på verandaer har etterslep på vedlikehold og terrasse i bakgård har slitasjeskader og stedvis noe mykt treverk.
Tiltak:
Det er ikke krav om utbedring av rekkverkshøyde opp til dagens forskriftskrav. - Vedlikehold og utskifting av terrassebord og mulig bjelkelag vil kunne være påregnelig.

Innvendig
Overflater,TG2
Parkett og flis på gulv, malte plater på vegger og malt gips i himling i 1.- og 2. etasje. Tregulv og malt panel på vegger og i takhimling på loft. Boligen ble nærmest helrenovert på slutten av 80-tallet og er siden den gang noe pusset opp i enkelte rom etter behov. Jevnt over fine overflater med normal bruksslitasje alder tatt i betraktning, merker etter bilder, hyller og solbleking må normalt påregnes og ellers noe slitasje i bruksbelastede områder. Helhetsinntrykk, normal slitasjegrad basert på alder, TG 1. Behov for oppussing er relativt. Ny eier må selv vurdere behov for oppussing
Vurdering av avvik:
Det gjøres oppmerksom på fuktskade i takhimling i stuen etter oversvømmelse fra overliggende bad.
Tiltak:
Utbedring av skade er påregnelig.

Etasjeskille/gulv mot grunn,TG3
Bjelkelag mellom etasjer av tre. Ved kontroll av nivåforskjell på gulv ble det hovedsakelig registrert normale avvik alder tatt i betrakting, men nivåforskjellen ansees som et avvik basert på standardens krav. Se kommentar under. Kontrollen er kun stikkmessig utført. Lydisolering og brannforhold mellom etasjer er ikke kontrollert. Trinnlyd i trapper og stedvis knirk i gulvflater forekommer. Dette er normalt og må forventes i boliger bygd i tre.
Vurdering av avvik:
Målt høydeforskjell på på 2 m. lengde var stedvis over 20mm . Dette er avvik som kvalifiserer til tilstandsgrad 3 og gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik, men ansees for øvrig å være normale avvik for boliger fra 1800-tallet. - Det ble registrert svikt i gulv i nærhet av der nåværende eier har plassert piano.
Tiltak:
Bjelkelag i stuen utenfor kjøkken hvor det nå er plassert piano må ytterliggere undersøkes og forsterkes. - Selv om skjevhet stedvis er betydelig ansees ikke oppretting som prekært. Men for å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak. Ny eier må selv vurdere eventuelt behov for oppretting.
Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000

Radon,TG2
Vedr. radon.
Vurdering av avvik:
Bygget er ikke utført med radonsperre og det er ikke fremlagt dokumentasjon på at det er utført radonmålinger. Boligen ligger for øvrig i et område med aktsomhet "moderat til lav" iht. DSA, som vil si, "ikke skadelig" eller normale forekomster.
Tiltak
Det er ikke krav om radonmåling for boliger som ikke leies ut, men anbefales.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

Pipe og ildsted,TG2
Boligen har en nyere vedovn i stue, åpen peis på kjøkken og eldre vedovn. Ildsteder er tilkoblet pusset pipe, mulig av murstein. Ukjent alder på pipe. Det er ikke fremlagt dokumentasjon på at det er foretatt renovering av pipen i senere år. Ved inspeksjon av utvendige overflater på pipe og brannmur, ble det ikke registrert sprekker eller riss av betydning. Vedovn ble ikke funksjonstestet på befaringsdagen, men fremstod tilsynelatende i god stand.
Vurdering av avvik:
Det er ikke fremlagt dokumentasjon eller opplyst om at piper er fornyet/renovert i nyere tid.
Tiltak:
Bør ytterliggere undersøkes. For full teknisk tilstandsanalyse av pipe og ildsted, henvises det til lokalt brann- og feiervesen.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

Krypkjeller,TG2
Boligen har krypkjeller under deler av boligen med gulv fra opprinnelig byggeår av gamle stein og steinheller. Vegger av betong, murt stein og tre. Kjelleren har for lav høyde for å ansees som måleverdig. (under 190 cm.)
Vurdering av avvik:
Kjelleren fremstår forholdsvis tørr, men med noe fukt/kalkutslag på murvegger, samt noe typisk kjellerlukt.
Tiltak
Utbedring er ikke prekært. Bruken av kjelleren avgjør behov for eventuelt montering av avfukter eller andre tiltak. Se punkt for drenering.

Innvendige trapper - 2,TG2
Eldre trapp av tre. Trappen er på ukjent tidspunkt renovert/pusset opp med parkett i trinn i mellom 1.- og 2. etasje. Trappen forbinder kjeller, 1.- og 2. etasje. Trappen har forskriftsmessig montert rekkverk og håndløper på vegg. Normal trinnlyd og knirk må kunne forventes. Trappen fremstod i god stand basert på alder.
Vurdering av avvik:
Åpninger mellom trinn er større enn dagens forskrifter tillater. (maks 10 cm.)
Tiltak:
Det er ikke krav om utbedring av åpninger.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

Innvendige dører,TG2
Profilerte malte tredører som innvendige dører. Dørene ble kontrollert for heng i karmer og dørsvill. Funksjon, enkelte dører kan med fordel justeres noe, ellers OK. Dørene fremstod med normal slitasje på overflater og ellers i normal god stand. Helhetsvurdering TG1. Lokale avvik nevnt under.
Vurdering av avvik:
Enkelte dørblad tar borti karm/svill ved lukking. En av dørene skraper også i parkettgulv. - Enkelte dørblad står noe skjevt mot karm og må ettertrekkes ved lukking.
Tiltak:
Justering og utbedring av skrapemerker må kunne forventes.

Andre innvendige forhold,TG2
Vurdering av avvik:
Det gjøres oppmerksom på at det ble registret skjegg- eller sølvkre på bad 1. etasje.
Tiltak
Det må påregnes utryddings tiltak, ellers ytterliggere undersøkelser vedr. type kre.

Våtrom
Loftsetasje > Bad i loftsetasje
Overflater vegger og himling,TG2
Våtrommet har panel på vegger og i takhimling. Sokkelfliser som oppkant fra gulv.
Vurdering av avvik:
Malt panel på vegger tilfredsstiller ikke dagens krav for tettesjikt i våtsone. - Det er ikke fremlagt dokumentasjon på at veggplatene er malt med våtromsmaling. - Det ble registrert bom og noe manglende fuge i oppkantflis.
Tiltak:
Da rommet har dusjkabinett, vil det kunne fungere om vegg- og takpanel er fuktbeskyttet med våtromsmaling. Innhent dokumentasjon på type maling om mulig. Det kan ikke utelukkes tiltak/malerarbeid. - Ved en senere helhetlig renovering av rommet må panel skiftes og tilfredsstillende tettesjikt etableres på vegger i våtsone. - Utbedring av oppkantflis sees i sammenheng med utbedring av gulv, videre kommentert i de to neste punktene.

Loftsetasje > Bad i loftsetasje
Overflater Gulv,TG3
Rommet har flislagt gulv. Bruksvann renner direkte til sluk via rørløsninger under dusjkabinett. Gulvet har motfall og utette løsninger ved dør. Lekkasjesikringen forutsetter også at membran/tettesjikt er intakt, tette løsninger bak lister ved dør, og at sluk og avløpsrør til en vær tid rengjort/åpne. Lekkasjesikringen vurderes IKKE å være tilstrekkelig ihht. gjeldene forskriftskrav i TEK. Det er målt motfall på ca. 4 mm. mellom sluk og dørterskel. Opplysning gitt av selger. Det er i etterkant av befaringen oppstått en lekkasje da sluk i rommet var tett. Dette medførte til at vann på gulv rant mot dør og har påført skade i underliggende konstruksjon/takhimling. Se punkt for overflater.
Vurdering av avvik:
Gulvet har motfall mellom sluk og dør. - Det er perforerte hull i gulvet i område hvor det tidligere har vært montert toalett. - Det er utette løsninger ved dør.
Tiltak
Gulvet må utbedres mulig totalrenoveres på grunn av motfall, skader og manglende tettesjikt.
Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000

Loftsetasje > Bad i loftsetasje
Sluk, membran og tettesjikt,TG3
Eldre støpejernsluk med stålrist. Det er ingen synlig membran i sluk eller ved dør.
Vurdering av avvik:
Forventet levetid på sluk er utgått. - Det kan ikke påvises at det er lagt membran på gulvet. Det er utette løsninger ved dør. Se punkt for gulvoverflater.
Tiltak:
Det er påregnelig med utskifting av sluk og etablering av tilfredsstillende tettesjikt. Påse at arbeider utføres ihht. TEK og dokumenteres.
Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000

Loftsetasje > Bad i loftsetasje
Sanitærutstyr og innredning,TG2
Badet er innredet med dusjkabinett, vegghengt toalett og baderomsinnredning med nedfelt servant. VVS-utstyr og innrednign er tilsynelatende skiftet i senere år og fremstod i god stand. Helhetsinntrykk; normal slitasje, TG1. Annet avvik nevnt under.
Vurdering av avvik:
Det ble ikke registrert synlig dreneringsutløp under vegghengt toalett eller fremlagt dokumentasjon på at sisternekasse har preakseptert skjult lekkasjesikring.
Tiltak
Drenerings løsning bør etableres om mulig slik at eventuelt lekkasjevann fra lukket våtromsinstallasjon blir synliggjort og ledet til sluk, men var ikke et krav på oppføringstidspunktet.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

1. etasje > Bad i 1. etasje
Overflater vegger og himling,TG3
Bad med fliser på vegger. Malt panel i tak.
Vurdering av avvik:
Det ble registrert bom i flis og løse flisfuger i dusjområde. Det ble også målt indikasjon på fukt i samme område. - Det er flere merker etter tidligere oppheng på veggfliser, også i dusjområde.
Tiltak
Det er påregnelig med renovering av vegger. Påse at arbeider utføres fagmessig ihht. TEK og dokumenteres. En midlertidig løsning kan muligens være å sette inn dusjkabinett, men dette vil ikke kunne lukke avviket.
Kostnadsestimat : 100 000 - 300 000

1. etasje > Bad i 1. etasje
Overflater Gulv,TG3
Rommet har flislagt gulv fra omkring 1987.
Vurdering av avvik:
Gulvet har ikke fall mot sluk og har utette løsninger ved dør. - Det ble registrert noe bom i fliser i dusjområde og målt indikasjon på fukt under fliser.
Tiltak
Det er påregnelig med utskifting av gulvfliser. Løsning med direkte dusjing på flis er utgått. Utbedring må videre sees i sammenheng med membran, tettesjikt og slukarbeider som anbefales i neste punkt.
Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000

1. etasje > Bad i 1. etasje
Sluk, membran og tettesjikt,TG3
Eldre plastsluk med stålrist. Det kan ikke påvises at det er lagt membran på gulv og vegger.
Vurdering av avvik:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på slukløsningen. - Det kan ikke påvises at det er lagt membran på gulvet. Løsning ved dør fremstår som utette med tanke på lekkasjesikring.
Tiltak
Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000

1. etasje > Bad i 1. etasje
Sanitærutstyr og innredning,TG2
Badet er innredet med vegghengt toalett, dusjnisje, badekar og baderomsinnredning med nedfelt servant. Helhetsinntrykk; normal slitasje, TG1. Annet avvik nevnt under.
Vurdering av avvik:
Det ble ikke registrert synlig dreneringsutløp under vegghengt toalett eller fremlagt dokumentasjon på at sisternekasse har preakseptert skjult lekkasjesikring.
Tiltak
Drenerings løsning bør etableres om mulig slik at eventuelt lekkasjevann fra lukket våtromsinstallasjon blir synliggjort og ledet til sluk, men var ikke et krav på oppføringstidspunktet.

1. etasje > Vaskerom
Overflater vegger og himling,TG2
Malt strie på vegger, malt gips i takhimling. Vaskeromsvegger blir normalt lite utsatt for bruksvann, kun tidvis event. vannsøl og høy luftfuktighet.
Vurdering av avvik:
Det ble registrert et hull i veggplate. Ukjent årsak, mulig for inspeksjon. - Det er ikke fremlagt dokumentasjon på at vegger og tak er malt med våtromsmaling.
Tiltak
Det må påregnes montering av deksel over hull om dette er ment for inspeksjon. - Innhent dokumentasjon på type maling om mulig. Vaskerom som til tider blir utsatt for høy luftfuktighet må ha fukt beskyttede overflater.

1. etasje > Vaskerom
Overflater Gulv,TG2
Rommet har flislagt gulv. Vaskerom blir normal ikke utsatt for bruksvann. Vedr. lekkasjesikring: Gulvet har nærmest ikke noe fall fra dørterskel mot sluk og løsninger ved dør er utette. Det er målt ca. 3 mm. høydeforskjell på gulv fra dørterskel til topp slukrist. Lekkasjesikringen forutsetter at membran/tettesjikt er intakt, tette løsninger bak lister ved dør, og at sluk og avløpsrør til en vær tid rengjort/åpne. Lekkasjesikringen vurderes ikke å være tilstrekkelig.
Vurdering av avvik:
Lekkasjesikringen på vaskeromsgulv vurderes ikke å være tilstrekkelig. utette løsninger ved dør og manglende fall på gulv.
Tiltak
Det må utføres tiltak for å bedre lekkasjesikring. Det kreves minimum 25 mm. tett høydeforskjell mellom sluk og oppkanter ved dør og langs vegger. Utbedring må sees i sammenheng med tiltak foreslått i neste punkt.

1. etasje > Vaskerom
Sluk, membran og tettesjikt,TG3
Eldre sluk med stålrist. Det kan ikke påvises at det er membran under fliser. Det ble ikke registrert indikasjon på membranløsning ved inspeksjon av sluk eller ved dør. Om det skulle foreligge membran skjult vil forventet levetid være utgått.
Vurdering av avvik:
Forventet levetid på sluk er utgått. - Det kan ikke påvises at det er lagt membran på gulvet. Det er utette løsninger ved dør.

Tiltak
Gulv må påregnes renovering med tanke på alder- og mangler ved tettesjikt/lekkasjesikring.
Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000

Kjøkken
2. etasje > Kjøkken
Overflater og innredning,TG2
Kjøkkeninnredning av tre med profilerte fronter og benkeplate av stein. Kjøkkenet har fastmonterte hvitevarer ifm. av oppvaskmaskin, kjøleskap, stekeovn og koketopp. - Det ble registrert lekkasjevarsler i kjøkkenskap. Kjøkkenet fremstår i normal god stand alder tatt i betraktning. Det gjøres imidlertid oppmerksom på at funksjonstest/kontroll av hvitevarer ikke inngår som en del av tilstandsvurderingen. Henviser til selger for informasjon om tilstand og funksjon.

Vurdering av avvik:
Det ble ikke registrert komfyrvakt på kjøkkenet. - Fryseskapdør er ikke festet til dør for innredning.
Tiltak
Komfyrvakt bør monteres for å ivareta brannsikkerhet, men var ikke et krav på oppføringstidspunktet. - Det må påregnes montering av fryse-skapdør til innredning som tiltenkt.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

Spesialrom
2. etasje > Kjølerom
Teknisk anlegg,TG2
Eldre kjøleaggregat plassert på vegg i kjølerom. Tilhørende motor plassert i kjeller. Undertegnede har ikke kompetanse på kjølesystemer. Ukjent eksakt alder på aggregat/motor.

Vurdering av avvik:
Kjølemotor i kjeller virker noe provisorisk montert på gulvet og har løse strømledninger. - Ukjent alder på aggregat og motor. Det kan ikke utelukkes at anlegget er over 15 år, som tilsier at over halvparten av forventet brukstid er utgått.

Tiltak
Utskifting er ikke prekært siden anlegget fungerer i dag. Vedlikehold og service vil mulig kunne være påregnelig i nær fremtid.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad
Tekniske installasjoner

Vannledninger,TG2
Vannrør av kobber antar hovedsakelig fra 1987, mulig noe som også er eldre enn dette. Tilsynelatende fagmessig montert. Ingen synlig lekkasje registeret. Stoppekran registrert i krypkjeller. Normal levetid for vannrør av kobber, vannrør av plast er 25-75 år. Normal levetid for avløpsrør av støpejern er 25-100 år
Vurdering av avvik:
Vurdering er basert på alder på eldre kobberrør med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid for skjulte røranlegg er oppbrukt. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse utenom stedvis noe irr, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.
Tiltak
Det er ikke behov for utbedringstiltak utifra at anlegget fungerer i dag, men utifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg. - Ifm. oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør.

Avløpsrør,TG2
Avløpsrør av plast fra omkring 1987 og eldre støpejernsrør. Hovedsakelig ligger avløpsrør skjult i konstruksjon. Synlige avløpsrør ble imidlertid besiktiget i kjeller, ellers på bad og kjøkken. Fremstår fagmessig montert. Det ble ikke registrert lekkasje fra rørkoblinger ved funksjonstest ved vannspyling i vask.
Vurdering av avvik:
Vurdering er basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid for skjulte røranlegg er oppbrukt. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.
Tiltak
Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

Elektrisk anlegg,TG2
Generelt for eldre el-anlegg som ikke er kontrollert av el-tilsyn, og der det ikke foreligger samsvarserklæring, anbefales det kontroll av fagkyndig kontrollør/el-takstmann. Undertegnede har ikke elektrokompetanse, vurdering/svar på spørsmål om el-anlegg i rapporten må ikke forveksles med en el-kontroll. Forhold som bør videre kontrolleres av fagkyndig er: - Deksel på stikkontakt. - Løse ledninger i kjeller tilknyttet kjølemotor for kjøleaggregat.

Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)?
Nei

1.Når ble det elektriske anlegget installert eller sist gang totalt rehabilitert (årstall)? Med totalt rehabilitert menes fullstendig utskiftet anlegg fra inntakssikring og videre.
Kommentar:Ukjent tidspunkt.

2.Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet?
Ja
Kommentar:Selger har i sin eietid kun benyttet seg av elektroinstallasjonsvirksomhet, ukjent før dette.

3.Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?
Kommentar:Ukjent.

5.Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet – Det Lokale Eltilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år?
Nei

6.Forekommer det ofte at sikringene løses ut?
Kommentar:Det er ikke opplyst om dette. Normal må det påregnes at sikringer går ved overbelastning og ved lyn- og tordenvær.

7.Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg?
Kommentar:Det er ikke opplyst om dette.

8.Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank
Nei

10.Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet?
Nei

14. Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger?
Nei

15.Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer?
Ja

16.Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll?
Ja
Kommentar:Generelt anbefales det el-kontroll av eldre anlegg eller el-anlegg som mangler samsvarserklæring. Det bør også monteres deksel på stikkontakt og utføres arbeider ved der det er løse ledninger ved kjølemotor for kjøleaggregat. (se foto i punkt for kjølerom)

Tomteforhold
Drenering,TG2
Eldre dreneringsløsninger fra byggeperioden. Det ble ikke registrert grunnmursplast eller isolasjon rundt grunnmur. Fast dekke mot gate med fall bort fra boligen til kommunal kum- og overvanns løsninger. Takvann føres fra renner til nedløp og videre til rørforbindelse under bakken. Videre ukjent.

Vurdering av avvik:
Dreneringsløsninger fra byggeperioden. Noe typisk kjellerlukt og fuktig luft må påregnes.
Tiltak:
Utbedring av dreneringsløsninger er ikke prekært. Bruken av kjeller avgjør behov for tiltak, eventuelt kan avfukter installeres for tørrere inneklima for lagring.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

Grunnmur og fundamenter,TG2
Eldre grunnmur av tidstypisk murt/pusset stable stein fra byggeår, midten av 1800- tallet. Enkelte murer av betong som antas er fra noe nyere tidspunkt. Påregnelige avvik basert på høy alder.
Vurdering av avvik:
Eldre påregnelige sprekkdannelser registrert på på murpuss.
Tiltak
Utbedring er ikke prekært, da avvik er av estetisk art.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

Utvendige vann- og avløpsledninger,TG2
Vann og avløpsrør ligger skjult under bakken. Undertegnede har ingen informasjon om alder eller kvalitet på stikkledninger mellom bolig og gate.
Vurdering av avvik:
Det kan ikke utelukkes at vann- og avløpsrør under bakken er av høy alder.
Tiltak
Bør ytterliggere kontrolleres. Det kan ikke utelukkes utbedring/utskifting av utvendige vann- og avløpsrør på sikt.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

Anneks (Leilighet)
Utvendig
Taktekking,TG2
Saltak tekket med betongtakstein. Fremstår i god stand med normal slitasjegrad basert på alder. Taket ble kun inspisert fra bakkenivå. Normal slitasje på taktekke alder tatt i betraktning.
Vurdering av avvik:
Det ble registrert noe fuktskjolder/utslag på betongvegg i kryperom på loft, som kan være indikasjon på utettheter i overgang mellom tak og betongvegg.
Tiltak
Bør ytterliggere undersøkes og eventuelt utbedres.
Innvendig
Innvendige dører,TG2
Profilerte tredører som innvendige dører. Dørene fremstod med normal slitasje på overflater og ellers i normal god stand. Helhetsvurdering TG1.
Vurdering av avvik:
Enkelte dører tar borti karm ved lukking.
Tiltak
Enkelte dører bør justeres noe.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad
Våtrom
1. etasje > Bad
Overflater Gulv,TG2
Rommet har flislagt gulv. Gulvet har lite fall fra dørterskel mot sluk, men har god oppkant i form av dørsvill som er høyere enn oppkant ved dusjkabinett. Ved en eventuell lekkasje vil vann kunne renne til sluk før det kan gjøre skade på tilliggende bygningsdeler. Lekkasjesikringen forutsetter at membran/tettesjikt er intakt, tette løsninger bak lister ved dør, og at sluk og avløpsrør til en vær tid rengjort/åpne. Tettesjikt er videre vurdert i punkt for "Sluk, membran og tettesjikt" TG 1 gis for flisoverflate og synlig høydeforskjell. Lokal TG2 nevnt under. Ref. grunnlag (byggeår)
Vurdering av avvik:
Det ble registrert noe oppsprukket elastisk fugemasse mellom gulv og vegg i dusjområde.
Tiltak
Må utbedres for å lukke avviket.
1. etasje > Bad
Sluk, membran og tettesjikt,TG2
Våtrommet har plastsluk med stålrist. Antydning til membranløsning synlig i sluk, forøvrig ukjent omfang og type av membran. Ukjente løsninger bak lister ved dør. Dokumentasjon foreligger ikke. Det gjøres oppmerksom på at sluk under dusjkabinett, samt røropplegg må jevnlig rengjøres renses for å unngå oversvømmelser og for å ivareta tiltenkt effekt/funksjon.
Vurdering av avvik:
Det foreligger ingen dokumentasjon på arbeider og produkter som er benyttet. Det gjøres også oppmerksom på alder.
Tiltak
Innhent dokumentasjon om mulig. - Dusjing direkte på flis forkorter tiltenkt levetid for fliser. Ved å sette inn dusjkabinett vil dette forlenge levetiden.
1. etasje > Bad
Ventilasjon,TG2
Naturlig ventilering via ventil i tak. Tilluftspalte ved dør.
Vurdering av avvik:
Bad i anneks har kun naturlig ventilasjon.
Tiltak
ihht. NS 3600 skal våtrom som tidvis er utsatt for høy luftfuktighet ha avtrekksvifte. Elektrisk avtrekksvifte må monteres for å lukke avviket.Kjøkken
1. etasje > Kjøkken
Overflater og innredning,TG2
Kjøkkeninnredning med profilerte fronter og laminert benkeplate. Kjøkkenet har fastmonterte hvitevarer ifm. av prefabrikkert T-kjøkkeninstallasjon. Kjøkkenet fremstår i normal god stand alder tatt i betraktning. Det gjøres imidlertid oppmerksom på at funksjonstest/kontroll av T-kjøkkeninstallasjon ikke er utført. Henviser til selger for informasjon.
Vurdering av avvik:
Det ble ikke registrert lekkasjevarsler eller komfyrvakt på kjøkkenet. - Det er ikke montert avtrekksvifte over kokesone på kjøkkenet.
Tiltak
Komfyrvakt og lekkasjevarsler bør monteres for å ivareta brannsikkerhet og lekkasjesikring, men var ikke et krav på oppføringstidspunktet. - Avtrekksvifte må monteres over kokesone må monteres.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

Tekniske installasjoner
Varmtvannstank,TG2
Ca. 100 liters varmtvannstank plassert i kjøkkenskap. Varmtvannsbereder fungerte, ingen lekkasje registrert. Lekkasjesikring blir vurdert i punkt for kjøkken.
Vurdering av avvik:
Varmtvannstank er over 20 år.

Tiltak
Det er ikke behov for utbedringstiltak utifra at tanken fungerer i dag, men utifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre tanker.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

Elektrisk anlegg,TG2
Generelt anbefales det el-kontroll av eldre anlegg eller el-anlegg som mangler samsvarserklæring.

21.Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)?
Nei

1.Når ble det elektriske anlegget installert eller sist gang totalt rehabilitert (årstall)? Med totalt rehabilitert menes fullstendig utskiftet anlegg fra inntakssikring og videre.
Kommentar:Ukjent

2.Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet?
Ukjent

3.Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?
Ukjent
Kommentar:Datostempling i sikringsskap er merket 1996.

5.Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet – Det Lokale Eltilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år?
Nei
Kommentar: Det er ikke opplyst om dette.

6.Forekommer det ofte at sikringene løses ut?
Ukjent
Kommentar: Det er ikke opplyst om dette. Normal må det påregnes at sikringer går ved overbelastning og ved lyn- og tordenvær.

7.Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg?
Nei

8.Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank
Nei

10.Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet?
Nei

14.Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger?
Nei

15.Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer?
Ja

16.Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll?
Ja
Kommentar: Generelt anbefales det el-kontroll av eldre anlegg eller el-anlegg som mangler samsvarserklæring.

Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad

Enebolig (Hovedbolig)
Byggetegninger, brannceller og krav for rom til varig opphold
Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men det er avvik fra disse.
Loftsetasje: - Tegninger viser Et større loftsrom/loftstue med utgang til balkong. Dette rommet fremstod inndelt i gang og soverom med utgang til balkong. - Tegninger viser to boder. Disse rommene fremstod som soverom. 1. og 2. etasje og kjeller stemmer overens med tegninger.

Er det påvist synlige tegn på avvik i branncelleinndeling ut ifra dagens byggteknisk forskrift? Nei
Er det ifølge eier utført håndverkstjenester på boligen siste 5 år? Nei
Er det påvist avvik i forhold til rømningsvei, dagslysflate eller takhøyde? Ja

2 rom som fremstod som soverom på loft, tilfredsstiller ikke rømingskrav. Disse rommene er også kun godkjent som boder ihht. tegninger.

Anneks (Leilighet)
Byggetegninger, brannceller og krav for rom til varig opphold
Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men det er avvik fra disse.
Tegninger viser en annen rominndeling enn hva som er tilfelle: - I område som fremstod som stue viser tetninger vindfang, garderobe, badstue, bad, og kjøkken. - I område som fremstod som gang, arbeidsrom, bad og kjøkken viser tegninger kun et stort arbeidsrom. - Tegninger viser ikke hems.

Er det påvist synlige tegn på avvik i branncelleinndeling ut ifra dagens byggteknisk forskrift? Nei
Er det ifølge eier utført håndverkstjenester på boligen siste 5 år? Nei
Er det påvist avvik i forhold til rømningsvei, dagslysflate eller takhøyde? Nei

Bod
Standard :
Enkel bod-standard. Uisolert.
Vedlikehold :
Bygget er jevnlig vedlikeholdt.
 
For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Hvitevarer

Kun integrerte hvitevarer medfølger.

Diverse

Bygningene er Sefrak-registrert på grunn av bygningenes alder. I forbindelse med restaurering/ombygging vil fylkets kulturminnevern ha uttalelsesrett. De ønsker generelt at gamle bygninger blir bevart, og stiller krav til materialvalg og utforming. SEFRAK er først og fremst et generelt kulturhistorisk register som kanskje særlig har verdi som kildemateriale for lokal historie. Men det blir også benyttet av forvaltningen som et utgangspunkt for å finne ut hvor det kan være verneverdig bebyggelse. Det at en bygning er registrert i SEFRAK gir den ikke automatisk noen vernestatus. Oppføring i registeret innebærer heller ikke i seg selv spesielle restriksjoner for hva som kan gjøres med et hus. Det finnes mye tilgjengelig informasjon på www.riksantikvaren.no. 

Legalpant

Kommunen har legalpant i eiendommen for forfalte krav på eiendomsskatt og kommunale avgifter/gebyrer.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 14 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.  

Servitutter

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:
Ingen
Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Info kommunale avgifter

Eiendomsskatten er inkl i de kommunale avgiftene og utgjør kr. 12 327,-

Renovasjon kommer i tillegg. Gebyr faktureres i forhold til antall tømminger.

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølgning. Les mer om personvern i vår personvernerklæring på sormegleren.no/personvern.

Vern/SEFRAK

Bygningen er Sefrak-registrert på grunn av bygningenes alder. I forbindelse med restaurering/ombygging vil fylkets kulturminnevern ha uttalelsesrett. De ønsker generelt at gamle bygninger blir bevart, og stiller krav til materialvalg og utforming. SEFRAK er først og fremst et generelt kulturhistorisk register som kanskje særlig har verdi som kildemateriale for lokal historie. Men det blir også benyttet av forvaltningen som et utgangspunkt for å finne ut hvor det kan være verneverdig bebyggelse. Det at en bygning er registrert i SEFRAK gir den ikke automatisk noen vernestatus. Oppføring i registeret innebærer heller ikke i seg selv spesielle restriksjoner for hva som kan gjøres med et hus. Det finnes mye tilgjengelig informasjon på www.riksantikvaren.no. 

Sammendrag selgers egenerklæring

Eiendommen er et dødsbo, og egenerklæringsskjema er derfor ikke utfylt.
Solgt
Produktnummer: 0E48B500-2B0E-46F3-9B87-9A2C9140A4AC Kategori: