Kjøbmannsvig / Hellevig

Hellevigveien 53

Kommunale avgifter
12 595 kr / år
Byggeår
1970
P-rom
48 ㎡
Bruksareal
58 ㎡
Tomteareal
600 ㎡
Antall soverom
1
Eierform
Selveier
Eiendomstype
Fritidseiendom

Oversikt

Om eiendommen

En meget flott beliggende sommerhytte med gode solforhold og nydelig sjøutsikt. Medfølger 2 båtplasser og 1 p-plass.

Om eiendommen

Standard

Sørmegleren ved Kristian Lossius har gleden av å ønske deg velkommen til Hellevigveien 53!

En meget sjarmerende sommerhytte med gode solforhold og nydelig sjøutsikt. Medfølger 2 båtplasser og 1 p-plass.
Hytten ligger ca. en 20 minutters kjøretur fra Kristiansand sentrum og har følgende planløsning:

Inngangsparti med plass til å henge av seg ytterklær, lys og fin stue med store vindusflater som gir godt med lys inn i hytta samt en flott utsikt mot sjøen. Plass til både sofagruppe og spisebord i stuen. Peis i stuen. Fra stuen er det utgang til en solrik platting. Eldre kjøkken med skap og skuffer. Hvitevarer som komfyr og kjøleskap kan medfølge. Fra kjøkken er det en trapp opp til hems. Romslig soverom med god plass til seng og klesskap samt servant. Dusj og toalett rom har egen inngang fra utsiden av hytta. Her er det også en stor og lun terrasse med meget gode solforhold.

Arealer med beskrivelse

Primærrom: 48 kvm, Bruksareal: 58 kvm Sekundærrom: 10 kvm.
P-rom inkl: 1.etg.: Stue, kjøkken m/trapp, soverom, toalettrom. Ikke måleverdig loft: Trapperom, gang, innredet rom, innredet rom.
S-rom inkl.: 1.etg.: Utvendig bod, bisla. Kjeller (ikke målt): Krypkjeller/bod, dusjrom.

Loft er ikke måleverdig pga. for lav takhøyde, gulvareal i etasjen er 26 m2. Utvendig bod/bisla er medtatt i samlet arealmåling.

Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men det er avvik fra disse. Avvik 1. etasje: Tidligere vaskerom er innlemmet i soverom/kjøkken.
Ingen tegning for loft.

Arealer og rombenevnelser er hentet fra tilstandsrapport. Benevnelsen viser hva rommene benyttes til i dag, ikke hva de opprinnelig er godkjent som.

Byggeår og byggemåte

1970 i følge selger. Matrikkelrapport mottatt fra Lillesand kommune inneholder ikke informasjon om byggeår.

Oppvarming

Ved og elektrisk til oppvarming. Åpen peis og Dovre vedovn er installert i stua. Dersom det er rom i boligen som ikke har vegg/fastmonterte ovner, så følger det heller ikke med ovner i disse rommene.

Diverse

Enhver hytteeier innenfor hytteområdet Hellevik (gårdsnummer 57 bruksnummer 1 i Lillesand kommune) kan bli medlem av velforeningen (Hellevik velforening). Medlemskap regnes per hytte og er frivillig, likevel slik at det skal tilstrebes at alle hytter i området er representert i velforeningen. Fellesutgifter som berører alle hytteeiere, kan kreves inn av velforeningen overfor hver enkelt hytteeier - uten hensyn til om vedkommende er medlem av velforeningen eller ikke. Medlemmer må godta foreningens vedtekter og formål, og må også betale den til enhver tid fastsatte kontingent. Årlig kontigent for medlemkap i Hellevik velforening er pr. 2023 kr. 2000. Medlemskap knyttes til betalt kontingent og er først gyldig fra den dag kontingenten er betalt. For å ha stemmerett på årsmøtet, må kontingenten være betalt. Velforeningen skal ivareta medlemmenes felles interesser i hytteområdet. Hytteområdet omfatter i denne forbindelse alle tomter for hyttebebyggelse, friområdet med strand, svaberg, bryggeanlegg og idrettsplass mv., parkeringsplasser samt den private vegen inn til Hellevik hytteområde. Foreningen kan ta opp alle saker som kan fremme hytteeiernes interesser i dette området.

Det påløper en årlig avgift på kr. 500,- til Hellevik Vann og Kloakk SA. Denne avgiften er for alle som er tilknyttet avløpsanlegget.

Det er tinglyst i festekontrakten at det medfølger to båtplasser til hytta. Disse er på bryggenummer 30 og 31. Det er en årlig bryggeavgift på kr. 1000,- pr. bryggeplass. For denne hytten utgjør det kr. 2000,- årlig i bryggeavgift. Avgiften går til sikring/utbedring av bryggeanlegg. Dette betales til Hellevik velforening.

Totalt vil disse årsavgiftene utgjøre kr. 4500,- i året (forutsatt medlemskap i Hellevik velforening): kr. 2000,- + kr. 500,- + kr. 2000,- (kr. 1000,- pr. båtplass x 2).

Det gjøres oppmerksom på at det foreligger tinglyst forkjøpsrett for grunneier. Grunneier har to måneder på seg i fra budaksept til å bestemme seg for om hun ønsker å benytte seg av forkjøpsretten.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapport basert på innholdskrav i ny forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.  

Tilstandsrapporten er utarbeidet av Arild Grundetjern den 09.03.23, og er gyldig i 1 år etter rapportdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.

Bygningssakskyndigs konklusjon:
"Fritidsboligen er bygd i 1970 og holder en enkel standard, oppgradering bør beregnes. Følgende hovedtrekk kan nevnes:
Utvendig har teglstein på tak, takrenner og beslag fra byggetid normal slitasje, vanlig vedlikehold bør beregnes. Luftehatt er i dårlig stand, oppgradering bør beregnes. Vinduer og dører er fra byggetid og holder en enkel standard, oppgradering bør beregnes. Stående og liggende kledning er fra byggetid og har normal slitasje, det er råte/værslitasje noen steder, oppgradering bør beregnes. Terrasser trenger oppgradering/vedlikehold.
Innvendig er det kun enkel dusj i kjeller, rommet er ikke noe våtrom. Her går avløp ut i grunnen iflg. eier. Kjøkkeninnredningen er fra byggetid og har normal slitasje, ingen ventilator er montert. Gulvhøyder ble kontrollert i enkelte rom, ingen store avvik ble registrert. Sikringsskap med automatsikringer. Røropplegget ligger rør i rør og er ca. 15 år gammelt. Innvendig stoppekran er montert på toalettrom. V.v.-bereder er fra 2005 og er på 116 liter. Ved og elektrisk til oppvarming. Åpen peis og Dovre vedovn er installert i stua. Det er kun fritidsboligen som inngår i tilstandsrapporten.
Forøvrig må hele Tilstandsrapporten leses i sin helhet."

Følgende avvik har fått TG3 (store eller alvorlige avvik):
Innvendig > Innvendige trapper. Det er ikke montert rekkverk. Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
Våtrom > Generell > Dusjrom. Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
Kjøkken > Avtrekk > Kjøkken m/trapp. Det er ikke påvist noen form for ventilering av kjøkkenrommet (lukket rom).

Følgende avvik har fått TG2 (avvik som kan kreve tiltak):
Utvendig > Taktekking. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt
på undertak.
Utvendig > Nedløp og beslag. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på renner/nedløp/beslag.
Utvendig > Veggkonstruksjon. Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler.
Utvendig > Takkonstruksjon/Loft. Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen.
Utvendig > Vinduer. Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket. Det er påvist noen glassruter som er punktert eller sprukne.
Utvendig > Dører. Karmene i dører er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket.
Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger. Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler. Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter. Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder.
Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn. Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
Innvendig > Radon. Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
Innvendig > Pipe og ildsted. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på pipe.
Kjøkken > Overflater og innredning > Kjøkken m/trapp. Kjøkkeninnredningen er av eldre dato, og den mangler bruksfunksjoner/løsninger som er forventbart på et kjøkken.
Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg. Sikringsskap med automatsikringer, overbelastningsvern på 3 x 25 A. Kursoversikt ligger oppbevart i sikringsskapet.
Tomteforhold > Drenering. Det mangler eller på grunn av alder er det sannsynlig at det mangler utvendig fuktsikring av grunnmuren -
ved kjeller/underetasje. Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet.

For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Sammendrag selgers egenerklæring

- Kjenner du til om det er utført arbeid på bad/våtrom?
Ja, kun av faglært. Montering Wc-vasker osv. Lillesand Vvs as.Tønnessen elektro Lillesand.

- Kjenner du til feil eller om har vært utført arbeid/kontroll på vann/avløp?
Ja, av faglært og ufaglært/egeninnsats/dugnad. Innlegging vintervann. Lillesand Vvs as.

- Kjenner du til om det er/har vært sopp/råteskader/insekter/skadedyr på eiendommen som rotter, mus, maur eller lignende?
Ja, Mus i knevegg på kaldtloft.

- Kjenner du til om det er utført kontroll av el-anlegget og/eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)?
Ja. Vedr. innleging vintervann med varmekabel.

Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.

Beliggenhet

Adkomst

Fra Kristiansand kjør E18 mot Lillesand. Ta av mot Høvåg (ved IKEA). Følg 401 (gamle E-18) til du kommer til Vallesverdfjorden. Ta til høyre her (skilt Skottevig). Følg veien ca. 1 km til du kommer til
skilt til Kjøpmannsvig. Ta til venstre og følg veien ca. 400 meter og ta av til venstre. Følg midtre vei til endes. Parker ved felles parkeringsplass.  Avstand fra Kristiansand, ca. 20 km, Lillesand ca. 12 km, Oslo ca. 300 km. og Stavanger ca. 250 km.
Se vedlagt kart på høyre side i Finn-annonsen.

Beliggenhet

Meget flott beliggenhet i Hellvik nær Kjøpmannsvik med  fantastisk utsikt utover Vallesverdfjorden. Usjenert og solrikt. Kort vei med båt til Blindleia og Lillesand og nydelig sørlandsskjærgård. Felles sandstrand og gjestebryggeanlegg med fine bade- og fiskemuligheter. Med bil er det kort vei til Lillesand sentrum, Dyreparken, Sørlandsenteret og Kristiansand sentrum med butikker og badeland.

Tomt

Areal: 600 kvm, Eierform: Punktfestetomt, Utløpsår feste: 2066, Festeavgift: 7716

Det gjøres oppmerksom på at eiendommen er punktfestet. Grunneier er Mary Hellevik Aas. Årlig festeavgift er pr. 2023 kr. 7716. Neste regulering av festeavgifter er i 2028. Festeavgiften reguleres etter konsumprisindeksen. Festekontrakten utgår i år 2066. Grunneier opplyser at det ikke er mulig med innløsning av festetomten. Det gjøres oppmerksom på at det foreligger tinglyst forkjøpsrett for grunneier. Grunneier har to måneder på seg i fra budaksept til å bestemme seg for om hun ønsker å benytte seg av forkjøpsretten. Se ellers vedlagte festekontrakt.

I 1973 holdt daværende grunneier og eier av hytten skylddelingsforretning, det fremkommer i denne at arealet er på 0,6 dekar (ca. 600m2). Det gjøres oppmerksom på at hytten står på festet grunn, grunnen er ikke fysisk oppmålt, og har usikre grenser. Skylddelinger kan være unøyaktige og er ikke koordinatfestet, tomtens areal kan derfor avvike i større eller mindre grad.

Grensebeskrivelsen i skylddelingsforretningen sier:
"Grensen begynner i en nedsatt bolt i fjell i det nordøstlige hjørne av parsellen og går herfra i syd-sydøstlig retning 14,5 m., til bolt i sten og fortsetter herfra i samme retning 16 m., til bolt i sten. Går herfra i sydlig retning 6,25 m., til bolt i sten. Går herfra i vestlig retning 4 m,. til bolt i fjell. Går herfra i vest-nordvestlig retning 14 m., til bolt i fjell, og fortsetter herfra videre i samme retning 25 m., til bolt i fjell. Går herfra i nordlig retning 15m., til bolt i fjell. Går herfra i østlig retning 4m., til bolt i fjell. Går herfra i østlig retning 4 m., til bolt i fjell. Grensen går så herfra til nordøstlig retning 21,5 m., tilbake til bolt i fjell i utgangspunktet."

Parkering

1 parkeringsplass og gjesteparkering ca. 200 meter fra hytten.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ikke ferdigattest  for eiendommen. Det utstedes ikke ferdigattest for tiltak som er omsøkt før 1. januar 1998, jf. pbl § 21-10 femte ledd. Det foreligger heller ikke midlertidig brukstillatelse av ukjent årsak. Manglende brukstillatelse kan innebære at tiltaket ikke lovlig kan tas i bruk. Kjøper overtar risikoen og ansvar for manglende ferdigattest/brukstillatelse på eiendommen. Det foreligger byggetillatelse på oppføring av hytte fra 1968.

Det foreligger godkjenning av mindre bygningsarbeider (tilbygg til hytte) datert 12.07.1988.

Det er avvik mellom godkjente tegninger og dagens planløsning. Deler av soverom er opprinnelig godkjent som "vask". Trapp er blitt flyttet inn på kjøkkenet. Loftet er blitt innredet, dette er ikke søkt om/godkjent. Bad/toalett er godkjent som er godkjent som bod. Loft, bad/toalettrom samt del av soverom godkjent som vaskerom er ikke godkjent til varig opphold. Det er avvik mellom godkjente tegninger og dagens bebyggelse. Påbygg benyttet som bod/vaskerom er ikke søkt oppført. Terrassen på fremsiden av hytta er blitt utvidet, og det er satt inn trapp ned til terrassen. Endringen(e) er ikke omsøkt. Ulovlige tiltak vil kommunen kunne forfølge og kreve omsøkt etter dagens regelverk. Risiko og eventuelle kostnader forbundet med eventuell søknad-/godkjenning påhviler kjøper.

Reguleringsplan

Eiendommen ligger i et uregulert område, godkjent som fritidsbebyggelse, og tilhører kommuneplan for Lillesand kommune 2018-2030 datert 05.12.2018.

På generell basis gjør vi oppmerksom på at det kan foreligge fremtidige planer hos kommunen for området rundt eiendommen, som megler ikke har mottatt opplysninger om.

Vei / Vann / Avløp

Tilknyttet offentlig vann og avløp.
Privat vei. Hjemmelshaver til vei: Mary Hellevik Aas (bortfester). Veiretten er ikke tinglyst. Risiko og eventuelle kostnader forbundet med å formalisere avtale vedr. veirett og evt. tinglysning av denne påhviler kjøper.

Heftelser / Rettigheter

Heftelser som følger eiendommen:
Dagboknr.: 5971. Tinglyst: 16.12.1974. Festekontrakt - vilkår. Bestemmelse om gjerde. Bestemmelse om vann/kloakkledning. Urådighet - bestemmelser om forkjøpsrett. 

Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Rettigheter som følger eiendommen:
Dagboknr.: 5971. Tinglyst: 16.12.1974. Best. om båt/bryggeplass.

Utleie

Boligen har ikke egen utleiedel, men kan fritt leies ut.

Energiattest

Selger har ikke fremlagt energiattest for eiendommen. Det må derfor tas høyde for at eiendommen har energimerke G.

Konsesjon

Lillesand kommune har konsesjonsgrense null. Dette innebærer i utgangspunktet boplikt. Denne eiendommen er imidlertid ifølge kommunen registret som fritidseiendom og er fritatt for boplikt. Kjøper må undertegne egenerklæring om konsesjonsfrihet som bekrefter at eiendommen skal benyttes til fritidsformål. Sørmegleren gjør oppmerksom på at kommunen må ha bekreftet at egenerklæringen er registrert i matrikkelen før skjøte kan sendes til tinglysing. Oppgjør kan ikke finne sted før dette foreligger.

Økonomi

Prisantydning og omkostninger

4 390 000,- (Prisantydning) Omkostninger 12 500,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg)) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 88 750,- (Dokumentavgift) 105 220,- (Omkostninger totalt) 4 495 220,- (Totalpris inkl. omkostninger)

Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Offentlige avgifter

Kr. 12 595 pr. år
Årsprognose for inneværende år. Inkluderer eiendomsskatt, feiing, vann og avløp.
Fakturert beløp i 2022 var kr. 11 603.

Hytterenovasjon fra Libir kommer i tillegg, med årsgebyr på kr. 2491,-.

Eiendommen har vannmåler. Målestand pr. 31.12.2022 er 666 i stipulert forbruk.  Vann- og avløpsgebyr vil variere iht. forbruk.
Lillesand kommune opplyser at vannmåleren er ikke lest av siden 2015. Grunnlaget for å beregne forbruket etter vannmåler er dermed falt bort. Beregnes etter areal. Ved oppstart av vannmåleren igjen, må det tas bilde av måleren som viser målerstanden og plasseringen av den. Så snart dokumentasjonen er mottatt hos kommunen, og er i orden, vil forbruket kunne beregnes etter måler igjen. En vannmåler som er montert, skal normalt sett ikke fjernes igjen, jf vannmålerbestemmelsene i Lillesand kommune.

Eiendomsskatt

Det er eiendomsskatt på kr. 2959,- pr. år for denne eiendommen. Beløpet er inkludert i kommunale avgifter.

Formuesverdi

Kr.  159 669,- for år 2021.

Nøkkelinformasjon

Adresse med betegnelse

Hellevigveien 53, Gnr. 57 Bnr. 23 i Lillesand kommune.

Boligtype

Fritidseiendom

Eierform

Selveier

Vilkår og betingelser

Hvitevarer, løsøre og tilbehør

Komfyr og kjøleskap kan medfølge.
Liste over løsøre og tilbehør må leses før budgivning. Her fremgår hvilke løsøre som skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse om annet ikke er avtalt.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Claimslink AS. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 10 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 2.200,- til kr 2.600,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss..

Visning

Som annonsert eller etter avtale med megler på tlf 90 89 59 07.

Finn.no: Visningstekst

Sørmegleren sine visninger har påmelding. Påmelding gjøres enkelt ved å benytte knappen under. Ta kontakt med megler dersom oppsatt tidspunkt ikke passer. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding, frist for påmelding er senest kl. 12.00 på visningsdagen. Husk å laste ned salgsoppgaven digitalt før visning. Velkommen til en hyggelig visning!

Overtagelse

Etter avtale.

Finansiering

Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.

Lovverk

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.

Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.

Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighol

Oppgjør

Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.
Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted. Sørmegleren AS tar ikke imot innbetalinger fra utlandet, innbetaling av oppgjør skal foretas samlet fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.

Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.

Salgsoppgave og vedlegg

Oppdragsnummer

11-23-0019

Salgsoppgave og vedlegg

Salgsoppgaven med tilhørende vedlegg må gjennomgås før budgivning. Dokumentasjonen anses som kjøpers beslutningsgrunnlag.
Komplett oversikt over alle dokumenter megler har mottatt fra det offentlige/forretningsfører er tilgjengelig på Sørmeglerens hjemmeside www.sormegleren.no/11-23-0019. Dokumentene kan også fås hos megler ved forespørsel.
Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.

Ansvarlig megler

Eiendomsmegler Kristian Lossius, tlf. 90 89 59 07

Vederlag

Digital grunnpakke (Kr.6 850)
Oppgjør (Kr.10 900)
Panterett med urådighet - Statens Kartverk (Kr.585)
Provisjon (fastpris) (Kr.70 000)
Tilrettelegging (Kr.15 500)
Totalt kr. (Kr.103 835)

Sørmegleren AS org. nr.

944 121 331
Solgt
Varenummer: 3068072