Hellemyr

Hellemyrbakken 20

Prisantydning
2 250 000 kr
Omkostninger
68 620 kr
Andel fellesgjeld
31 115 kr
Andel fellesformue
15 449 kr
Totalpris
2 349 735 kr
Formuesverdi
679 536 kr
Formuesverdi sekundær
2 446 331 kr
Felleskostnader
4 251 kr / mnd
Felleskostnader inkl.
Les mer
Kommunale avgifter
9 834 kr / år
Byggeår
1966
P-rom
85 ㎡
Bruksareal
89 ㎡
Tomteareal
9 615 ㎡
Etasje
1
Antall soverom
3
Eierform
Eierseksjon
Eiendomstype
Leilighet

Oversikt

Om eiendommen

En romslig 4-roms selveier over 2 plan med 3 sov, utgang til 2 solrik balkonger. Bruksrett til garasje i rekke.

Om eiendommen

Standard

Sørmegleren ved Kristian Lossius har gleden av å ønske deg velkommen til Hellemyrbakken 20! En romslig 4-roms selveier over 2 plan med 3 sov, utgang til 2 solrike balkonger. Garasje i rekke.

Leiligheten har følgende planløsning:

1.etg: Gang med skyvedørsgarderobe, 2 soverom med utgang til balkong. Flislagt bad med varmekabler. Badet har badekar med dusj, toalett, servant med underskuffer og overspeil. Opplegg til vaskemaskin og tørketrommel.
2.etg: Romslig stue med plass til både sofagruppe og spisebord. Utgang til solrik balkong fra stue. Kjøkken med hvite fronter og laminat benkeplate. Hvitevarer som ovn, platetopp, oppvaskmaskin og kjøleskap/frys medfølger salget. Soverom med god plass til seng og klesskap.

I tillegg medfølger en bod i kjelleren og garasje i rekke.

Arealer med beskrivelse

Primærrom: 85 kvm, Bruksareal: 89 kvm Sekundærrom: 4 kvm.
Bra. pr. etasje.: 1. etg. 40 m²  - 2. etg. 49 m².

P-rom inkl:
1.etg.: Hall m/trapp, soverom, soverom 2, bad.
2.etg.: Trapperom, kjøkken, stue, soverom.

S-rom inkl.: Bod i 1.etg.

Se tilstandsrapport for romarealer oppgitt i nettomål.
Arealer og rombenevnelser er hentet fra tilstandsrapport. Benevnelsen viser hva rommene benyttes til i dag, ikke hva de opprinnelig er godkjent som.

Det er påvist avvik i branncelleinndeling ut i fra dagens byggteknisk forskrift: Ingen branndør montert til leiligheten.

Byggeår og byggemåte

1966 i følge Kristiansand kommune.

Oppvarming

Elektrisk til oppvarming. Dersom det er rom i boligen som ikke har vegg/fastmonterte ovner, så følger det heller ikke med ovner i disse rommene.

Diverse

Sameiet er i gang med restaurering av blokka. Styret fikk fullmakt til å signere nye lånedokumenter på ekstraordinært årsmøte 18.08.2022. Hver sameier vil bli ansvarlig for lånet i henhold til sameiebrøken. Arbeidet med fasadeutbedring vil starte med at de setter opp stilas i løpet av juni. Selve arbeidet vil starte i august. Et styremedlem opplyser at sameier har undertegnet lånet for oppgradering av fasaden på bygget, og styret regner med at felleskostnaden vil få en økning på ca. kr. 1000,- til 1500,- på bakgrunn av det. Totalt blir fellesgjelden da ca. kr. 13.000 000,- Vår andel vil få andel fellesgjeld på ca. kr 320.000- kr. 350.000,-. Økningen vil komme gradvis i takt med at lånet blir større. Helt nøyaktig dato vil bli kunngjort når styret får full oversikt over forfall på fakturaene.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapport basert på innholdskrav i ny forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.  

Tilstandsrapporten er utarbeidet av Arild Grundetjern den , og er gyldig i 1 år etter rapportdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.

Bygningssakskyndigs konklusjon:
"Rapporten omhandler kun leiligheten innvendig. Leiligheten har normal slitasje, vanlig vedlikehold bør beregnes. Følgende hovedtrekk kan nevnes:
Inngangsdør er i god stand. Balkongdør x 2 og vinduer er fra 2017 og er i god stand. Eier opplyser om at soveromsvindu i 2. etasje og kjøkkenvindu skal skiftes i forbindelse med vedlikehold av blokka. Bad er av eldre årgang, generell oppgradering mht. gulvsluk, membran m.m. bør beregnes. Hulltaking ble utført i vegg mellom bad og hall, ingen synlig eller målbar fuktighet ble registrert. IKEA kjøkkeninnredning er fra 2011 og er i bra
stand, skapfronter ble skiftet for 6 år siden. Keramisk platetopp er montert og har knekk. Gulvhøyder ble kontrollert med laser i 3 rom, ingen nevneverdige avvik ble registrert. Sikringsskap er oppgradert med automatsikringer,  hovedsikringer på 40 A. Røropplegget er fra byggetid, vanlig vedlikehold/oppgradering bør beregnes. Innvendig stoppekran er montert på bad. V. v.-bereder er fra 2013 og er på ca. 200 liter, lekkasjevarsler er montert ved berederen. Elektrisk til oppvarming. Forøvrig må hele Tilstandsrapporten leses i sin helhet."

Følgende avvik har fått TG3 (store eller alvorlige avvik):
Innvendig > Innvendige trapper. Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Det er ikke montert rekkverk.

Følgende avvik har fått TG2 (avvik som kan kreve tiltak):
Utvendig > Vinduer. Det er påvist noen glassruter som er punktert eller sprukne.
Innvendig > Radon. Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
Innvendig > Andre innvendige forhold. Gliper i laminatgulv.
Våtrom > Overflater Gulv > Bad. Det er påvist at noen fliser har bom (hulrom under).
Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Bad. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på membranløsningen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på slukløsningen. Membran i kombinasjon med gammelt sluk uten klemring. Membran er smurt ned på sluk.
Våtrom > Sanitærutstyr og innredning > Bad. Boblebadekar fungerer ikke iflg. eier.
Våtrom > Ventilasjon > Bad. Det er påvist begrenset ventilering/luftgjennomstrømning.
Kjøkken > Overflater og innredning > Kjøkken. Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninnredning utover normal slitasjegrad.
Kjøkken > Avtrekk > Kjøkken. Kjøkkenet har ventilator med omluft (kullfilter).
Tekniske installasjoner > Vannledninger. Vurdering er basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet
brukstid for skjulte røranlegg er passert. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.
Tekniske installasjoner > Avløpsrør. Vurdering er basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet
brukstid for skjulte røranlegg er passert. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.
Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg. Sikringsskap med automatsikringer, hovedsikringer på 40 A. Kursoversikt og samsvarserklæring ligger oppbevart i sikringsskapet.

For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Sammendrag selgers egenerklæring

- Kjenner du til om det er utført arbeid på bad/våtrom?
Ja, kun av ufaglært/egeninnsats/dugnad. Badet ble pusset opp i 08 av tidligere eier, vet ikke om det ble oppgradert membran/sluk eller tettsjikt. Vet heller ikke om det ble byggemeldt.

- Kjenner du til om det er/har vært utettheter i terrasse/garasje/tak/fasade?
Ja. Betongen på blokka har vært utbedret og fasaden skal renoveres høsten 2023.

- Kjenner du til om det er/har vært sopp/råteskader/insekter/skadedyr på eiendommen som rotter, mus, maur eller lignende?
Ja. Har vært faraomaur i 2019,men ble fjernet av Anticimex. Har vært sølvkre, ble fjernet av anticimex. Det er observert rotter på utsiden av blokken, dette er meldt anticimex og de er i gang med utbedring av dette.

- Har du ladeanlegg/ladeboks for elbil i dag?
Ja. Er ladestasjon for el-biler på eiendom.

- Kjenner du til om ufaglærte har utført arbeid som normalt bør utføres av faglærte, utover det som er nevnt tidligere (f.eks. drenering, murerarbeid, tømrerarbeid etc)?
Ja. Er lagt paneltak i stua. Utført av tømrer på dugnad.

- Kjenner du til om det har vært utført arbeid på terrasse/garasje/tak/fasade?
Ja, kun av faglært. HMI, VEF. Alle vinduer i leiligheten, utenom soverom oppe i 2 etage ble byttet nov/desember 2017. Vegger under vinduene i
stue og soverom nede ble også byttet da samt ytterdør. Betongen er utbedret og fasaden på blokka skal plate legges.

- Kjenner du til forslag eller vedtatte reguleringsplaner, andre planer, nabovarsel eller offentlige vedtak som kan medføre endringer i bruken av
eiendommen eller av dens omgivelser?
Ja. Det ligger ute nabovarsel om byggeplaner i Hellemyrbakken 20. varselet gjelder endring av bygg, oppgradering av fasade.

- Er det andre forhold av betydning ved eiendommen som kan være relevant for kjøper å vite om (f.eks. rasfare, tinglyste forhold eller private
avtaler)?
Sameiet vurderer å selge en bit av tomten der garasjene står.

- Kjenner du til vedtak/forslag til vedtak om forhold vedr. eiendommen som kan medføre økte felleskostnader/økt fellesgjeld?
Ja. Det har vært utbedringer på betongen og fasaden skal oppgraderes.

- Kjenner du til om det er/har vært sopp/råteskader/insekter/skadedyr i sameiet/laget/selskapet (fellesareal eller i andre boliger) som rotter, mus,
maur eller lignende?
Ja. Det har vært tilfeller av Faraomaur og rotter utenfor blokka, dette er fjernet av Anticimex. Sameiet har avtale med Anticimex for jevnlig sjekk.

Garasjen har bruksrett, men denne blir opphevet etterhvert. Leiligheten får da tildelt parkeringsplass. Boblebadekar virker ikke. Kjøkken ble
pusset opp i 2011.

Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.

Beliggenhet

Adkomst

Se vedlagt kart på høyre side i Finn-annonsen.

Beliggenhet

Hellemyrbakken 20 er sentralt plassert på Hellemyr med kort vei til barnehage, skole, butikker, turterreng og badevann.
Felles solrik tomt med gode parkeringsmuligheter, garasjer i rekke, lekeplass og benker.

Tomt

Areal: 9 615 kvm, Eierform: Fellestomt

Parkering

Denne leiligheten har bruksrett til garasje i rekke. Gjesteparkering på felles tomt.
Sameiet planlegger å selge den delen av tomta som garasjene står på. Styret mangler kun samtykke fra et par seksjonseiere på dette. Denne leiligheten har samtykket til salget. Leiligheten vil ha bruksrett til garasjen frem til saken er avgjort. Styret ønsker at det skal bli en ryddig prosess og at de som i dag har garasje skal bli varslet i god  tid før de eventuelt må tømme garasjene og få tildelt en ny parkeringsplass.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ferdigattest på boligblokk m/ 45 leiligheter, datert 11.08.1966. At en slik attest eksisterer gir ingen garanti for at det ikke er utført arbeid på boliger som ikke er byggemeldt eller godkjent.

Det foreligger godkjent melding på oppføring av sykkelskur datert 18.11.2008. Tiltaket krever ikke ferdigattest, da meldingen er godtatt etter pbl. §86A

Reguleringsplan

Eiendommen er regulert til boligformål og tilhører reguleringsplan nr. 116 "Fjellro Platå" datert 21.05.1962. På generell basis gjør vi oppmerksom på at det kan foreligge fremtidige planer hos kommunen for området rundt eiendommen, som megler ikke har mottatt opplysninger om.

Vei / Vann / Avløp

Tilknyttet offentlig vei, vann og avløp.

Heftelser / Rettigheter

Heftelser som følger eiendommen:
Dagboknr.: 6990. Tinglyst: 01.10.1965. Best. om vann/kloakkledn. Kan ikke slettes uten samtykke fra kommunen.
Dagboknr.: 8834. Tinglyst: 28.06.1984. Pantsettelseserklæring - Panthaver: Sameiet Kr. 10.000. Prioritet etter 80% av lånetakst uten opptrinnsrett.
Dagboknr.: 25646. Tinglyst: 17.11.2006. Bestemmelse iflg. skjøte. Kommunale rettigheter/påbud i henhold til skjøte/festekontrakt.

Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Rettigheter som følger eiendommen:
Ingen rettigheter funnet.

Utleie

Boliger i eierseksjonssameie kan som hovedregel fritt leies ut. Seksjonseier disponerer over egen seksjon med de begrensninger som følger av eierseksjonsloven § 24 og sameiets vedtekter.

Energiattest

Selger har ikke fremlagt energiattest for eiendommen. Det må derfor tas høyde for at eiendommen har energimerke G.

Konsesjon

Nei

Om sameiet

Husdyrhold

Dyrehold er tillatt etter bestemte regler fastsatt av sameiermøte. Før dyr anskaffes skal styret kontaktes. Enhver eier av dyr må påse at de ikke er til sjenanse for øvrige beboere.

Rettigheter og forpliktelser

Øvrige sameiere har panterett i seksjonen for krav mot sameieren som følger av sameieforholdet, jf. eierseksjonsloven § 31. Pantekravet kan ikke overstige 2 G (Folketrygdens grunnbeløp). Sameiet kan vedtekstfeste ytterligere panterett for sameiet. Vedtektsfestet pant tinglyses i seksjonene. Ingen kan direkte eller indirekte erverve mer en to boligseksjoner i et boligsameie jf. eierseksjonsloven § 23. Dersom et erverv har funnet sted i strid med eierseksjonslovens regler kan Kartverket nekte overskjøting. Dersom overskjøting blir nektet, er kjøper likevel forpliktet til å gjennomføre handelen med selger, og oppgjør til selger vil finne sted tross manglende overskjøting.

Regnskap og vedtekter

Vedtekter, regnskap, budsjett, husordensregler, årsberetning og protokoll fra siste generalforsamling må leses før budgivning. Styret er i gang med å revidere husordensreglene. Nye regler skal til behandling på neste årsmøte 22.05. Forslag til nye husordensregler kan fås ved forespørsel.

Styregodkjennelse

Kjøper skal godkjennes av styret. Kjøper bærer selv risikoen for godkjenning.

Forretningsfører

Sørlandet Boligbyggelag

Økonomi

Prisantydning og omkostninger

2 250 000,- (Prisantydning) 31 115,- (Andel av fellesgjeld) 2 281 115,- (Pris inkl. fellesgjeld) Omkostninger 8 400,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg)) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 56 250,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 2 250 000,-)) 68 620,- (Omkostninger totalt) 2 349 735,- (Totalpris inkl. omkostninger)

Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Offentlige avgifter

Kr. 9 834 pr. år

Eiendomsskatt

Det er eiendomsskatt på kr. 2309,- pr. år for denne eiendommen. Beløpet er inkludert i kommunale avgifter.

Felleskostnader

Kr. 4 251,- pr.mnd.
Det gjøres oppmerksom på at det vil komme en økning i felleskostnader i forbindelse med oppgradering av fasaden på bygget. Styret opplyser at denne økningen vil være på ca. 1000-1500,- i mnd.

Felleskostnader inkluderer

Altifiber TV/bredbånd (kr. 581,-) og driftskostnader (kr. 3670,-). Innenfor driftskostnader ligger renovasjon, felles forsikring på bygg, renhold av fellesareal, felles strøm, vedlikehold/serviceavtaler, vakthold, styrehonorar, forretningsførsel m.m.

Andel fellesgjeld / Fellesformue

Andel fellesgjeld kr. 31 115 pr. 24.04.23
Andel fellesformue kr. 15 449 pr. 24.04.23

Det gjøres oppmerksom på at det vil komme en økning i fellesgjeld grunnet oppgradering av fasade i blokka. Totalt blir fellesgjelden da ca. kr. 13.000 000,- Andel fellesgjeld for denne leiligheten blir da ca. kr 320.000 - kr. 350.000,-

Lånevilkår fellesgjeld

Lånenummer: 30008319835, Sparebanken Sør
Annuitetslån, 4 terminer per år.
Rentesats per 24.04.2023: 6.85% pa.
Antall terminer til innfrielse: 66
Saldo per 24.04.2023: 1 213 487
Andel av saldo: 31 115
Første termin/første avdrag: 25.12.2020 (siste termin 25.09.2039)
Renter og avdrag dekkes av felleskostnadene

Fradragsberettiget

Renteutgifter på andel fellesgjeld kan trekkes fra på selvangivelsen som vanlige gjeldsrenter.

Formuesverdi

Primær: Kr. 679 536,- for år 2021. Sekundær: Kr. 2 446 331,- for år 2021.

Nøkkelinformasjon

Adresse med betegnelse

Hellemyrbakken 20, Gnr. 151 Bnr. 777 Snr. 9 i Kristiansand kommune. Sameiebrøk: 45/1755

Boligtype

Leilighet

Eierform

Eierseksjon

Vilkår og betingelser

Hvitevarer, løsøre og tilbehør

Følgende hvitevarer følger boligen: komfyr, oppvaskmaskin og kjøleskap/frys.
Liste over løsøre og tilbehør må leses før budgivning. Her fremgår hvilke løsøre som skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse om annet ikke er avtalt.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Claimslink AS. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 10 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 2.200,- til kr 2.600,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss..

Visning

Som annonsert eller etter avtale med megler på tlf 90 89 59 07.

Finn.no: Visningstekst

Sørmegleren sine visninger har påmelding. Påmelding gjøres enkelt ved å benytte knappen under. Ta kontakt med megler dersom oppsatt tidspunkt ikke passer. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding, frist for påmelding er senest kl. 12.00 på visningsdagen. Husk å laste ned salgsoppgaven digitalt før visning. Velkommen til en hyggelig visning!

Overtagelse

Etter avtale.

Finansiering

Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.

Lovverk

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.

Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.

Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighol

Oppgjør

Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.
Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted. Sørmegleren AS tar ikke imot innbetalinger fra utlandet, innbetaling av oppgjør skal foretas samlet fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.

Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.

Salgsoppgave og vedlegg

Oppdragsnummer

11-23-0174

Salgsoppgave og vedlegg

Salgsoppgaven med tilhørende vedlegg må gjennomgås før budgivning. Dokumentasjonen anses som kjøpers beslutningsgrunnlag.
Komplett oversikt over alle dokumenter megler har mottatt fra det offentlige/forretningsfører er tilgjengelig på Sørmeglerens hjemmeside www.sormegleren.no/11-23-0174. Dokumentene kan også fås hos megler ved forespørsel.
Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.

Ansvarlig megler

Eiendomsmegler Kristian Lossius, tlf. 90 89 59 07

Vederlag

Eierskiftegebyr trekkes i oppgjør - SELGER (Kr.6 215) Digital grunnpakke (Kr.6 850) Oppgjør (Kr.10 900) Panterett med urådighet - Statens Kartverk (Kr.585) Provisjon (forutsatt salgssum: 2 250 000,-) (Kr.50 000) Tilrettelegging (Kr.15 500) Totalt kr. (Kr.90 050)

Sørmegleren AS org. nr.

944 121 331
Varenummer: 3070883