Frydendal

Engholmveien 14

Prisantydning
8 500 000 kr
Omkostninger
228 970 kr
Totalpris
8 728 970 kr
Formuesverdi
985 571 kr
Formuesverdi sekundær
3 548 054 kr
Kommunale avgifter
21 469 kr / år
Byggeår
1850
P-rom
296 ㎡
Bruksareal
300 ㎡
Tomteareal
4 748 ㎡
Antall soverom
5
Eierform
Selveier
Eiendomstype
Enebolig

Oversikt

Om eiendommen

Flott beliggende innholdsrik enebolig - Gode solforhold - Sjelden mulighet - Bruksrett til båtplasser, badehus og strand

Om eiendommen

Innhold

Innholdsrik enebolig over to etasjer. 1. etasje inneholder kjøkken, 3 stuer, hall m/trapp, bad/vaskerom, bod og teknisk rom. 2. etasje inneholder stue, 5 soverom - ett med garderobe, bad. Det er utgang til balkong fra stue i 2. etasje. Det er utgang til terrasse/steinlagt uteplass fra spisestue og stue i 1. etasje. På eiendommen er det også et stabbur med plass til lagring. Meget pent opparbeidet tomt med flere fine uteplasser samt hage med plen. Det er søkt, godkjent og klargjort for bygging av stor garasje.

Standard

Boligen er vesentlig oppgradert de siste 20 årene.

Romslig og pen entre/hall med trapp til 2. etasje - direkte adkomst til stuer og bad. Fliser i gangen fra historiske fliser.

I 1. etasje er det to stuer og en spisestue. Spisestuen ligger praktisk til rett ved kjøkkenet. Det er utgang til terrasse/steinlagt uteplass fra spisestue og  en av stuene.

Kjøkkeninnredning fra Risør Snekkeri, nytt høsten 2022, med slette lyse fronter og benkeplate av Silestone. Det er integrerte hvitevarer fra Miele og ventilator i platetopp, koketopp fra Bora. Kjøkkenet er romslig med barløsning og plass til spisebord.

Bad/vaskerom i 1. etasje med fliser på gulv med oppkant og malt panel og fliser på vegger. Ventilasjon fra vifte i yttervegg. Det er lett fall mot sluk og normal slitasje på overflater og utstyr. Det er panel på vegger og fliser i dusjen samt malt tak. Fliser på gulv med 18 mm fall fra dør til sluk, men det er oppkant inn til sluk, som er høyere en 18 mm.

Stue i 2. etasje med utgang til balkong.

Bad i 2. etasje med fliser på gulv og vegger og ventilasjon fra vifte i yttervegg. Badet ble pusset opp i 2015. Det er greit fall mot sluk og normal slitasje på overflater og utstyr. Fliser på vegger og panel i taket. Fliser på gulv med 40 mm fall fra dør til sluk. Ikke synlig drenshull fra innebygd sisterne.

Det er 5 soverom i boligen. Alle soverommene er i 2. etasje. Ett av soverommene har walk-in closet.

Det foreligger igangsettingstillatelse til oppføring av garasje med bod og boligareal der det tidligere stod en låve, datert 22.11.2022. Godkjent tegninger av ny garasje fra arkitekt Sverre Krefting, tegninger følger vedlagt salgsoppgaven. Det ble revet større deler av grunnmur tidligere i vinter, samtidig ble resten av grunnmur rehabilitert og det er støpt såle med hulldekke klart for bygging av garasje. Tegninger og godkjenning for bygging av dobbelt garasje med mulighet for leilighet i 2. etasje.

Stabbur på eiendommen med normal god standard med tanke på alder. Overflater trenger vedlikehold. Noen oppgraderinger av søyler og kledning må påregnes.

Alt av dører og vinduer i huset er fra Løvdals trevare.

Følgende oppgraderinger er gjort av selger fra 2012 til 2023:
- Nytt påbygg over inngangsparti i 2012.
- Ny ytterdør i 2012. Resterende dører er skiftet i løpet av 2000-tallet.
- Totalrenovert tak, nytt inner og yttertak med nye glasserte takstein og kobber takrenner i 2012.
- Gjerde på vestsiden av huset er satt opp mot kanten av hagen i 2012.
- Planert plen på vestsiden av huset i 2012.
- Bygd ny terrasse på vestsiden av huset i 2013.
- Fylt på skjellsand på strand med lekter i 2013.
- Flislagt gang med historiske fliser i 2015.
- Pusset opp hele 2. etasje, vegger flyttet, alt revet ned til tømmervegger i 2015.
- Bad i 2. etasje totalrenovert i 2015.
- Lagt inn betong i etasjeskille mellom 1. og 2. etasje i 2015.
- Alle flater i 2. etasje ble malt/flislagt i 2015.
- Nye vinduer i hele 2. etasje i 2015. Resterende vinduer er skiftet i løpet av 2000-tallet.
- Pusset opp trappen til 2. etasje i 2015.
- Lagt nytt gulv i hele 2. etasje i 2015.
- Lagt varmematter på alle gulv i huset som ikke har egne varmekabler i 2015.
- Lagt nytt gulv i hele 1. etasje i 2016.
- Det ble satt inn tørker i kjeller ca. 2016.
- Malt hele huset utvendig i 2016.
- Satt inn hagedør istedenfor vindu i hjørnestue i 2016.
- Satt opp markise over terrasse i 2016.
- Satt opp stakittgjerde rundt store deler av tomta i 2017.
- Steinbedd foran inngangsparti og grus foran inngang og parkeringsplass i 2017.
- Gjerdet inn større deler av resterende tomt i 2018.
- Fylt på skjellsand på stranden i 2019.
- Pusset opp gangen, malt alle flater, pusset ned og behandlet tømrede vegger i 2020.
- Montert El-bil lader i 2020.
- Lagt kobbertråd til robotgressklipper i all hage bortsett fra nedenfor låve/garasje i 2022.
- Pusset opp kjøkken. Ny kjøkkeninnredning og hvitevarer, satt opp ny brystning, tak lektet ned, alt elektrisk byttet ut, alle flater malt, nytt gulv. Utført i 2022.
- Pusset opp storstue. Alle flater behandlet, nytt elektrisk, nye lister, ny brystning, alle flater malt av maler. Utført i 2022.
- Taket i storstuen ble lektet ned i 2022.
- Revet store deler av grunnmur til låve. Rehabilitert resten grunnmur, gjort klar til bygging av garasje. Støpt såle. Tegninger og godkjenning for bygging av dobbelt garasje med mulighet for leilighet i 2. etasje. Dette er utført i 2022/2023.

Arealer med beskrivelse

Enebolig totalt: Primærrom: 296 kvm, Bruksareal: 300 kvm Sekundærrom: 4 kvm.
P-rom inkl: Kjøkken, 4 stuer, hall m/trapp, bad/vaskerom, ett soverom med garderobe, 4 soverom og bad.
S-rom inkl.: Bod og teknisk rom.

1. etasje:
Bra: 165 m² - P-rom: 161 m² - S-rom: 4 m²
P-rom inkl.: Kjøkken, 3 stuer, hall m/trapp og bad/vaskerom.
S-rom inkl.:Bod og teknisk rom.

2. etasje:
Bra: 135 m² - P-rom: 135 m² - S-rom: 0 m²
P-rom inkl.: Stue, 5 soverom - ett med garderobe, bad.

Stabbur:
Totalt: Bra: 27 m² - P-rom: 0 m² - S-rom: 27 m²
1. etasje: Bra: 12 m² - S-rom: 12 m² - P-rom 0 m²
Loft: Bra: 15 m² - S-rom: 15 m² - P-rom 0 m²
S-rom inkl.: Lager i begge etasjer.
Det er 189 cm opp til bjelker i 1 etasje, men hele arealet er medtatt. På loftet er det gulvareal på 24 m2 og 15 m2 målbart.

Arealer og rombenevnelser er hentet fra tilstandsrapport. Benevnelsen viser hva rommene benyttes til i dag, ikke hva de opprinnelig er godkjent som.
Risør kommune opplyser at det ikke foreligger noen godkjente byggetegninger i deres arkiv. Dette medfører at megler ikke kan kontrollere at bruken av rommene i boligen samsvarer med det de er godkjent som. Eventuelle pålegg/søknader som følge av ulovlige tiltak på eiendommen er kjøpers risiko og ansvar.

Byggeår og byggemåte

Byggeår ca. 1850, byggeår er usikkert. Grunnmur av murte steinmurer fra byggeår med noe sprekker i fuger. Forstøtningsmurer av naturstein og betong. Undertak av takbord, papp, sløyfer og lekter tekket med glaserte teglstein. Takrenner, nedløp, gradrenner, beslag og pipebeslag av kobber. Yttervegger i tømmer utvendig kledd med stående malt kledning. Takkonstruksjonen består av åstak med stående taktro av bordtak. Takkonstruksjonen ble forsterket i 2012, når taktekket ble lagt nytt. Det er vinduer i malt trekonstruksjon fra 2002- 2015 Dører i malt trekonstruksjon. Terrassedekke og bjelker i impregnert treverk med rekkverk i malt treverk.

Byggeår stabbur ca. 1885 iflg. selger: Stabbur på stolper ned på steingrunn med noe råte i stolper, utvendig stående malt trekledning med noe større aldersslitasje. Undertak av takbord og antatt takpapp, sløyfer og lekter, tekket med gamle teglstein.

Oppvarming

Varmepumpe. Varmekabler i gang, kjøkken og begge bad. Det er varmematter i alle rom uten varmekabler. Vedfyring - etasjeovn, i tre stuer. Dersom det er rom i boligen som ikke har vegg/fastmonterte ovner, så følger det heller ikke med ovner i disse rommene.

Diverse

Eiendommen er fullverdiforsikret i Fremtind med polisenummer: 21690552. Årlig forsikringspremie kr. 20.000,-. Forsikringspremien inkluderer hus, låve, stabbur og båthus, det er ikke lengre låve på eiendommen.
Selger opplyser om et årlig strømforbruk på ca. 35.000 kwh.
Boligen har alarm, fiber og ELbil lader.
Det er pliktig medlemskap i velforening. Årlig kostnad kr. 3.250,-. Dette inkluderer brøyting og vedlikehold av vei.
Eiendommen har bruksrett til 4 stk. båtplasser, hvor det i dag er oppført en brygge, båthus og benytte strand rundt båthuset. Det er kun denne eiendommen som har bruksrett til strand og båtplasser. En tredjeperson har også bruksrett til båthuset ut sin levetid, se under punktet tinglyste heftelser.
SEFRAK: Bolighus på eiendommen er Sefrak-registrert på grunn av bygningenes alder. I forbindelse med restaurering/ombygging vil fylkets kulturminnevern ha uttalelsesrett. De ønsker generelt at gamle bygninger blir bevart, og stiller krav til materialvalg og utforming. SEFRAK er først og fremst et generelt kulturhistorisk register som kanskje særlig har verdi som kildemateriale for lokal historie. Men det blir også benyttet av forvaltningen som et utgangspunkt for å finne ut hvor det kan være verneverdig bebyggelse. Det at en bygning er registrert i SEFRAK gir den ikke automatisk noen vernestatus. Oppføring i registeret innebærer heller ikke i seg selv spesielle restriksjoner for hva som kan gjøres med et hus. Det finnes mye tilgjengelig informasjon på www.riksantikvaren.no.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapport basert på innholdskrav i ny forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.  

Tilstandsrapporten er utarbeidet av Lars Tore Mesel den 21.03.23, og er gyldig i 1 år etter rapportdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.

Bygningssakskyndigs konklusjon:Enebolig som er oppført rundt 1850 med 2 etasjer og tilhørene stabbur. Det er også klargjort for ny garasje på de gamle murene etter et uthus. Boligen er blitt vesentlig oppgradert de siste 20 åra med nytt kjøkken, bad, tak, takrenner og beslag, vinduer og dører samt det meste av innvendige overflater. Noen oppgraderinger av nevnte avvik i rapporten må påregnes etter behov. Rapporten må leses i sin helhet.

Følgende avvik har fått TG2 eller TG3:
- Innvendig - Etasjeskille/gulv mot grunn: Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det ble målt noe horisontalavvik i bjelkelagskonstruksjonen med opptil 5 cm høydeforskjell på gulv i stue.
- Innvendig - krypkjeller: Det er begrenset tilgang til hele krypkjelleren. Det er påvist skader på konstruksjoner i krypkjeller som er forårsaket av råte eller sopp. Det er noe synlige eldre råteskader på bjelker, som er synlig fra åpninger inn i krypkjelleren, kjelleren er kun inspisert fra tilgjengelige åpninger. Deler av bjelker er forsterket. Det er montert rortoravfukter i krypkjelleren etter fuktskader i isolasjon/bjelker. Isolasjonen er fjernet og bjelker er synlige.
- Tomteforhold - Forstøtningsmurer: Det mangler rekkverk/annen sikring på forstøtningsmuren(e) ut ifra dagens krav. Det er påvist større sprekker og/eller skjevheter i muren. Forstøtningsmurer med noe varierende kvalitet, noen murer med synlige avvik og manglende sikring.
- Tomteforhold - terrengforhold: Terreng faller inn mot bygning. Boligen ligger i en skråning. så det er naturlig fall ned mot og rundt boligen.
- Utvendig - Nedløp og beslag: Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur.
- Utvendig - Veggkonstruksjon: Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen.
- Utvendig - Balkonger, terrasser og rom under balkonger: Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder.
- Innvendig - Radon: Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
- Innvendig - Pipe og ilsted: Det er påvist brennbart materiale nærmere enn 300 mm fra sotluke/feieluke. Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe.
- Innvendig - Innvendige trapper: Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. Trapp med noe manglende sikring etter dagens krav.
- Innvendig - Innvendige dører: Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører. Enkelte av innvendige dører har en del slitasje. Dør til badet oppe med noe avvik, ellers er det dører med normal slitasje.
- Våtrom - Overflater Gulv - Bad: Svertesopp er registrert Noe svertesopp på fuger i dusjen samt at det mangler noe fugemasse på gulvet i dusjen.
- Våtrom - Sanitærutstyr og innredning - Bad: Det er ikke påvist tilfredsstillende løsning for å synliggjøre lekkasje fra innebygget sisterne.
- Våtrom - Overflater vegger og himling - Bad/vaskerom: Det er vindu/dør med ikke fuktbestandige materialer i våtsonen (ved vask, dusj, badekar, osv.), løsningen eller byggematerialet er uegnet.
- Våtrom - Overflater Gulv - Bad/vaskerom: Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet. Det er mulighet for at det kan forekomme vannlekkasje på våtrommet hvor vann ikke vil gå til sluk.
- Våtrom - Sluk, membran og tettesjikt - Bad/vaskerom: Det er påvist mangelfull/feil utførelse rundt rørgjennomføringer e.l. som gir fare for fukt i konstruksjonen i våtsone.
- Våtrom - Sanitærutstyr og innredning - Bad/vaskerom: Innredning og utstyr med noe aldersslitasje.
- Tekniske installasjoner - Vannledninger: Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger. Det er påvist at eventuelt lekkasjevann fra rør i rør system ikke ledes til sluk eller annen kompenserende løsning. Det er smøremembran i boden så vann kan renne ut i badet. Dette bør oppgraderes når badet renoveres.
- Tekniske installasjoner - Ventilasjon: Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen.
- Tekniske installasjoner - Varmtvannstank: Det er påvist at varmtvannstank er over 20 år.
- Tomteforhold - Drenering: Det mangler eller på grunn av alder er det sannsynlig at det mangler utvendig fuktsikring av grunnmuren - ved kjeller/underetasje. Det er naturlig drenering i terreng under boligen.
- Tomteforhold - Grunnmur og fundamenter: Grunnmuren har sprekkdannelser. Litt sprekker i fuger, ellers normal slitasje.

For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Sammendrag selgers egenerklæring

Følgende fremkommer av selgers egenerklæringsskjema:
2 Kjenner du til om det er utført arbeid på bad/våtrom? - Ja, kun av faglært. Totalrenovert bad i 2 etg i 2015. Totalrenovert bad i 1 etg i 2002. Arbeid utført av Skjeve og Rette hus As ( Petter Halvorsen) BAD 2 etg, og Paulsen og sønn bad i 1 etg.
2.1 Ble tettesjikt/membran/sluk oppgradert/fornyet? - Ja, Lagt membran og nytt sluk forskriftsmessig av faglærte.
4 Kjenner du til feil eller om har vært utført arbeid/kontroll på vann/avløp? - Ja, kun av faglært. Koblet til med pumpestasjon til kommunalt anlegg. Graving av Rolf Olsen og Arbeid utført av Paulsen og sønn. Koblet til kommunalt vann og kloakk i 2002.
5 Kjenner du til om det er/har vært problemer med drenering, fuktinnsig, øvrig fukt eller fuktmerker i underetasje/kjeller? - Ja, Fukt i kjeller, men dette er fikset opp i med at det er satt inn en tørker av Anticimex.
11 Kjenner du til om det er/har vært utført arbeid på el-anlegget eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)? - Ja, kun av faglært. Hele det elektriske anlegg og sikringsskap er skiftet ut. Arbeid utført av Sønningdal elektro.
11.1 Foreligger det samsvarserklæring (i henhold til forskrift om elektriske lavspenningsanlegg)? - Ja.
12 Kjenner du til om det er utført kontroll av el-anlegget og/eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)? - Ja, El anlegget er av nyere dato og nylig kontrollert.
13 Har du ladeanlegg/ladeboks for elbil i dag? - Ja, El bil lader.
16 Kjenner du til om det har vært utført arbeid på terrasse/garasje/tak/fasade? - Ja, av faglært og ufaglært/egeninnsats/dugnad. Taket er totalrenovert både ytter og innertak, det samme fasaden. Arbeid utført av Skjeve og rette hus AS Malearbeid utført av maler Willy Sandnes Terrasse er bygget med egeninnsats.
24 Er det andre forhold av betydning ved eiendommen som kan være relevant for kjøper å vite om (f.eks. rasfare, tinglyste forhold eller private avtaler)? - Ja, Planlagt oppgradering av privat vei Engholmveien/ Fjellstadveien med asfaltering, pris ca 30.000 per husstand.
Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.

Beliggenhet

Adkomst

Se kart. Boligen er merket med TIL SALGS-plakat fra Sørmegleren og det vil være skiltet ved fellesvisning.

Beliggenhet

Flott beliggende enebolig med gode solforhold. Det er gangavstand til blant annet dagligvarebutikk, skole og barnehage. Det er kort vei til flotte turområder samt bademuligheter. Eiendommen har rett til badehus, båtplasser samt strand rundt badehus på Fantodden, en kort spasertur fra boligen. Det er ca. 5 minutters kjøretur til Risør sentrum.

Tomt

Areal: 4 748 kvm, Eierform: Eiet tomt
Eiendommen er ikke fysisk oppmålt, og har usikre grenser. Oppgitt areal er basert på skylddeling og matrikkelinfo. Skylddelinger kan være unøyaktige og er ikke koordinatfestet, tomtens arealet kan derfor avvike i større eller mindre grad. Størrelse på strandparsellen som eiendommen har rett til å bruke er ikke medtatt i tomtestørrelsen.

Parkering

Parkering på egen eiendom.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ikke ferdigattest  for eiendommen. Det utstedes ikke ferdigattest for tiltak som er omsøkt før 1. januar 1998, jf. pbl § 21-10 femte ledd. Det foreligger heller ikke midlertidig brukstillatelse. Manglende brukstillatelse kan innebære at tiltaket ikke lovlig kan tas i bruk. Kjøper overtar risikoen og ansvar for manglende ferdigattest/brukstillatelse på eiendommen.

Reguleringsplan

Eiendommen ligger i et uregulert område, godkjent som Boligbebyggelse, nåværende, og er en del av kommuneplanens arealdel/byplan. Deler av eiendommen ligger innenfor Hensynssone Høyspentanlegg (inkl høyspentkabler), hensynssonenavn H370.

Vei / Vann / Avløp

Tilknyttet offentlig vann og avløp. Privat vei. Kostnad for vedlikehold og brøyting er inkludert i avgift til velforening. Det er planlagt oppgradering av privat vei Engholmveien/ Fjellstadveien med asfaltering, pris ca 30.000 per husstand.

Heftelser / Rettigheter

Heftelser som følger eiendommen:

Dagboknr.: 1944/900517-1/35, tinglyst 05.04.1944 - Erklæring/avtale, Expropriasjon til A-A Kraftverks ledn.reg. ved Nedenes sorenskr. kraftreg. - Megler har ikke klart å innhente dokumentet grunnet alder på dette. Megler er derfor ikke inneforstått med hva avtalen går ut på.
Dagboknr.: 1957/1684-1/35, tinglyst 21.12.1968 - Jordskifte
Dagboknr.: 1968/236-1/35, tinglyst 03.02.1968 - Elektriske kraftlinjer
Dagboknr.: 1969/542-1/35, tinglyst 13.03.1969 - Rettsbok, overskjønn, elektriske kraftlinjer - Megler har ikke klart å innhente dokumentet. Kartverket opplyser at de ikke kan finne det i sitt arkiv. Megler er derfor ikke innforstått med hva som er innholdet i avtalen.
Dagboknr.: 2002/3321-2/35, tinglyst 07.10.2002 - Bruksrett. Johan Juell Hassel har bruksrett til båthuset så lenge han lever.

Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Rettigheter som følger eiendommen:
Dagboknr.: 1868/900024-1/35, tinglyst 20.03.1868 - Erklæring/avtale, bestemmelse om vannrett, bestemmelse om adkomstrett. Rett til badehus på Fantodden og stranden deromkring.

Energiattest

Oppvarmingskarakter Gul - Energikarakter G

Odel

Nei

Konsesjon

Boplikten i Risør kommune ble formelt opphevet gjennom Landbruksdirektoratets vedtak av 28/2-23 med iverksettelse samme dag.

Eiendommen er over to mål, og egenerklæring om konsesjonsfrihet må fylles ut. Kjøper må undertegne dette før megler sender til kommunen for registrering. Sørmegleren gjør oppmerksom på at kommunen må ha bekreftet at egenerklæringen er registrert i matrikkelen før skjøte kan sendes til tinglysing. Oppgjør kan ikke finne sted før dette foreligger.

Økonomi

Prisantydning og omkostninger

8 500 000,- (Prisantydning) Omkostninger 12 500,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg)) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 212 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 8 500 000,-)) 228 970,- (Omkostninger totalt) 8 728 970,- (Totalpris inkl. omkostninger)

Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Offentlige avgifter

Kr. 21 469 pr. år Kommunale avgifter inkluderer: Avløp kr. 6.099,-, Eiendomsskatt kr. 11.036,-, Feiing kr. 750,-, Vann kr. 3.584,-.
Renovasjon fra RTA kommer i tillegg på kr. 4.331,- inkl.- mva per år.

Eiendomsskatt

Det er eiendomsskatt på kr. 11.036,- pr. år for denne eiendommen. Beløpet er inkludert i kommunale avgifter.

Formuesverdi

Primær: Kr. 985 571,- for år 2021. Sekundær: Kr. 3 548 054,- for år 2021.

Nøkkelinformasjon

Adresse med betegnelse

Engholmveien 14, Gnr. 14 Bnr. 4 i Risør kommune.

Boligtype

Enebolig

Eierform

Selveier

Vilkår og betingelser

Hvitevarer, løsøre og tilbehør

Følgende hvitevarer følger boligen: Kjøleskap/kombiskap, fryseskap/ -boks, komfyr/stekeovn/koketopp og oppvaskmaskin.
Speil i gangen og skap i hjørnestue medfølger.
Robotgressklipper (ny i 2022) kan medfølge etter egen avtale med selger.
Liste over løsøre og tilbehør må leses før budgivning. Her fremgår hvilke løsøre som skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse om annet ikke er avtalt.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Claimslink AS. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 10 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 2.200,- til kr 2.600,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss..

Visning

Som annonsert eller etter avtale med megler på tlf 92 80 63 23.

Finn.no: Visningstekst

Sørmegleren sine visninger har påmelding. Påmelding gjøres enkelt ved å benytte knappen under. Ta kontakt med megler dersom oppsatt tidspunkt ikke passer. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding, frist for påmelding er senest kl. 12.00 dagen før visningsdagen. Husk å laste ned salgsoppgaven digitalt før visning. Velkommen til en hyggelig visning!

Overtagelse

Etter avtale.

Finansiering

Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.

Lovverk

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.

Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.

Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighol

Oppgjør

Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.
Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted. Sørmegleren AS tar ikke imot innbetalinger fra utlandet, innbetaling av oppgjør skal foretas samlet fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.

Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.

Salgsoppgave og vedlegg

Oppdragsnummer

41-23-0008

Salgsoppgave og vedlegg

Salgsoppgaven med tilhørende vedlegg må gjennomgås før budgivning. Dokumentasjonen anses som kjøpers beslutningsgrunnlag.
Komplett oversikt over alle dokumenter megler har mottatt fra det offentlige/forretningsfører er tilgjengelig på Sørmeglerens hjemmeside www.sormegleren.no/41-23-0008. Dokumentene kan også fås hos megler ved forespørsel.
Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.

Ansvarlig megler

Avd. leder / Eiendomsmegler Jan Terje Halvorsen, tlf. 92 80 63 23

Vederlag

Foto tilvalg drone og dronefilm (Kr.4 675) Digital grunnpakke (Kr.5 850) Oppgjør (Kr.9 900) Panterett med urådighet - Statens Kartverk (Kr.585) Provisjon (forutsatt salgssum: 8 500 000,-) (Kr.110 500) Tilrettelegging (Kr.14 250) Totalt kr. (Kr.145 760)

Sørmegleren AS org. nr.

944 121 331
Varenummer: 3068740