Kristiansand-Grim

Eidsvollsmann Mørchs gate 9B

Prisantydning
2 990 000 kr
Omkostninger
86 620 kr
Totalpris
3 076 620 kr
Formuesverdi
753 247 kr
Formuesverdi sekundær
2 711 689 kr
Felleskostnader
1 009 kr / mnd
Felleskostnader inkl.
Les mer
Kommunale avgifter
10 430 kr / år
Byggeår
1914
P-rom
121 ㎡
Bruksareal
127 ㎡
Tomteareal
410 ㎡
Antall soverom
1
Eierform
Eierseksjon
Eiendomstype
Leilighet

Oversikt

Om eiendommen

Romslig halvpart av tomannsbolig med tilhørende garasje og attraktiv beliggenhet ved Grimsbekken. Velkommen!

Om eiendommen

Standard

Romslig del av horisontaldelt tomannsbolig. Boligen går over 2 plan hvor det kan nevnes følgende.

Du kommer inn til gang/trappegang via bakkeplan. Trapp videre opp til 1.etg. som inneholder en lys og fin stue med plass til sofagruppe. Fine vindusflater som gir rikelig med lys. Praktisk åpen stue/kjøkkenløsning. Kjøkken som inneholder komfyr og oppvaskmaskin.

På kjøkken er det god plass til spisebord. Mellom stue og kjøkken er det også en hyggelig vedpeis. I 1.etg. er det en innredet bod, samt et romslig soverom med inngang til flislagt bad. Badet inneholder wc, servant og dusjkabinett. Det er også en tv-stue med utgang til solrik terrasse. Her er det god plass til utemøblementer og deilige sommerdager kan nytes.

I underetasjen er det flere innreda rom. Det er blant annet 2 lyse og romslige kjellerrom som ikke er godkjent til varig opphold.

Det er også et flislagt bad med dusjkabinett, servant, wc og opplegg for vaskemaskin. Ellers er det godt med bodplass i boligen..

Boligen har tilhørende garasje på tomt (selger i dialog med kommune ang. tomten garasjen står på).

Velkommen til visning!

Arealer med beskrivelse

primærrom: 121 kvm, bruksareal: 127 kvm Sekundærrom: 6 kvm.

Bra. pr. etasje.: Kjeller 43 m²  - 1. etg. 84 m² .
P-rom inkl:
Kjeller: Trapperom, gang, soverom, soverom 2, gang 2, bad.

1.etg.: Trapperom, stue/kjøkken, stue, soverom, bad, gang, soverom 2.

S-rom inkl.: Bod i kjeller.
Deler av kjeller, ca 15 m2 er ikke måleverdig pga. takhøyde under 190 cm.

Arealer og rombenevnelser er hentet fra tilstandsrapport. Benevnelsen viser hva rommene benyttes til i dag, ikke hva de opprinnelig er godkjent som.
Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men de stemmer ikke med dagens bruk. Kjeller: Her er ikke alle rom beskrevet kun tegnet inn.

1. etasje: Kjøkken er i dag montert i stua, der kjøkken var tegnet inn er det soverom. Der det er tegnet inn bod er det soverom.

Byggeår og byggemåte

1914 i følge Kristiansand kommune.

Oppvarming

Ved og elektrisk til oppvarming, peis med peisinnsats er montert i stua. FUJITSU varmepumpe "gulvmodell" er montert, innerdel står montert i stua. Dersom det er rom i boligen som ikke har vegg/fastmonterte ovner, så følger det heller ikke med ovner i disse rommene.

Diverse

- Selger søkte om bruksendring i november 2019 på kjellerom som har blitt benyttet til soverom. Søknaden ble avvist av Kristiansand kommune, med grunn i reguleringsbestemmelse § 4.6 FLOM; Det tillates ikke etablering av nye kjellere, eksisterende kjellere tillates ikke innredet til oppholdsrom. Tiltaket er avhengig av dispensasjon for å kunne gi tillatelse. En eventuell søknad om dispensasjon må videre begrunnes.

- Med seksjonen medfølger egen frittliggende garasje med innlagt strøm og bodplass. Mesteparten av garasjen står per tidspunkt på kommunen sin tomt. Selger er i dialog med kommunen om å få kjøpt ut denne. Kostnader rundt dette dekkes av selger.

Det ligger en større kommunal ledning rett øst for denne garasje. Det er ny eier som har ansvar for skade på denne garasjen som følge av vedlikehold/reparasjeon av ledningen.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapport basert på innholdskrav i ny forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.  

Tilstandsrapporten er utarbeidet av arild grundetjern den 02.08.22, og er gyldig i 1 år etter rapportdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.

Beskrivelse av eiendommen:
Boligen er bygd i 1917 og trenger vanlig vedlikehold/oppgradering, følgende hovedtrekk kan nevnes:
Utvendig er takstein, takrenner og beslag i bra stand. Liggende kledning med staff er i bra stand, vanlig vedlikehold bør beregnes. Vinduer og dører er av blandet årgang, se punktskjema for utfyllende opplysninger. Terrassedør er i dårlig stand, oppgradering bør beregnes. Terrasse er av nyere dato og er i bra stand, rekkverk anbefales montert der dette mangler på deler av terrassen. Innvendig trenger sanitærrom generell oppgradering mht. membran m.m. Det ble utført hulltaking i vegger på bad og ved utforèt trevegg i kjeller, ingen synlig eller målbar fukt ble oppdaget. IKEA kjøkkeninnredning er i stort sett bra stand, induksjon platetopp er montert. Retningsavvik og knirk i gulv flere steder, retningsavvik tyder på noe sig i boligen. Sikringsskap er oppgradert med automatsikringer. Røropplegget og el. anlegget er av blandet årgang, vanlig vedlikehold bør beregnes. Innvendig stoppekran er montert ved berederen i kjeller. Ved og elektrisk til oppvarming, peis med peisinnsats er montert i stua. FUJITSU varmepumpe "gulvmodell" er montert, innerdel står montert i stua. Deler av kjeller er ikke måleverdig pga. takhøyde under 190 cm. Forøvrig må hele Tilstandsrapporten leses i sin helhet.

Følgende har fått TG3 i rapporten (store eller alvorlige avvik):
Utvendig - Terrassedør på soverom. Det er avvik: Døra er slitt, oppgradering bør beregnes. Fuktgjennomslag i dørbladet. Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000.
Utvendig - Balkonger, terrasser og rom under balkonger - Det er ikke montert rekkverk. Kostnadsestimat : Under 10 000.
Innvendig - Etasjeskille/gulv mot grunn - Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
Våtrom - Bad - Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Kostnadsestimat : 100 000 - 300 000.
Våtrom - Bad - Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Kostnadsestimat : 100 000 - 300 000.
Tekniske installasjoner - Branntekniske forhold - Kostnadsestimat : Under 10 000.

Følgende har fått TG2 i rapporten (avvik som kan kreve tiltak):
Utvendig - Vinduer - Det er avvik: Vinduer er av blandet årgang og vanlig vedlikehold bør beregnes.
Innvendig - Radon - Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
Innvendig - Pipe og ildsted - Det er påvist brennbart materiale nærmere enn 300 mm fra sotluke/feieluke. Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe.
Innvendig - Innvendige trapper - Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
Innvendig - Andre innvendige forhold - Det er avvik: Fuktsøkt i takplater på kjøkken ved mindre merker, ingen utslag vistes på indikatoren. Løs takplate i kjellergang. Røffe løsninger noen steder, glioer i panel etc.
Kjøkken - Overflater og innredning - Stue/kjøkken - Det er avvik: IKEA kjøkkeninnredning er av nyere dato og er i bra stand. Småkrakelering i vaskekum. Mindre merker på skapfronter.
Tekniske installasjoner - Vannledninger - Vurdering er basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid for skjulte røranlegg er oppbrukt. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.
Tekniske installasjoner - Avløpsrør - Vurdering er basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet ,brukstid for skjulte røranlegg er oppbrukt. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.
Tekniske installasjoner - Elektrisk anlegg - Sikringsskap med automatsikringer, hovedsikringer på 50 A.
Tomteforhold - Byggegrunn - Det er avvik: Retningsavvik på gulv.
Tomteforhold - Drenering - Det er ikke tegn på noe utvendig fuktsikring. Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet.
Avvik som ikke krever umiddelbare tiltak er ikke opplyst her.

Sammendrag selgers egenerklæring

Pkt. 1: Er en liten sprekk på våtrom nede. Sprekken befinner seg på flisen i vinduskarmen oppe venstre side. Har også vært 1 tilfelle på våtrom oppe der vaskepersonale har brukt store mengder vann for å vaske ned våtrom og dette har rent ned i det elektriske anlegget i kjelleren til naboen.
Pkt. 2: Det ble satt inn ny varmtvannsbereder i 2010. Den står i skap rett ved siden av våtrom i kjeller. det ble satt inn dusjkabinett på badet i 1.etg, samt nytt toalett og servant i august 2017. det ble byttet blandebatteri i 2018 på håndvask på badet i kjeller. Arbeid utført av: Tormod Bragdø AS.
Pkt. 4: Sønnen til naboen tok en vedlikeholdsmessig gjennomdragning av rørene bare for å sjekke status. Fikk høre at alt sto bra til. Arbeid utført av faglært og ufaglært/egeninnsats/dugnad.
Pkt. 8: Takstmann var på besøk og målte skjevheter i gulv, står nærmere beskrevet i tilstandsrapport.
Pkt. 9: Har enkelte ganger opplevd å få mindre insekter inn i kjelleren, men er sjeldent.
Pkt. 11: 1) Byttet ventilasjon/vifte på badet i kjeller i 2016. La opp 4 nye kurser og automatsikringer da det ble montert nytt kjøkken i 2015 2) Nytt elektrisk anlegg på 2 rom i kjeller ifm. oppussing. Ble lagt skjult anlegg, spotter og dimmere. Pkt. 12: Agder Energi var på kontroll av det elektriske anlegget og gav 2 påpekninger som vil bli utbedret av EK Elektro innen August. Arbeid utført av: 1)Ukjent. 2) EK Elektro.
Pkt. 14: Drenering er gjennomført da det ikke var drenering på huset fra før av. Dette har resultert i en mye bedre tilværelse i kjelleren.
Pkt. 16: Senket terassen næmere bakkenivå med naboen og bygget ny terasse. Ja, av faglært og ufaglært/egeninnsats/dugnad. Byggmester Even Thomsen.
Pkt. 27: Har enkelte ganger opplevd å få mindre insekter inn i kjelleren, men er sjeldent.
Tilleggskommentar: Oppvaskmaskinen står litt skjevt inne i "rammen" sin og kan være litt vanskelig å få lukket av og til.

Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.

Beliggenhet

Adkomst

Se vedlagt kart på høyre side i finn-annonsen.

Beliggenhet

Meget attraktivt boligstrøk sentralt på Grim i hyggelig nabolag. Ca. 500 meter unna så er du i Ravnedalen med Café Generalen og et nydelig parkområde. Gang-/sykkelavstand til Kvadraturen med alt av fasiliteter. Fra Wergelandsveien går det sti opp til Baneheia som er byens mest populære friområde. Spesielt 3. Stampe (Stampa) er et populært badevann sommerstid med en et par fine sandstrender og flere brygger. Her er også flere oppmerkede turstier og lysløype. Lysløypa er i bruk av turgåere og joggere fra tidlig vår til sene

høstdager, og av skiløpere vinterstid om snøforholdene tillater det. På Grim har man nye Idda-Arena med isog curlinghall. På Grim Torv er det bl.a. butikk, post, bakeri, pizza, m.m.

Tomt

areal: 410 kvm, eierform: fellestomt med seksjon 2.
Med seksjonen medfølger en stor og svært trivelig veranda med utgang fra tv-stuen/bibliotek. Belegningsstein ved inngangspartiet.

Parkering

Med seksjonen medfølger egen frittliggende garasje med innlagt strøm og bodplass.Mesteparten av garasjen står per tidspunkt på kommunen sin tomt. Seler er i dialog med kommunen om å få kjøpt denne. Kostnader rundt dette dekkes av selger.

Det ligger en større kommunal ledning rett øst for denne garasje. Det er ny eier som har ansvar for skade på denne garasjen som følge av vedlikehold/reparasjeon av ledningen.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ikke ferdigattest/midlertidig brukstillatelse for eiendommen fra byggeår av ukjent årsak. Det utstedes ikke ferdigattest for tiltak som er omsøkt før 1. januar 1998, jf. pbl § 21-10 femte ledd. Manglende brukstillatelse kan innebære at tiltaket ikke lovlig kan tas i bruk. Kjøper overtar risikoen og ansvar for manglende ferdigattest/brukstillatelse på eiendommen.

Det foreligger ferdigattest på innredning av wc og innsetting av nye vinduer datert 23.04.1954. At en slik attest eksisterer gir ingen garanti for at det ikke er utført arbeid på boliger som ikke er byggemeldt eller godkjent.

Det foreligger tillatelse til balkong datert 28.04.2010. Det foreligger ikke ferdigattest på tiltaket. Ulovlige tiltak vil kommunen kunne forfølge og kreve omsøkt etter dagens regelverk. Risiko og eventuelle kostnader forbudet med eventuell søknad-/godkjenning påhviler kjøper.

Selger søkte om bruksendring i november 2019 på kjellerom som har blitt benyttet til soverom. Søknaden ble avvist av Kristiansand kommune, med grunn i reguleringsbestemmelse § 4.6 FLOM; Det tillates ikke etablering av nye kjellere, eksisterende kjellere tillates ikke innredet til oppholdsrom. Tiltaket er avhengig av dispensasjon for å kunne gi tillatelse. En eventuell søknad om dispensasjon må videre begrunnes. Rommene i kjelleretasjen er således ikke godkjent som rom for varig opphold.

Reguleringsplan

Eiendommen er regulert til bolig i område med flomsone, og tilhører reguleringsplan nr. 1233 "Områdeplan for Grimsmoen", datert 22.01.2014. På generell basis gjør vi oppmerksom på at det kan foreligge fremtidige planer hos kommunen for området rundt eiendommen, som megler ikke har mottatt opplysninger om.

Vei / Vann / Avløp

Tilknyttet offentlig vei, vann og avløp.

Heftelser / Rettigheter

Heftelser som følger eiendommen:
Dagboknr.: 900137. Tinglyst: 06.06.1914. Erklæring/avtale. Bestemmelse om benyttelse.
Dagboknr.: 900138. Tinglyst: 06.06.1914.  Bestemmelse om veg.
Dagboknr.: 900125. Tinglyst: 03.02.1915. Bestemmelse om gjerde.
Dagboknr.: 900303. Tinglyst: 18.10.1916.  Bestemmelse om gjerde.
Dagboknr.: 990191. Tinglyst: 18.07.1934. Skjønn. Bestemmelse om senking/lukking av grøft/bekk/kanal/elv.
Dagboknr.: 8465. Tinglyst: 28.06.1983. Erklæring/avtale. Bestemmelse om benyttelse av lofts og kjelleretasje.
Dagboknr.: 7987. Tinglyst: 28.05.1985. Best om garasje/parkering.
Dagboknr.: 800587. Tinglyst: 23.10.2009. Sameieavtale. Bestemmelse om parkering. Med flere bestemmelser.

Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Rettigheter som følger eiendommen:
Ingen rettigheter funnet.

Utleie

Boligen har ikke egen utleiedel, men kan fritt leies ut.

Energiattest

Selger har ikke fremlagt energiattest for eiendommen. Det må derfor tas høyde for at eiendommen har energimerke G.

Konsesjon

Nei

Om sameiet

Husdyrhold

Dyrehold er tillatt ifølge selger.

Regnskap og vedtekter

Ingen aktiv forretningsførsel. Det er ikke utarbeidet regnskap, budsjett, husordensregler eller vedtekter.

Økonomi

Prisantydning og omkostninger

2 990 000,- (Prisantydning) Omkostninger 7 900,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg)) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 74 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 2 990 000,-)) 86 620,- (Omkostninger totalt) 3 076 620,- (Totalpris inkl. omkostninger)

Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Offentlige avgifter

Kr. 10 430 pr. år
Renovasjon kommer i tillegg. Beregnet årsbeløp for 2022 er kr. 4703. Oppgitt beløp gjelder for hele tomannsboligen, to enheter. Gebyret faktureres i forhold til antall tømminger.

Eiendomsskatt

Det er eiendomsskatt på kr. 4013,- pr. år for denne eiendommen. Beløpet er inkludert i kommunale avgifter.

Felleskostnader

Kr. 1 009,- pr.mnd.

Felleskostnader inkluderer

Felles forsikring og renovasjon.

Formuesverdi

Primær: Kr. 753 247,- for år 2020. Sekundær: Kr. 2 711 689,- for år 2020.

Nøkkelinformasjon

Adresse med betegnelse

Eidsvollsmann Mørchs gate 9B, Gnr. 151 Bnr. 463 Snr. 1 i Kristiansand kommune. Sameiebrøk:

Boligtype

Leilighet

Eierform

Eierseksjon

Vilkår og betingelser

Hvitevarer, løsøre og tilbehør

Følgende hvitevarer følger boligen: Komfyr/stekeovn/koketopp, fryseskap/-boks og oppvaskmaskin. Selger har krysset feil på kjøleskap/kombiskap. Dette medfølger ikke salget
Liste over løsøre og tilbehør må leses før budgivning. Her fremgår hvilke løsøre som skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse om annet ikke er avtalt.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Claimslink AS. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 10 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 2.200,- til kr 2.600,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss..

Visning

Som annonsert eller etter avtale med megler på tlf 47 60 06 02.

Finn.no: Visningstekst

Sørmegleren sine visninger har påmelding. Påmelding gjøres enkelt ved å benytte knappen under. Ta kontakt med megler dersom oppsatt tidspunkt ikke passer. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding, frist for påmelding er senest kl. 12.00 på visningsdagen. Husk å laste ned salgsoppgaven digitalt før visning. Velkommen til en hyggelig visning!

Overtagelse

Etter avtale.

Finansiering

Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.

Lovverk

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.

Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.

Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighol

Oppgjør

Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.
Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted. Sørmegleren AS tar ikke imot innbetalinger fra utlandet, innbetaling av oppgjør skal foretas samlet fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.

Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.

Salgsoppgave og vedlegg

Oppdragsnummer

11-22-0435

Salgsoppgave og vedlegg

Salgsoppgaven med tilhørende vedlegg må gjennomgås før budgivning. Dokumentasjonen anses som kjøpers beslutningsgrunnlag.
Komplett oversikt over alle dokumenter megler har mottatt fra det offentlige/forretningsfører er tilgjengelig på Sørmeglerens hjemmeside www.sormegleren.no/11-22-0435. Dokumentene kan også fås hos megler ved forespørsel.
Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.

Ansvarlig megler

Eiendomsmegler Henrik Lossius, tlf. 47 60 06 02

Vederlag

Digital grunnpakke (Kr.6 850) Oppgjør (Kr.9 900) Provisjon (forutsatt salgssum: 2 990 000,-) (Kr.50 000) Tilrettelegging (Kr.5 000) Totalt kr. (Kr.71 750)

Sørmegleren AS org. nr.

944 121 331
Varenummer: 3066910