Kristiansand - Songdalen

Eidsåvegen 241

Kommunale avgifter
7 220 kr / år
Byggeår
1800
P-rom
187 ㎡
Bruksareal
187 ㎡
Tomteareal
5 653 ㎡
Eierform
Selveier
Eiendomstype
Enebolig

Oversikt

Om eiendommen

Sjarmerende og sjelden eiendom med tilhørende låve. Landlige og flotte omgivelser. Velkommen!

Om eiendommen

Standard

Sjelden mulighet på Nodeland i landlige og flotte omgivelser. Her presenterer vi en enbolig på stor solrik tomt med en stor sjarmerende låve som blant annet blir brukt som selskapslokale (ikke søkt bruksendret). Mye av låven er også tidligere blitt brukt til dyreoppdrett.

Bolig:
Romslig og innholdsrik enebolig over 2 etasjer. I hovedetasje kommer du inn til en gang/entré med oppbevaringsmuligheter. Videre inn til en hyggelig og sjarmernde stue med god plass til sofagruppe og tilhørende bord. Fra stue er det utgang til en stor overbygd terrasse. Her er det god plass til utemøbler og deilige sommerdager kan nytes.

Stort og romslig kjøkken med mye skap- og benkeplass. Kjøkken inneholder komfyr, oppvaskmaskin og kjøleskap. På kjøkken er det også plass til et spisebord hvor deilige middager kan spises med venner og familie.

I hovedetasje er det også et stort bad med badekar, samt et vaskerom med opplegg for vaskemaskin.

Fra gang/trappegang er det trapp opp til loft. Her finner vi en hyggelig loftstue med god plass til sofagruppe. 6 soverom og et bad med wc, servant og dusjkabinett.

Låven:
En sjarmerende og flott låve som selger har brukt som selskapslokale. Her er nydelig eldre sjarm med deilig takhøyde som gir en fantastisk atmosfære. God plass til flere bord og stoler. Du finner også en bar i lokalet, samt et spillrom/hvilerom i enden av lokalet. Dette må oppleves!
Underetasjen i låven har flere rom. Blant annet 4 stk. stallplasser  5 hundebåser, 4 kattebåser og stor hønsebås, samt garasje. Låver er brukt til dyreopdrett og dyrepensjonat. Hest, hund og katt. Det foreligger ingen byggetegninger på låven eller dokumenter fra når denne ble bygget. Rom i låven er dermed ikke godkjent til varig opphold, og det er ikke søkt noe bruksendring.

Det er også et hyggelig drivhus på tomt.

Er du på jakt etter noe spesielt og landlig, så kan dette være noe for deg. Velkommen til visning!

Arealer med beskrivelse

Primærrom: 187 kvm, Bruksareal: 187 kvm
Bra. pr. etasje.: 1. etg. 105 m²  - 2. etg. 82 m².
P-rom inkl:
1.etg.: Hall m/trapp, stue, stue 2, kjøkken, vaskerom, gang, bad.
2.etg.: Trapperom, bad, soverom, gang, soverom 2, soverom 3, soverom 4, stue, soverom 5, soverom 6.

Arealet i denne boligen er vanskelig eller umulig å måle opp helt nøyaktig på grunn av utforming/innredning av rom/bygningskonstruksjoner. Arealet er fastsatt omtrentlig og skjønnsmessig.

Arealer og rombenevnelser er hentet fra tilstandsrapport. Benevnelsen viser hva rommene benyttes til i dag, ikke hva de opprinnelig er godkjent som.

Byggeår og byggemåte

1800. Byggeår er usikkert. I opplysninger mottatt fra Kristiansand kommune fremkommer det at eldste del av boligen antagelig er fra begynnelsen av 1800-tallet.

Oppvarming

Ved og elektrisk til oppvarming. Dersom det er rom i boligen som ikke har vegg/fastmonterte ovner, så følger det heller ikke med ovner i disse rommene.

Diverse

SEFRAK: Våningshus (boligen) er Sefrak-registrert på grunn av bygningenes alder, som "meldepliktig ved riving/ombygging". I forbindelse med restaurering/ombygging vil fylkets kulturminnevern ha uttalelsesrett. De ønsker generelt at gamle bygninger blir bevart, og stiller krav til materialvalg og utforming. SEFRAK er først og fremst et generelt kulturhistorisk register som kanskje særlig har verdi som kildemateriale for lokal historie. Men det blir også benyttet av forvaltningen som et utgangspunkt for å finne ut hvor det kan være verneverdig bebyggelse. Det at en bygning er registrert i SEFRAK gir den ikke automatisk noen vernestatus. Oppføring i registeret innebærer heller ikke i seg selv spesielle restriksjoner for hva som kan gjøres med et hus. Det finnes mye tilgjengelig informasjon på www.riksantikvaren.no.

Det er registert kulturminne på eiendommen. Lokalitetsnummer: 104560. Vandrerute (Nordmannsvegen som vinterveg, Røyros, Vandrerute). Vernetype: Uavklart. Katerogi: Arkeologisk lokalitet. Kulturminner kan innebære begrensinger i forhold til utvikling av eiendommen, herunder terrengendringer, bygging m.m.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapport basert på innholdskrav i ny forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.  

Tilstandsrapporten er utarbeidet av Arild Grundetjern den 09.05.23, og er gyldig i 1 år etter rapportdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.

Bygningssakskyndigs konklusjon:
"Boligen er av ukjent byggeår og trenger vanlig vedlikehold. Følgende hovedtrekk kan nevnes: Utvendig har dobbelkrummet betongtakstein av 2 forskjellige årganger normal slitasje, vanlig vedlikehold bør beregnes. Takrenner og beslag er i stort sett bra stand. Vinduer og dører er stort sett av nyere dato og er i bra stand. Liggende kledning med staff er i bra stand, slitasje på noen kledningsbord/listverk. Terrasse trenger vanlig vedlikehold,
rekkverk er iht. krav. Innvendig er våtrom av ukjent årgang, vanlig vedlikehold bør beregnes. Det ble utført hulltaking i vegger inn mot bad og
vaskerom, ingen synlig eller målbar fukt ble oppdaget. Kjøkkeninnredningen antas å være fra 2000-tallet og har stort sett normal slitasje, småmerker på skapfronter noen steder. Induksjon platetopp er montert. Gulvhøyder ble kontrollert i enkelte rom, avvik ble registrert. Sikringsskap
med automatsikringer, hovedsikringer på 63 A. Røropplegget er av blandet årgang, deler av røropplegget ligger rør i rør. Innvendig stoppekran er montert i kjellerbod. V.v.-bereder er fra 2012 og er på ca. 200 liter, kolbe ble skiftet i 2022. Ved og elektrisk til oppvarming. Det er kun boligen som inngår i tilstandsrapporten. Låve er kun enkelt vurdert og har følgende: Nyere dobbelkrummet betongtakstein på tak, takrenner er i bra
stand. Stående kledning med 3" påbord trenger vanlig vedlikehold. Vinduer og dører er av blandet årgang, vanlig vedlikehold/oppgradering bør beregnes.

Areal:
Underetasje: 75 m2. 1. etasje: 157 m2. 2. etasje: 160 m2. Forøvrig må hele Tilstandsrapporten leses i sin helhet."

Følgende avvik har fått TG3 eller TG2:
Utvendig > Nedløp og beslag. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på renner/nedløp/beslag.
Utvendig > Veggkonstruksjon. Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler.
Utvendig > Takkonstruksjon/Loft. Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen.
Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger. Knekk i vindusglass.
Innvendig > Overflater. Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente. Slitasje på stuegulv.
Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn. Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i
standardens krav til godkjente måleavvik.
Innvendig > Radon. Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
Innvendig > Pipe og ildsted. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe.
Innvendig > Andre innvendige forhold. Slitasje på gulvbord i stue. Kjellerbod: Bjelker er myke å stikke i etter skadedyrsangrep. Rommet bør ventileres bedre. Tørt og fint under befaringen. Ikke målbart rom mht. areal pga. for lav takhøyde.
Våtrom > Overflater Gulv > Bad. Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet. Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm.
Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Bad. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på membranløsningen.
Våtrom > Sanitærutstyr og innredning > Bad. Det er påvist fuktskjolder/svelling i skapinnredning.
Våtrom > Ventilasjon > Bad. Det er påvist begrenset ventilering/luftgjennomstrømning.
Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Vaskerom. Vurdering basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet
brukstid for membran/tettesjikt er passert. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.
Våtrom > Ventilasjon > Vaskerom. Det er påvist begrenset ventilering/luftgjennomstrømning.
Våtrom > Overflater Gulv > Bad. Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet.
Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Bad. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på membranløsningen.
Våtrom > Sanitærutstyr og innredning > Bad. Slitasjemerker på innredningen.
Våtrom > Ventilasjon > Bad. Det er påvist begrenset ventilering/luftgjennomstrømning.
Kjøkken > Overflater og innredning > Kjøkken. Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninnredning utover normal slitasjegrad.
Tekniske installasjoner > Avløpsrør. Vurdering er basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet
brukstid for skjulte røranlegg er passert. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.
Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg. Sikringsskap med automatsikringer, hovedsikringer på 63 A. Kursoversikt ligger oppbevart i sikringsskapet.
Tomteforhold > Drenering. Det mangler eller på grunn av alder er det sannsynlig at det mangler utvendig fuktsikring av grunnmuren -
ved kjeller/underetasje. Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet.

For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Sammendrag selgers egenerklæring

- Kjenner du til om det er/har vært utettheter i terrasse/garasje/tak/fasade?
Ja. Har sett gamle spor av lekkasje i fra tak. Ved siden av pipa som jeg vet om.

- Kjenner du til om det er/har vært f.eks. sprekker i mur, skjeve gulv eller lignende?
Ja. Huset er 300 år gammelt og har sine skjevheter i gulv, som har sin sjarm.

- Kjenner du til om det er/har vært sopp/råteskader/insekter/skadedyr på eiendommen som rotter, mus, maur eller lignende?
Ja. Har vært mus i vegg mellom stue og kjøkken. Ser spor av hull i tre etter insekter/skadedyr i hus og låve.

- Kjenner du til om det er/har vært utført arbeid på el-anlegget eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)?
Ja, av faglært og ufaglært/egeninnsats/dugnad. One Elektrisk. Jeg har strukket lange strekk med rør/kabler i låven og har klargjort mye før elektriker har vært og sjekket og koblet alt. utført av One elektro. One Elektro har også byttet 2 sikringer i skap hus.

- Kjenner du til om det er utført kontroll av el-anlegget og/eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)?
Ja. Ble utført EL kontroll i 2020 av kommunen.

- Kjenner du til om ufaglærte har utført arbeid som normalt bør utføres av faglærte, utover det som er nevnt tidligere (f.eks. drenering,
murerarbeid, tømrerarbeid etc)?
Ja. Jeg har bygd en ekstra etg. i låven på den ene siden.

- Er det foretatt radonmåling?
Ja. Jeg har selv målt radonen i 2022. Fikk lave målinger på ca 50-80.

- Boblebad på utsiden er koblet ut i skap pga. jordingsfeil. Feil antagelig på hovedkort i følge Tratec A/S Elektriske.

Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.

Beliggenhet

Adkomst

Se vedlagt kart på høyre side i Finn-annonsen.

Beliggenhet

Landlig og naturskjønn beliggenhet på Eidså nord for Nodeland. Her er det lite trafikk, flotte turterreng og rolige omgivelser likevel med kort rekkevidde fra det meste. I bil tar det ca. 5 min til Hortemo med idrettsanlegg og kolonialbutikk, ca. 10 min til Nodeland hvor du finner bl.a. kommunesenteret med nav-kontor, legesenter, eldresenter, tannlege, apotek, dagligvare, gatekjøkken, kafé, bank, post og bensinstasjon. Her er ungdomsklubb og kultursenter, kirkebygg og bibliotek m.m. Togstasjon og gode bussforbindelser.

Ca. 20-25 min i bil til Kristiansand sentrum.

Tomt

Areal: 5 653 kvm, Eierform: Eiet tomt

Parkering

Biloppstillingsplasser på tomt.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ikke noen byggesaksdokumenter i kommunens arkiv for huset og låve/driftsbygning. Huset er i senere tid blitt påbygd. Det ble gitt tillatelse til oppføring av tilbygg datert 23.01.1992. Det utstedes ikke ferdigattest for tiltak som er omsøkt før 1. januar 1998, jf. pbl § 21-10 femte ledd. Det er uvisst når låven er oppført. Historisk flyfoto viser at bygningen sto oppført i 1967.

Det foreligger ikke godkjente byggetegninger for hus. Dette medfører at megler ikke kan kontrollere at bruken av rommene i boligen samsvarer med det de er godkjent som. Rommene er beskrevet slik de benyttes i dag. Takstmann Arild Grundetjern opplyser at han ved befaring ikke oppdaget noen avvik i krav til soverom. Låve/driftsbygning er ikke godkjent som fest-/selskapslokale. Det er ikke søkt om bruksendring til varig opphold. Innredede rom i låven er således ikke godkjent til varig opphold. En søknad om bruksendring fra låve til festlokale i uregluert område vil sannsynligvis kreve dispensasjon fra arealplanen. 

Det er avvik mellom godkjente tegninger for tilbygg til bolig og dagens planløsning. Vaskerom og deler av kjøkken er godkjent som gang og bod. De ombygde rommene er ikke godkjent til varig opphold/beboelse.

Det er avvik i dagens bebyggelse. Terrasse rundt bolig, platting m/ tak ved låve samt drivhus er ikke søkt oppført/godkjent.

Ulovlige tiltak vil kommunen kunne forfølge og kreve omsøkt etter dagens regelverk. Risiko og eventuelle kostnader forbundet med eventuell søknad-/godkjenning og dispensasjon påhviler kjøper.

Reguleringsplan

Eiendommen ligger i et uregulert område, avsatt til LNFR (Natur-, landbruk- og friluftsformål samt reindrift), og er en del av kommuneplanens arealdel. I områder som er lagt ut til LNFR er det ikke tillat med annen bygge- og anleggsvirksomhet en den som har direkte tilknytning til landbruk eller stedbunden næring. Det kan derfor hvile begrensninger i forhold til utvikling av eiendommen, herunder bygging, rivning m.m.

Eiendommen ligger innenfor hensynssone: friluftsliv. Tiltak som utvikling, terrengendring, bygging etc. kan kreve dispensasjon etter plan og bygningsloven.

På generell basis gjør vi oppmerksom på at det kan foreligge fremtidige planer hos kommunen for området rundt eiendommen, som megler ikke har mottatt opplysninger om.

Vei / Vann / Avløp

Privat vann og avløp. Eiendommen har innlagt vann fra egen brønn. Overvann går i en annen gammel brønn.

Eiendommen har septiktank/ slamavskiller. Selger opplyser at tank tømmes 1-2 ganger i året. Det gjøres oppmerksom på at Kristiansand kommune har rett til å gi pålegg om kortslutning av septiktank og kreve til tilkobling til offentlig avløp.

Heftelser / Rettigheter

Heftelser og rettigheter som følger eiendommen:
Ingen heftelser følger. Ingen rettigheter funnet.

Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Utleie

Boligen har ikke egen utleiedel, men kan fritt leies ut.

Energiattest

Selger har ikke fremlagt energiattest for eiendommen. Det må derfor tas høyde for at eiendommen har energimerke G.

Konsesjon

Eiendommen er over to mål, og egenerklæring om konsesjonsfrihet må fylles ut. Kjøper må undertegne dette før megler sender til kommunen for registrering. Sørmegleren gjør oppmerksom på at kommunen må ha bekreftet at egenerklæringen er registrert i matrikkelen før skjøte kan sendes til tinglysing. Oppgjør kan ikke finne sted før dette foreligger.

Økonomi

Prisantydning og omkostninger

5 350 000,- (Prisantydning) Omkostninger 12 500,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg)) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 133 750,- (Dokumentavgift) 150 220,- (Omkostninger totalt) 5 500 220,- (Totalpris inkl. omkostninger)

Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Offentlige avgifter

Kr. 7 220 pr. år
Renovasjon kommer i tillegg. Beregnet årsbeløp for 2023 er kr. 2666. Gebyret faktureres i forhold til antall tømminger.

Eiendomsskatt

Det er eiendomsskatt på kr. 3878,- pr. år for denne eiendommen. Beløpet er inkludert i kommunale avgifter.

Formuesverdi

Primær: Kr. 966 503,- for år 2021. Sekundær: Kr. 3 479 411,- for år 2021.

Nøkkelinformasjon

Adresse med betegnelse

Eidsåvegen 241, Gnr. 598 Bnr. 5 i Kristiansand kommune.

Boligtype

Enebolig

Eierform

Selveier

Vilkår og betingelser

Hvitevarer, løsøre og tilbehør

Følgende hvitevarer følger boligen:
Liste over løsøre og tilbehør må leses før budgivning. Her fremgår hvilke løsøre som skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse om annet ikke er avtalt.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Claimslink AS. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 10 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 2.200,- til kr 2.600,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss..

Visning

Som annonsert eller etter avtale med megler på tlf 47 60 06 02.

Finn.no: Visningstekst

Sørmegleren sine visninger har påmelding. Påmelding gjøres enkelt ved å benytte knappen under. Ta kontakt med megler dersom oppsatt tidspunkt ikke passer. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding, frist for påmelding er senest kl. 12.00 på visningsdagen. Husk å laste ned salgsoppgaven digitalt før visning. Velkommen til en hyggelig visning!

Overtagelse

Etter avtale.

Finansiering

Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.

Lovverk

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.

Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.

Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighol

Oppgjør

Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.
Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted. Sørmegleren AS tar ikke imot innbetalinger fra utlandet, innbetaling av oppgjør skal foretas samlet fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.

Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.

Salgsoppgave og vedlegg

Oppdragsnummer

11-23-0134

Salgsoppgave og vedlegg

Salgsoppgaven med tilhørende vedlegg må gjennomgås før budgivning. Dokumentasjonen anses som kjøpers beslutningsgrunnlag.
Komplett oversikt over alle dokumenter megler har mottatt fra det offentlige/forretningsfører er tilgjengelig på Sørmeglerens hjemmeside www.sormegleren.no/11-23-0134. Dokumentene kan også fås hos megler ved forespørsel.
Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.

Ansvarlig megler

Eiendomsmegler Henrik Lossius, tlf. 47 60 06 02

Vederlag

Eierskifteforsikring (Kr.29 639) Digital grunnpakke (Kr.6 850) Oppgjør (Kr.10 900) Panterett med urådighet - Statens Kartverk (Kr.585) Provisjon (Kr.93 625) Tilrettelegging (Kr.15 500) Totalt kr. (Kr.157 099)

Sørmegleren AS org. nr.

944 121 331
Solgt
Varenummer: 3069928