Kristiansand-Slettheia

Bokfinkveien 27C

Felleskostnader
3 600 kr / mnd
Felleskostnader inkl.
Les mer
Byggeår
1963
P-rom
81 ㎡
Bruksareal
110 ㎡
Tomteareal
1 740 ㎡
Antall soverom
3
Eierform
Borettslag
Eiendomstype
Rekkehus

Oversikt

Om eiendommen

Rekkehus på Nedre Slettheia / Vågsbygd | Familievennlig | 3 soverom | Hage | Renovering

Om eiendommen

Innhold

Boligen går over 2 plan med kjeller:
Kjeller: Kjellerrom med utgang til hage, vaskerom og bod.
1. etasje: Vindfang, trappegang, kjøkken og stue med utgang til balkong.
2. etasje: Trappegang, 3 soverom og bad.

Standard

Eiendommen ligger i et barnevennlig og etablert område på Nedre Slettheia/Vågsbygd.

Boligen er moden for renovering og har følgende standard:
Gulv: Belegg i vindfang og på bad, parkett i trappegang 1. etasje og på kjøkken, teppe i stue, 1 soverom samt trappegang 2. etasje, tregulv på 2 av soverommene.
Vegger: For det meste panel og tapet. Belegg på bad.

Kjøkken: Eldre kjøkken med fronter i laminat/eik. Integrerte hvitevarer.

Bad: Badet har dusjkabinett, servant med innredning, wc og varmtvannsbereder. Varmeovn oppe på vegg.

Kjeller har godt lagringsplass.

Arealer med beskrivelse

Primærrom: 81 kvm, Bruksareal: 110 kvm Sekundærrom: 29 kvm.
Bra. pr. etasje.: Kjeller 26 m²  - 1. etg. 44 m²  - 2. etg. 40 m².
Kjeller - S-rom inkl.: Bod, bod 2, vaskerom.
1. etasje - P-rom inkl.: Gang. trapperom, kjøkken, stue.
1. etasje - S-rom inkl.: Trapperom kjeller.
2. etasje - P-rom inkl.: Soverom, soverom 2, soverom 3, bad, trapperom.

Arealer og rombenevnelser er hentet fra tilstandsrapport. Benevnelsen viser hva rommene benyttes til i dag, ikke hva de opprinnelig er godkjent som.

Rom i 1. etasje er ikke benevnt på godkjente tegninger, men Kristiansand kommune v/byggesaksavdelingen bekrefter i mail 15.05.23 at etasjen er godkjent til varig opphold.

Byggeår og byggemåte

1963 i følge Kristiansand kommune.

Oppvarming

Peisovn i stue. Varmeovn på bad.
Dersom det er rom i boligen som ikke har vegg/fastmonterte ovner, så følger det heller ikke med ovner i disse rommene.

Diverse

Borettslaget er ansvarlig for at kledning og vinduer blir byttet etter behov. I følge styreleder ble kledninen ble byttet på alle rekkehusene for 10-12 år siden. Ved ønske om utskifting/oppgradering tar beboer kontakt med styreleder som igjen tar kontakt med en snekker for å se på det. Det opplyses at beboer selv må dekke utskiftning av vinduer og dør i kjelleretasjen, men at borettslaget er ansvarlig for de to andre etasjene.

Utklipp fra årsmelding 2023 vedrørende fremtidig vedlikehold/oppgraderinger i borettslaget: "På generell basis er det vanskelig å si noe konkret på forhånd om når det vil bli nødvendig/hensiktsmessig å utføre vedlikeholdsoppgaver. Etter styrets oppfatning er det rimelig å forvente at man i løpet av de nærmeste årene vil måtte påregne fortsatt utskifting av vinduer, og vedlikehold av utvendig kledning. Bytte lysstoffrør til LED i søppelrommet og med bevegelses sensor. Maling av ny kledning. Vi har fått bemerkning av feiervesenet at vi mangler stigtrinn på tak i 25 , dette må vi få på plass i løpet av året som kommer. Dugnad før 17. mai med møteplikt."

Det gjøres oppmerksom på at boligen er rengjort før visning, og at den ikke vil bli ytterligere rengjort før overtagelse.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapport basert på innholdskrav i ny forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.  

Tilstandsrapporten er utarbeidet av M2 Takst AS den 11.05.23, og er gyldig i 1 år etter rapportdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.

Bygningssakskyndigs konklusjon:
Rekkehus bygget 1964. Etablert område med mange gode kvaliteter. Koselig tun med lekeplass i midten. Det meste av overflater og bygningsdeler er eldre årgang og boligen ansees som er renoveringsobjekt. Mulighet for flott bolig ved oppussing og vedlikehold.

Der det gis tg2 og tg3 så er det gitt en tiltaksbeskrivelse. Dette er takstmannens vurdering, og er på ingen måte fasit på tiltak, men en vurdering utfra fornuft/økonomi, risiko for avvik mm. Kjøper må selv vurdere tiltak.

Enkelte bygningsdeler vurderes utfra en nyere byggeforskrift. Dette tilsier at ting kan være bygget riktig utfra byggeår, men at det likevel får et avvik utfra dagens forskrifter. Når man leser rapporten så er det viktig at man leser både beskrivelse, avviks beskrivelse og tiltaks beskrivelse, da får man god oversikt.

For rapporter som gjelder leilighet i et større sameie eller aksje/andelslag (borettslag) er undersøkelsene hovedsaklig begrenset til innvendig i leiligheten. Utvendige forhold ansees å være en del av sameiets eller borettslagets felles forpliktelse og vedlikehold. Dette anbefales ytterligere kontrollert av interessent.

Spørsmål vedrørende rapporten kan stilles i kontortid mellom 8-16 på hverdager, til tlf 454 77 777, eller e-post: post@m2takst.no.
Forøvrig må hele rapporten leses og deretter bruke god tid på visning.

Følgende avvik har fått TG3 eller TG2:
TG3:
Utvendig > Dører:
Det er avvik: Balkongdør kjeller fremstår slitt, moden for bytte.

Innvendig > Rom Under Terreng:
Det er avvik: Det er ikke påforet vegger av betydning, mend et er skillevegger av tre. I eldre boliger vil det være kapillærsug, hvilket vil si fuktoppsug opp gjennom mur/betonggulv. Dette skyldes at tidligere byggeskikk ikke har fuktsperre under betongstøp. Erfaringsmessig så vil utvendig drenering rundt bolig/grunnmur medføre tørrere miljø i kjeller, men man vil ikke kunne hindre fuktoppsug fra gulv. Det er synlig merker i nedre del av vegger. Endel av dette kommer nok også fra avvik vaskerom.

Våtrom > Generell > Bad:
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Betonggulv. Eldre støpejernssluk, dene må byttes ved renovering,. Det er ikke fuktsikringsløsninger lik dagens standard. Malte veggfliser, delvis bård flis. Hull i vegg bak kabinett, trolig pga byttet rør. Fuktskade stedvis nederst på plater. Innredning, wc og noe nyere kabinett. Funksjon OK utfra alder. Lufteventil. Vifte anbefales ved renovering.

Våtrom > Generell > Vaskerom:
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Murgulv, eldre støpejernssluk, denne må byttes ved renovering. Murvegg og sponplater. Vesentlig fuktskade. Lufteventil.

Våtrom > Tilliggende konstruksjoner våtrom > Vaskerom:
Det er avvik: Det er påvist vesentlig fuktskade på vegg.

Kjøkken > Avtrekk > Kjøkken:
Det er avvik: Trolig defekt vifte.

TG2:
Utvendig > Vinduer:
Det er avvik: Hovedsaklig eldre vinduer fra 80 tallet i boligdel, eldre vinduer byggeår i kjeller., Kjeller vinduer anseees modne for utskiftning. Trekk vil kunne oppleves. Alder og værslitasje.

Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger:
Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Byggeforskrifter ble endret i 2017 til at rekkverk/gjerde skal være 100cm. Tidligere krav var 90cm og lavere avhengig av år. Høyden er normal utfra når bygget, men bedømmes etter dagens forskrift. Alder og værslitasje treverk.

Utvendig > Utvendige trapper:
Det er avvik: Kun håndløper en side og lav høyde. Noe riss/mindre sprekker. Vekst.

Utvendig > Andre utvendige forhold:
Det er avvik: Det er ikke utarbeidet noen felles vedlikeholdsplan for sameiet/borettslaget. Det er varierende årgang bygningsdeler, men også eldre deler som tilsier at det må forventes generelt vedlikehold og utskiftninger i sameiet/borettslagets felles regi i fremtid.

Innvendig > Overflater:
Det er avvik: Eldre overflater, tiden har stått stille med tanke på modernisering.

Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn:
Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Kun stikkmålinger utført.

Innvendig > Radon:
Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

Innvendig > Pipe og ildsted:
Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe. Det er påvist sprekker og/eller riss i pipe. Eldre vedovn bør byttes til mer rentbrennende ovn.

Innvendig > Krypkjeller:
Det er avvik: Krypkjeller er en eldre byggeskikk som har stort skadepotensiale pga fukt/kondens, som videre fører til potensiell skadedyr/sopp/fukt/råte skader. Det anbefales generelt å holde å under godt jevnlig oppsyn. Skader i krypkjeller kan normalt relateres til manglende funksjon drenering/fuktsikring av grunnmur, kapilærsug (fuktoppsug materialer/annet) fra grunn mm. Det er endel søppel/materialer der, anbefales fjernet.

Innvendig > Innvendige trapper:
Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.

Innvendig > Innvendige dører:
Det er avvik: Dørene ble funksjonstestet for heng i karm og enkelte har redusert funksjon og er ikke helt til å lukke.

Våtrom > Tilliggende konstruksjoner våtrom > Bad:
Det er påvist andre avvik: Det er ikke utført hulltaking fordi det allerede er påvist andre svikt som fuktsvelling veggplater. Videre er det hull i vegg bak dusj, trolig pga lekkasje fra rør.

Tekniske installasjoner > Vannledninger:
Vurdering er basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid for skjulte røranlegg er passert. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.

Tekniske installasjoner > Avløpsrør:
Vurdering er basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid for skjulte røranlegg er passert. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.

Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg:
Eøldre skrusikringer hovedsikring, ellers nyere automatsikringer.

Tomteforhold > Drenering:
Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet.

Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter:
Grunnmuren har sprekkdannelser. Malingflass mm.

For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Sammendrag selgers egenerklæring

Det gjøres oppmerksom på at selger ikke har bebodd leiligheten da den har vært utleid. Selger har derfor ikke førstehåndskunnskap om boligen/eiendommen, og har i begrenset grad kunne supplere og/eller kontrollere opplysninger som ikke er spesifikt opplyst. Kjøper oppfordres til å foreta særlig grundig besiktigelse, helst med bistand av teknisk sakkyndig.

1. Kjenner du til om det er/har vært feil tilknyttet våtrommene, f.eks. sprekker, lekkasje, råte, lukt eller soppskader?
- Ja, se vedlegg.

2.1 Redegjørt for årstallet og hva som ble gjort:
- 2022, se vedlegg.

2.3 Hvem er arbeidet utført av? Eventuelt firmanavn og navn på håndverker opplyses.
- Lars Christian, Rør i Sør.

11. Kjenner du til om det er/har vært utført arbeider på el-anlegget eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)?
- Ja, automatsikring installert november 2020.

11.1 Hvem er arbeidet utført av? Eventuelt firmanavn og navn på håndverker opplyses.
- Spør styreleder.

Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.

Beliggenhet

Adkomst

Se kartbeskrivelse på finn.no.

Beliggenhet

Sentral og barnevennlig beliggenhet på Nedre Slettheia/Vågsbygd. Flott turterreng i nærheten m/gangvei til Fiskåvann og merkede turløyper. Fra boligen har du gangavstand til lekeplass, fotballbane, skole, barnehage og Trekanten Senter. På Trekanten Senter finner du bla. dagligvarebutikk, blomsterbutikk, legekontor mm. Forøvrig har du også gangavstand til Vågsbygd Amfi Senter med flere servicetilbud. Gode bussforbindelser til hele Kristiansand.

Tomt

Areal: 1 740 kvm, Eierform: Fellestomt

Denne boligen disponerer hagen foran sin stue.

Parkering

Biloppstillingsplass ved inngangsparti.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ferdigattest datert 03.02.1964. Ferdigattesten gjelder rekkehus i to etg. + kjeller - Bokfinkvegen 27. At en slik attest eksisterer gir ingen garanti for at det ikke er utført arbeid på boliger som ikke er byggemeldt eller godkjent.

Det foreligger godkjenning for innsetting av ytterdører i vindfang, datert 12.05.1972.
Det foreligger godkjenning for veranda, datert 09.06.1982.

Reguleringsplan

Eiendommen ligger i et uregulert område, godkjent som bebyggelse og anlegg, og er en del av kommuneplanens arealdel 2011 - 2022.
Hensynssone: høyspenningsanlegg.

Vei / Vann / Avløp

Tilknyttet offentlig vei, vann og avløp.

Heftelser / Rettigheter

Heftelser som følger eiendommen:
Dagboknr.: 4978 - Erklæring/Avtale. Tinglyst: 25.08.1964. Kommunale rettigheter/påbud i henhold til skjøte/festekontrakt.

Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Rettigheter som følger eiendommen:
Ingen rettigheter funnet.

Utleie

Evt. utleie av boligen krever samtykke fra borettslagets styre. Iht. borettslagslova må man ha bodd i leiligheten minst ett av de to siste årene før man kan søke om fremleie, andelseiere har likevel rett til å overlate bruken av hele bustaden til andre i opptil 30 døgn i løpet av året. Utleie i andre tilfeller kan godtas ved særlige grunner, jf. burettlagslova § 5-6. Utleie forutsetter at leiligheten har forsvarlige radonverdier. Se også borettslagets vedtekter, og konferer megler ved spørsmål.

Energiattest

Selger har ikke fremlagt energiattest for eiendommen. Det må derfor tas høyde for at eiendommen har energimerke G.

Odel

Nei

Konsesjon

Nei

Om borettslaget

Forkjøpsrett

Det er forkjøpsrett for borettslagets andelseiere, og dernest medlemmer i boligbyggelaget borettslaget er tilknyttet. Forkjøpsretten er forhåndsutlyst.

Husdyrhold

Dyrehold er tillatt.

Rettigheter og forpliktelser

Borettslaget har legalpant for forfalte, ikke betalte felleskostnader. Det vises for øvrig til vedtekter og husordensregler. Kjøper forplikter seg til å bli / være medlem av Sørlandet Boligbyggelag ved kontraktsinngåelse. For andelsboliger er det borettslaget som er hjemmelshaver til selve eiendommen. Andelseierene har hjemmel til en andel i borettslaget og borett knyttet til denne.

Regnskap og vedtekter

Vedtekter, regnskap, budsjett, årsberetning og protokoll fra siste generalforsamling må leses før budgivning.

Forsikring mot felleskostnader

Borettslaget er medlem av Borettslagenes Sikringsfond. Dette innebærer at andelseiere ikke er solidarisk ansvarlig for hverandres andel av fellesgjeld.

Styregodkjennelse

Kjøper skal godkjennes av styret. Kjøper bærer selv risikoen for godkjenning.

Forretningsfører

Sørlandet Boligbyggelag

Økonomi

Prisantydning og omkostninger

1 750 000,- (Prisantydning) 33 203,- (Andel av fellesgjeld) 1 783 203,- (Pris inkl. fellesgjeld) Omkostninger 5 100,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg)) 480,- (Tingl.gebyr BRL-skjøte - Statens Kartverk) 480,- (Tingl.gebyr pantedokument BRL - Statens Kartverk) 7 768,- (Gebyr utlysing forkjøpsrett) 16 628,- (Omkostninger totalt) 1 799 831,- (Totalpris inkl. omkostninger)

Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Offentlige avgifter

Inkludert i fellesutgiftene.

Eiendomsskatt

Inkludert i fellesutgiftene.

Felleskostnader

Kr. 3 600,- pr.mnd.

Felleskostnader inkluderer

Driftsutgifter kr. 2 510,- som inkluderer kommunale avgifter inkl. eiendomsskatt, styre- og revisjonshonorar, forretningsførerhonorar, kontingent boligbyggelag, vedlikehold/serviceavtaler, felles byggforskring, renovasjon og strøm i fellesareal.

Avdrag felleslån kr. 277,-
Renter felleslån kr. 133,-

Tilleggsytelser:
Telia TV/Bredbånd kr. 680,-

Felleskostnader som er lagt til grunn i salgsoppgaven er etter økning varslet fra 01.06.23.

Andel fellesgjeld / Fellesformue

Andel fellesgjeld kr. 33 203 pr. 05.04.23
Andel fellesformue kr. 16 824 pr. 05.04.23

Lånevilkår fellesgjeld

Lånenummer: 30007921841, Sparebanken Sør
Annuitetslån, 4 terminer per år.
Rentesats per 05.04.2023: 4.6% pa.
Antall terminer til innfrielse: 33
Saldo per 05.04.2023: 664 076
Andel av saldo: 33 204
Første termin: 25.09.2015Første avdrag: 25.09.2017 ( siste termin 25.06.2031 )

Fradragsberettiget

Renteutgifter på andel fellesgjeld kan trekkes fra på selvangivelsen som vanlige gjeldsrenter.

Formuesverdi

Primær: Kr. 560 680,- for år 2021. Sekundær: Kr. 2 018 447,- for år 2021.

Nøkkelinformasjon

Adresse med betegnelse

Bokfinkveien 27C, Andelsnr. 14 Orgnr. 955360095 i Kristiansand kommune.

Boligtype

Rekkehus

Eierform

Borettslag

Vilkår og betingelser

Hvitevarer, løsøre og tilbehør

Følgende hvitevarer følger boligen: Kjøleskap, komfyr/stekeovn/koketopp, oppvaskmaskin og fryseskap i gang.
Liste over løsøre og tilbehør må leses før budgivning. Her fremgår hvilke løsøre som skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse om annet ikke er avtalt.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Claimslink AS. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 10 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 2.200,- til kr 2.600,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss..

Visning

Som annonsert eller etter avtale med megler på tlf 40 40 80 50.

Finn.no: Visningstekst

Sørmegleren sine visninger har påmelding. Påmelding gjøres enkelt ved å benytte knappen under. Ta kontakt med megler dersom oppsatt tidspunkt ikke passer. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding, frist for påmelding er senest kl. 12.00 på visningsdagen. Husk å laste ned salgsoppgaven digitalt før visning. Velkommen til en hyggelig visning!

Overtagelse

Etter avtale.

Finansiering

Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.

Lovverk

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.

Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.

Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighol

Oppgjør

Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.
Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted. Sørmegleren AS tar ikke imot innbetalinger fra utlandet, innbetaling av oppgjør skal foretas samlet fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.

Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.

Salgsoppgave og vedlegg

Oppdragsnummer

13-23-0041

Salgsoppgave og vedlegg

Salgsoppgaven med tilhørende vedlegg må gjennomgås før budgivning. Dokumentasjonen anses som kjøpers beslutningsgrunnlag.
Komplett oversikt over alle dokumenter megler har mottatt fra det offentlige/forretningsfører er tilgjengelig på Sørmeglerens hjemmeside www.sormegleren.no/13-23-0041. Dokumentene kan også fås hos megler ved forespørsel.
Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.

Ansvarlig megler

Eiendomsmegler Gro Lillian Netland Hulløen, tlf. 40 40 80 50

Vederlag

Eierskifteforsikring (Kr.4 505) Digital grunnpakke (Kr.6 850) Oppgjør (Kr.10 900) Panterett med urådighet BRL - Statens Kartverk (Kr.480) Provisjon (Kr.45 000) Tilrettelegging (Kr.15 500) Eierskiftegebyr trekkes i oppgjøret - SELGER (Kr.6 215) Totalt kr. (Kr.89 450)

Sørmegleren AS org. nr.

944 121 331
Varenummer: 3070236