Birkenes - Birkeland

Berse terrasse 22

Prisantydning
3 990 000 kr
Omkostninger
115 620 kr
Totalpris
4 105 620 kr
Formuesverdi
643 595 kr
Formuesverdi sekundær
2 316 942 kr
Kommunale avgifter
12 151 kr / år
Byggeår
1968
P-rom
176 ㎡
Bruksareal
180 ㎡
Tomteareal
1 008 ㎡
Antall soverom
4
Eierform
Selveier
Eiendomstype
Enebolig

Oversikt

Om eiendommen

Ny pris! Sjelden mulighet på Birkelands mest attraktive område. Flott utsikt. Ta kontakt med megler for visning.

Om eiendommen

Innhold

En innholdsrik enebolig som går over to plan. Boligen inneholder blant annet:
1.etg: Entré, stue/kjøkken, trapperom, 2 soverom, bad og vaskerom.
U.etg: Gang, 2 soverom, stue, kjøkken, bad og vindfang.

Standard

Utvendig:
Betongtakstein og undertak opplyses om ble byttet på slutten av `90 tallet. Ingen synlige lekkasjer på befaringsdagen, men undertaket har oppnådd mer enn halv levetid. Takrenner og nedløp er litt slitt. Det er ikke montert stigtrinn til pipen. Det er noen snøfangere over inngangspartiet. Pipen bør
beslås med blikk. Liggende og stående kledning i tre. Det anbefales å montere en isolert loftsluke med nedtrekkbar stige. Mellom pipen og undertaket er det ikke tettet. Det bør gjøres. Da må papp brettes og festes rundt pipen. Som igjen klemmes bak lekter på taket. I raft (takutstikk) må det monteres ny fluenetting. Den har huller. Det er noen kondens/fuktskjolder på innvendig undertak enkelte plasser. Noen eldre vinduer som bør byttes.
Utvendige dører i tre ok. Terrasse i tre ut i fra stuen. Rekkverk i tre. Luftebalkong. Rekkverkshøyde er 90 cm. Trapp i tre ned fra terrassen. Rekkverk i tre på en side. For store åpninger i liggende spiler. Trappen har skjevheter.

Innvendig:
Store deler av innvendige flater i boligen er pusset opp i 2021. Målt med laser på langt strekk i stuen. Etasjeskillere av tre. Mur mot bakken. Etasjeskiller har ikke vesentlige retningsavvik. Ved byggetiden var det ikke krav til radonsperre. Peisovn. Eier opplyser om at feier ikke hadde
noen merknader ved forrige kontroll. Vegger og gulv i mur. Deler av vegger i underetasjen er foret ut med panel, isolasjon og plast (plast brukes ikke lenger under terreng). Det ble målet med fuktmåler og pigger i veggen. Det var 18.3 V% fuktighet i veggen. Litt over grensen. (17 vekt % er ca max før det må gjøres utbedringer). Når det ikke er drenert rundt boligens vegger under terreng kan det komme inn fukt. Det må da dreneres på utsiden. (Anbefales også å etterisolere på utsiden). Gulv mot grunnen må fuktsikres med radonduk (eller plast). Innvendige flater må tørkes ut. (Avfukter er vanlig å bruke til det). Trapp i tre fra byggetiden. Rekkverk på en side. Innvendige dører ok.

Våtrom:
Vaskerom: Rommet er ikke laget ferdig. Noen rør er lagt klar. Rommet må ferdigstilles. Rommet er ikke tatt i bruk eller laget ferdig.
Bad 1.etg: Eier har laget bad med råd fra fagmann. Badet er laget ferdig i 2020. Fliser på vegger. De ene veggen mot soverom er i glass. Ok.
Det ble målt med laser i fra gulvet ved døren til topp slukrist. Det var 20 mm fall. List ved døren som er limt fast. Det er også sluk under badekaret.
I sluket er det synlig slukmansjett klemt i klemring. Innredning og sanitærutstyr. Ok vedlikeholdt. Vann rant ok ut i fra vasken. Elektrisk vifte trakk luften ut. Det er ikke laget hull i tilliggende vegg mot dusjen. Dusjen og badekar ligger mot yttervegg og glassvegg.
Bad/vaskerom u.etg: Bad/vaskerom i u.etg. opplyses om å være pusset opp på begynnelsen av 2000 tallet. Det er trepanel på vegger. Fliser på gulvet. Ved døren kan det ses hjørnemansjett. Men den er ikke montert helt bort til døren. Hele rommet er ikke sikret i alle våtsoner. I sluket er det eldre sluk som er forlenget. Men det er ikke synlig membran eller slukmansjett klemt i klemring. Rommet er i daglig bruk, men er ikke helt laget etter dagens krav. Det kan bli fuktskader ved "feil" bruk. Dusjkabinett må brukes. Rommet må etter hvert pusses opp etter dagens regler. Det er ikke laget hull i mot bad/vaskerom. Dusjen ligger mot yttervegg og rom med møbler. Rommet må ut i fra tilstand om ikke lenge pusses opp. Det er ikke tilstrekkelig fuktsikret.
Kjøkken: Kjøkkeninnredningen fra 2021 er i ok stand. Eier opplyser om at hvitevarer er i ok stand. Gasskomfyr. Eldre kjøkkeninnredning med utslagsvask i stål. Kjøkkeninnredningen er i ok stand. Innredningen har vanlig bruksslitasje. Eier opplyser om at hvitevarer er i ok stand. Avtrekksvifte må monteres. Testet kjøkkenviften. Den trakk luften ut.

Tekniske installasjoner:
Stoppekran i bod nede. Vannrør av kobber og plast. Ingen synlige lekkasjer på befaringsdagen. Det er ikke laget skap til rør i rør. Lufteventil av anlegg over taket. Staking av avløpsrør i sluket. Eier opplyser om at avløpsrør inne i boligen er byttet. Lufting fra ventil og vinduer. Ventilasjon fra elektrisk vifte i kjøkken og bad. Varmepumpen virket ok. Vvbereder kunne ikke sjekkes på befaringsdagen. Noen oppgraderinger av elektrisk anlegg er gjort. Men deler av anlegget er eldre. Eier opplyser om at det bør monteres ekstra kurs til kjøkken i u.etg.

Tomteforhold:
Boligen er laget på fjell og løse masser i terrenget. Drenering: Langs den utvendige grunnmuren er det ingen synlige grunnmursplater/fuktsikring. Dersom det er montert drensrør må det antas at disse har en begrenset effekt som følger av alderssvekkelser. På synlig vegg i gavlen er det smørt Gudrong. Det var tettemiddel som ble bruk ved byggetiden. Det har gått ut på dato. Grunnmur av betongblokker. Grunnmur av stein og mur. Flatere tomt foran og bak boligen. På siden er tomten delvis grav ut inn til grunnmuren. Tomten heller vekk i fra grunnmuren bak boligen. Det ble ikke fremlagt noen papirer eller informasjon om utvendige rør. Det kommer et rør opp ved garasjen som kan indikere at det er eller har vært oljetank ved boligen. Dette må nærmere sjekkes. Eier vet ikke hva det er.

Arealer med beskrivelse

Bra. pr. etasje: 1.etg: 95kvm. U.etg: 85kvm.
P-rom: 176kvm.
P-rom inneholder: 1.etg: Entré, stue/kjøkken, trapperom, 2 soverom, bad og vskerom.
U.etg: Trapperom, gang, 2 soverom, stue/kjøkken, bad/vaskerom og vindfang.
S-rom: 4kvm.
S-rom inneholder: Bod.

Garasje: Bra: 16kvm. S-rom: 16kvm.

Arealer og rombenevnelser er hentet fra tilstandsrapport. Benevnelsen viser hva rommene benyttes til i dag, ikke hva de opprinnelig er godkjent som.

Byggeår og byggemåte

1968 i følge Birkenes kommune.

Oppvarming

Elektrisitet, varmepumpe og vedovn.
Dersom det er rom i boligen som ikke har vegg/fastmonterte ovner, så følger det heller ikke med ovner i disse rommene.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapport basert på innholdskrav i ny forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.  

Tilstandsrapporten er utarbeidet av Henrik Løvdal den 06.06.22 21:06, og er gyldig i 1 år etter rapportdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.

Bygningssakskyndigs konklusjon:
Enebolig på Birkeland. Garasje i gavlveggen. Taktekkingen er byttet i slutten av `90 tallet. Det er noen innvendig kondensmerker på undertaket.
Det er ikke tilstrekkelig drenert rundt boligen. Kledningen i tre er ok. Den er malt i 2021. Noen vinduer er byttet. Noen er eldre. Bad i 1.etg. er pusset opp i 2020. Vaskerom i 1.etg. er påbegynt. Bad/vaskerom i u.etg. trenger oppussing. Kjøkkeninnredning i 1.etg. fra 2021. Eldre ok innredning i
u.etg. Garasjen trenger litt oppgradering. Innvendig er boligen pusset opp i de siste årene. Spørsmål ang. befaringen kan rettes direkte til utførende
Takstmann hverdager fra kl.09.00 til 16.00 på mobil 913 23180. Evt. send mail med dine spørsmål til takstmann@henriklovdal.no
Hele rapporten må leses. Videre poster i rapporten er mer utfyllende.

Følgende avvik har fått TG3 eller TG2:
TG3: Våtrom > Generell > Vaskerom
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Vaskerom i 1.etg. er bare gjort klar for innredning.
Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000
TG3: Våtrom > Generell > Bad/vaskerom
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000
TG3: Våtrom > Fukt i tilliggende konstruksjoner > Bad/vaskerom
Den valgte konstruksjonsutforming gir økt fare for skader
TG3: Kjøkken > Avtrekk > Stue/kjøkken
Det er registrert avvik med avtrekk.

TG2: Utvendig > Taktekking
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekkingen.

TG2: Utvendig > Nedløp og beslag
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på renner/nedløp/beslag. Det mangler tilfredsstillende adkomst til pipe for feier. Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet.
TG2: Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
Det er påvist fuktskjolder/skader i takkonstruksjonen. Kondens/fuktskjolder enkelte plasser. Kostnadsestimat : Under 10 000
TG2: Utvendig > Vinduer
Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket.
TG2: Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger
Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Rekkverk er ikke barnesikkert i henhold til dagens krav for avstand mellom spiler. Terrassebord har vanlig bruksslitasje.
TG2: Utvendig > Utvendige trapper
Rekkverk er ikke barnesikkert i henhold til dagens krav for avstand mellom spiler. Konstruksjonene har skjevheter.
TG2: Innvendig > Radon
Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
TG2: Innvendig > Rom Under Terreng
Det er gjennom målinger påvist høyt fuktnivå i trevegger i underetg./kjeller, det er derfor ikke foretatt hulltaking
TG2: Innvendig > Innvendige trapper
Åpninger mellom trinn i innvendig trapp er større enn dagens forskriftskrav. Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
TG2: Tekniske installasjoner > Vannledninger
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige vannledninger. Noen rør er eldre, noen er nyere.
TG2: Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
Noen oppgraderinger av elektrisk anlegg er gjort. Men deler av anlegget er eldre. Eier opplyser om at det bør monteres ekstra kurs til kjøkken i u.etg.
TG2: Tomteforhold > Drenering
Det er ikke tegn på noe utvendig fuktsikring. Kostnadsestimat : 100 000 - 300 000
TG2: Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på utvendige vannledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på utvendige avløpsledninger. Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000

For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Sammendrag selgers egenerklæring

Kjenner du til om det er utført arbeid på bad/våtrom?
Svar: Ja, kun av ufaglært/egeninnsats/dugnad
Beskrivelse: Badet er bygget av meg med hjelp i fra faglærte familiemedlemmer.

Ble tettesjikt/membran/sluk oppgradert/fornyet? Ja.
Beskrivelse: Alt på badet er bygget etter gjellende regler. Membran på gulv og vegger. Alle sluk og rør er nye etter alle kunstens regler.
Er arbeidet byggemeldt? Nei.

Kjenner du til feil eller om har vært utført arbeid/kontroll på vann/avløp?
Svar: Ja, kun av ufaglært/egeninnsats/dugnad
Beskrivelse: Alle vannrør og avløp er byttet til nytt i hele huset (rør i rør) når dette ble byttet hadde vi også spylebil som renset rørene i fra huset og ut til kommunens koblingspunkt. Alt arbeid er gjort av meg med hjelp i fra faglært familie medlem.

Kjenner du til om det er/har vært utført arbeid på el-anlegget eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)?
Svar: Ja, av faglært og ufaglært/egeninnsats/dugnad
Beskrivelse: Det er lagt opp ny kurs og varmekabler på badet. Det er lagt opp ny kurs til kjøkken og montert spotter på soverom, bad, gang, stue og kjøkken. Det er lagt opp ny kurs til komfyr i kjeller leilighet og montert måler av electriker. Ellers er det meste av kontakter skiftet og brytere byttet.
Arbeid utført av: PH Energi A/S
Kjenner du til om det er utført kontroll av el-anlegget og/eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)? Ja.
Beskrivelse Elektriker utførte kontroll og den var ok.

Selges eiendommen med utleiedel, leilighet, hybel eller tilsvarende? Ja.
Beskrivelse: Det er utleiedel i underetasjen som nå leies ut til kommunen for 7500 kr i mnd pluss strøm. 1 mnd oppsigelse.
Er ovenfornevnte godkjent hos bygningsmyndighetene? Ja.
Beskrivelse: Det var utleiedel der når vi kjøpte. med egen inngang. Det er også eget strømskap til utleiedelen. Vi har brukt hele huset selv så jeg har ikke sjekket med bygningsmyndighetene, men regner med at det er ok da huset ble bygget med utleie del da det var nytt.
Tilleggskommentar:
Boligen er pusset opp etter alle kunstens regler med god hjelp i fra faglærte familiemedlemmer. Det som måtte oppgraderes er gjort, men det
står noe småting igjen. Nå er huset moderne og meget brukervennlig. Et fantastisk hus å bo i på Birkelands desidert fineste område.

Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.

Beliggenhet

Adkomst

Boligen er merket med TIL SALGS-plakat fra Sørmegleren og det vil være skiltet ved fellesvisning.

Beliggenhet

Attraktiv og sentral beliggenhet i et veletablert boligområde på Birkeland. Fra boligen er det gangavstand til sentrum samt skole og barnehage.
Det er kort vei til bussholdeplass. Boligen ligger et steinkast unna flotte badeplasser på Berse. Her er det et yrende liv om sommeren med fine badestrender og stupebrett. Velkommen til et attraktivt sted å bo.

Tomt

Areal: 1 008 kvm, Eierform: Eiet tomt

Parkering

Garasje samt biloppstillingsplass på tomt.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ferdigattest datert 24.01.1969. Ferdigattesten gjelder Berse terrasse 22. At en slik attest eksisterer gir ingen garanti for at det ikke er utført arbeid på boliger som ikke er byggemeldt eller godkjent.

Reguleringsplan

Eiendommen er regulert til "Boligbebyggelse-frittliggende småhusbebyggelse", tilhører reguleringsplan "Birkeland sør 1", datert 06.02.2020. På generell basis gjør vi oppmerksom på at det kan foreligge fremtidige planer hos kommunen for området rundt eiendommen, som megler ikke har mottatt opplysninger om.

Vei / Vann / Avløp

Tilknyttet offentlig vei, vann og avløp.

Heftelser / Rettigheter

Heftelser som følger eiendommen:
Ingen heftelser følger.

Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Rettigheter som følger eiendommen:
Ingen rettigheter funnet.

Utleie

Boligen har ikke egen utleiedel, og er godkjent med kun en boenhet. Deler av boligen er i dag innredet som en egen utleiedel, endringen er ikke søkt omsøkt hos Birkenes kommune. Rommene i  utleiedelen er godkjent som henholdsvis: Soverom, tekjøkken, stue, bad og bod. Ulovlige tiltak vil kommunen kunne forfølge og kreve omsøkt etter dagens regelverk. Kjøper overtar risiko og ansvar for eventuelle pålegg/søknader som følger av dette.

Energiattest

Oppvarmingskarakter Gul - Energikarakter F

Odel

Nei

Konsesjon

Nei

Økonomi

Prisantydning og omkostninger

3 990 000,- (Prisantydning) Omkostninger 11 900,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg)) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 99 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 3 990 000,-)) 115 620,- (Omkostninger totalt) 4 105 620,- (Totalpris inkl. omkostninger)

Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Offentlige avgifter

Kr. 12 151 pr. år Kommunale avgifter inkluderer: Vann, avløp, feiing og eiendomsskatt. I tillegg kommer renovasjonsgebyr fra Libir på kr. 4.554,- pr. år.

Eiendomsskatt

Det er eiendomsskatt på kr. 6241,- pr. år for denne eiendommen. Beløpet er inkludert i kommunale avgifter.

Formuesverdi

Primær: Kr. 643 595,- for år 2020. Sekundær: Kr. 2 316 942,- for år 2020.

Nøkkelinformasjon

Adresse med betegnelse

Berse terrasse 22, Gnr. 88 Bnr. 348 i Birkenes kommune.

Boligtype

Enebolig

Eierform

Selveier

Vilkår og betingelser

Hvitevarer, løsøre og tilbehør

Følgende hvitevarer følger boligen: Kjøleskap/kombiskap, komfyr/stekeovn/koketopp og oppvaskmaskin.
Liste over løsøre og tilbehør må leses før budgivning. Her fremgår hvilke løsøre som skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse om annet ikke er avtalt.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Claimslink AS. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 10 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 2.200,- til kr 2.600,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss..

Visning

Som annonsert eller etter avtale med megler på tlf 99 15 90 73.

Finn.no: Visningstekst

Sørmegleren sine visninger har påmelding. Påmelding gjøres enkelt ved å benytte knappen under. Ta kontakt med megler dersom oppsatt tidspunkt ikke passer. Det vil ikke bli avholdt visning uten påmelding, frist for påmelding er senest kl. 12.00 på visningsdagen. Husk å laste ned salgsoppgaven digitalt før visning. Velkommen til en hyggelig visning!

Overtagelse

Etter avtale.

Finansiering

Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.

Lovverk

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.

Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.

Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighol

Oppgjør

Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.
Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted. Sørmegleren AS tar ikke imot innbetalinger fra utlandet, innbetaling av oppgjør skal foretas samlet fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.

Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.

Salgsoppgave og vedlegg

Oppdragsnummer

65-22-0066

Salgsoppgave og vedlegg

Salgsoppgaven med tilhørende vedlegg må gjennomgås før budgivning. Dokumentasjonen anses som kjøpers beslutningsgrunnlag.
Komplett oversikt over alle dokumenter megler har mottatt fra det offentlige/forretningsfører er tilgjengelig på Sørmeglerens hjemmeside www.sormegleren.no/65-22-0066. Dokumentene kan også fås hos megler ved forespørsel.
Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.

Ansvarlig megler

Avd. leder / Eiendomsmegler Ørjan Aas Nielsen, tlf. 99 15 90 73

Vederlag

Oppgjør (Kr.9 900) Panterett med urådighet - Statens Kartverk (Kr.585) Provisjon (forutsatt salgssum: 3 990 000,-) (Kr.59 850) Tilrettelegging (Kr.18 000) Totalt kr. (Kr.88 335)

Sørmegleren AS org. nr.

944 121 331
Varenummer: 3060986