Kristiansand-Grim

Bellevue 20

Prisantydning
6 950 000 kr
Omkostninger
189 620 kr
Totalpris
7 139 620 kr
Formuesverdi
761 932 kr
Formuesverdi sekundær
2 742 956 kr
Kommunale avgifter
20 411 kr / år
Byggeår
1970
P-rom
198 ㎡
Bruksareal
209 ㎡
Tomteareal
701 ㎡
Antall soverom
4
Eierform
Selveier
Eiendomstype
Enebolig

Oversikt

Om eiendommen

Sentrumsnær enebolig med stor garasje og hybel* - Solrike og usjenererte uteplasser

Om eiendommen

Innhold

1.etg.: Gang, stue, kjøkken, bad og 2 soverom.  Bortsetningsloft.
U.etg.: Gang, vaskerom, soverom, rom benyttet som soverom (ikke godkjent for varig opphold/beboelse) og bod. Stor åpen bod under terrasse.
Hybel u.etg. (mangler godkjent gjennomgang/dør mellom hoveddel og hybel): Gang, stue, kjøkken, bad, vaskerom og soverom.

Standard

Pent oppusset enebolig med garasje, hybel (ikke godkjent gjennomgang/dør mellom hoveddel og hybel) og følgende innhold. 1.etg.: Gang med garderobe, skyvedørsgarderobe og varmepumpe. Stue med peis, varmepumpe, spiseplass og utgang stor terrasse med meget gode solforhold og lem med nedgang hage. Flott kjøkken med nyere innredning. Godt med skapplass og integrert platetopp, kaffemaskin, oppvaskmaskin, kjøl/frys og 2 nye stekovner (Blir byttet ut med de som er der nå). Stort pent flislagt bad med baderomsinnredning, wc, dusjkabinett og badekar. 2 soverom hvorav det ene har utgang terrasse og 2 garderobeskap. Det andre soveromet blir benyttet som garderoberom og kontor. U.etg.: Gang, soverom og rom benyttet som soverom (ikke godkjent for varig opphold/beboelse), bod og vaskerom med vask og opplegg vaskemaskin. Hybel (mangler godkjent gjennomgang/dør mellom hoveddel og hybel): Gang, stue, kjøkken, bad, vaskerom og soverom. Hybelen har egen dør/inngang med egen trapp ned på siden av huset og egen uteplass. (ingen bilder av hybel). Stor bod under terrassen. Hoveddel har 2 varmepumper. Stor terrasse og platting, gressplen flotte uteområder. 1 1/2 garasje med el-bil lader.

Arealer med beskrivelse

Primærrom: 198 kvm, Bruksareal: 209 kvm Sekundærrom: 11 kvm.
Bra. pr. etasje.: Underetasje hybel: 57 m²  - Underetasje hoveddel: 44 m²  - 1. etg. 108 m².
Underetasje hybel - P-rom inkl.: Bad, vaskerom/bod, gang, kjøkken, soverom, stue.
Underetasje hoveddel - P-rom inkl.: Soverom, soverom 2, gang/trapperom, vaskerom.
Underetasje hoveddel - S-rom inkl.: Bod.
1. etasje - P-rom inkl.: Gang, bad, soverom, soverom 2, stue, kjøkken.

Arealer og rombenevnelser er hentet fra tilstandsrapport. Benevnelsen viser hva rommene benyttes til i dag, ikke hva de opprinnelig er godkjent som.

Det er avvik mellom godkjente tegninger og dagens planløsning. Bad i 1. etasje er utvidet inn i opprinnelig soverom. Det ombygde rommet er godkjent for varig opphold. Rom i hybel som i dag brukes som vaskerom er opprinnelig godkjent som bod, og det ene soverommet i underetasjen hoveddel er opprinnelig godkjent som vindang og hall. De ombygde rommene er ikke godkjent for varig opphold/beboelse. Veranda mot hage er større enn på opprinnelige tegninger. Endringen er ikke omsøkt kommunen. Det gjøres oppmerksom på at hybel i kjelleretasje mangler gjennomgang til hovedboligen for å være godkjent i henhold til tegninger / ferdigattest. For at hybelen skal være godkjent må det etableres gjennomgang/ dør i underetasjen iht vedlagt tegning. Endringen er ikke omsøkt kommunen. Ulovlige tiltak vil kommunen kunne forfølge og kreve omsøkt etter dagens regelverk. Risiko og eventuelle kostnader forbudet med eventuell søknad-/godkjenning påhviler kjøper.

Byggeår og byggemåte

1970 i følge Kristiansand kommune.

Oppvarming

Ved og elektrisk. Peisovn i stuen og 2 varmepuper i hoveddel gjør den rimelig å varme opp.
Dersom det er rom i boligen som ikke har vegg/fastmonterte ovner, så følger det heller ikke med ovner i disse rommene.

Diverse

Feier satt følgende merknad ved siste besøk i 2018: S3 som vil si at skorsteinen ikke kan inspiseres pga. tildekning.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapport basert på innholdskrav i ny forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.  

Tilstandsrapporten er utarbeidet av M2 Takst AS den 12.10.22, og er gyldig i 1 år etter rapportdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.

Bygningssakskyndigs konklusjon:
Enebolig bygget 1970. Etablert område, blindvei, romslig/innholdsrik bolig med utleiedel. Boligen er vesentlig modernisert i 1 etasje i 2019, ellers varierende årgang. Spesielt hybel er moden for vedlikehold og moderniseringer.

Boligen fremstår hovedsaklig i normal teknisk stand utfra alder, men det er påpekt merknader i rapporten.

Enkelte bygningsdeler vurderes utfra en nyere byggeforskrift. Dette tilsier at ting kan være bygget riktig utfra byggeår, men at det likevel får et avvik utfra dagens forskrifter. Når man leser rapporten så er det viktig at man leser både beskrivelse, avviks beskrivelse og tiltaks beskrivelse, da får man god oversikt.

Levetid bygningsdeler er en statistisk variabel, og er ikke "eksakt vitenskap". Dette innebærer at levetider kan variere betydelig ut fra vedlikehold, bruk, sammensetning, og hvor værutsatt bygningsdelen er.

Boligen er vurdert utfra byggeår og hva er normal bruks og alders-slitasje. Det kan derfor være bygningsmessige avvik som ikke er nevnt i rapport da det er normalt utfra alder og tidens tann.

Det er kun boligen som inngår i rapporten. Garasje, lekehytter, utvendige boder etc. er ikke kontrollert. Garasjer/boder med mer har generelt en enkel byggeskikk og standard. Også garasje trenger noe vedlikehold.

Spørsmål vedrørende rapporten kan stilles i kontortid mellom 8-16 på hverdager, til tlf 454 77 777, eller e-post: post@m2takst.no.
Forøvrig må hele rapporten leses og deretter bruke god tid på visning. Lykke til!

Følgende avvik har fått TG3 eller TG2:
TG3:
Utvendig > Nedløp og beslag:
Det er avvik: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på renner/nedløp/beslag. Rundt pipe er det observert fuktskjolder på loft. Tg3. Mindre fuktig treverk og synlig fukt pipe.

Utvendig > Veggkonstruksjon:
Det er avvik: Noe kledningsbord er byttet men det meste er eldre/byggeår. På gavlvegger spesielt er det observert vær og aldersslitasje og noe råte tg3. Terrasse bjelker går inn i bjelkelag. Dette anbefales endret ved bytte av kledning på sikt da det gir utsatt løsning med tanke på fukt og kuldebor mm inn i etasjeskille.

Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger:
Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Noe mindre malingflass/værslitasje. Ingen gjerde i hage ned skråning, tg3, mulig  fallfare barn. Ujevn skifer/steinflate nedre del.

Våtrom > Generell > Bad:
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Eldre overflater. Fliser gulv og våtromstapet vegger. Sluk ikke kontrollert, under dusjkabinett, trolig eldre støpejernssluk som bør byttes ved moderniseirng. Malt tak. Det er jordslag i tak over dusj.

Våtrom > Generell > Vaskerom:
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Malte murgulv og murvegger. Enkler Overflaster, ikke fuktsikre løsniger lik dagens standard. Eldre støpejernssluk, denne bør byttes ved renovering av rommet. Malingflass. Utslagsvask. Lufteventil.

Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt > Bad:
Det kan ikke konstateres synlig bruk av membran/tettesjikt på våtrommet. Det er ikke synlig membranløsning. Tidligere enklere byggeskikk tilsier at det kan ligge en skjult membranløsning under påstøp liknende.

Våtrom > Generell > Vaskerom:
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Baderom før 1997 får en slik vurdering grunnet enklere krav i byggeforskrifter før 1997. Sådan kan rommet ha en OK bruksverdi men får en dårlig karakter pga alder. Malte murvegger og gulv. Trolig ingen sluk i rommet, dette medfører at ved evt lekkasje så vil vann spre seg i etasjen. Opplegg vaskemaskin ledes i utslagsvask. Eldre utslagsvask, bruksslitasje. Ingen lufteventil i rommet.

TG2:
Utvendig > Taktekking:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på undertak.

Utvendig > Takkonstruksjon/Loft:
Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen. Isolasjon ligger stedvis opptil undertak noe som kan redusere lufting av konstruksjoner, det er ikke observert åpenbare kondensmerker som følge.

Utvendig > Vinduer:
Det er avvik: Vinduer oppe, fra 2011 på bad, blyglass av eldre årgang i trapp, ellers byttet 2019 ifølge eier. Nede er det eldre trevinduer.

Utvendig > Dører:
Det er avvik: Eldre hybel dør.

Innvendig > Overflater:
Det er avvik: På kontor/garderobe oppe er det noe enklere avslutning av gulv inn mot skap mm. Overflater hybel fremstår eldre/mer slitt/enklere.

Innvendig > Pipe og ildsted:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på pipe. Feieluker nede, ikke kontrollert om ubrennbar gulvflate grunnet lagrede gjenstander i hybel.

Innvendig > Innvendige trapper:
Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. Kun montert på en side, dagens forskrifter tilsier at det bør være på begge sider grunnet fallfare.

Innvendig > Innvendige dører:
Det er avvik: Tredører, nyere årgang i hoveddel. Dørene ble funksjonstestet for heng i kar og svill, hovedsaklig OK men enkelt dør til soverom tar i
karm.

Våtrom > Overflater Gulv > Bad:
Krav til fall er ikke oppfylt og gulvet er tilnærmet flatt (har ikke motfall). Riss i silikonfug overgang gulv og vegg.

Kjøkken > Overflater og innredning > Kjøkken:
Det er avvik: Bruks og aldersslitasje. Mangler en dør til overskap.

Kjøkken > Avtrekk > Kjøkken:
Det er avvik: Trenger en god vask av fettfilter etc. Mangler lys.

Tekniske installasjoner > Vannledninger:
Vurdering er basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid for skjulte røranlegg er oppbrukt. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.

Tekniske installasjoner > Avløpsrør:
Vurdering er basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis medbakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid for skjulte røranlegg er oppbrukt. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.

Tekniske installasjoner > Varmtvannstank:
Det er ikke påvist tilfredsstillende avrenning eller annen kompenserende løsning fra varmtvannstank. Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av
varmtvannstank iht. gjeldende forskrift. I nye leiligheter og eneboliger skal man i henhold til nye forskrifter fasttilkoble alle varmtvannsberedere, dvs ikke koble via stikkontakt. Krav fra 2014.

Tomteforhold > Drenering:
Det er avvik: På baksiden nede og under støpt dekke ved hovedinngang så er det et åpent rom. Dvs at det er ikke tilbakefylte masser av vesentlig grad mot murvegg nede. Dette er bra. Dog tilsier eldre byggeskikk at det kan mangle fukt/dampsperre under støpe gulvet som kan medføre kapilærsug. Kapilærsug vil si at fukt udner støpt dekke fordamper og trekker opp i betongen. Dette kan medføre fukt i oppforet gulv, løsnet tapet på vegger etc.
Utfra observasjon så kreves ingen tiltak. Dog mye lagrede gjenstander i hybel så kan ikke gå god for at det ikke finnes avvik.

Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter:
Grunnmuren har sprekkdannelser. Mindre riss.

Tomteforhold > Forstøtningsmurer:
Det er avvik: På murt/støpt bakvegg mot veien så er det observert noe sprekker/riss etc. også noe sprekk mot nedre terrasse.

Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger:
Det er avvik: Trolig vann og avløpsrør fra byggeår mellom bolig og kommunalt nett. Vurdering er basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid for skjulte røranlegg er oppbrukt. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en risikokonstruksjon.

For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Sammendrag selgers egenerklæring

Kjenner du til om det er utført arbeid på bad/våtrom?
- Ja, kun av faglært, Beskrivelse Totalrenovering i 1991 og fiksing på fliser på bad i senere tid. og skifte rør på kjøkken i 2019, Arbeid utført av Murmester Bardoff og VVs butikken.

Ble tettesjikt/membran/sluk oppgradert/fornyet?
- Ja, i 1991.

Er arbeidet byggemeldt?
- Ja, er ikke sikker ift bad, ja på kjøkken

Kjenner du til om det er/har vært utført arbeid på el-anlegget eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)?
- Ja, kun av faglært. Beskrivelse sikringsskap oppgradert, nytt kjøkken i 2019 og fjerning av oljetank i 2019. Arbeid utført av Elektriker 1.

Har du ladeanlegg/ladeboks for elbil i dag?
- Ja, installert i Garasjen i 2018.

Selges eiendommen med utleiedel, leilighet, hybel eller tilsvarende?
- Ja, sokkelleilighet.

Er ovenfornevnte godkjent hos bygningsmyndighetene?
- Ja, iflg tidligere eier som bygde huset ble huset bygd med utleiedel.

Tilleggskommentar:
- Dette er en eneblog, bellevue 20 a,b,og c - men kun en eier. Det ble vurdert å bygge på en etasje på huset i 2017 og derfor ble det nok i kommunen registrert som a,b ob c.

Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.

Beliggenhet

Adkomst

Fra Kristiansand sentrum kjør mot vest under Vesterveibrua. Ta  Møllevannsveien inn til høyre etter ''Samsen''/Vesterveien. Følg Møllevannsveien ca. 70 meter ta så inn til venstre Bellevue ved Arkivet. Følg veien og hold høyre i første kryss og boligen ligger på venstre side som nest siste hus i enden av veien. Det vil bli skiltet med Sørmegleren visningsskilt til fellesvisning!

Beliggenhet

Eiendommen ligger meget sentralt, usjenert og attraktivt til på Grim. Svært gode solforhold med sol fra tidlig morgen (på fremsiden av huset) den kommer bak ca kl. 10.00-10.30 og går ned kl 22.00/22.30 midtsommers. Kort gangavstand til Kvadraturen (ca, 10 min.) og alle sentrums fasiliteter. Like ved ligger Baneheia, Bymarka og Ravnedalen med nydelig turterreng, lysløype, bade og fiskevann. Barne- og ungdomsskole, barnehage, Grim Torv med stor Meny butikk, Grim kirke, idrettsplassen "Idda" med flerbrukshall like i nærheten. Offentlig kommunikasjon som buss, tog og ferje i umiddelbar nærhet. Det kan også nevnes utsikt til Dueknipstårnet og turstier og badevann på Dueknipen.

Tomt

Areal: 701 kvm, Eierform: Eiet tomt

Parkering

1 1/2 garasje med el-bil lader.
Plass til parkering for 4 biler på tomten.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ferdigattest datert 24.04.1970. Ferdigattesten gjelder Bellevue 20 - enebolig m/hybelleilighet. At en slik attest eksisterer gir ingen garanti for at det ikke er utført arbeid på boliger som ikke er byggemeldt eller godkjent. Garasjen omfattes ikke av ferdigattesten.

Det foreligger godkjenning til oppføring av garasje, datert 18.05.1979.

Reguleringsplan

Eiendommen er regulert til bolig, tilhører reguleringsplan nr. 15 Vestsiden, datert 26.10.1942. På generell basis gjør vi oppmerksom på at det kan foreligge fremtidige planer hos kommunen for området rundt eiendommen, som megler ikke har mottatt opplysninger om.

Vei / Vann / Avløp

Tilknyttet offentlig vei, vann og avløp.

Heftelser / Rettigheter

Heftelser som følger eiendommen:
Dagboknr.: 6382 - Best. om vann/kloakkledning. Tinglyst: 27.08.1969
Kan ikke slettes uten samtykke fra kommunen.

Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Rettigheter som følger eiendommen:
Ingen rettigheter funnet.

Utleie

Boligen har hybel. Leieforholder er under oppsigelse. Leiepris har vært kr. 7850,- pr. mnd. + strøm.

Det gjøres oppmerksom på at hybel i kjelleretasje mangler gjennomgang til hovedboligen for å være godkjent i henhold til tegninger / ferdigattest.
For at hybelen skal være godkjent må det etableres gjennomgang/ dør i underetasjen iht vedlagt tegning. Endringen er ikke omsøkt kommunen. Ulovlige tiltak vil kommunen kunne forfølge og kreve omsøkt etter dagens regelverk. Risiko og eventuelle kostnader forbudet med eventuell søknad-/godkjenning påhviler kjøper.

Energiattest

Oppvarmingskarakter Gul - Energikarakter F

Odel

Nei

Konsesjon

Nei

Økonomi

Prisantydning og omkostninger

6 950 000,- (Prisantydning) Omkostninger 2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg)) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 173 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 6 950 000,-)) 11 900,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 189 620,- (Omkostninger totalt) 7 139 620,- (Totalpris inkl. omkostninger)

Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Offentlige avgifter

Kr. 20 411 pr. år
Beløpet inkluderer eiendomsskatt, feiing og gebyr for vann- og avløp.

Renovasjon kommer i tillegg. Renovasjonsgebyr er for 2022 beregnet til kr. 5 266,-. Gebyret faktureres forhold til antall tømminger.

Eiendomsskatt

Det er eiendomsskatt på kr. 8 291,- pr. år for denne eiendommen. Beløpet er inkludert i kommunale avgifter.

Formuesverdi

Primær: Kr. 761 932,- for år 2020. Sekundær: Kr. 2 742 956,- for år 2020.

Nøkkelinformasjon

Adresse med betegnelse

Bellevue 20, Gnr. 151 Bnr. 116 i Kristiansand kommune.

Boligtype

Enebolig

Eierform

Selveier

Vilkår og betingelser

Hvitevarer, løsøre og tilbehør

Følgende hvitevarer følger boligen: Kjøleskap/kombiskap, fryseskap/-boks, 1 kjøl/frys + 1 frys i underetasje.
Kjøl/frys + frys i underetasje kan kjøpes. Vaskemaskin + tørketrommel kan kjøpes.
Det medfølger 2 nye stekeovner på kjøkken. De som står der nå tas bort.
Liste over løsøre og tilbehør må leses før budgivning. Her fremgår hvilke løsøre som skal følge eiendommen dersom dette var på eiendommen ved kjøpers besiktigelse om annet ikke er avtalt.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Claimslink AS. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 10 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Egenandel kr. 4 000,- påløper i tvistesaker. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar fra kr 2.200,- til kr 2.600,- avhengig av boligtype, i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring, samt kr 1 000,- i honorar for Boligkjøperforsikring Pluss..

Visning

Som annonsert eller etter avtale med megler på tlf 95 00 00 00.

Finn.no: Visningstekst

Visning avtales direkte med megler på telefon, epost eller sms. Velkommen til en hyggelig visning!

Overtagelse

Etter avtale.

Finansiering

Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med vår samarbeidspartner Sparebanken Sør, på tlf. 38 10 92 00, for et uforpliktende tilbud.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet må signeres, og budgiver må i tillegg legitimeres. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg legitimere deg og signere budet elektronisk ved hjelp av BankID. Når første bud er gitt vil du motta en SMS-kvittering som du kan svare på for å gi eventuelle budforhøyelser. Budforhøyelser kan også gis ved å trykke "Gi bud" i våre annonser på nytt, eller via e-post eller andre skriftlige metoder. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvendig og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må et hvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet. For øvrig vises det til "Forbrukerinformasjon om budgivning", som er på baksiden av budskjemaet. Det forutsettes at hjemmel overføres til kjøper.

Lovverk

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet, innhente opplysninger om reelle rettighetshavere og kundeforholdets formål og tilsiktede art. Videre skal megler kontrollere midlenes opprinnelse, samt gjennomføre kundekontroll av personer med disposisjonsrett til konto som benyttes ved transaksjoner til klientkonto.

Kundekontroll skal gjennomføres løpende gjennom hele oppdragsperioden, dersom megler på noe tidspunkt ikke får gjennomført tilstrekkelig kundekontroll har megler rett til å avvikle kundeforholdet.

Megler er underlagt rapporteringsplikt til Økokrim ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles og megler kan i enkelte tilfeller ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen. Partene i handelen kan komme i ansvar for tap den andre part påføres som følge av brudd på hvitvaskingsregelverket, partenes rettigheter ved mislighol

Oppgjør

Kjøpesum med tillegg av omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen overtagelse. Normalt innebærer dette at fullt oppgjør må være innbetalt på meglers klientkonto senest to virkedager før avtalt overtagelsesdato.
Eventuelle vilkår knyttet til innbetalingen, eksempelvis pantedokument som skal tinglyses til fordel for kjøpers bank, må være megler i hende i god tid før overtagelse kan finne sted. Sørmegleren AS tar ikke imot innbetalinger fra utlandet, innbetaling av oppgjør skal foretas samlet fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.

Megler tar ikke imot oppgjør i form av kontanter eller bankremisse.

Salgsoppgave og vedlegg

Oppdragsnummer

13-22-0113

Salgsoppgave og vedlegg

Salgsoppgaven med tilhørende vedlegg må gjennomgås før budgivning. Dokumentasjonen anses som kjøpers beslutningsgrunnlag.
Komplett oversikt over alle dokumenter megler har mottatt fra det offentlige/forretningsfører er tilgjengelig på Sørmeglerens hjemmeside www.sormegleren.no/13-22-0113. Dokumentene kan også fås hos megler ved forespørsel.
Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.

Ansvarlig megler

Eiendomsmegler Geir Flaa Johansen, tlf. 95 00 00 00

Vederlag

Digital grunnpakke (Kr.6 850) Annonsepakke To halvsider i Fædrelandsvennen (Kr.5 500) Oppgjør (Kr.9 900) Panterett med urådighet - Statens Kartverk (Kr.585) Provisjon (fastpris inkl. alle visninger) (Kr.69 000) Tilrettelegging (Kr.14 500) Totalt kr. (Kr.106 335)

Sørmegleren AS org. nr.

944 121 331
Varenummer: 3063815