Bortelid

Austre-Vestre Hola 45

Prisantydning
2 090 000 kr
Omkostninger
69 250 kr
Totalpris
2 159 250 kr
Formuesverdi sekundær
453 750 kr
Byggeår
2009
Internt bruksareal (BRA‑i)
77 ㎡
Bruksareal
77 ㎡
Tomteareal
207 ㎡
Antall soverom
3
Eierform
Eierseksjon
Eiendomstype
Fritidseiendom

Oversikt

Tiltalende og sentralt beliggende vertikaldelt 2 mannshytte

Om eiendommen

Fra 01.01.24 er det innført nye regler for måling og opplysning av areal på boliger.
De nye arealbegrepene er:

Bruksareal BRA
  • BRA-i - Internt bruksareal. Arealet innenfor boenheten.
  • BRA-e - Eksternt bruksareal. Areal av alle rom utenfor boenheten og som tilhører denne, for eksempel eksterne boder.
  • BRA-b - Innglasset balkong, altan, terrasser.
Andre arealer
  • TBA -Terrasser og åpen altan som er tilknyttet boligen.
  • ALH - Areal med lav himlingshøyde måles på samme måte som BRA, men man ser bort fra krav til himlingshøyde. Arealet inngår ikke i BRA, men opplyses om sammen med BRA som et tillegg.
  • GUA - summen av BRA og AHL. Brukes når boligen har gulvareal som ikke er måleverdig på grunn av for eksempel skråtak eller lav himlingshøyde. Arealet oppgis som tilleggsinformasjon til øvrige arealer.

Innhold

1.etg.: Vindfang, bod, bad/vaskerom , stue/kjøkken,
Loft: Stue, 3 soverom og wc.
Frittstående utvendig bod og solrik terrasse.

Oppvarming

Ved og elektrisk. Peisovn i stuen. Varmekabler i gulv i vindfang, bod, bad og stue/kjøkken.

Beliggenhet

Adkomst

Fra Kristiansand: følg RV 9 mot Evje, ta av til venstre i rundkjøringen ved ESSO-stasjonen på Hornnes. Følg skilting mot Bortelid. Etter Bortelid Marked tar du av til venstre ved innkjøring til alpinanlegget. I enden av parkeringsplassen tar du til venstre og følger veien oppover til toppen. I enden av veien ta opp til venstre og hytten ligger rett frem Står nr. 43 på veggen). Fellesvisning vil bli skiltet.

Parkering

Biloppstillingsplasser på tomten.
El-bil lader installert.

Beliggenhet

Sentralt, solrikt, barnevennlig og populær beliggenhet på Bortelid Alpintopp. Alpinanlegg, oppkjørte skiløyper og matbutikk i umiddelbar nærhet. Nydelig turterreng sommer som vinter. Godt utvalg med oppkjørte skiløyper på vinteren og gode bade- og fiskemuligheter på sommeren. Det kan også nevnes blant annet flotte badeplasser med sandstrand, frisbeegolf bane, minigolf, sykkelløype, bensinpumper og el-bil ladere like i nærheten. Bortelid ligger ca. 650 moh. og er et av Agders mest snøsikre områder. Avstand 99 km. fra Kristiansand, 110 km. fra Mandal, 127km. fra Arendal og 237 km. fra Stavanger.

Offentlige opplysninger

Ferdigattest

Det foreligger ferdigattest datert 08.02.2010. Ferdigattesten gjelder fritidsbolig. At en slik attest eksisterer gir ingen garanti for at det ikke er utført arbeid på boliger som ikke er byggemeldt eller godkjent.

Det foreligger retting av tinglyst seksjoneringsbegjæring uten reseksjonering, datert 12.08.2016.

Deler av bygg ligger på grense til naboeiendom gnr. 9, bnr. 278.

Det er påvist avvik i forhold til rømningsvei da et soverom og loftstue oppe ikke har vinduer som tilfredsstiller dagens rømningskrav. Det er også lav takhøyde oppe.

Det er avvik mellom godkjente tegninger og dagens planløsning. Selger opplyser at tidligere eier har satt opp uteboden og at naboene ble varslet og har godkjent dette. Noden er under 15 kvm. Toalettrom på loft er ikke på opprinnelige tegninger. Rommet er godkjent som loftstue og er godkjent for varig opphold. Terrasse er ikke på opprinnelige tegninger og er trolig ikke byggemeldt kommunen. Ulovlige tiltak vil kommunen kunne forfølge og kreve omsøkt etter dagens regelverk. Risiko og eventuelle kostnader forbundet med eventuell søknad-/godkjenning påhviler kjøper.

Vei, vann og avløp

Adkomst over grunneiers eiendom med vedlikeholdsplikt. Eiendommen er tilknyttet offentlig vann og avløp. Eiendommen har installert vannmåler.

Det er tinglyst veirett på eiendommen som sier følgende: Undertegnede eier av gnr 9 bnr 316 snr 2 i Åseral kommune gir herved nåværende eier og fremtidige eiere av gnr 9 bnr 316 snr 1 i Åseral kommune veirett til eiendommen over gnr 9 bnr 316 snr 2 i Åseral kommune. Se vedlagt avtale.

Reguleringsplan

Eiendommen er regulert til fritidsbebyggelse, tilhører reguleringsplan for Austre og Vestre Holå, einebustader ved Bortelidgarden og næringstomter ved Bortelidtjønnæ, datert 20.10.2005. På generell basis gjør vi oppmerksom på at det kan foreligge fremtidige planer hos kommunen for området rundt eiendommen, som megler ikke har mottatt opplysninger om.

Adgang for utleie

Boligen har ikke egen utleiedel.

Tinglyste heftelser og rettigheter

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:

Heftelser:
11.05.2006 - Dokumentnr: 2393 - Festekontrakt - vilkår. Gjelder feste. Årlig festeavgift: NOK 3 575. Bestemmelser om regulering av leien. Festeren har rett til å overdra og pantsette festeretten. Med flere bestemmelser. Overført fra: Knr:4224 Gnr:9 Bnr:316 F. Gjelder denne registerenheten med flere.

11.01.2010 - Dokumentnr: 16792 - Bestemmelse om veg. Gjelder feste. Rettighetshaver: Knr:4224 Gnr:9 Bnr:316 Snr:1.

Grunndata:
14.12.2009 - Dokumentnr: 958950 - Seksjonering. Opprettet seksjoner: Snr: 2. Formål: Bolig. Tilleggsdel: Grunn. Sameiebrøk: 50/100.

14.10.2016 - Dokumentnr: 946183 - Reseksjonering. Endring av tegninger. Reseksjoneringen går ut på at snr. 1 er blitt snr. 2 og snr. 2 er blitt snr. 1.

Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Rettigheter:
Ingen rettigheter registrert.

Økonomi

Omkostninger kjøper

Dok.avgift 2,5% av kjøpesum: kr 52 250,-
Tinglysning av skjøte: kr 500,-
Tinglysning av pantedokument kr 500,-
 
HELP Boligkjøperforsikring kr 13 200,- (valgfritt)
HELP Boligkjøperforsikring Pluss kr 2 800,- (valgfritt)
 
Sum omkostninger (inkl. valgfrie tillegg): kr 69 250,-
 
Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning. Det tas forbehold om endringer i avgifter/gebyrer. 

Nøkkelinformasjon

Standard

Meget pen og innbydende vertikaldelt hytte med følgende innhold 1. etg.: Vindfang med garderobeplass. Praktisk bod og gang med garderobeplass. Stue med flott skiferkledd pipe, peisovn og utgang solrik terrasse. Åpen kjøkkenløsning med delikat innredning i hvit utførelse. Integrert komfyr, platetopp og oppvaskmaskin. Bad med toalett, dusjkabinett, opplegg vaskemaskin og hvit baderomsinnredning. Loft: Stue med flott skiferkledd pipe og 3 soverom. Panel og behandlet panel på vegger og parkett på gulv med unntak av vindfang, bod og bad som har fliser. Downlights i tak i kjøkken og på bad. Utvendig nyere frittstående bod.

Tilstandsrapport
Tilstandsrapport basert på innholdskrav til forskrift til avhendingsloven er vedlagt denne salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å sette seg grundig inn i rapporten før budgivning. Kjøper anses å være kjent med opplysninger som fremgår av tilstandsrapporten, og vil således ikke kunne gjøre gjeldene mangler som fremgår av rapporten.   
 
Tilstandsrapporten er utarbeidet av Mangler data den 12.05.2024, og er gyldig i 1 år etter befaringsdato. Ved eldre rapporter anbefales interessenter å undersøke eiendommen grundig. Det gjøres oppmerksom på at rapporten kun omhandler boligen, eventuelle øvrige bygninger på eiendommen er ikke vurdert.
 
Bygningssakskyndigs konklusjon:
Del av vertikaldelt tomannsbolig bygget 2009, dagens eiere har eid siden 2020. Etablert nyere område like ved alpinanlegg, skiløype mm. Godt utnyttet planløsning og moderne farger og materialvalg. Hytta fremstår i normal teknisk stand utfra alder, men merknader kommentert. Der det gis tg2 så er det gitt en tiltaksbeskrivelse. Dette er takstmannens vurdering, og er på ingen måte fasit på tiltak, men en vurdering utfra fornuft/økonomi, risiko for avvik mm. Kjøper må selv vurdere tiltak. Enkelte bygningsdeler vurderes utfra en nyere byggeforskrift. Dette tilsier at ting kan være bygget riktig utfra byggeår, men at det likevel får et avvik utfra dagens forskrifter. Når man leser rapporten så er det viktig at man leser både beskrivelse, avviks beskrivelse og tiltaks beskrivelse, da får man god oversikt. Levetid bygningsdeler er en statistisk variabel, og er ikke "eksakt vitenskap". Dette innebærer at levetider kan variere betydelig ut fra vedlikehold, bruk, sammensetning, og hvor værutsatt bygningsdelen er. Spørsmål vedrørende rapporten kan stilles i kontortid mellom 8-16 på hverdager, til tlf. 454 77 777, eller e-post: post@m2takst.no. For øvrig må hele rapporten leses og deretter bruke god tid på visning.
 
Følgende avvik har fått TG3 eller TG2: 
TG3:
Spesialrom > Loft > Toalettrom > Overflater og konstruksjon: NorskStandard gir tg3 når det ikke er ventilasjon i rommet.

TG2:
Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger: Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Byggeforskrifter ble endret i 2017 til at rekkverk/gjerde skal være 100cm. Tidligere krav var 90cm og lavere avhengig av år. Høyden er normal utfra når bygget, men bedømmes etter dagens forskrift. Noe skjevhet rekkverk.

Innvendig > Radon: Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Man finner nasjonale aktsomhetskart på nett her: https://dsa.no/radon/nasjonalt-aktsomhetskart-for-radon. Dette gir kun en indikasjon på konsentrasjon i luften.

Innvendig > Pipe og ildsted: Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe.

Innvendig > Innvendige trapper: Åpninger mellom trinn i innvendig trapp er større enn dagens forskriftskrav.

Våtrom > 1 etasje > Bad/vaskerom > Overflater vegger og himling: Veggflatene er ikke fuktbestandige. De bør derav ikke eksponeres for direkte vannbelastning.

Våtrom > 1 etasje > Bad/vaskerom > Overflater: Krav til fall er ikke oppfylt og gulvet er tilnærmet flatt (har ikke motfall). Ikke fall mot sluk i rommet, men god oppkant vegger og dørsvill, om membraløsning er lagt fagmessig så ansees løsningen OK.

Våtrom > 1 etasje > Bad/vaskerom > Sluk, membran og tettesjikt: Sluk er lite synlig poga dusjkabinett, ikke kvalitetssikret membranløsning. NorskStandard regner estimert levetid membran 20 år. Ved alder over 10 år så regnes da mer enn halvparten av estimert levetid oppnådd og man får tg2 utfra alder alene.

Tekniske installasjoner > Varmtvannstank: Kravet om fasttilkobling har ikke tilbakevirkende kraft, men detanbefales.
 
For de bygningsdeler som har fått tilstandsgrad 2 og 3, og hvor det er påregnelig med tiltak, har bygningssakskynding utarbeidet et estimert kostnadsintervall. Se tilstandsrapport for mer informasjon.

Hvitevarer

Følgende hvitevarer følger handelen: Kjøleskap/kombiskap, komfyr/stekeovn/koketopp, oppvaskmaskin og mikrobølgeovn.

Legalpant

Øvrige sameiere har panterett i seksjonen for krav mot sameieren som følger av sameieforholdet, jf. eierseksjonsloven § 31. Pantekravet kan ikke overstige 2 G (Folketrygdens grunnbeløp). Sameiet kan vedtektsfeste ytterligere panterett for sameiet. Vedtektsfestet pant kan tinglyses i seksjonene. 

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 14 millioner kroner. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.  

Servitutter

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:

Heftelser:
11.05.2006 - Dokumentnr: 2393 - Festekontrakt - vilkår. Gjelder feste. Årlig festeavgift: NOK 3 575. Bestemmelser om regulering av leien. Festeren har rett til å overdra og pantsette festeretten. Med flere bestemmelser. Overført fra: Knr:4224 Gnr:9 Bnr:316 F. Gjelder denne registerenheten med flere.

11.01.2010 - Dokumentnr: 16792 - Bestemmelse om veg. Gjelder feste. Rettighetshaver: Knr:4224 Gnr:9 Bnr:316 Snr:1.

Grunndata:
14.12.2009 - Dokumentnr: 958950 - Seksjonering. Opprettet seksjoner: Snr: 2. Formål: Bolig. Tilleggsdel: Grunn. Sameiebrøk: 50/100.

14.10.2016 - Dokumentnr: 946183 - Reseksjonering. Endring av tegninger. Reseksjoneringen går ut på at snr. 1 er blitt snr. 2 og snr. 2 er blitt snr. 1.

Fra hovedbølet som eiendommen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser i form av erklæringer/avtaler som ikke fremgår av grunnboken for denne eiendommen. Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse.

Rettigheter:
Ingen rettigheter registrert.

Info kommunale avgifter

Beløpet inkluderer abonnementsgebyr vann kr. 2 088,-, abonnementsgebyr avløp kr. 5 110,-, renovasjon kr. 3 553,-, feiing kr. 556,- pr. pipeløp og målerleie kr. 457,-. Vann- og avløpsgebyr vil variere iht. forbruk med hhv. kr 41,- pr. m3 for vann og kr. 79,- pr. m3 for avløp.

Byggemåte

Trevinduer med isolerglass. Inngangsdør, tredør med isolerglass. Balkongdør, tredør med isolerglass. Balkong/terrasse med dekke av terrassebord. Etasjeskille i tre og støpt gulvdekke nede.

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølgning. Les mer om personvern i vår personvernerklæring på sormegleren.no/personvern

TV/Internett/Bredbånd

Fiber installert.

Sammendrag selgers egenerklæring

10 Er det utført arbeid på det elektriske anlegget? Ja, nytt arbeid 2021. Utført av faglært. Lagt inn egen kurs for nødlading av elbil. Firma som utførte arbeidet var Torsland elektro. Har dokumentasjon på arbeidet.

Se selgers egenerklæringsskjema for utfyllende informasjon.
Produktnummer: 35B12552-99F5-45B5-87C5-F45246E587C4 Kategori: