Dette bør du vite om boliger med utleiedel

Hanne Geelmuyden, daglig leder i Sørmegleren Kristiansand og fagsjef i samme selskap, har gode råd til kjøpere og selgere av boliger med utleiedel.

 - Handler du via megler vil vi alltid undersøke om godkjenning er på plass før boligen legges ut i markedet, og hvis det ikke foreligger tilstrekkelig dokumentasjon, kan vi ikke markedsføre at boligen har utleiedel, forklarer Hanne Geelmuyden.

Viktig godkjenning

Mange utleieenheter er et resultat av at kjellere, boder, loft og garasjer er blitt omgjort til boligareal. Geelmuyden vet av erfaring at ikke alle kjenner til at utleieboligen må  godkjennes av kommunen.

– Dersom megleren avdekker lovlighetsmangler, som for eksempel manglende godkjenning av utleiedel, er vi pliktige til å informere potensielle kjøpere om dette, forteller den daglige lederen og fortsetter:

– Dette bidrar ofte til å skape skepsis og usikkerhet hos interessentene. Derfor lønner det seg alltid å ha papirene i orden i forkant av boligsalget. Er du i tvil om godkjenning foreligger, ta kontakt med kommunen for å sjekke, anbefaler hun.

Skattefritt

Leier du ut en kjellerleilighet, hybel eller garasjehybel, er dette å regne som utleie i egen bolig.

– Det er lov å leie ut en boenhet på inntil 50 prosent av leieverdien på egen bolig uten at det blir skatt på inntektene. Dette gjelder også dersom utleieleiligheten har egen inngang og hageflekk, opplyser Hanne Geelmuyden.

 

Hanne Geelmuyden, fagsjef i Sørmegleren

 Hanne Geelmuyden, fagsjef i Sørmegleren

Nye regler for tomannsboliger

Fra nyttår ble regelen om skattefri utleie i tomannsboliger begrenset. Før kunne man leie ut inntil tre fjerdedeler av en tomannsbolig skattefritt, men fra 1. januar 2018 var det ikke lenger slik.

– Nå sier loven at summen av leieinntektene ikke kan overstige den anslåtte leieinntekten av den delen av huset du selv bor i. I praksis betyr dette at utleien kun er skattefri så lenge utleiedelen utgjør mindre enn 50 prosent av hele tomannsboligen. Det er ikke lenger forskjellige skatteregler for utleie i tomannsboliger kontra eneboliger, avslutter Hanne Geelmuyden, daglig leder i Sørmegleren Kristiansand.

 

Artikkel for Endelig Sørdag - boliger med utleiedel publisert 03.03.18.

Mer fra boligstoff og nyheter!