− I Kristiansand har prisene på eneboliger og leiligheter i gjennomsnitt steget med henholdsvis 43 og 47 prosent de siste ti årene. Det har altså vært en mye jevnere stigning her, og i mindre byer er økningen enda mindre, forteller han.

 

Roser politikerne

Meglerdirektør og tidligere bankmann Aasen mener at en offensiv kommunal boligpolitikk utgjør mye av grunnen til at prisutviklingen er betydelig lavere i Kristiansand enn i Oslo.

– Politikerne på Sørlandet har lagt godt til rette for utbyggerne, og det er blitt bygd et betydelig antall nye boliger i landsdelen vår de senere årene. Dermed har vi ikke opplevd et underskudd på nybygging, som er tilfellet i Oslo. Dette innebærer igjen at vi har et sunnere og mer balansert eiendomsmarked med nok boliger til alle som ønsker å kjøpe. I tillegg er det ikke like mange spekulanter i vårt område, og det er nok også en del av forklaringen på at vi ikke opplever samme prispress som i hovedstaden, mener Øyvind Aasen.

 

Balansert marked

I Kristiansand er det så stor fart i utbyggingen at det tidvis reises spørsmål om vi har nok mennesker til å fylle alle de flotte leilighetsbyggene.

– Sørmegleren har en betydelig nybyggportefølje, og selger nye leiligheter hver eneste uke. Meglerne som sitter med tommelen på pulsen rapporterer om god driv, og vi har definitivt inntrykk av at det er en fin balanse mellom tilbud og etterspørsel i nybyggmarkedet i Kristiansand, melder Aasen.

 

Propaganda?

Så var det ”boligbobla”. Kan vi her og nå avfeie den som skremselspropaganda?

– Ingen kan vite hva som vil skje. Også Norge og Sørlandet er en del av verden, og internasjonale forhold spiller selvsagt inn. Bare tenk på finanskrisa. Samtidig er det OK å vite at dersom det verste skulle skje, at det ble et boligkrakk, er sannsynligheten stor for at vi vil bli mildere rammet enn for eksempel Oslo. Dette fordi vi har et mer stabilt marked i utgangspunktet, betrygger Aasen.

- Når det er sagt, er det absolutt ingenting som tyder på at en krise er nær. Eiendomsmarkedet på Sørlandet fremstår både sunt og balansert, avslutter Øyvind Aasen, adm. dir. i Sørmegleren.