Drømmen om hytta på fjellet

Kjenner du et sug i magen når sosiale medier fylles av høst- og vinterbilder fra fjellheimen? Vi dras mot fjellet og vinterkos, og kanskje er du også på hyttejakt. Før du kan slenge beina høyt og nyte den friske fjellufta er det ting som må på plass. Her er noen tips på veien mot hyttedrømmen. 

Av Jan Terje Halvorsen

 

Fritidsboliger er først og fremst en investering i livskvalitet. Det er et sted du kan være sammen med andre, eller nyte etterlengtet alenetid. For noen blir hytta et prosjekt, mens andre foretrekker å slappe av og ikke løfte en finger. Uansett behov: før du kjøper hytte bør du gjøre en liten analyse som sikrer at virkeligheten samsvarer med drømmen den dagen nøkkelen settes i døra.

 

Det er praktisk å gå på visninger før snøen kommerDet er praktisk å gå på visning før snøen kommer

Mal et presist kostnadsbilde

Det hjelper ikke å eie ei fantastisk hytte hvis økonomiske bekymringer henger over gresstaket som ei tung sky. Begynn derfor med å kartlegge hvor mye du har mulighet til å investere, og finn ut hva du kan bære av kostnader utover renter og avdrag på lån.

Ofte vil det påløpe utgifter til for eksempel festeavgift, eiendomsskatt, kontingent til hyttelag, strøm, forsikring, vei, vann, kloakk, søppeltømming og snørydding. Kanskje kan utleie av hytten deler av året være det som skal til for at regnestykket går opp?

Både eiendomsmegleren og bankrådgiveren hjelper deg å finne informasjonen du trenger for å få tilstrekkelig oversikt. Husk å ha finansieringsbevis klart før du går på visninger, det er nemlig krav om at du må ha bekreftet finansiering for å kunne gi bud.

Mange drømmer om hytte på fjellet
 

Behovsanalyse før hyttekjøp

Bli enig med deg selv, og eventuelt hverandre, om hva som er viktigst for at dere skal trives og lag en liste med punkter i prioritert rekkefølge. Hva er aller viktigst? Listen bør ta for seg ting det kan være krevende eller umulig å få gjort noe med, slik som innlagt strøm og vann, utsikt, beliggenhet i forhold til aktiviteter og fasiliteter, sol-, snø- og andre tomteforhold, adkomst, reisevei og mobildekning. Jo nærmere de kjente skidestinasjonene hytta ligger, jo dyrere blir det som regel. Det er mange flotte hyttefelt i Setesdal og Åseral uten alpinanlegg i nærheten. Her får du mye mer for pengene enn hyttene som ligger tett på Hovden, Brokke, Ljosland og Bortelid.

De fleste kundene jeg selger hytte til har preferanser på kjøreavstand til hytta. Noen har veldig spesifikke krav til beliggenhet mens andre vurderer større områder. Mange leier hytte i området de vurderer å kjøpe i for se om de trives der. Det er en god måte å bli kjent i området på og finne ut om det er det rette stedet for deg. Avtal visning med megler og ta med deg turklær og niste. Da kan du kombinere visningen med en tur i området, og vi meglere kan gi deg gode tips om turområdene rundt hytta.

 

Les også: Smarte tips til deg som er på boligjakt

 

Vil du helst ha ei topp moderne hytte i et sentralt område, eller er tanken på truger og friheten ved å være helt alene det som frister mest? Se for deg hvordan hyttelivet vil fortone seg på den ene eller den andre måten. Hva skjer time for time fra du parkerer bilen og til du etter noen dager drar hjem igjen? Denne øvelsen er ikke bare nyttig, men også veldig gøy!

Da gjenstår det bare å ønske lykke til med hyttejakten. Husk at jeg selger hytter i alle prisklasser i hele Setesdal. Ring meg gjerne selv om du ikke finner drømmehytta på våre hjemmesider – jeg kjenner som regel også til hytter som ennå ikke er kommet ut i markedet.

 

Fem gode tips til hyttevisningen

Etter å ha saumfart finn.no, har dere endelig funnet noen spennende objekter som matcher hovedkriteriene. Denne hytten vil dere se på! Hva nå? 

1. 

Les salgsoppgaven nøye, og særlig selgers egenerklæringsskjema.

2. 

Lekkasjer rundt pipa er blant de vanligste skadene på eldre fjellhytter. Sjekk dette og også eventuelle setningsskader, isolering og ventilasjon.

3. 

Utforsk nærområdet og finn avstander til butikker, turområder og alpinanlegg.

4. 

Uten vann, avløp og strøm? Finn ut hva det vil koste å bore etter vann eller koble seg til det kommunale vannlednings- og avløpsnettet. Sjekk utslippstillatelser. Hva koster det å få strøm? Parafin eller propan kan også være en mulighet.

5. 

Eid eller leid tomt? Sjekk den årlige tomtefesteavgiften, kontraktens varighet, hvordan den reguleres og muligheten for å fornye den. Hvis den reguleres i tråd med konsumprisindeksen vil dette som regel gjelde i all uoverskuelig framtid og du slipper overraskelser.
 

 

Flere blogginnlegg