Den viktige overtakelsen

Visste du at overtakelsen er en juridisk milepæl i bolighandelen? Når protokollen er signert av kjøper og selger, og nøklene overlevert, har ikke kjøper råderett over kjøpesummen lenger.

Av Hanne Geelmuyden

 

I praksis betyr det at kjøper ikke kan holde tilbake penger hvis det oppdages feil eller mangler i etterkant av en gjennomført og signert overtakelsesprotokoll. Dette gjelder selv om kjøpesummen ikke er overført selger ennå. Derfor er det veldig smart å ta en grundig gjennomgang av boligen på overtakelsen, samt å vente med innflytting og oppussing til du har sett med egne øyne at alt er slik som du avtalte med selger i kontraktsmøtet.

 

Overtagelsen fra a til å

Først av alt: Be megler bekrefte at kjøpesummen står på klientkontoen. Når dette er gjort, kan selger og kjøper møtes i boligen for en endelig overlevering. Selv om megleren som regel ikke er til stede når dette skjer, vil han eller hun på forhånd informere godt om verktøyene som sikrer en trygg overtakelse: overtakelsesprotokollen eller overtakelsesappen. Dette er hjelpemidler som punkt for punkt sikrer at dere husker alt.

Etter gjennomgangen bekrefter begge parter via protokollen eller appen at boligen er gjennomgått, og det skrives inn eventuelle anmerkninger.
Dersom kjøper bruker sin rett til å tilbakeholde penger bør det framkomme på overtakelsesprotokollen om det er ensidig tilbakeholdt, eller om selger er enig i tilbakeholdet. Selger trenger ikke å være enig i anmerkningene og tilbakeholdet, men kan ikke nekte at dette noteres i overtakelsesprotokollen og at kjøpesummen dermed holdes tilbake på klientkonto. Hvis man er uenige og det blir holdt tilbake penger, er det viktig at begge parter vet hva som skal til for at beløpet kan utbetales fra megler. Konfererer gjerne megler i slike situasjoner!

Les også: Visningen er som en førstedate

 

Huskeliste for overtagelsen

1. 

Les av strømmåler og eventuelt vannmåler.

2. 

Sjekk at det som skal følge med er på plass (komfyr, skap, lamper m.m.).

3. 

Sjekk at bolig er reingjort etter avtale, det kan forventes at selger har foretatt en skikkelig god ”julevask”.

4. 

Sjekk at boder og eventuell garasje er tømt og rengjort.

5. 

Sjekk plassering av postkasse, søppelkasser og eventuelle fellesarealer.

6. 

Sjekk funksjoner og plassering av eventuelle tekniske installasjoner (røykvarslere/brannslokningsutstyr).

7. 

Ved behov for avregning av felleskostnader, kommunale avgifter og andre småutgifter gjøres dette opp mellom deg og kjøper direkte. Husk å avtale beløp og hvordan pengene overføres.

8. 

Signer overtakelsesprotokollen eller i appen hvis alt er i orden. Hvis ikke, vent med signering. Noter hva du mener mangler og si ifra til megleren din!

9. 

Når protokollen er signert av begge parter overleveres alle nøkler fra selger til kjøper. Er det nøkler på avveie, som det ikke er informert om, skal selger dekke skifte av låssylinder og nye nøkler. Fra dette tidspunktet er boligen kjøpers ansvar, og det er viktig at man har forsikret eiendommen fra samme dato.

10. 

Da gjenstår det for megler å tinglyse skjøtet, og for selger å motta oppgjøret. Som vanlig oppfordrer jeg alle til å spørre megleren hvis noe er uklart med tanke på overtakelsen.

 

 

Artikkelen er første gang publisert på fvn.no 09.11.2019. Link

Flere blogginnlegg