De viktigste sidene i salgsoppgaven

Boligkjøp er det største kjøpet vi gjør i livet. Derfor er det viktig å bruke tid på å gå nøye gjennom salgsoppgaven - selv om det kanskje er kjedelig, forteller Jostein Aanonsen i Sørmegleren.

Illustrasjonsfoto: Viktigste sidene i salgsoppgaven

 

– Det er mange som dropper å kikke i sikringsskapet, men heller henger seg opp i hva slags tapet boligen har, forteller Jostein Aanonsen. Han har ti års erfaring som eiendomsmegler MNEF, og er i tillegg fagansvarlig og avdelingsleder i Sørmeglerens avdeling i Lillesand.

– Det å bruke mye tid på feil sted i salgs-oppgaven gjør at du kan gå glipp av viktig informasjon om boligen. I verste fall kan det koste deg dyrt, påpeker han.

De viktigste sidene i salgsoppgaven: 

  • Tilstandsrapport: Takstmannen gir sin vurdering av skader eller mangler som kan oppdages uten å «åpne» konstruksjonen.
  • Selgers egenerklæringsskjema: Her forteller selgeren om kjente feil og mangler i boligen.
  • Tinglysning og servitutter: Her kommer det fram om andre har rettigheter på eiendommen du ser på.
  • Tegninger/målebrev av tomt og opplysninger fra kommunen: Opplysninger som kommunen har gitt megleren om reguleringer og andre forhold omkring boligen.

 

De viktigste sidene i salgsoppgaven

Jostein Aanonsen i Sørmegleren forteller deg hvilke sider som er viktigst i salgsoppgaven. 

Gå nøye gjennom boligen

Du har gått igjennom salgsoppgaven, satt deg inn i boligens tilstand og vurderer å legge inn bud. Men er det noe mer du bør gjøre?

– Det avhenger av boligkjøpers kunnskap, men bruk tid på tilstandsrapporten, sier Aanonsen.
– Vurder å ta med en fagkyndig for å se på boligen. Kanskje du kjenner en snekker, rørlegger og elektriker som kan se på hva som eventuelt må utbedres? Denne vurderingen av boligen kan finne sted på fellesvisningen, eventuelt at du avtaler med megler om å få se boligen en gang til.

Kjøp bolig med hjerte og hode

– Generelt er det smart å spørre og grave om alt du lurer på, fortsetter Aanonsen. – Eiendomsmegleren har skrevet og gått gjennom det som står i salgsoppgaven. Bruk derfor meglerens kunnskap for alt det er verdt. Er det informasjon, ord eller uttrykk du ikke forstår? Snakk med oss i Sørmegleren.

– Når du har fått svar på alt du lurer på, må du til slutt bestemme deg for om du skal legge inn et bud. Et godt råd er å kjøpe med både hjerte og hode, da er sjansen større for at du gjøre en god og veloverveid beslutning, avslutter fagansvarlig Jostein Aanonsen.

Mer fra boligstoff og nyheter!